Keşfet

Yeni Nano Tank Kum ve Canlı Kara Kürleme

attlass

Yeni Üye
Ad Soyad
Gökhan
Arkadaşlar merhaba. 58 litrelik nano akvaryumum var. Deniz akvaryumlarını küçüklükten beri çok severdşm ve yeni başladım fakat bazı sorularım var. Kum ve tuzlu su (1.024) eklendi ve sistem bir haftadır boş şekilde çalışmakta. Bu süre zarfında şehir dışına çıktım.

1) Aragoniti tatile çıkana kadar Mersin de bulamadığım için, kargo için de zamanım olmadığı için mercan kırığı almıştım. İnce-orta granülde. Sizce döndüğümde aragonitle değiştirmeli miyim? Çok fark var mı? Suya dokunmadan bu değişim yapılabilir mi? Diatomu geciktirir mi? 

2) Akvaryumu aldığım kişi sağolsun kendi çıkardığı, bir süre kurumuş canlı kayalar da vermişti. Sıcak su ile yıkaman yeterli demişti ama koktuğu için kaynatma ihtiyacı duydum. Kaynatırken baya bir koktular ve sonrasında balkonda güneşe bıraktım. 1 haftadır bu şekilde bekliyolar. Acaba kötü birşey mi yaptım. Üzerinde ufak midye kabukları vs vardı. Bunlar haşlanınca bişey olur mu korkuyorum açıkçası. Bir de sizce diatomu yine geciktirmiş olabilir miyim? Sizce ne yapmalıyım?

3) Balık veya canlı koymak için acelem yok, yanlış canlı da asla koymayacak bilince sahibim. Sizce balık koyana kadar aşama aşama neler yapmalıyım? Bakteri kültürü eklemek istiyorum. Protein skimmer ım Boyu WG-428 marka. Yeterli mi pek bilmiyorum açıkçası. Köpükler, iki gün boyunca çalışırken artıp skimmerın üst kapağını tankın kapağına yapıştırmış. Sebebini anlamadım.

4) Su yüksekliğim nasıl?

Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Sistem oturduktan sonra test sürecine başlayacağım. Sonrasında da palyaço balığı ile başlayabilirim. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Ekli dosyayı görüntüle 46410

Ekli dosyayı görüntüle 46411

Hayırlı olsun. Boyu 450 ler de alttan da su aldığı için sump ve akvaryumdaki su düzeyi aynı oluyordu. Bunda sanırım farklı durum :)   gayet iyi böyle.  Üzerindeki PL Lambalar yeterli olacaktır. Tekrardan hayırlı olsun. Gelişimi paylaşırsınız.

Hayırlısı olsun tankın...
Fazla birşey tutmaz bence kayalar o taşlardansa kaya üzerinde zararlı cayno - sakal yosun - istenmeyen canlılar vb. canlıların olmadığı kayalardan satın almanız sizin için daha iyi olacağına inanıyorum 6 - 7 kg kaya o tanka ideal...
PS'de yeterli o tanka...
Balık açısındanda acele etme derim bekleyebildiğin kadar bekle biodigest - prodobio bakteri yemi ve bakteri kültürü piyasada var istersen kullanabilirsin veya hiç kullanmadan Mercan bakacaksan 1 - 2 ay karides conch gibi canlılar bakabilirisin tercih senin sabrını zorla derim.. 
örneğin turbo snail - conch gibi canlıların kabuklarının içinde bir tane daha akvaryum olduğuna inanlardanım daha hızlı balık eklemeni ve döngüyü sağlarlar balık için
Tuz oranını 1025e getir günlük su tüketiminde tuzun oranı yükselecektir ama tam mineral ve kuma işlemesi için tuz oranın 1025 olsun balık vs sonrası 1024e sabitlersin su değişiminde
balıklarının sağlığı için oturmuş tank senin için daha stressiz balık görmeni sağlayacaktır 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayırlı olsun. Boyu 450 ler de alttan da su aldığı için sump ve akvaryumdaki su düzeyi aynı oluyordu. Bunda sanırım farklı durum :)   gayet iyi böyle.  Üzerindeki PL Lambalar yeterli olacaktır. Tekrardan hayırlı olsun. Gelişimi paylaşırsınız.
Önden bakıldığında sağ iki sumpta akvaryum ile aynı seviyede su. Kafa motorunun olduğu ve yanındaki diğer sumpta, kafa motoru çalışınca su seviyesi düşüyo. Normalde de böylemiydi yoksa aldığım kişi modifiye mi yapmış bilemedim ??

Hayırlısı olsun tankın...
Fazla birşey tutmaz bence kayalar o taşlardansa kaya üzerinde zararlı cayno - sakal yosun - istenmeyen canlılar vb. canlıların olmadığı kayalardan satın almanız sizin için daha iyi olacağına inanıyorum 6 - 7 kg kaya o tanka ideal...
PS'de yeterli o tanka...
Balık açısındanda acele etme derim bekleyebildiğin kadar bekle biodigest - prodobio bakteri yemi ve bakteri kültürü piyasada var istersen kullanabilirsin veya hiç kullanmadan Mercan bakacaksan 1 - 2 ay karides conch gibi canlılar bakabilirisin tercih senin sabrını zorla derim.. 
örneğin turbo snail - conch gibi canlıların kabuklarının içinde bir tane daha akvaryum olduğuna inanlardanım daha hızlı balık eklemeni ve döngüyü sağlarlar balık için
Tuz oranını 1025e getir günlük su tüketiminde tuzun oranı yükselecektir ama tam mineral ve kuma işlemesi için tuz oranın 1025 olsun balık vs sonrası 1024e sabitlersin su değişiminde
balıklarının sağlığı için oturmuş tank senin için daha stressiz balık görmeni sağlayacaktır 

Teşekkürler hocam. Evet sabırlı olacağım. Mercan kırığı kumum ile ilgili bir değişiklik yapmalımıyım sizce peki? Çok farketmezse değiştirmeyi uygun bulmuyorum. Dip temizliği yaparım olmazsa arada. Magnezyum ve kalsiyum takviyesi de almıştım. Coral alg düzenleyici diye bir takviye almıştım Reeflowersın. Ara ara onu kullanıcam.

Coralinealge Gunluk kullan onu ustundeki prosedüre uydugunda tanka coralin alg bakterilerini sağlıyor

Kuma dokunma kalsin bence

su degisimi icin bence ilk olarak baslangic testi uygulamalisin nitrat ~ nitrit ~ kh ~ ph ~ (tds) ona gore su degisimi yap degerleri paylastiginda yardimci olan 1 ~ 2 kisi cikar muhakkak bende yazarım Ilerleyen zamanda balik ve mercan konuldugunda (turune göre) senin isini gorecek olan katkilar ca ~ mg ~ (iyodin)

bence su anda dokunma tanka sadece eksilen suyu yerini belirle eksilen kisima kadar ozmoz veya damacanayla tamamla tavsiyem baligi Kayalari koyduktan 1 ay sonra koy beklerim dersen tabi tankin daha uzun sureli olacaktır...

sirkülasyon motorunun dahi yerini degistirme kayalari dizdikten sonra dokunma

Kayalari tanka koyduktan 1 hafta sonra conch veya hermit (yosun yiyici) olsun snail eklemeni siddetle tavsiyem...

beklemem dersen biodigest ekle diyorlar ilk etapta iyi is yaptığını soyleyen cok olumlu yorumlarini bende okudum ama ben uygulamadim yorum kurbaniyim tercih senin 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok teşekkürler. Yardımlarınız için. Test değerlerini buradan paylaşırım.

Kumun gayet iyi, hiç değiştirip düzeni bozma.

Kaya kürlemek için uğraşacak boyutta bir tank değil, kayaların çok hoşuna giden bir tasarımı olamadığı sürece  sıfır kullanılmamış kaya alman çok daha mantıklı, kürlenmiş kaya ile başka birçok sorun çıkabilir acemilikte soğutmasın hobiden ;)  , hatta bütçe ve imkan varsa fiji kaya bakabilirsin, gözenekli güzel bişeyler bulabilirsen 3-4 kilo bile yetecektir. 

Bakteri kültürü yerine bildiğin güvenilir bir tanktan 10 litre kadar su, bir iki küçük parça canlı kaya ekleyebilirsen daha iyi bence, (bakteri ve yemi ile uğraşmak da başka bir dert, ayarı bozarsan başın ağrır, ağrımışı var :)  )

Su yüksekliğin iyi görünüyor.

Diatomla birlikte birkaç conc ve snail girmen diatom kalkınca birkaç ufak frag mercan denemesi ve sonrasında palyaço girmen daha dengeli bir ilerleme olacaktır.

Kumun gayet iyi, hiç değiştirip düzeni bozma.

Kaya kürlemek için uğraşacak boyutta bir tank değil, kayaların çok hoşuna giden bir tasarımı olamadığı sürece  sıfır kullanılmamış kaya alman çok daha mantıklı, kürlenmiş kaya ile başka birçok sorun çıkabilir acemilikte soğutmasın hobiden ;)  , hatta bütçe ve imkan varsa fiji kaya bakabilirsin, gözenekli güzel bişeyler bulabilirsen 3-4 kilo bile yetecektir. 

Bakteri kültürü yerine bildiğin güvenilir bir tanktan 10 litre kadar su, bir iki küçük parça canlı kaya ekleyebilirsen daha iyi bence, (bakteri ve yemi ile uğraşmak da başka bir dert, ayarı bozarsan başın ağrır, ağrımışı var :)  )

Su yüksekliğin iyi görünüyor.

Diatomla birlikte birkaç conc ve snail girmen diatom kalkınca birkaç ufak frag mercan denemesi ve sonrasında palyaço girmen daha dengeli bir ilerleme olacaktır.
Çok teşekkürler. İçim rahatladı.

Peki skimmerın kapağı neden yükselir? Köpüklü su seviyesi yükselmişti baya.

Su yüksekliği iyi görünüyorda ps nin seviyesinden emin değilim, bu modeli kullanan biri yorum yapsa daha iyi olur.

PS muhtemelen kum topluyordur ondan köpürmüştür, zamanla azalacaktır. Ya da kayaları koyduysanız kayalardaki kalıntıları toplamaya çalışıyordur.

Su yüksekliği iyi görünüyorda ps nin seviyesinden emin değilim, bu modeli kullanan biri yorum yapsa daha iyi olur.

PS muhtemelen kum topluyordur ondan köpürmüştür, zamanla azalacaktır. Ya da kayaları koyduysanız kayalardaki kalıntıları toplamaya çalışıyordur.
Aslında kum toplaması zor çünkü bür önceki sumpta sünger filtre mevcut. Kayaları da koymadım hiç.

Ps sulu toplamaya devam ederse altina cok degil 5cm kadar (kapak kapanacak kadarda olsa) bir destek koyarak dene (flexi cam vs...) ben ayarli saniyordum eger ayarliysa maximumda calistir kötü yorum pek duymadim 50lt icin ideal bir ps sadece kopuk yapacak su miktarini asiyor olabilir

Ps sulu toplamaya devam ederse altina cok degil 5cm kadar (kapak kapanacak kadarda olsa) bir destek koyarak dene (flexi cam vs...) ben ayarli saniyordum eger ayarliysa maximumda calistir kötü yorum pek duymadim 50lt icin ideal bir ps sadece kopuk yapacak su miktarini asiyor olabilir
Maksimumda çalıştır derken, bir ayarı falan var mı? Ben herhangi bi yerinde göremedim ama hazneyi biraz yükseltebilirim. Skimmerın altında seramik halkalar vs var, askısı da var. Skimmerın üstündeki kapak köpüğün etkisiyle kalkıp akvaryumun üst kapağına yapışmış. Su seviyesini mi düşürmeliyim acaba?

Askisini kullanman cok iyi olur hem sabit kalmasinida sağlayacaktır ama kapak icin birsey diyemem bir tavsiyem daha var (kaynaşmış ve kurumuş kayalarina) sirkülasyon motoru ile 1 gun ustune gelecek sekilde Rolu sudan gecir ve skimerin su akan kismina koy kirarakta olsa o ebatta olsun seramik vs hepsini cikar yerine sadece aktif karbon koy kaya hep orada kalsin aktif karbonu su değişiminde cikartirsin su kaliteni artirir ve tanktaki zarari minimun seviyeye düşürür bu arada takin %10 kaya hesabinin fazlaligini oraya koyman ileride senin cok cok işine yaradigini goreceksindir

Herşey oturdu bende yavaş yavaş. Peki kışın ısıtıcıyı nereye koymalıyım sizce?

Sump tarafina koy ilerleyen zamanda mercanlarina zarar vermemesi icin ayrıca korumali kiliflarida var kaliteli bir marka seç isitici önem taşıyor patlama sorunlari isi durumu vs 

Evet sump tarafı ideal fakat, toplam 4 sumptan 2 sinde su seviyesi düşük. Diğer sumplarda ps ve giriş süngeri falan var. Bu iki sumpta su seviyesinin düşük olmasını anlayamadım. Bunu bu tanka sahip olan bir kaç kişiye soracağım, başlıklarına yazarak ? Çok teşekkür ederim çok makbule geçti inanın yardımlarınız.

Konu görüntüleyen kullanıcılar