Keşfet

Yeni Başlayanların En Sık Yaptığı Hatalar Neler?

Merhabalar,

benim şimdiye kadar yaptığım hatalar şöyle;

- Akvaryumun mobilyası yok diye tankı balkona kurmak.

- Tatile çıkarken tanka tatil yemi koymak.

- Test sonuçlarında amonyak nitrit ve nitrat sıfır diye beklemeden canlı eklemek.

- Yeni başlayanlar için uygun olmayan bazı balıkları tanka koymak.

- Akvaryumu gırtlağına kadar suyla doldurup balıkların atlamasına olanak sağlamak. (Sump yokken)

- Aklıma gelmeyen şeyler.

Saygılar

:) Ben bilerek ve isteyerek balkona koydum :)

:) balıkları atlayan arkadaşlar, kaç cm boşluk vardı cam ile su arasında ?

Baliklarim atladiginda 1cm'den az bosluk vardi Anil :( Bir de tank balkondaydi, su sicakligi 30 dereceyi buluyor hatta geciyordu. Evde oldugumda buyuk buz kaliplariyla suyu sogutuyordum. Yazarken cok utandim kendimden.

Saygilar

Moderatör tarafında düzenlendi:
Forumları çok okumadan sadece ilk orumu okuyarak bu yoruma güvenip hareket etmek :(

sogutma sorununu düşünmeden tankı aydınlatma dahil komple kapalı mobilya yaptırmak yazın derecede sıcaklıgı görünce gözlerim yerinden fırlayacaktı

3 ay oldu başlayalı  1 kg canlı kayam var yada yoktu  eski tatlı sudan kalan ic motorun filitre kısmını cıkartarak dalga motoru olarak kullandım kullandım 15 gün bekledim su otursun diye 1 kutu bacteria feederi  bosalttım  akvaryuma bakteri yokken bakteri yemi attım ve sonra da 2 adet damsel aldım 1 haftaya öldüler 2 gün sonra palyanco aldım onlar smdi yasıyorlar heee birkac mercan koydum zoa masrom gibi onada aydınlatma gerek dediler gittim 3 adet mavi 2 adet beyaz tassarruf ampulunu baglamıstım ama işler böyle gitmiyormuş şimdi protein skmmerıda aldım led aydınlatmada ama ögrendigim acele etmiyceksin bu işin temeli sabır :D

Piyasada bir elin parmaklarini gecmeyecek sayida bilgi sahibi dukkan var.

1. hata bu dukkanlar ile calismamak.

2. hata madem isler kotu gidiyor yine de arastirma yapip bu dukkanlari bulmamak.

En bastan tecrubesine, sayginligina ve bilgisine inandiginiz esnaflar ile calisin. Bos yere maddi, manevi zarar yasamayin.

Ucuzdur vardir bir illeti, normal fiyattir vardir bir hikmeti. ;)

Pahali ise yine kacmakta fayda var, ya piyasayi bilmiyordur ya da ithalatci degildir.

Bizler bu hobinin dogru sekilde yayginlasmasini istiyoruz.

Tuzlu su , bilgi ve tecrube ister.

Ekolojik Akvarist olmak istiyorsaniz, bu hobiye hic girmeyin, birakin doga da kalsin bu nadide canlilar.

Ama hobici iseniz ve bu doganizda var ise her zaman destek oluruz.

Sebebi ise dogadan kopardigimiz bu canlilara en iyi ortami sunmaliyiz.

Doga ana kadar olmamiz tabiki imkansiz ama hobici ruhu ile cama cam tanklarda en iyi ortami ve en uzun yasam omrunu sunmaya calismaliyiz.

Sonucta denizde canli atlasa yine denize dusuyor ama bizde ya haliya ya da parkeye. ;(

Bizdeki amac en mukemmel taklit ortami yaratmak.

Forumda bazi yazilari okurken kanim donuyor valla. Su an turkce forumlar deneyimler ne guzel ne cok hobiye baslarken gir kardesim arastirma yap bol bol.

1999 lu yillarda turkiyede forum da sikintiliydi, yabanci reef sitelerinden cikmazdik.

Bir canli alirken onun sorumlulugunu yasayin. Ona en iyi yuvayi saglamalisiniz!

Bir akvaryum kurarken yaşadığım talıhsızlıkten yola çıkarak elektrık kesıntılerınde yada şalterlerın atmasından dolayı güç kaynağı (ups) kullanılmaması,

Kullanılan ekıpmanlarımızın akım koruma prızlerı yada roleler ıle muhafaza edılmemesi,

Kimi zaman piyasada satılan markasız uzatmalı prızlerın tercıh edılmesı ( bunuda yasadım )

** En büyük hatam bir ustaya verip akvaryum yaptırmamak -50*50*50 de bir problem olmadı ama 120*70*50 4 kere patladı sonraki 140*70*50 bir kere patladı :(

Şimdi YY yapımı 160*80*50 kullanıyorum

** İlk canlılarımı öyle fahiş fiyatlarla aldım ki sonradan okuyup görünce şimdi anlıyorum

Şimdi çok çok araştırıp öyle alıcam inş :)

** Sabırsız, aceleci ve dikkatsizim

Buna yapacak birşey yok koç burcuyum :)

Binlerce madde halinde uzayarak gider ancak benim de en çok başımın yandığı konu hep acelecilik olmuştur.

Acele edip su değerlerinin oturmadan canlı girişi.

Sistem unsurlarının atlanıp canlıya maddi olanak sağlanması.

Yeterli teste sahip olmadan bilinçsiz canlı girişi.

Canlıların birbiri ile olan uyumunun yeterli araştırılmayıp sorun yaşanması.

Litre hesaplarının canlıları umursamadan hesaplanıp keyfi şekilde canlıların hapsedilmesi.

Zor canlıların hep güzel olduğunu varsayar isek zor canlılarla başlanması.

Yatak odasına tank kurmak.

tapatalk

-Genel konular ve canlı türleri hakkında okuma ve araştırmaya vakit ayrılmaması. Teoride ve benzer başarılı örneklerde takılı kalıp, uygulamada karşılaşılan farklı sorunlarla pratik olarak başa çıkılamaması, ekipmana aşırı güvenilmesi ve her sistemin farklı bir dengesi olabileceğinin gözardı edilmesi. Tecrübeli kişilerin "artık genelgeçer bilgi haline gelmiş" uyarılarına ve önerilerine dikkat edilmemesi.

-Bunun sonucunda eksik, yanlış bilgi ve yetersiz deneyim doğrultusunda baştan ne istediğinin bilinememesi, eksik planlama sonucunda istenilen canlılar için yetersiz bir sistem ve ortam oluşturulması. Bu nedenle ilerki aylarda sistemin ve donanımların yeniden alınması ve değiştirilmesi(ek masraf).

-Sistemi canlılara göre kurmak yerine, birbirleri ile alakasız canlı türlerinden sisteme ve birbirlerine adapte olmaları beklentisi.

-Sistem rutinlerine yeterli vakit ayrılmaması, kapalı bir sistemin düzenli bakımınının ihmal edilmesi.

-Başta herşey dengeli gitse de sürekli düzen ile oynama merakı. Gerek olmadığı halde, sistemin deney tankına dönüştürülmesi.

-Katkıların gelişigüzel kullanılması.

-Aşırı titizlik(bu bende var malesef). :)

-Sistem günlüğünün tutulmaması. Önemli parametrelerin kayıt altına alınmaması.

-Canlı hayatının istismarı ve buna göz yumulması.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba ben de bu konuda birşeyler yazmak istedim, açıkçası tank hacmi de önemli bir sorun bence ben de bu kervana dahil biri olarak defalarca tank değiştirmek te önemli bir sorun. Şöyle her insanın bir tarzı vardır, kimi nanocudur, kimi büyük hacimli tank sever ve ya kimi yüksek olsun kimi ille de sessiz olsun, bunu baştan düşünüp ona göre başlayıp devam etmek te sürdürülebilir kılmanın önemli nedenlerinden, keza benim şu an bir tankım yok ve kurmak istiyorum ve yine dağıtmak zorunda kalırsam diye endişe edip düşünüyorum benim için ideal akvaryum nasıl olmalı . Selamlar herkeze

Akvaryumcu petshopcu ya çok güvenmek.

Herkesin dediğini doğru kabul etmek hiç araştırmamak

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri