Keşfet

Yeni Aldığım Plate beyazladı

oguzhan1981

Yeni Üye
Ad Soyad
OĞUZHAN
Hobici bir arkadaşın ana plateten kırdığı canlıyı aldım.  Eve gelince zararlı canlı varsa temizlenmesi amacıyla 5 dk tatlı su banyasu yaptırdıktan sonra mercan yapıştırıcısı ile fiji kayaya tutturdum. Yapıştırdıktan sonra salgı salgılayarak bir kaç saat içerisinde neredeyse tamamen beyazladı. Nerede yanlış yaptım plate mercanım öldü mü.  Tesekkürler.

tatlı su banyosunda yanlış yapmışsınız, biri mi tavsiye etti tatlı su banyosunu? 

5 Dk. uzun bir süre...

Öncelikle tatlı su ile tuzlu su ısısı aynı derecede olmalı..

1 dk tatlı suda bekletip sonra tekrar tuzlu suda 2 dk bekletmelisiniz.   Bu uygulamayı 2-3 defa tekrarlarsanız yeter.

Tatlı su banyosu sps türleri için yanlış bir uygulamadır.

Forumda Zoaların açmamasıyla ilgili olarak üzerinde istenmeyen parazitlerin gitmesi için tatlı su banyosu önerilmişti. Mercanları Mert Eker den aldım arkadaş tankında bubble alg olduğunu söylemedi. Eve gelip poşeti açınca xenia kayasında bir sürü bubble alg gördüm, olduğu gibi çöpe attım.  Durum böyle olunca tankıma istenmeyen bir canlı girmemesi için Plate ve mini glove polipi tatlı su uygulaması yaptım.   Kendisine de bu durumu bildirdim sağlık olsun dedi:) .  Konuyla ilgili etik olarak ilanda akvaryumunda buble alg olduğuyla ilgili bilgilendirmesinin yapılmasının gerektiğini söyledim ancak gördüğüm kadarıyla herhangi bir bilgilendirme yapmamış. 

Beyazlayan plateler ölmüş demekmi oluyor düzelme ihtimali varmı

Forumda Zoaların açmamasıyla ilgili olarak üzerinde istenmeyen parazitlerin gitmesi için tatlı su banyosu önerilmişti. Mercanları Mert Eker den aldım arkadaş tankında bubble alg olduğunu söylemedi. Eve gelip poşeti açınca xenia kayasında bir sürü bubble alg gördüm, olduğu gibi çöpe attım.  Durum böyle olunca tankıma istenmeyen bir canlı girmemesi için Plate ve mini glove polipi tatlı su uygulaması yaptım.   Kendisine de bu durumu bildirdim sağlık olsun dedi:) .  Konuyla ilgili etik olarak ilanda akvaryumunda buble alg olduğuyla ilgili bilgilendirmesinin yapılmasının gerektiğini söyledim ancak gördüğüm kadarıyla herhangi bir bilgilendirme yapmamış. 

Konu canli oldugunda kabahatli alicidir. Karantina akvaryumlari bunun icin var. Kayalar paril paril coraline alg kaplida olabilirdi ama bu ana akvaryuma zararli canli girmice anlamina gelmez. Gelen her mercan oncelikle kayasindan kesilip dip yapilip yeni bir frag tasina yada akvaryumdaki bir kayaya yapistirilmalidir. Bir cok lavra peydahlanmak icin kendine uygun su sartlari olusana kadar atil durur. Inanin bence guzel bir deneyim yasamissiniz sonu kotu bitmis gibi gorunsede. 100 liralik bir maliyetle yuzlerce mercan karantina altina alinabilir. Baliklar da durum biraz daha spesifik.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Beyazlayan plate' lerim oldu. Tam bembeyaz olmadıktan sonra sağlıklı su ve ışık koşullarında düzeldiği çok oldu. fotoğraf olmadığından net cevap veremiyorum. Ki zaten sizin akvaryumunuzun şartları da önemli bu konuda. Bahsi geçen ilanda canlılar son derece sağlıklı görünüyor, bubble alg göremedim, belki eski fotoğraftır, bilemem, yorum yapmayayım o konuda. Tatlı su banyosu ise önceden araştırmış olsaydınız aynı sıcaklık ve ph ayarlamasıyla çok kısa süreli banyo ettirilebilir ama 5 dk. uzun bi süre üstelik sps gibi bir canlı için. 

Kısa zaman önce bende bi arkadaştan rengini kaybetmiş, beyazlamaya yakın kırmızı plate parçaları aldım, akvaryuma koydum. Koyduktan sonra üzerilerinde flatworm olduğunu farkettim. Ro suya sokup 3-5 sn salladım, döküldüler. Yaklaşık 2-3 hafta oldu rengi düzelmeye başladığı gibi polip açılımı bile oldu. 

Yani deneyin, zararlı çıkmazsınız. 

Oğuzhan bey ben size telefonda buble algden haberim olmadığını, bundan sonraki satışlarımda dikkat edeceğimi söyledim. Sizin çöpe attığınız mercanı zaten hediye olarak vermiştim. Neyse canınız sağolsun. Güzel bir platem vardı sizin için kırdım. İyi niyetiniz için teşekkürederim. 

Ek olarak Platenin nesini dip yapıyorsunuz? kayaya bağlı değil bişey değil.

İlanınızda hala Bubble alg ve cyanodan bahsetmemişsiniz.

Tatlı su banyosu yaparken hem sıcaklık hem de pH seviyesinin akvaryumla aynı olduğundan emin olmanız gerekir.

Ayrica tatli su banyosu icin bence en fazla 15 20 saniye 5 dk 1 dk nedir bencd cok fazla tatli su banyosu yerine dip slusyonu temin edin 

Cyano olmayan tankmi var. cyano gerekli sartlar olustugunda kendini gosteriyor. Seckin turk hobiyi birakti tankinda brain vardi bana emanet etti bayagi cyano vardi ustunde hic dusunmeden aldim koydum tanka cyano ikinci gun kendiliginden dagilmisti. Bosu bosuna bir birinizi uzmeyin. Suyunuz duzgun ise gider zaten. Duzgun degil ise bugun ortaya cikmasaydi yarin cikardi zaten. Bu zamana kadar cok mecbur kaldigim icin bir kere tatli su banyosu yaptirdim canlilara. Cok mecbur kalinmadikca yapilmamasi gerektigine inaniyorum. Hele 5 dakikalar filan cok uzun. Biyolog filan degilim ama nefesimi ne kadar tuta biliyorsam canliyada okadar eziyet ederim. O da can sonuc olarak

Mercanların türü ne okursa olsun tatlı su banyosu yapılması kesinlikle doğru bir uugulama değil  şayet aldığınız canlıda worm  .majeno VS gibi zararlı canlılar olduğunu düşünüyorsanız  tuzlu su ile (Akvaryum suyu ) zararlı canlılar olabileceğini düşündüğünüz yerleri bir dış fırçası ile hafifçe duralayıp tuzlu su ile banyo yaptırmak daha doğru uygulama olacaktır 

Mercanin kayasini fircalaya bilirsiniz en fazla. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar