Keşfet

Yeni kurulum

simsiyah35

Yeni Üye
Ad Soyad
simsiyah
Selamin aleykum is yerimde bulunan 90 35 35 h camlardan cocuklugumdan ozendigim deniz akvaryumu kurulumunu gerceklestirmek istiyorum ilk adim atarak foruma uye oldum dusuk butcem var ama bu sevdadan vazgecmek istemiyorum icerisinde besleyecegim turler hakkinda hic bilgiye sahip degilim ama ne olursa olsun ikinci el malzemelerle vs bunu yapmak istiyorum nerden nasil baslamam gerek sump sistemleri daha rahat oluyormus youtubeda bu forumdan bi arkadas kurmus bende yapabilirim diye bu yola ciktim bana bu sevdami surdurmem icin yardim edecek arkadaslarin tavsiyelerini bekliyorum biliyorum arastima cok lazim bu engin bi deniz ama benim buna isten dolayi cok ayirabilcek zamanim yok lutfen arastir vs demeyin a dan z y bu konunun ustadlari var bana bu denizden bi avuc su verenden de vermeyenden de Allah razi olsun 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle hayırlı uğurlu olsun, çok düşük bütçelerle bu iş çok zor. Bende yeni başlayanlardanım sürekli bir şeyler araştırıyor okuyorum.  İşin içine girdikçe buda olacak bu olmazsa olmaz laflarını çok duymaya başlıyorsunuz hevesiniz kırılıyor ama bir defa başladığınız için bırakamıyorsunuzda..:) Sanırım mercan düşünmüyorsanız aydınlatma babında çok yüksek rakamlar vermezsiniz sadece ordan kısarsınız ama diğer türlü zor. Allah kolaylık versin...

bütçeniz düşükse sumpsız sadece ps ve aydınlatma ile daha ufak bir akvaryum (50-60lt) kurup soft mercan ve balık bakabilirsiniz. ama araştırmadan okumadan olmaz bence zaman ayıramazsanız hiç başlamayın

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayırlı olsun diyerek çok derin bir hobiye başladığınızı belirtmek isterim. Forumda ilk kurulum ile ilgili pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu yöntemleri izleyebilirsiniz. Benim tavsiyelerin standartlardan biraz farklı olacak. Ben size düşük maaliyetle deneme amaçlı kendi kurduğum bir sistemden bahsetmek isterim. Aşağıda anlattığım sistem 1 yıldır çalışıyor ve mercanlarda balıklarda sorun yok. Yosun problemi yok. 

1.  Kum olarak reeflower'ın kumundan aldım. Şu an piyasada en düşük fiyatlı üründür. Kumu tabandan min 5 cm kalınlığında olacak şekilde ayarlayın. 

2. Tuz olarak yine reeflowers'ın tuzundan satın aldım. 1 litreye 33 gram istenen tuzluluğu sağlar. Tuz ölçeri plastik alacaksanız ölçerken şamandıra altında hava kabarcığı olmamasına dikkat edin. Üstüne 1-2 tıklarsanız hava kabarcığı hareket eder.

Buraya kadar olan bilgiler olağan bilgiler. Şimdi gelelim bir çok kişinin karşı çıkabileceği konulara.

3.Kaya olarak Türkiye'den yurt dışına ihraç edilen Antalya falez kayası ve makarna kaya kullandım. Çok gözenekli ve bakteri yuvalanması için uygun kayalar. Yapıları da CaCO3 olduğundan deniz su kimyasını bozmayacak cinsten kayalar. Kilosu 1 TL. 2 posta yıkarsanız hiç bir şeyleri kalmaz. 90 cm e 9 kg yeterli olur gibi geliyor.

4 .Geldik suya. Burada benim bir avantajım var. Sapanca gölüne yakın bir yerde ikamet ediyorum ve musluktan Sapanca gölünden gelen su akıyor. Sapanca gölü Türkiye'nin en kalite sularından birine sahip. TDS değeri 50-100 aralığında. Bazen 130 ları gördüm. Biraz daha yüksek olsa da sıkıntı olmayacağını düşünüyorum. Çünkü fosfat ve silikatı birazdan değineceğim filtre ile tutuyorum. Suyu 2-3 gün dinlendirdikten sonra ver tuzu gitsin. Suyu hazırladıktan sonra bir yerden aşı yapabilirsiniz. Bu hazır çalışan bir sistemden su alarak yada filtre için sünger kullanan birinin süngerini alıp suyun içinde sıkmakla bile yapılabilir. Haftada bir 1 çimdik yem atarsanız bakteriler çoğalır. Ben 1 aydan önce kesinlikle akvaryuma balık girişi yapmam. Zoa ve xenia tipi şeyler 2 haftalık suya konabilir. Daha önce kültür kullandım. Tamam olmuştur abi falan dediler. Balık koydum. Sonra toplu ölüm oldu. Klasik testler falan derken ilk kurulumda kendi yöntemimi kullanmaya karar verdim. İlk önce diatom oluşup yok olacak. Sonra elinizi ne zaman suya sokup daha sonra elinizi kokladığınızda deniz kokusu alıyorsanız suyunuz hazır demektir. 

5. Gelelim filtrasyona. Sıkı durun çünkü PS ve alt bölüm olarak sump yok sistemimde. Sizin tank çok büyük olmadığından şelale filtre işinizi görecektir. Dalga için su hacminize göre dolga motoru alırsınız. Şelale filtreye ne koyayım  derseniz. Yorgancıdan metrekaresi 2-3 TL olan elyaf, aktif karbon ve fosfat ile silikatı tutmak için 2000-2800 mikron kalınlığında külotlu çoraba koyarak Al2O3. Al2O3 ü internetten bulabilirsiniz. Reklam olmaması açısından siteyi yazmıyorum. 500 gr mı 40-50 TL falan. Elyaf çok güzel topluyor. Önemi nokta her hafta %15 su değişiminde elyafı atıp yenisini koymak. Ayda maks 2-3TL masrafı var. Ben suya katkılarla müdahale etme taraftarı değilim. O yüzden katkı kullanmıyorum. Mercanlarım gelişiyor. Belki çok hızlı değil ama gelişiyor. Suya ne kadar müdahale o kadar dengesizlik demek. Birini toparlayım derken diğerini bozarsınız. Yok şu çıktı yok bu indi. Bir bakmışsınız deney yapmaktan hobi sizi dinlendireceğine stres sahibi olmuşsunuz. Siz haftalık su değişimini aksatmayın yeter. Tuzda hepsi var zaten. 

6. Geldik aydınlatmaya. Ben malum Çin sitesinden her 30 cm'e 12 watt gücünde power led içeren lambalardan aldım. Beyaz+mavi olacak şekilde 90 cm için 3 beyaz+3 mavi alabilirsiniz. Ardışık dizebilirsiniz. Lambaların tanesi 2-2,5 USD aralığında. Benim elimden biraz ağaç kesme delme işi de geldiğinden keserte satan yerden ahşap aldım. Metresi 15 tl ye falan gelir. Ahşap içine duyları bağlayıp lambaları taktım. Lambalar alüminyum soğutma kasalı geliyor. Burada dikkat edilecek nokta ledlerin lehimli olduğu plakanın altına termal macun koymamışlarsa biraz macun sürmek. Yoksa ledler yanar. Macunlu gönderen yerin adresini de isterseniz sonra yazarım. Lambalara lens de koymuşlar. Ancak lensler dandik olduğundan onları çıkardım. Çok da iyi oldu.

Tekrar hayırlı olsun.

Güzel hobiler dilerim.

Çok tesekkur ederim cok guzel anlatmişsiniz ufak tefei benimde elimden is gelir kendim diy power led yapabilirim ama dizilim siralama ve kac watt enerji lazim yukseklik en gibi kafa karistiran olaylar var akabinde camini dahi kendim yapmak istiyorum diy yapilan herne olursa olsun karsisina gecince  ben yaptim diyip keyifle izlemenin duygusu bir baska herkes ferrariye binmek ister ama sahinden de olmayalim derdim bu

Çok tesekkur ederim cok guzel anlatmişsiniz ufak tefei benimde elimden is gelir kendim diy power led yapabilirim ama dizilim siralama ve kac watt enerji lazim yukseklik en gibi kafa karistiran olaylar var akabinde camini dahi kendim yapmak istiyorum diy yapilan herne olursa olsun karsisina gecince  ben yaptim diyip keyifle izlemenin duygusu bir baska herkes ferrariye binmek ister ama sahinden de olmayalim derdim bu

Kuracagim sistemde arkadan sump dusunuyorum yanlis biliyor olabilirim eksilen su takviyesi su degisimleri isitici ve motor protein scimmer icin onde kotu gorunmemesi de onemli neticede gorsellik onemli 1000 15000 tl ayirabilirim olmaz diyenler olabilir ama butcem bu bakimi kolay soft mercan demis arkadas biraz baktim ama ilk baslayan bir insan icin hakkaten zor etrafimda hic besleyen yok yani sagolun sizlerden baska destekcim yok balik ta palyaco ve 1 2 tur daha benim icin yeterli olacaktir maksat kucuk okyanusu salonda gormek ????

Işık olayı biraz göreceli. Bazı mercanlar ışık sever bazıları ise çok sevmez. Su yüzeyinden yaklaşık 20-25 cm yukarı koyulur. Benim bahsettiğim aydınlatmayı 1 beyaz 1 mavi olacak şekilde eşit aralıklara bölerek yapabilirsiniz.

Arkadan sump görüntüyü bozmaz. Eğer sıfırdan cam kullanıp yapacaksanız taşma ve sumptan trasfer için motor yeri ayarlanmalıdır. Hesap kitap işin içine girer. Taşırma kısmı önemli. Taşırma motoru karşılamazsa arka tarafta seviye azalıp ön taraftan taşma yapabilir. Delik delinirse çok ses yapabilir. Eğer konuda tecrübeli biri yapmayacaksa askı filtre ile başınız ağrımaz.

Konu görüntüleyen kullanıcılar