Keşfet

yeni kurulum için yardımlarınızı bekliyorum

barlas

Yeni Üye
Ad Soyad
barlas kurtuluş
merhaba arkadaşlar...forumu uzun zamandır takip ediyorum...3 yıldır kurulu high tech bitkili bir tankım var..her akvaristin içini kurcalayan resif düşüncesi benide iyice sardı..ve bir tank kurmaya karar verdim...evimin fazla büyük olmamasından ve hanımın fazla güzüne batmaması açısından :)  en fazla 100 litrelik bir tank düşünüyorum..maliyetin çok fazla olmamasıda önemli....yardımlarınzı önerilerinizi bekliyorum...tankı özelmi yaptırmalıyım nereye yaptırabilirim hazırmı almalıyım ( istanbul bakırköyde oturuyorum ) bunlar hep kafamı kurcalayan seyler...şimdiden teşekkürler...sevgiyle kalın....

Ufak tanklarda en önemli konu, değerleri sabit tutmak...

mesela tuzluluk sabit kalması için, hassas bir su tamamlama sistemi şart...(dozaj pompası da olur ama çok hassas ayarlamanız gerek)

katkılar yine dengeli verilmeli (dozaj pompası)

seçeceğiniz motorlar ve aydınlatma suyu ısıtmayacak ama mercanlara da yarayacak bir seçim olmalı...

çok az ve ufak balık düşünülmeli, çünkü fosfat artışı ani olabilir...

canlı Kaya kaliteli seçilmeli, tercihan ithal canlı Kaya...

genel dikkat etmeniz gerekenler böyle, özel ayrıntılar, ne besleyeceğinize göre değişir...

nano ve pico da sps bakan da var, lps, zoa ve soft mercan bakan da...yukarıdaki konular bana göre sabit, kalan detaylar canlıya göre...

Merhabalar

nano akvaryumlar büyük akvaryumların ucuz ,az maliyetli ve daha kolayı olan bir alternatifi değildir!

link te belirttiğim makaleyi okumanızı tavsiye ederim

öncelikle Burak bey in de belirttiği gibi  tank ta ne beslemek istediğinize karar verin hayalinizde nasıl bir tank var sonra burada bu başlıkta istediğinize karşı neler yapabiliriz nasıl bir kurulumla nasıl bir tank elde edebiliriz ona karar verelim

keyifli hobiler

ilginiz için çok teşekkürler...ben nano tank derken yerim olmadığı için bu seçimi düşündüm..ancak yine bir sump ı falan olacak ne gerekiyorsa..daha çok soft mercanlar istiyorum...akıntı ile salınım yapacak

ayrıca elimde bitkili tankım için yaptırdığım 60 cm lik üzerinde 4 adet t5 bitki floresanı olan armatürüm var...bunu floresanlarını değiştirip kullanabilirmiyim

ilginiz için çok teşekkürler...ben nano tank derken yerim olmadığı için bu seçimi düşündüm..ancak yine bir sump ı falan olacak ne gerekiyorsa..daha çok soft mercanlar istiyorum...akıntı ile salınım yapacak

ayrıca elimde bitkili tankım için yaptırdığım 60 cm lik üzerinde 4 adet t5 bitki floresanı olan armatürüm var...bunu floresanlarını değiştirip kullanabilirmiyim
kafanızdaki tank ve sump ölçüleri nelerdir

60*60 yükseklik 50    

sump ölçüsünü sizler daha iyi bilirsiniz bu ölçülere uygun olarak
Yüksekliği 40 cm ye indirmenizi tavsiye ederim 

50 cm lik bir sump yeterli olacağını düşünüyorum 

Elinizdeki armatür e deniz akvaryumuna uygun flo larla kullanabilirsiniz

Gerekli ekipman :

1- refraktometre tuzluluğu daha doğru ve net okuyabilmek için

2- silikat reçineli bir arıtma

3-piyasada bilinen güvenilir bir reef tuz

4-argonit canlı veya normal kum

5-bütçeyle doğru orantılı ithal kaya veya normal kaya en azından 20 kg kadar

6-iç sirkülasyon için rw 4 veya benzeri bir dalga motoru 

7-tatlı su ekleme ünitesi (buharlaşan suyumuz tatlı su olup tankta tuz oranı yükselmektedir) 

8-bakteri kültürü 

9-ilk testler amonyak,nitrat, Kh

10-sistemi tamamen döndürebilecek sump kafa motoru min 2000 lik 

Şimdilik aklıma gelenler bunlar böyle bir sistemle sanırım istediğiniz gibi bir tank için start verilebilir 

Keyifli hobiler 

bir kaç soru Hakan bey

1- armatürde 4 flo luk yer var ...hangi floları almalıyım ?

2- silkat reçineli arıtmadan kastınız ro cihazımı ?

3-protein skimer yazmamışsınız...ne kullanabilirim ?

4-reaktörlerden bahsediliyo...kullanmalımıyım ?

5- tankı sumpı ve dolabı nereye yaptırabilirim ?

şu an aklıma gelenler bunlar...çok sordumsam kusuruma bakmayın...ben bitkili tankımıda kurmadan aylarca araştırma yapmıştım...doğru olanın bu olduğunu düşünüyorummmm...saygılar...

bir kaç soru Hakan bey

1- armatürde 4 flo luk yer var ...hangi floları almalıyım ?

2- silkat reçineli arıtmadan kastınız ro cihazımı ?

3-protein skimer yazmamışsınız...ne kullanabilirim ?

4-reaktörlerden bahsediliyo...kullanmalımıyım ?

5- tankı sumpı ve dolabı nereye yaptırabilirim ?

şu an aklıma gelenler bunlar...çok sordumsam kusuruma bakmayın...ben bitkili tankımıda kurmadan aylarca araştırma yapmıştım...doğru olanın bu olduğunu düşünüyorummmm...saygılar...
Barlas Bey hoş geldiniz, 

Ustaların da dediği gibi nano akvaryumlar çok güzel olamalarına rağmen sabır ve biraz tecrübe isteyen, dahası bakımı sistemli ve düzenli çalışma/ilgi isteyen akvaryumlardır. Pico akvaryum sizin için önermem çünkü su değerleri inanılmaz hassas olur ve çok zor çekersiniz. 60*60*40 bir akvaryumdan bahsettiniz ki benim akvaryumumun ölçülerine çok benziyor (50-50-40). Sizin verdiğiniz ölçülerde Zetlight ZN1702 işinizi görecektir, belki 2 tanesi daha iyi olur. Sump yaptıracaksanız size tavsiyem su ekleme unitesi için en az 10-20lt bir kısım ayırın çünkü su buharlaşması çok çok hızlı olmaktadır. Eğer led yerine flo kullanmak isterseniz Giesemann gerçekten çok iyi bir marka, fakat fiyatları biraz tuzlu olabilir. 4 tane flo size minimum 300tl'ye gelecektir, ve dahası çok ısı yayacaktır. Ben sizin yerinizde olsam LED kullanmayı tercih ederim, fakat eğer flo kullanmak isterseniz max 3 flo'nun soft mercanlar için yeterli olacağını düşünmekteyim. 

Protein skimmer bence nano kurulumlarda çok önemlidir. Bazı arkadaşlar sürekli su değişimi ile sürdürülebileceğini savunuyor, ki haklılar da, fakat sadece su değişimi ile sürdürebilmek için çok sistemli olmanız ve az balığınız olması gerekmektedir. PS işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Bubble magus E3 veya E5, dışardan asma PS alabilirsiniz, veya Tunze'nin iyi PS'leri bulunmaktadır. Size daha bilgili arkadaşlar yardımcı olacaktır. İnternette birkaç websitesi (sponsorlara bakınız) vardır, oralardan PS vb malzeme bakabilirsiniz fiyat için. 

SPS istemediğiniz için bence reaktöre gerek yoktur. Evet olursa tabii ki çok daha profesyonel olur, fakat biraz tuzlu ve ileri seviye olduğunu düşünüyorum. Haftalık 10% su değişimi ile gerekli elementler akvaryuma eklenmiş olur.

Sabırlı olun, ve soru sormaktan çekinmeyin :)

T5 önerim,

ati coral plus x2

ati blue plus x1

giesemann pure actinic veya pacificsun wide uv x1

ps, ufak tunzelerden veya reef octopus bakılabilir...

kaya, kg olarak yazılmış ama kayaya göre ağırlık değişiyor, ben olsam o hacimde toplamı, voleybol veya futbol topu hacmine denk gelecek kadar Kayalar kullanırdım, daha fazlası çok doldurur tankı...

reaktör demek, kanister filtre gibi, içinden su geçen bir oda...

normal medya için(fosfat tutucu, aktif karbon vs) haznesi yeterli ebatta iç filtre bile kullaılabilir...örneğin 100gr fosfat tutucu için,

bir çay bardağı malzemeyi alacak ufak bir 200-300lt/s lik motorlu iç filtre iş görür...kanister filtre de olur ama sump dışına hortum vs çıkıyor, açıp kapaması daha zor...iç filtre daha basit fosfat medya vs için...reaktörsüz yapamayacağınız şey biopellet kullanımı,

onu da ileride gerekirse alırsınız ama 150lt akvaryumda gerekeceğini düşünmüyorum hiçbir zaman...

akvaryumu, yener ustaya veya Süleyman ustaya yaptırabilirsiniz, hepimizin tavsiye edeceği ustalardır...

arada kaynamış gibi göründü ama, su tamamlama ve elementlerin (kalsiyum, karbonat, magnezyum) sabit dozlanması nano tanklarda çok önemli...yani eğer sadece 1-2 leather coral ve balık bakacaksanız, su tamamlayıcı ünite, 

eğer lps türü mercanlar düşünüyorsanız dozaj pompası öneririm...

4 kanal dozaj ünitesinin 1 kanalı ile su tamamlatabilirsiniz bu arada 2 aleti de almak şart değil, sadece yaz kış arası ayarlar biraz değişir...yazın saatte 70ml dozluyorsa mesela, kışın 50-55ml ye düşer buharlaşan su miktarı mesela...

Kumu fazla kalın kullanmayın derim, 1 paket 9kg lık kum yetebilir, olmadı 2...

tuzu iyi bir marka, 7 veya 10kg lık kova yetebilir şimdilik...

redsea coral Pro, tropic Marin Pro coral, kent Marin , son zamanlarda çok sükse yapan Aqua forest reef tuzu modellerinden biri işinizi fazlasıyla görür...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Barlas Bey hoş geldiniz, 

Ustaların da dediği gibi nano akvaryumlar çok güzel olamalarına rağmen sabır ve biraz tecrübe isteyen, dahası bakımı sistemli ve düzenli çalışma/ilgi isteyen akvaryumlardır. Pico akvaryum sizin için önermem çünkü su değerleri inanılmaz hassas olur ve çok zor çekersiniz. 60*60*40 bir akvaryumdan bahsettiniz ki benim akvaryumumun ölçülerine çok benziyor (50-50-40). Sizin verdiğiniz ölçülerde Zetlight ZN1702 işinizi görecektir, belki 2 tanesi daha iyi olur. Sump yaptıracaksanız size tavsiyem su ekleme unitesi için en az 10-20lt bir kısım ayırın çünkü su buharlaşması çok çok hızlı olmaktadır. Eğer led yerine flo kullanmak isterseniz Giesemann gerçekten çok iyi bir marka, fakat fiyatları biraz tuzlu olabilir. 4 tane flo size minimum 300tl'ye gelecektir, ve dahası çok ısı yayacaktır. Ben sizin yerinizde olsam LED kullanmayı tercih ederim, fakat eğer flo kullanmak isterseniz max 3 flo'nun soft mercanlar için yeterli olacağını düşünmekteyim. 

Protein skimmer bence nano kurulumlarda çok önemlidir. Bazı arkadaşlar sürekli su değişimi ile sürdürülebileceğini savunuyor, ki haklılar da, fakat sadece su değişimi ile sürdürebilmek için çok sistemli olmanız ve az balığınız olması gerekmektedir. PS işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Bubble magus E3 veya E5, dışardan asma PS alabilirsiniz, veya Tunze'nin iyi PS'leri bulunmaktadır. Size daha bilgili arkadaşlar yardımcı olacaktır. İnternette birkaç websitesi (sponsorlara bakınız) vardır, oralardan PS vb malzeme bakabilirsiniz fiyat için. 

SPS istemediğiniz için bence reaktöre gerek yoktur. Evet olursa tabii ki çok daha profesyonel olur, fakat biraz tuzlu ve ileri seviye olduğunu düşünüyorum. Haftalık 10% su değişimi ile gerekli elementler akvaryuma eklenmiş olur.

Sabırlı olun, ve soru sormaktan çekinmeyin :)
çok teşekkürler...bende önce soruyorum ve öğreniyorum...gözü kapalı başlamak yanlış olur diye düşündüö

T5 önerim,

ati coral plus x2

ati blue plus x1

giesemann pure actinic veya pacificsun wide uv x1

ps, ufak tunzelerden veya reef octopus bakılabilir...

kaya, kg olarak yazılmış ama kayaya göre ağırlık değişiyor, ben olsam o hacimde toplamı, voleybol veya futbol topu hacmine denk gelecek kadar Kayalar kullanırdım, daha fazlası çok doldurur tankı...

reaktör demek, kanister filtre gibi, içinden su geçen bir oda...

normal medya için(fosfat tutucu, aktif karbon vs) haznesi yeterli ebatta iç filtre bile kullaılabilir...örneğin 100gr fosfat tutucu için,

bir çay bardağı malzemeyi alacak ufak bir 200-300lt/s lik motorlu iç filtre iş görür...kanister filtre de olur ama sump dışına hortum vs çıkıyor, açıp kapaması daha zor...iç filtre daha basit fosfat medya vs için...reaktörsüz yapamayacağınız şey biopellet kullanımı,

onu da ileride gerekirse alırsınız ama 150lt akvaryumda gerekeceğini düşünmüyorum hiçbir zaman...

akvaryumu, yener ustaya veya Süleyman ustaya yaptırabilirsiniz, hepimizin tavsiye edeceği ustalardır...

arada kaynamış gibi göründü ama, su tamamlama ve elementlerin (kalsiyum, karbonat, magnezyum) sabit dozlanması nano tanklarda çok önemli...yani eğer sadece 1-2 leather coral ve balık bakacaksanız, su tamamlayıcı ünite, 

eğer lps türü mercanlar düşünüyorsanız dozaj pompası öneririm...

4 kanal dozaj ünitesinin 1 kanalı ile su tamamlatabilirsiniz bu arada 2 aleti de almak şart değil, sadece yaz kış arası ayarlar biraz değişir...yazın saatte 70ml dozluyorsa mesela, kışın 50-55ml ye düşer buharlaşan su miktarı mesela...

Kumu fazla kalın kullanmayın derim, 1 paket 9kg lık kum yetebilir, olmadı 2...

tuzu iyi bir marka, 7 veya 10kg lık kova yetebilir şimdilik...

redsea coral Pro, tropic Marin Pro coral, kent Marin , son zamanlarda çok sükse yapan Aqua forest reef tuzu modellerinden biri işinizi fazlasıyla görür...
çok mersi ilginiz için...yener usta veya süleyman usta ya nasıl ulaşırım...ayrıca ps için düşüncem sumpa koymak askı ps istemiyorum...öneriniz nedir ?

En son 300lt +sump kurulum yapan bir arkadaşıma, reef octopus Classic 150 sss tavsiye etmiştim, kendisi fazla balık sevmesine rağmen, balık olarak biraz kalabalık olmasına rağmen 1 seneyi geçti, akvaryum ve mercanlar gayet iyi durumda...

classic 110 sss de olur, biraz yorumları internetten okuyun, siz karar verin...

ben olsam, o ebatta tankta 2. El ps alacaksam tunze 9211 veya schuran 100 , sıfır alacaksam reef octopus Classic 150 sss kullanırdım...

110 sss da olur ama 1-2 balık fazladan koyunca tolare edebilmem için 150 sini alırdım...

biraz daha lükse kaçsam bubble king mini 160 koyardım...

Ustaların iletişim bilgilerini telefonumdan bulursam ÖM olarak atarım...

teşekkürler

Konu görüntüleyen kullanıcılar