Keşfet

Yeni Kurulumda Gereksinimler (Detaylı)

MeNaMuNa

Yeni Üye
Selamun Aleyküm;

Şimdiden yardımcı olan/olacak arkadaşlara teşekkür ederim. Allah nasip ederse tuzlu su akvaryumu kurma düşüncem bulunuyor. Yapmak istediklerim ve bu konuda yaptığım araştırmalar ile ilgili bazı bilgileri paylaşmak istedim. Hatalı olduğum ve ya farklı önerilerinizi belirtmenizi özellikle rica ediyorum.

Öncelikli olarak akvaryumda %80 oranında sps türleri olacak, belki %10 oranında lps, %10 Soft Star Polip v.b koyarım oda dediğim gibi belki. Balık çeşidi olarak Gobyler ve palyaço J (Standart) max 3-4 canlı eklenecektir.

Malzeme Listesi (Kısıtlı Bilgi ile derlenmiştir)

1.Akvaryum (85x40x50) Akvaryumum mevcut buna yandan sump ekleyerek 65x40x50 Akvaryum (130 LT) / 20x40x50 Sump (40 LT) 3 Bölme 10-10-20 olarak ayırarak Protein Skimmeri buraya koymayı planlıyorum. (Genel olarak alt ve arka sump tercih edilmiş görünüyor ancak yandan sumpın görsellik anlamında bana bir zararı olmayacak şekilde giydirme yapacağım. Farklı bir durum varsa bilgi verirseniz sevinirim.)

2.Protein Skimmer (Buble Magus Curve 5) 

3.Aydınlatma (24w*4 T5 ya da 39w*4 T5 ya da 39w*6 T5 düşünüyorum. Ancak bu konuda zayıfım sınırsız tavsiye alabilirim J)

4.Reverse Osmosis Filtre (Kaç Aşamalı Olmalı)

5.Kaya (CaribSea – South Seas Base Rok 10 Kg)

6.Kum (Mercan Kırığı (10 Kg 0,5-1mm / 5 Kg 2-3 mm))

7.Tuz (Red Sea Coral Pro)

8. Dalga motoru (Sobo WP-200M)

9. Refraktometre

10. Isıtıcı (Tetratec Ht 200w)

11. Kafa motoru(Sobo WP-880 800LT/Saat)

Test Kitleri Neler Olmalı?

-TDS Metre

Buraya kadar her şey normal mi? Nasıl devam etmeliyim?

Öncelikle hayırlı olsun

1)Alttan sump yapmanız her açıdan daha verimli olacağına inanıyorum (oksijen, verimlilik her şeyin dolap içerisinde kalması, görsellik ps in daha verimli çalışması,su tamamlama sisteminin daha kullanışlı olması vs...)

2)Orta seviye bir ps ilerleyen zamanlarda beli canlı yükünün artması ve isteklerin çoğalması açısından en azından bir üst model bir ps tercih edilebilir

3)Hobi günümüz koşullarında maliyetler açısından zorlamaya başladı 24x4 t5 yeterli gelecektir ama alternatif olarak led armatür veya hibrit dediğimiz let+flo olarak düşünülebilir

günümüzde led armatürler az elektrik tüketimi ve verimliliği ile çok iddialı  mercan türleri seçilmeyecekse  uygundur diye düşünüyorum

4)Reverse Osmosis Filtre hobinin bence olmazsa olmazsa olmazlarından biri. Şöyle bir sıralama işinizi görecektir;

1 partekül filtre ,2 adet karbon filtre ,mebran,son çıkış silikat (fosfat) filtresi.Parçaları iyi marka almayı unutmayalım özellikle mebran olarak flimtech  veya Lg seçilebilir

5) Dalga motoru ve Kafa motoru sobo dışında seçmenizi öneririm hem yine elektrik tüketimi hemde performansı açısından daha iyi olacağına inanıyorum ör: eheim,nevajet ....gibi

6)ilk testlerimiz no3 , kh ,fosfat olabilir no3 takibi ile süreci  gözlemleyebiliriz .Daha sonraları mercan girişlerine ve tüketime göre hesap yapacaksak ca,mg hatta dahada ileri gidip daha özel canlıların takibinde potasyum vs alınabilir

7)Refraktometre ilk kullanımında özellikle tatlı su ile kalibre edilip sıfır okunduğuna dikkat edilmelidir.

8)Aragonit veya ince taneli mercan kumu seçimi uygundur akıntıda uçuşmayacak nitelikte bir kalınlık olabilir kalın kum önermem ileride sorun yaratacaktır.

Listede su ekleme ünitesi göremedim stabil su değerleri için su ekleme (tamamlama) alınmasını  önemle öneririm

Unutmamalıdır ki ilk kurumlu maliyetleri içerisinde nelerden kaçarsak ileride o kaçtığımız şeyler veya iyi marka seçilmemiş ürünler ,Kapasite altı ekipman bize daha fazla sorun ve ilk kurulum maliyetinden daha fazla maliyetler çıkarmıştır.

Şimdiden kolay gelsin.

Keyifli Hobiler

Konu görüntüleyen kullanıcılar