Keşfet

Yeni Akvaryum DIY aydınlatma

Ural

Yeni Üye
Ad Soyad
Serkan Ural Varol

11,39$ 3 UV 395-405 NM + 6 445NM royal Blue x 2 10W

1,43$ 10.000K x 2 10W

1,43$ 20.000K x 2 10W

1,43$ 30.000K x 2 10W

0,65$ Termal Pasta

0,75$ x 8 = 6$ Led Sürücü

16,56$ x 2 = 33,12$ Lens

80 W lik DIY led aydınlatma planlarım başladı. Her türlü öneriye açığım.

Moderatör tarafında düzenlendi:
merhaba konunuzu bende takip edeceğim ancak naçizane bir önerim olacaktı aşağıdaki yerli sitelere baktınız mı bende bu yerli sitelerden alıp kendi akvaryumumumdaki ışık sistemini revize etmek istiyorum 

İki sayfayıda inceledim. Fiyatlar oldukça yüksek, çeşit sınrlı geldi. aliexpress iyi araştırma yapınca çokça çeşiti uygun fiyat ile bulma ,imkanı sağlıyor. Aşağı yukarı bir senedir ufak tefek alış verişler yapıyorum şimdiye kadar kayda değer bir sorun yaşamadım. UV + 450 nm karması oldukça güçlü geldi. ( ) Ledlerde sorunun dar spektrum olduğu konusunda okuduklarımdan çiddi bir kanıya kapıldığım için farklı ısı değerlerinde beyaz kullanmaya karar verdim... Dimleme içinde uygun fiyatlı araştırma yapıyorum. (PWM sürüçüler biraz pahalı)

Test etmeyi düşünüyorum (0,62$ tanesi) Sabit voltaj için tasarlanmış mantiken 900ma' ya 10 V gibi bir sürüçü için işe yararmiş gibi... Ama tam emin olamadım. Tecrübeli arkadaşlar var ise ve bilgi verebilir ise çok sevinirim.

Merhaba,

Kullanacağnız malzemeler driver, dimmer bunlara uyumlu olmazsa sıkıntı yaşarsınız. ledler ve driverlar yanabilir.

Zaten eklediğiniz dimmer bu ledlere uygun değil şerit ledler için.

Hazır setler var biraz daha pahalı ama en azından montaj sonrası sıkıntı yaşamazsınıız.

10w ledlerde ısınma sıkıntısı da olabilir bu yüzden daha ufak 1w yada 3w led kullanmanız daha uygun olur.

Bu hazır gün simülasyonlu resif için tasarlanmış.

Böyle birşey daha uygun olabilir.

Merhaba hazır sistemleri inceledim. Önerdiğiniz sistem oldukça makul, bu aralar 25€ üstü alımlarda gümrük sorunları yaşanıyor(%25 çivarı ek vergi). Su altında ışık soğurumları ve akvaryum aydınlatmasında metal halide, floresan karşısında led aydınlatmaların daha başarızız olduğu üzerine biraz araştırdım. Led aydınlatmalarda UV yok, spektrum dar genellikle kullanılan mavi  dalga boyu fotosentez için yüksek (Son dönemlerde 450 nm royal blue rahat bulunuyor (şerit ledler hariç)) vb. Başarılı bir led aydınlatma için karma sıcaklıkta beyaz, UV ve Royal Blue test edilmeye değer olduğunu düşünüyorum. 

3x3 ledler ısınma sorunu konusunda haklısınız. Aluminyum soğutucu panel, termal  pasta ve fan ile sorunu çözebilirim diye düşünüyorum. Kompak yapısı açıkcası beni etkiledi.

Siprişini verdiğim led sürücüler 900ma 3x3 için taşarlanmış bir sorun olmayacağını düşünüyorum.

Dimmer, onun şerit led için olduğunu biliyorum. Anladığım kadarı ile çalışma prensibi oldukça hızlı (gözün algılayamayacı kadar) devreyi açıp kapatarak  sanki dimlenmiş izlenimi vermek üzerine kurulu. Led sürücüler 12 V direk akım ile besleniyor. Besleme öncesi bu dimmerlar kullanılabilir gibi (Led Sürücüdeki kapasitör ne tepki verir pek emin değilim.) besleme sonrası kullanımda umutluyum :)

Eğer dimleyemez isem zaman ayarlı röle kullanarak ledleri parça, parça açıp kapatarak verimli bir aydınlatma oluşturabilirim gibi geliyor.

