Keşfet

Yeni bir kurulum ve yardımlarınız.

tans

Yeni Üye
Ad Soyad
tansel
Öncelikle herkeze merhaba, ben çok eski bir üyeyim ve tekrardan bir akvaryum kurma kararı aldım. Çok şey unuttuk ve çok şey değişti, anlayacağınız yardımlarınız ihtiyacım olacak. Yaklaşık 1 aydan beri  araştırma ve okuduklarıma göre...

1. Su çok önemli damacana olayı bitmiş gibi ve bende 6 aşama içme + reef akv prt.ro sistem bir filtre siparişi verdim zatek zafer beyden. Çİf musluk olacak 1 musluk akvaryum için 2. musluk bir sonraki filtreden çıkıp içme suyu olacak şekilde ayarlı. Büyük olasılıkla yarın elimde olur bununla başladım.

2. Uzunluk 120  yukseklik 55 genişlik 60 olmak üzere yalaşık 400 lt tekabül edecek 10mm camlı yan camlar ve ön cam extra clear diye hitap edilen ve zımparalanmış olan camlardan, alt tarafı mdf mobilyalı ve içten iskeleti harici bir iskelet ile sağlamlaştırılarak yapılacak ve içinde 2 bölmeli sump sistemi olacak. Sistemde elyaf falan kullanmadan sadece ps ile temizlik yapılacak Tahminim haftaya pazar evime kurulacak.   Akvaryum üstü kenarları mobilyalı taç şeklinde olacak ama üstü açık olacak arkaya mavi fon yapılarak normal cam kullanılacak.

3. Teklif aldığım herkez 40 yada 50 kg canlı kaya diyor (ben canlı almak istemiyorum döngü olmayan suya canlı kaya koymak, karar veremedim) ve mercan kırıgı diyor. Neden mercan kırıgı başka seçenek yokmu yada neler olabilir, ve canlı kaya için açıklama yaparmısınız.

4. Su arıtma ve akvaryum hariç 2500 tl gibi bir rakkam ayırdım. Akvaryumumu yaptırdıgım yer ps ve kafa motoru gibi malzemeleri ikinci el alalım tanıdıklardan diyor. Dalga motorunu sıfır kum ve kayayı tedarik edelim diyor. ve benim için en çok önemli olan ışıklandırma için sizden markalı hatta resimli bile olabilir bu ölçülere ışık sistemi anlatmanızı istiyorum. Akşam eve geldiğimde sadece akvaryum ışığında ayaklarımı uzatıp kafamı dinlemek gibi bir fikrim var.

5. En önemli yere geldik, sizin gibi tecrübeli arkadaşların kurulumlarda (canlı yükü yada su özellikleri olarak değil) bu ölçülerdeki akvaryuma ps ve kafa motoru, dalga motoru ısıtıcı, tuz gibi malzememleri hangi marka ve kaçlık almam gerekli, lütfen yardımlarınızı esirgemeyin.

Bu 5 maddeyide inceleyip bana yardımcı olursanız çok sevnirim, ve akvaryumum eve geldiğinde resimlerle paylaşıp beraber esinlenerek yaptığımız akvaryumu sizlere sunarım... Teşekkürler.

Öncelikle keyifli kurulum dilerim umarım gönlünüzce olur.

1-Ro cihazı edinmenin isabetli olmuş,Zatek gereken özellikte bir cihaz önermiştir zaten, slikat filan eklenmiştir.

2-Tank ölçüleriniz güzel, sump için iki bölme yerine birde su tamamlama icin ek tatlı su tankı yapılırsa daha iyi olur.

Sumpta iki bölmeyi ayıracak şaşırtma yüksekliğini kullanacağınız ps nin çalışma derinliğine göre ayarlatmaniz gerek. 

3- Yeni kum ile kurulumu yapın, hazır canli kaya ile kurulum işinizi kolaylastirir ancak o kayalar ile istenmeyen bir cok seyde gelebilir, guvenebileceginiz bir tanktan suyu icinde kisa surede tasinan kayadan bahsediyorum.

Boyle bir sans yoksa gerçekten uygun şekilde kürlenmis kaya almalısınız yada kendiniz kürlemelisiniz. 

Su dönmeye başladıktan sonra bakteri kültürü ilavesi yaparak süreci hizlandirabilirsiniz.

4-Ekipman konusunda artık çok fazla seçenek var, değişik kalite ve özelliklerde bir çok ürün var. Bu konu tamamen size bağlı . Forumumuzda ilanlara bir göz atın tüm malzemeleri ikinci el de bulabilirsiniz , size tavsiyem ekipman konusunda bir sefer alıp iyi ürünler almanız yoksa al sat değiştir doğruyu bulana kadar uğraşıp duracaksınız. Özellikle ps ve aydınlatma seçimi iyi yapılmalı . 

Aydınlatma için o ebatta t5  uygun olacaktır ekonomik olarak , kaliteli bir Led armatürden 2 tane koymak gerekir o da baya tutacaktır. 

5- Akvaryum reef mi olacak marin mi ?ona göre secim yapılmalı bu maddenin gerçekten ucu açık bir çok ürün ve marka var.

Kafa motoru üst tank hacmini saatte 8-10 kere cevirebilecek güçte olmalı 

Dalga motoru beslenecek mercan türlerine göre seçilmeli karşılıklı yanlara birer tane konumlandırmak yetecektir. 

Ps secimi iyi yapılmalı iyi araştırılmalı canli yükü dusunulup secim yapilmali saatteki su basışı ve hava emişine bakilmalı . 

Size tavsiyem acele etmeyip iyice konuya hakim oldukça ekipman almanız ve kuruluma geçmeniz, ilk kurulumlar ile ilgili makaleler var forumda biraz inceleyin araştırın.

Kolay gelsin.

İlker bey cevabınız için teşekkür ediyorum, zatek zafer beyle birebir konuştuk ve oda bu hobiyle uğraştığından eksiksiz olarak filtre cihazını gönderdi evimde, inşallah bugün kuracağım. Sump bölmesine tamamlama için tatlı su tankı hiç aklıma gelmemişti çok güzel bir bilgi bunun için ayrıca teşekkür ediyorum size. Ayrıca (sumpta iki bölmeyi ayıracak şaşırtma yüksekliği) derken ps yi erken alıp imalathaneye götürüp ona göremi ayarlatayım ? bunumu demek istediniz. Kum sıfır alacam, Kaya için inanın halen tereddüt ediyorum, karar veremedim zamanı gelince herelde bir anda karar veririm diye düşünüyorum. İşte burdan sonra yani 4. cevap inanın beynim yandı diyebilirim. 

Kimseyi suçlamam yada kötülemem öle biriyimdir ama diyorum işin içine ticaret gelince iş değişiyor. Herkezin kendine göre doğruları var formları okuyup okuyup duruyorum ve çıkamadım işin içinden, teklif alıyorum bi kaç yerden (örnek veriyorum) ps BUBLE MAGUS CURVE 7 (700-900lt) akvaryum ortalama sumpla 600 lt diyelim, şimdi birisi bu ps için yeter dedi diğer birisi aynı modelin CV9 (1100lt 1500 lt)  olanı için belki yeter dedi. kafa motoru jabao dct 8000 için birisi yeter dedi diğeri ohoo bune çok bu akvaryuma bu dedi. İnanın allak bullak oluyorum formlarda okuduklarımda bir anda siliniyo gidiyo, kim doğru kim yanlış karar veremedim. Reef mi narin mi şimdi ben bu lt ye ekipmanda karar veremedim bunda nasıl karar verebilirim ilker bey :D  Işıklandırmaya gelince dedimki paraya kıyalım gün smilasyonlu bişey alayım almışken tam olsun dedim ama 2000 tl bir bütçe lazım ona atlas akvaryumu aradım ışıklandırma için 150cm içine koydugumuz power led leri 100 cm içine daha sıkışık koyarız hallolur dedi 475 tl gibi bi rakkam çıkardı ama bu işimi görürmü bilemiyorum. Karaköyde samimi arkadaşım var elektrik elektronik üzerine dediki bi 100 cm armatüre 50 tane power led 3w koyalım dedi, 3 mavi 1 beyaz yapıp 10 ad kırmızı 2 adet sarı gibi yaparız dedi toplamda 150w olur yeter dedi kafama yattı ama daha okeylemedik.

Arkadaşlar bakın çok önemli bu litrede sumpla beraber (600lt) akvaryumda kullandıkları  ps ve kafa motor modeli yazabilirmi. Ayrıca armatür olarak120 cm uzunluk  55cm yüksekliğinde 60cm eninde bir akvaryuma armatür hazır olan armatürlerde olur link atabilirmi. Lütfen çok rica ediyorum bu hafta içi ekipmanları almayı düşünüyorum tecrübeli olan arkadaşlar yazarsa çok sevinirim, ben bir kere almak ve doğru parçayı almak istiyorum, şimdiden çok teşekkürler.

Günaydın , yaşadığınız bu ikilemler normal tecrube kazanip öğrendikçe işiniz kolaylaşacak. 

Her marka ps nin önerdiği ideal bir çalışma derinliği vardır mesela Bubble Maguslar 25 cm şu derinliğinde ideal çalışırlar (bu nedenle şaşırtma 25 cm olmalidir)

Mesela benim kullandığım Ati 200 is. , 18-20 cm de verimli çalışıyor. 

Örnek verdiğiniz BM curve 7 için yazan 700-900 litreye uygundur ibaresini 3'e bölerek kaç litre bir tanka uygun olduğunu bulabilirsiniz pratik olarak tabiki bu hesap yöntemi china üretim psler için gecerlı kendimce inandığım bir yöntem. 

Ancak Avrupa veya daha kaliteli psler önerilen değerleri genelde karsilarlar. 

Kafa motoru için üst tank hacmini saatte 8-10 kere cevirebilecek bir gucte motor alınmalı , bu motorların kaç yüksekliğe nekadar basabildikleri nette görsellerde aratınca göreceksiniz . 

Mesela bu ürün tankınıza yetecektir. 

Aydınlatma konusunda power led ile yapılabilir ancak mercanlarin ihtiyacı olan spectrumlari verebilecek kaliteli ledler bulmak zor ülkemizde , china sitelerde ise taklitleri çok var hangisi gerçek belirlemek zor.

Ya markalı kaliteli bir led armatür alın , yada 6x39w T5 armatür alıp kullanın . 

Ps ve armatürde sizin ayirabileceğiz bütçe önemli .

İlker bey bu şekilde olunca anlamaya ve kafam basmaya başladı çok teşekkürler.

ps minimum 1500 lt üzerinden alınacak kafa motoru saate 5000lt gibi bi rakkam çıkıyor. Bunu da anladım çok güzel. Armatür power led olmaz ise 6*39w 4 adet 20k mavi 1 adet 10k beyaz 1 adet 10k kırmızı üzerinden gitsem armatüre doğru olurmu.. 2500 tl bütçe demiştim madem öle 3000 e çıkarabilirim. mantıken 1200tl ps üzerinden 500tl kafa motoru üzerinden armatürü 500-600tl  e çıkarırım diye düşünüyorum bunlar çok önemli dalga motoru 250tl ısıtıcı 300w 150 tl kayalar ortalama 500 tl gibi. Eğer bu şekilde olursa eğer çok iyi bir ikinci el ps yada kafa motoru bulursam alırım ama sıfır üzerinden gidersem bütçe yetecek gibi ufak tefek artmalar olabilir. Sizden ışık içinde bi öneri alabilirmiyim 6 adet t5 ve renk önerisi.

Linke bir göz atın , bu 3 marka dışında sylvania da düşünülebilir . 

1 beyaz yetersiz gelir , beyaz renk mercan gelişiminde ana etkendir , 3 beyaz 3 mavi ve actinic karışımı yada 2 beyaz kalan 4 üzere mavi ve actinic seçilebilir. 

Ps için BM alacaksaniz yüksek güçte almalısınız ama Avrupa ürünler üzerinde yazanı genelde verirler. 

Kafa motoru için üst hacım 350-400 lt filan olacak net olarak yani saatte 1 metre yüksekliğe 3500-4000 lt su basan bir motor arayacaksınız. 

Jebao motorlar zamanla debi düşme sorunu yasanabiliyor, New jet daha güvenilirdir . 

İlker bey çok teşekkür ederim bugun bir akvaryumcuya ugrayacağım ağer aklıma yatarsa ps ve kafa motorları değerleri olarak alırım siz olmasaydınız bu şekilde rahat olamayacaktım çok teşekkür ederim çok saolun.. Armatür yine beklemede karar verecem inşallah.

Tekrardan merhaba armatür olarak yukarıdaki linkteki armatürün aynısını wifi ile kontrol edilebilir ve gün smilasyonu taklidi yapacak şekilde programlanabilir olanını aldım. Uzunluk 96 cm. Bu arada ps de problemler çıktı,  siparişini verdiğim akvaryumun alt mobilyasının yuksekliğinden dolayı, dediğim gibi herkezin bir doğrusu var imalatta olan 85cm yükseklik yukarıdan 9cm aşşağıdan 9cm mobilyayı kuvvetlendirecek iskelet geçeçek ve sump için ortalama 67 cm yer kalacak alacağım ps nin yüksekliği 58 cm idi alacağım kişide bu ps için bu yetmez mobilyayı 90cm yapman lazım diyor. İmalatcı abi çok yüksek olur leylek gibi oturdugunda akvaryumu izleyemessin ve mobilyanın kesiminide yaptım diyor. :D   Yine beyni yakmaya başladık. Armaturun siparişini verdim o tamam ps iptal oldu, ne yapacam derken bu işe beni tekrar heves ettiren arkadaş tlf açtı ve Royal exclusiv buuble nın(1500-2000 lt) 750 tlye 6 aylık kullanımış ft lı temiz bir ps oldugunu söyledi. Yükseklik sordum 52cm dedi bende okeyi verdim pc gelsin onunda fotoğrafını koyacagım. Kafa motoru da saate 4000lt basan bi motor alacagım 250 tl civarı bi fiyatı var öğrendiğim kadarı ile.Galiba akvaryum gelmeden en önemli unsurları bitireceğim öylede yapmak istiyorum çünkü ps evde olmaliki mobilya kurulurken sorun çıkarsa usta o anda el atsın ve ps yi yerleştirsin. Artık yandanmı sokar üsttenmi sokar bilmemem. Akvaryumda ortalama 2 günde dolar o zamana kadar da diğer pürüzleri hallederim diye düşünüyorum. İlker bey alt mobilyanın ön kapakları açılınca sump olduğunu düşünürsek ve sump yukseklik 25cm olacagına göre ortalama 40cm kullanılabilir alan kalır (pc ye elle müdahale etmek içeri el kol kafa sokup problemi halletmek gibi) ileride pc de sorun çıktı diyelim çıkarmam gerekti başıma neler gelebilir.  Bu yönde tecrübe sahibi olan arkadaşlar varsa yazabilirmi özellikle İlker bey siz dende Allah razı olsun yorumunuzu bekliyorum.

Akvaryum sehpamın yüksekliği 87 cm. Üst tarafla yaklaşık 30 cm boşluk var . PS olarak Reef octopus regal 250SS int kullanıyorum. Çıkarırken çok sorun yaratmıyor. 35*30 cm tabanı var. Çıkartabiliyorum. Kullanacağınız PS in taban alanı ölçüleri belirleyici olacaktır.

Arkadaşlar tekrar merhaba, jebao nun reef royal dc-203 modeli olan ve jebao dc 5000 pompa olan ps sini 2,el olarak aldım çok temiz bir alet hoşuma gitti. Kısmet olursa bugun kum ve kayalarımıda temin edeceğim. Kurulum olduktan sonra inşallah size resimleri atacağım ps hakkında yorumlarınızı esirgemeyin (araştırdıgım kadarıyla akvaryuma fazla bile gelebilecek ve iyi bir ürün dediler) teşekkür ederim 

Tekrardan merhaba, akvaryumu artık topladım sayılır.

Akvaryum 120-55-60 1mt sump sistemi

Armatür  2*39w t-5 ve 108w Led (hybrit)

ps Jebao reef royal DC-203 5000 Pompa

Kafa motor Jebao DCT-4000

Dalga motoru Jebao Rw 8  2 adet

Isıtıcı Eheim thermocontrol 300w

Kum  Reeflowers pearl white sond 1,5mm

Tuz Tropic marin pro reef

40 Kg da kaya olarak tamamladım. Akvaryum su anda dolma aşamasında herhalde 2-3 gün sürer. Start verdiğim anda fotoğrafları çekip yukleme yapacağım. Kayaları bugun yada yarın akvaryuma koyacağım. Dolu bir akvaryuma tuz koyma aşamaları nasıl olur.  prodibio start up ile giriş yapmayı düşünüyorum. Refraktometremi de aldım sıfırladım. Elimde 9w luk uv filtrem var tatlı sudan kalma 32 tl ye yedek ışığından alıp koysam yararı olur elbette diye düşünüyorum. Sistem için iyi kötü düşüncelerinizi ve tecrübeli kişilerin yorumlarını bekliyorum teşekkürler.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar