Keşfet

Yeni başlıyorum sorularım var ?

oddrech

Yeni Üye
Ad Soyad
muhammet
Merhabalar,

Akvaryum hobisine yeni başlamayı planlıyorum. yaklaşık 1 haftadır balık, akvaryum, sump ve ekipman ile ilgili bilgiler okuyorum. üç aşşağı beş yukarı fikirlerim netleşti. 
Aldığım kararı ve kararsız kaldığım yerleri sizle tartışmak istiyorum.

Öncelikle Balık seçiminden başladım çünkü akvaryumu ona göre dizayn etmek lazımmış. Balık üretimi gibi bir derdim çok fazla yok , akvaryuma 3 4 tane balık koymayı pilanlıyorum.
Genel olarak balık seçimimde görsellik çok ön planda. Bayağı inceledikten sonra discus ve palyaço balığı arasında kaldım. Başta discus seçimi yaptım görsel olarak çok güzel olması sebebiyle. Fakat forumlarda okuduğum kadarıyla çok narin ve bakımı çok zor bir balık gibi görünüyor.
Bu sebeplerden dolayı 2. tercihime geçtim ve palyaço balığı bakmaya karar verdim(Occellaris Clownfish). Palyaço balığını seçmedeki ikinci sebebim deniz akvaryumunda yaşıyor olması ve okduklarıma göre dayanıklı bir balıkmışlar.

Akvaryum konusuna gelirsek 3 4 balık düşündüğüm için ve evde çok yer kaplamaması için orta boy bişi hedefledim. 100x50x50 lik bi akvaryum buldum bunu almayı planlıyorum. Kendimde yapmayı planladım fakat hem akıtma korkumdan dolayı hemde 100tl ye 2. el bulduğum için zahmete değmeyeceğine karar verdim.
Balıkları almadan önce akvaryumun iç dizaynı sump ve malzemelerini bitireceğim 2 3 hafta ucuz deniz balığı alıp herhangi bir sııkıntınsı olup olmadığına bakacağım.

1) 3 4 bakıl için 250(50lt sump) litrelik bir akvaryum yeterlimi ? (10(veya 15)x50x50 iç yan sump için ayıracağım).
2) akvaryumun arka fonu mavi ve üzerine beyaz işık pilanlıyorum ama içi cam gibi deniz mavisi olsun istiyorum. bunun için arka fonu ne yapmam ve üzerine nasıl bir ışıklandırma almam lazım(led florasan gibi) ?
3) deniz akvaryumunda nelere dikkat etmem lazım kum taş gibi ? bu boyutlarda deniz akvaryumu olan varsa püf noktaları paylaşırsa sevinirim.
4) İç dekor için ortada toplamayı pilanliyorum kenarlar daha sade olcak sekilde bu konuda fikri olan varmı ?
5) sump içine sessiz güçlü ve küçük kafa motoru istiyorum. Önerisi olan ?
6) sump içine ince sessiz ve güçlü bir ısıtıcı istiyorum önerisi olan ?
7) deniz akvaryumu yapacağım,  sump iç dizaynı ve kullanıkacak malzemeleri yazabilir misiniz ? (bazı kişiler kafa motoruna su yetişmiyor debisinde sıkıntı oluyor gibi problemler var o konudaki püf nokta nedir)
8) akvaryuma protein skimmer ne iş yapar sump içne veya akaryuma koymam gerekir mi ?
9) palyaço balığı besleyen arkadaşlar varsa onlarında balık hahhında görüşlerini istiyorum. iyi ve kötü yanları , dikkat edilmesi gereken şeyler ilaç yem önerisi , balık alıken dikkat edilmesi gereken şeyler gibi ? ()
10) palyaço besleyenler için bir sorum daha olcak bunlar koloni şeklindemi yoksa tek eşli olarak mi yaşıyolar?

Not: ev arkadaşım 2 yıldır kafalı yunus besliyor o tecrübe konusunda yardımcı olacak. Bende 5 yıllık elektrik eletronik mühendisiyim bu tip işler elimden gelir. 

Forumdaki üstadlar kesin size cevap verecektir.

yanlız akvaryum ile ilgili yorumda bulunayım. Cam kalınlığına özellikle dikkat edin. ucuz diye 6 mm / 8 mm cam almayın sakın o boyutlarda ki yaşayanları duymuşluğum var. 2 hafta sonra bütün uğraşın ve paran akvaryum patlaması ile ziyan olmasın.

200 / 300 lira ucuz diye aman diyeyim :).

Uzun süreli bir hobi olması dileği ile ben aslında hoci değilde evcil hayvan besleme olarak bakıyorum kediden çok farkı yok ihtiyaç olarak.Mutlu olacak karnı doyacak temizliği yapılacak :)

Öncelikle kararın hayırlı olsun ama şunu bilmen lazım tuzlu su tatlı su gibi kolay değildir.Meşakatli ve narin diye discustan vazgeçip deniz akvaryumuna dönmeyi yağmurdan kaçarken doluya tutulmak deyimine benzettim.

Sorularına gelince;

1: Yeterli

2:Arka fon senin zevkine kalmış bir olay mavi de yapabilirsin siyah da...Ancak beyaz ışıkla aydınlatayım arka fon sayesinde içi masmavi olsun gibi bir durum yok. Mavi tonları görmek istiyorsan mavi renkli bir aydınlatmaya ihtiyacın var. Bu konuda da ya florasan yada les aydınlatma seçeneklerinden tankın büyüklüğüne göre uygun olanı seçmelisin

3:İnce kalınlıklarda mercan kırığı almalısın. Malzeme satan yerlerde çeşitli kumlara ulaşabilirsin. Döngünün hızlı olması açısından aragonit kum kullanmanı tavsiye derim.

4: Dekor dizaynında dikkat etmen gereken; kayaların yüzeylerinin kuma en az temas edecek şekilde konumlandırman ve sirkülasyonun sağlanması amacıyla kayaları arka cama yaslamaman

5 ve 6: Bu iki konuda da yapman gereken miniklik ufaklık az sesli kriterlerinden çok akvaryumunun hacmine uygun ekipmanlar seçmendir.

7: forumda yeni yapılan kurulum konuları okursa fikir edinirsin burada da mantık aynı kurulum yapacağın hacme uygun ekipman seçmelisin bu yüzden litrajına göre ekipmanların özelliklerini öğrenerek karar verebilirsin.

8: mantık olarak bir nevi tatlı sularda kullanılan filtredir diyebiliriz en basiti. Tuzlu su akvaryumlarındaki organik bileşikleri azotlu atıklara parçalanmadan önce sudan ayırmaya yarayan bir cihazdır. Kullanmalısın

9-10: bu soruların cevaplarını da balıklar kısmından istediğin türlerin detaylarını öğrenebilirsin.

Kurulumla ilgili biraz da ha konu okumanı tavsiye ederim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Muhammet Bey merhaba,

Emre Bey sorularınıza cevap vermiş. Başlıkları okumanız, araştırma yapmanız ve sonrasında da profesyonel destek almanız en doğru yöntem olacaktır. Zira, Emre Bey'in de belirttiği üzere tatlı su ile tuzlu su çok farklı özelliklere sahip. 

Daha küçük hacimde bir çift palyaço ile birkaç goby türüne birlikte bakabilirsiniz. Yanına birkaç omurgasız ve eklem bacaklı da ekleyebilirsiniz, mercanlarla da renklendirebikirsiniz. Ancak akvaryuma koyacağınız her canlının sorumluluğu da size aittir.

Öncelikle, araştırmanızı ve sonrasında profesyonellerden destek almanızı tavsiye ederim. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Balıkları almadan önce akvaryumun iç dizaynı sump ve malzemelerini bitireceğim 2 3 hafta ucuz deniz balığı alıp herhangi bir sııkıntınsı olup olmadığına bakacağım.
Merhabalar,

Öncelikle uzun süren ve sağlıkı bir tank kurmanızı dilerim. Ben açıkçası yukarıda alıntıladığım düşüncenize katılmadığımı belirtmek için mesaj yazma gereği duydum. Bir canlının nadir bulunması, renkleri, tavırları, vb. gibi parametreler sonucunda biz insanların suni değer aracı para ile kategorize edilmesi tür olarak ukalalığımıza verilmeli sanırım. İnsanoğlunun 10 TL'sı değer biçtiği şey bir canlı, bir hayat neticede. Ucuzunu alayım bir şey olursa ucuzuna olsun yaklaşımı hobiye baştan yanlış başlamak anlamı taşıyor bence. Amacınız öyle bir kurulum yapayım ki hiç bir canlıya hiç bir şey olmasın olmalı.

Saygılarımla..

Merhabalar,

Öncelikle uzun süren ve sağlıkı bir tank kurmanızı dilerim. Ben açıkçası yukarıda alıntıladığım düşüncenize katılmadığımı belirtmek için mesaj yazma gereği duydum. Bir canlının nadir bulunması, renkleri, tavırları, vb. gibi parametreler sonucunda biz insanların suni değer aracı para ile kategorize edilmesi tür olarak ukalalığımıza verilmeli sanırım. İnsanoğlunun 10 TL'sı değer biçtiği şey bir canlı, bir hayat neticede. Ucuzunu alayım bir şey olursa ucuzuna olsun yaklaşımı hobiye baştan yanlış başlamak anlamı taşıyor bence. Amacınız öyle bir kurulum yapayım ki hiç bir canlıya hiç bir şey olmasın olmalı.

Saygılarımla..
Olayı çok yanlış anlamışsın. bu yazdıklarımda kasıt aramayın lütfen. benim orada anlatmak istediğim şey şudur ;

deniz akvaryumuyla ilgili 2 haftadır çok fazla şey okudum ve bu süreçte zor olduğu kanısına kapıldığım için önden ufak 1 2 balıkla deneme yapacağımı söyledim. Eğer ben canlıya değer vermeyen sırf 200 300 yavru alayım satarım kafasında olmadığım için 2 3 tane olgun balık alıp onlarla düzgün ilgilenmek istedim. öndende denememin sebebi tabiki maddi. alacağımız balıklar ucuz değil alip 2 güne öldürüp yaptığım bi ton masrafı çöpe atmak istemiyorum. Ne demek istiyorsunuz anlamadım. akvaryumu kurayım gideyim en irilerinden 300 500 verip balık alayım 2 güne öldürüp bırakayımmı ? sizin zihniyetinize göre siz dahil kimsenin balık beslememesi lazım. seninde yaptığın bencillik. sırf sen önünde güzel bişi dursun diye dogal ortamından ayırmışın. 

Öncelikle kararın hayırlı olsun ama şunu bilmen lazım tuzlu su tatlı su gibi kolay değildir.Meşakatli ve narin diye discustan vazgeçip deniz akvaryumuna dönmeyi yağmurdan kaçarken doluya tutulmak deyimine benzettim.

Sorularına gelince;

1: Yeterli

2:Arka fon senin zevkine kalmış bir olay mavi de yapabilirsin siyah da...Ancak beyaz ışıkla aydınlatayım arka fon sayesinde içi masmavi olsun gibi bir durum yok. Mavi tonları görmek istiyorsan mavi renkli bir aydınlatmaya ihtiyacın var. Bu konuda da ya florasan yada les aydınlatma seçeneklerinden tankın büyüklüğüne göre uygun olanı seçmelisin

3:İnce kalınlıklarda mercan kırığı almalısın. Malzeme satan yerlerde çeşitli kumlara ulaşabilirsin. Döngünün hızlı olması açısından aragonit kum kullanmanı tavsiye derim.

4: Dekor dizaynında dikkat etmen gereken; kayaların yüzeylerinin kuma en az temas edecek şekilde konumlandırman ve sirkülasyonun sağlanması amacıyla kayaları arka cama yaslamaman

5 ve 6: Bu iki konuda da yapman gereken miniklik ufaklık az sesli kriterlerinden çok akvaryumunun hacmine uygun ekipmanlar seçmendir.

7: forumda yeni yapılan kurulum konuları okursa fikir edinirsin burada da mantık aynı kurulum yapacağın hacme uygun ekipman seçmelisin bu yüzden litrajına göre ekipmanların özelliklerini öğrenerek karar verebilirsin.

8: mantık olarak bir nevi tatlı sularda kullanılan filtredir diyebiliriz en basiti. Tuzlu su akvaryumlarındaki organik bileşikleri azotlu atıklara parçalanmadan önce sudan ayırmaya yarayan bir cihazdır. Kullanmalısın

9-10: bu soruların cevaplarını da balıklar kısmından istediğin türlerin detaylarını öğrenebilirsin.

Kurulumla ilgili biraz da ha konu okumanı tavsiye ederim.
Öncelikle yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.
deniz akvaryumu için detaylı sump tasarımı olan bir konu bulamadım bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim. Çünkü sadece bölmelerın resmi olan yerler var. elyaf ve hangi filtre ve malzemelerin konulacağı deniz akvaryumu için bir sump bulamadım. Teşekkürler.

Muhammet Bey,

Ben sizin ifadeniz ile yola çıkarak yukarıdaki yazıyı yazdım. 2 haftadır çok şey okuduğunuzu söylemişsiniz. Araştırma yapmadan zaten bu işe kesinlikle girilmemeli, çok iyi yapmışsınız. Ve elbette maddi açıdan da endişeleriniz var ve ekonomik olmaya çalışıyorsunuz, bu da tamam. Peki yapmayı düşündüğünüz kurulum ile ilgili (100x50x50 tank ve 50 L sump) hiç maliyet analizi yaptınız mı? Bu kurulum 300 L civarında su alacak. Bu kadar hacim için ilk kurulum tuz masrafı ne olacak? R/O cihazı bu hacimde şart, kaça mal olacak? 100 cm boyunda tank için aydınlatma da bir dert, armatür fiyatları bir hayli yüksek.. Kısacası şunu anlatmaya çalışıyorum; araştırmanızı derinleştirmeniz yerinde olacak, sadece tanka koyacağınız deneme amaçlı canlıların fiyatlarına endekslemeyin kendinizi. Ayrıca benim nasıl bir tankım olduğunu, ne türler beslediğimi bilmeden "bencil" sıfatını yapıştırmanızı mesajımı yanlış anlayıp hızlı reaksiyon vermiş olmanıza bağlıyorum. Sizin de beslemeyi planladığınız Percula/Occeralis ve küçük türler doğada da tüm yaşamlarını bir kaya veya bir anemonun çevresinde geçirebiliyor. Bu durumda doğadan kopartılmış bir canlı için akvaryumda da gerekli konforu sağlamak olası (su değerlerini korumak burada akvariste düşen en büyük görev). Bununla beraber muhtemelen tang türlerinin hiç birisi için pek çok kişinin tankları hiç de uygun değil büyük ihtimalle. Bu konuda pek çok akvaristin özeleştiri verdiği bir konu da var forumda.. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum, henüz kurmadığım tankımda bahsettiğim gibi küçük türler olacağı gibi bunları da elimden geldiğince üretilmiş balıklardan seçeceğim. Umarım bir önceki mesajınızdaki yanlış anlaştığımız konulara açıklık getirir bu mesajım. İlk mesajıma başladığım dilekle son vermek istiyorum; "uzun süren ve sağlıkı bir tank kurmanızı dilerim"..

Saygılarımla..

Muhammet Bey,

Ben sizin ifadeniz ile yola çıkarak yukarıdaki yazıyı yazdım. 2 haftadır çok şey okuduğunuzu söylemişsiniz. Araştırma yapmadan zaten bu işe kesinlikle girilmemeli, çok iyi yapmışsınız. Ve elbette maddi açıdan da endişeleriniz var ve ekonomik olmaya çalışıyorsunuz, bu da tamam. Peki yapmayı düşündüğünüz kurulum ile ilgili (100x50x50 tank ve 50 L sump) hiç maliyet analizi yaptınız mı? Bu kurulum 300 L civarında su alacak. Bu kadar hacim için ilk kurulum tuz masrafı ne olacak? R/O cihazı bu hacimde şart, kaça mal olacak? 100 cm boyunda tank için aydınlatma da bir dert, armatür fiyatları bir hayli yüksek.. Kısacası şunu anlatmaya çalışıyorum; araştırmanızı derinleştirmeniz yerinde olacak, sadece tanka koyacağınız deneme amaçlı canlıların fiyatlarına endekslemeyin kendinizi. Ayrıca benim nasıl bir tankım olduğunu, ne türler beslediğimi bilmeden "bencil" sıfatını yapıştırmanızı mesajımı yanlış anlayıp hızlı reaksiyon vermiş olmanıza bağlıyorum. Sizin de beslemeyi planladığınız Percula/Occeralis ve küçük türler doğada da tüm yaşamlarını bir kaya veya bir anemonun çevresinde geçirebiliyor. Bu durumda doğadan kopartılmış bir canlı için akvaryumda da gerekli konforu sağlamak olası (su değerlerini korumak burada akvariste düşen en büyük görev). Bununla beraber muhtemelen tang türlerinin hiç birisi için pek çok kişinin tankları hiç de uygun değil büyük ihtimalle. Bu konuda pek çok akvaristin özeleştiri verdiği bir konu da var forumda.. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum, henüz kurmadığım tankımda bahsettiğim gibi küçük türler olacağı gibi bunları da elimden geldiğince üretilmiş balıklardan seçeceğim. Umarım bir önceki mesajınızdaki yanlış anlaştığımız konulara açıklık getirir bu mesajım. İlk mesajıma başladığım dilekle son vermek istiyorum; "uzun süren ve sağlıkı bir tank kurmanızı dilerim"..

Saygılarımla..
Merhaba farkındayım aşırı tepki verdim çünkü ben heveslendikçe herkes bi bıraktırma çabasında(lafım size değil). başka forumlarada yazdım. birşeye heveslenmişiz ama önce bi japon balığı bak diyenler bile oldu. Farkındayım yapmaya çalıştığım şeyin zor olduğunu ama insanlara cesaret verende hiç olmuyor. herkes yapamassın yok japon balığı bak felan iyice gerildim. öle mercanlı bitkili kocaman bir deniz organızması hedefim değil. 3 4 tane palyaço balığı bakmak. sanki dünyada bu işi ilk ben yapmaya çalıyormuşum gibi yazılar var. akvaryumda bu bahsettiğim şeyler için biraz büyük ama onuda ileride bu işi öğrendikten sonra geliştirebilceğim bi akvaryum olsun 2 de bir değişmeyeyim diye seçtim.

Öncelikle hayırlı olsun.

Mesajları biraz takip ettim. Benim tavsiyem daha küçük bir tank ile başlamanız. Neden?

Bu hobiye ilk başladığımızda hemen hepimiz deneyimimiz olmadığından dene-olmadı-başka dene döngüsünde bir miktar döndükten sonra belli bir düzeni oturtuyoruz. Yanlış ekipman yanlış canlı hataları oluyor. Kimse bilmediği bir konuda başlarken en doğru kararları veremez. Bu nedenle daha küçük bir tankla başlamak hata zararlarınızı küçültecektir. 3-4 palyaço düşündüğünüz tankın bir köşesinde kalacak sadece. Belli bir deneyim elde etmeden de bir sürü canlı dolduramazsınız. Daha küçük bir tanka ekleyeceğiniz az miktarda canlı tankı daha hoş gösterecektir. 

Tuzlu su oldukça pahalı bir hobidir (Ben bütçem geniş para problem değil demezseniz tabi). Bir resif tankını mercanla doldurmak yerine tabanını tedavüldeki en yüksek banknot ile kaplasanız büyük ihtimal daha ucuza mal olur. 100x50x50 tanka ekleyeceğiniz canlı kaya dahi 300tl, tuz 100tl civarında tutacaktır. Aydınlatmayı ledleri çinden almak kaydı ile kendiniz yapsanız dahi 500TL altına mal etmeniz çok zor. Özetle daha küçük bir tank (mesela 60x40x40 hatta daha küçüğü de olur) size daha maliyetsiz olacaktır.

Bir tavsiyem de  biraz daha araştırma yapmanız. Mesela forumdaki günlükleri okuyun. Nasıl ilerlemiş ne tip problemler ortaya çıkmış görmüş olursunuz. 

Şimdiden hayırlı kurulumlar

Muhammet Bey merhaba,

Hüseyin Bey'in (hates) önerisine ben de katılıyorum. İki senedir 40x40x35 cm arkadan hazneli bir akvaryumda birçok canlıya bakıyorum, çok önemli sıkıntı da yaşamadım. Nano akvarylar başlığında açtığım günlüğü inceleyebilirsiniz.

İstanbul'un hangi yakasında-semtindesiniz? Eğer yakın bir yerde iseniz belki yardımcı olabilirim ya da yardımcı olabilecek arkadaşlar çıkabilir. 

İyi akşamlar,

Feza Hokkacı 

Muhammet Bey,

Olayı çok iyi anlatmış Hüseyin Bey. Söyleyecek başka hiç söz yok. Önerilerine katılıyorum. Bu arada size yapamazsınız imkansız demedik. Sadece kurulumunuz ve olaya bakış açınızdaki hataları göstermeye çalıştık. Benim önerim de Hüseyin Bey ile aynı doğrultuda; 60x40x40 (60x50x50 de olabilir) bu işe başlamak için ideal ölçü gibi. Bir diğer konu kurulumun kesinlikle alttan SUMP'lı olması. Forumda bir dünya insan var alttan SUMP olmadan başlayıp kurulum sonrası dönüştürmeye çalışan veya tankı bozup alttan SUMP yeni bir tank kuran.

Size önerim araştırma sürecinizi uzatın.

Saygılarımla..

Konu görüntüleyen kullanıcılar