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Her türlü yorum, deneyim, öneri benim için çok değerli... 

10 watt ledler 10 volt ile çalışıyor. Standart sürücüler 12 volt. Sürücüleri kısmaya çalıştığınızda ısınabiliyorlar. Dimli çözümlerde ekonomik değil. 

Ben tc420'yi ( ) denedim. Ana tanktaki sisteme de takacağım ancak vakit bulamadım. Programlama konusunda zayıf kalır ancak şimdilik işimi gördü. Bu ekipmanla ilgili benim de bazı sorularım var. Sanırım devre açıp kapanarak dimlenmiş izlenimi verilmesi diye bahsettiğiniz de bu malzeme. 

Eğer malzeme ihtiyacınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.

elimde uv, royal blue, blue, green, deep red, cool white 3w led ve driver var fazladan.

yardımcı olmaya çalışırım.

10 watt ledler 10 volt ile çalışıyor. Standart sürücüler 12 volt. Sürücüleri kısmaya çalıştığınızda ısınabiliyorlar. Dimli çözümlerde ekonomik değil. 

Ben tc420'yi ( ) denedim. Ana tanktaki sisteme de takacağım ancak vakit bulamadım. Programlama konusunda zayıf kalır ancak şimdilik işimi gördü. Bu ekipmanla ilgili benim de bazı sorularım var. Sanırım devre açıp kapanarak dimlenmiş izlenimi verilmesi diye bahsettiğiniz de bu malzeme. 
PWM (Pulse Width Modulation) yöntemi ile dimlemelerin tamamı açıp kapama mantığına dayanıyor anladığım kadarı ile, potansiyometre ile dimlenen PWM led sürücülerde, 0-10 V arası (genellikle) dimleme voltajı karşılığı PWM dimlemesi yapıyor. Analog dimleme renk kayıpları v.b. sorunlardan dolayı ledlerde pek makbul değilmiş. (Eğer yanlış anladığım yada anlattığım bir şey varsa düzeltebilirseniz sevinirim) .

TC420 benimde oldukca dikkatimi çekti. Bir iki video da şerit led dimlenirken gördüm. Power ledlerde kullanılabiliyor mu? Biraz daha bilgi rica edebilir miyim?

elimde uv, royal blue, blue, green, deep red, cool white 3w led ve driver var fazladan.

Çok teşekkürler, Proje ilerledikçe gerek malzeme, gerekse bilgi konusunda yardımlarınızı rica ederim. Umarım sağlıklı, uygun fiyatlı bir aydınlatma ortaya çıkarabiliriz.

Deep red konusunda biraz kafam karışık, fotosentez için neredeyse top dalga boylarından biri olmasına karşılık, denizde ilk soğrulan renk kırmızı. 7-8 metreden sonra kırmızı kalmıyor. Bu durumda mantiken kırmızı olmadan da sağlıklı bir resif aydınlatması yapılabilmeli. Ama bu deep red eklenir ise faydasız olur anlamına gelmiyor. Yosun oluşumu konusunda sorun yaratma ihtimali var bence.  Siz kullandınız mı? Kullandıysanız sonuçlar nasıl?

TC420 benimde oldukca dikkatimi çekti. Bir iki video da şerit led dimlenirken gördüm. Power ledlerde kullanılabiliyor mu? Biraz daha bilgi rica edebilir miyim?
Power led ile kullanılabiliyor. Spectrum konusunda bilgim yok. O konuda da ilgili yorumları buraya aktarabilirseniz beraber inceleriz. 

Spektrum beyaz ışığı oluşturun bütün renk ve dalga boylarının çizelgesi dersem sanırım çok da hatalı olmaz. Fotosentez Hangi dalga boylarında yapılıyor bir çok araştırma mevcut. Temlede Klorofil A ve Klorofil B'den konuşuluyorken son zamanlarda karotenoidlerden de sıkça konuşulmaya başladı. Domatesde bol miktarda bulunduğunu biliyorum. (Güneşe çıkmadan önce bol domates ye yanmazsın :55ac42cf12c15_EmojiSmiley-04: ) görevinin güneşin zatarlı ısınlarından bitkileri korumak olduğu düşünülüyordu, son araştırmalar farklı dalga boylarında fotosenteze yardımcı olduğu yönünde. Su altı yaşamında karotenoidlerin varlığı yada etkisi konusunda hiç bir şey bulamadım.

Bildiğim, öğrenebildiğim kadarı ile görülen ışık = iyi fotosentez değil, par (Photosynthetic Actian Spectrum) değerleri daha iyi bir kilavuz.   

Dalga boyu, fotosentez grafiği ekte. 

Ekli dosyayı görüntüle 41814

Bende şu an

1 deep red, 1 uv, 1 green

3 blue 4 royal blue 8 cool white çalışıyor

toplam 54w

1 yıldır kullanıyorum

biraz sıkıntılı ama benim tankta fosfat yüksek sanırım test olmadığından bilemiyorum.

camlarda yosun oluyor ama neden tam bilemiyorum.

su da ro su değil damacana ondan kaynaklı da olabilir.

su da ro su değil
Geçen ay DIY ro suarıtma yaptım, çift çıkış biri saf su üretiyor ötekisi saf suya mineral katıp içme suyu. Üç ayda maliyetini karşılacak gibi. Eğer istersen bilgi paylaşımı yapabilirim. gerçi camda yosun bendede oluyor. 

Bende şu an

1 deep red, 1 uv, 1 green

3 blue 4 royal blue 8 cool white çalışıyor

toplam 54w

1 yıldır kullanıyorum

biraz sıkıntılı ama benim tankta fosfat yüksek sanırım test olmadığından bilemiyorum.

camlarda yosun oluyor ama neden tam bilemiyorum.

su da ro su değil damacana ondan kaynaklı da olabilir.
deep red özellikle camda yosunu tetikliyor bena göre çok da gerekli bir led değil yaptığınız kombinede cool white lar kaç kelvin

not: aynı problem bende vardı deepred çıktıktan sonra camda alg tabakası azaldı tabi bu sadece led e bağlı değil dediğiniz gibi su da burada faktör ro yoksa damacana devam sa markayı değiştirin arada

Bende 10000.15000 olması gerekiyor dediğiniz gibiyse redi söküp beyaz yapayım ro için bende bişeyler yaptım ama tds değerleri çok yüksek 170 falan çıkıyor içinde reçine karbon var ama bilemiyorum basit bişey zaten

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Bende 10000.15000 olması gerekiyor dediğiniz gibiyse redi söküp beyaz yapayım ro için bende bişeyler yaptım ama tds değerleri çok yüksek 170 falan çıkıyor içinde reçine karbon var ama bilemiyorum basit bişey zaten

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Beyaz yerine mavi takın beyaz yeterli adet olarak

diğer konu için öm den yazıyorum konu kirliliği olmasın diye

tds değerleri çok yüksek 170 falan çıkıyor
üçlü ön filitre (100 micron, carbon, 50 micron), arkasından memran TDS = 3-5 ardından, reçine TDS = 0, TDS 170 çeşme suyu ile aynı, memran filitre var mı?

Bende yapım aşamalarımdan bir iki görüntü paylaşayım, esasında epey şeyler yazılabilir aydınlatma mevzuunda ama bence kilit nokta Açıları iyi hesaplamak, şundan dolayı böyle söylüyorum; akvaryum bulanık iken ledin aydınlatma sınırları net görülebiliyor mümkün olduğunca renklerin birbirine karışması sağlanmalı yani bazen görüyorum ki kendimde böyle hatalar yaptığım için mavi ledler uçlarda beyazlar ortalarda 60 derece açısı var zaten ledin sonra kenarlarda cyano/sakal oluşumları sırf ışığın o bölgeye dengesiz düşmesinden.

Ekli dosyayı görüntüle 42053

Ekli dosyayı görüntüle 42055

Ekli dosyayı görüntüle 42056

Ekli dosyayı görüntüle 42057

Ekli dosyayı görüntüle 42052

Ekli dosyayı görüntüle 42054

Ekli dosyayı görüntüle 42058

Ekli dosyayı görüntüle 42059

İlave olarak daha temiz kablolama daha profesyonel görünüm için ekteki gibi malzemeler kullanılabilir. Ayrıcada geniş açı lensler ile ışığın iyice karışması sağlanabilir. her halükarda gereken watt miktarı hesaplanıp gereken Volt ve akım değerlerine uygun bir devre hazırlanmalı kendim 10w kullandığım için benimkiler 12v 800-1100ma arasında çalışıyordu. Sürücü çift kanal ve kanal başı 4,5 ampere yakın çıkış veriyordu akımı eşit bölebilmek için ben 1'er ohmluk 5wlık taş direnç kullanmıştım.

Ekli dosyayı görüntüle 42060

Ekli dosyayı görüntüle 42061

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri