umuterkal
Aktif Üye
- Ad Soyad
- Umut Erkal
???? Bu ay yeni resif akvaryumumu başlattım. Hikayemi paylaşıyorum, gelişmeleri gün geçtikçe ekleyeceğim.
Akvaryuma 2020 başında başlamıştım. Haftalar sonra virüsten ötürü ithalatlar durunca çok keyifli bir deneyim yaşayamamıştım. O zamanlar konuya uzak olduğumdan markaları öğrenmeye çalışıyordum. Önce 34L Fluval Flex, ardından 123L Fluval Flex, son olarak da yine 34L Flex'e geri döndüm. Bildiğim en iyi akvaryum markasıydı ve ustalara güvenemiyordum. Kalın çekilen silikonlar korku filmi gibi geliyordu. Herneyse, son deneyimimi başka bir konuda paylaşmıştım, bir göz atılabilir.
İş için bir süre Amerika'da kalacaktım ve nano tankımı kapattım. Çoğu şeyi BRS ve benzeri YouTube kanallarından öğrenmişken, Amerika'da kendimi mekanlarında, olmayan tankıma ekipman alırken buldum. Tam o sırada Kessil yeni ışığı A500X'i duyurdu. Satışlar açıldığında, dakikalar içinde stoklar tükenene kadar alan ilk birkaç kişiden biri olabilirim. Artık geri dönülmez bir yola girmiştim.
Dedim ışık var, test cihazları var, kimyasallar da var. Türkiye'ye canlı getirebilir miyim? Yanıtı evet, geldiler. Detaylar için linke bakabilirsiniz.
Dönmeme 2-3 hafta kala tank siparişimi verdim. Güvendiğim balıkçım Bluelife, Süleyman ustayla çalıştıklarını ve iyi iş çıkardığını söyleyince tamam dedim. Aradan üç vakit geçti ve kurulum günündeyiz...
Ekli dosyayı görüntüle 64500
Şu anki evimizde akvaryuma yer yoktu, önceki kurulumlarım da bu yüzden nanoydu. Girişte, evin her yerinden görünen bir alana yassı bir tank anca yapabiliyordum. Bu yüzden 100cm genişliğinde, 35cm derinliğinde (!!!) ve orantılı görünmesi için 40cm yüksekliğinde bir tasarım istedim. A500X, fotoğraftan da görüldüğü gibi 90cm'e kadar SPS'lere uygun ışık verebiliyor ve tek ışıkla 1 metrelik tankı aydınlatabilmiş oldum. Tabi ilk taşınmada derinliği de makul bir tank yaptıracağım. Fakat, balıkların yüzebileceği 1 metrelik bir alan olması şimdilik durumu kurtarıyor. Daha büyültmem durumunda bizim evden çıkmamız gerekiyor. ????
Ekli dosyayı görüntüle 64502
Gelelim ekipmanlara...
[*]Roller filtre: Ustanın sump'ı roller'a göre yapmış olması ve benim filter sock kullanacağımızı sanmam karmaşası, iyi ki böyle olmuş dedirtecek bir sonuca gitti. 2 Günde bir filtre yıkamaktan 2 ayda bir rulo değiştirme rahatlığına kavuştum.
[*]Dalga motorları: Kullanmazsam birini satarım diye düşünerek 2 tane AI Nero 3 motor aldım. Gece en yavaşta, gündüzleri yavaş yavaş öğlene doğru artan dalga yapıyorlar. Mıknatıslı, ince tasarımlı, %70'lere kadar sıfır sesli. %35'den fazla açmıyorum.
[*]Işık: Kessil A500X, 190 Watt'lık, %60'a geldiğinde fazlasıyla yeterli oluyor. Önceden WiFi modülüyle kullanıyordum, bu sefer ekranlı kumandasını aldım. (Kessil Spectral Controller X)
[*]UPS: Sitede jeneratör olsa bile gece elektrik kesildiğinde 3 dakikada devreye giriyor, elektrik geldiğinde ise kısa süreli kesinti yine oluyor. FSP Champ 1000 UPS'im vardı, akülerini yeniledim, fanını Noctua'nın ultra sessiz fanıyla değiştirdim. 1 Saat üzerinde güç sağlayabiliyor ki gerekenden çok daha fazla.
[*]UV-C Sterilizasyon: Önceki tanklarımda UV-C'nin faydasını görmüştüm. 13 Watt'lık UV ışık aldım. Su tahliye borusunu, içine UV girecek şekilde tasarlayarak 3D ürettim. Sumpa koysaydım orada faydalı bakteri üretemeyecektim.
Ekli dosyayı görüntüle 64503
Boru takılıyken UV-C lamba çekilerek çıkarılabiliyor, temizlenip geri takılıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 64504
Akvaryuma 2020 başında başlamıştım. Haftalar sonra virüsten ötürü ithalatlar durunca çok keyifli bir deneyim yaşayamamıştım. O zamanlar konuya uzak olduğumdan markaları öğrenmeye çalışıyordum. Önce 34L Fluval Flex, ardından 123L Fluval Flex, son olarak da yine 34L Flex'e geri döndüm. Bildiğim en iyi akvaryum markasıydı ve ustalara güvenemiyordum. Kalın çekilen silikonlar korku filmi gibi geliyordu. Herneyse, son deneyimimi başka bir konuda paylaşmıştım, bir göz atılabilir.
İş için bir süre Amerika'da kalacaktım ve nano tankımı kapattım. Çoğu şeyi BRS ve benzeri YouTube kanallarından öğrenmişken, Amerika'da kendimi mekanlarında, olmayan tankıma ekipman alırken buldum. Tam o sırada Kessil yeni ışığı A500X'i duyurdu. Satışlar açıldığında, dakikalar içinde stoklar tükenene kadar alan ilk birkaç kişiden biri olabilirim. Artık geri dönülmez bir yola girmiştim.
Dedim ışık var, test cihazları var, kimyasallar da var. Türkiye'ye canlı getirebilir miyim? Yanıtı evet, geldiler. Detaylar için linke bakabilirsiniz.
Dönmeme 2-3 hafta kala tank siparişimi verdim. Güvendiğim balıkçım Bluelife, Süleyman ustayla çalıştıklarını ve iyi iş çıkardığını söyleyince tamam dedim. Aradan üç vakit geçti ve kurulum günündeyiz...
Ekli dosyayı görüntüle 64500
Şu anki evimizde akvaryuma yer yoktu, önceki kurulumlarım da bu yüzden nanoydu. Girişte, evin her yerinden görünen bir alana yassı bir tank anca yapabiliyordum. Bu yüzden 100cm genişliğinde, 35cm derinliğinde (!!!) ve orantılı görünmesi için 40cm yüksekliğinde bir tasarım istedim. A500X, fotoğraftan da görüldüğü gibi 90cm'e kadar SPS'lere uygun ışık verebiliyor ve tek ışıkla 1 metrelik tankı aydınlatabilmiş oldum. Tabi ilk taşınmada derinliği de makul bir tank yaptıracağım. Fakat, balıkların yüzebileceği 1 metrelik bir alan olması şimdilik durumu kurtarıyor. Daha büyültmem durumunda bizim evden çıkmamız gerekiyor. ????
Ekli dosyayı görüntüle 64502
Gelelim ekipmanlara...
- Tank: 100x35x40, Ultra clear ön ve yan camlar, siyah kaplama arka cam ve overflow camı.
- Sump: 80cm. Soldaki su tamamlama alanını (bkz. bir sonraki madde) kullanmıyorum, yakın gelecekte yeni sump yapabilirim.
- Su tamamlama: Mutfakta Arçelik reverse ozmos su arıtma sistemi var. Onun içme suyu çıkışına T ile deiyonize saf su filtresi ekledim. Motorun olduğu bölüme yüksekliği ayarlanabilir şamandırayla su tamamlamayı ekledim. (Fotoğrafta görünmüyor.)
- Motor: Devir motoru olarak Reef Octopus Vario S2 kullanıyorum. Sessiz, hızı ayarlanabilir, gerekirse dışarıdan kontrol edilebilir (0-10V) portlu güzel bir seçim oldu.
- PS: Reef Octopus Classic 110s aldım. Şimdilik memnunum, azcık uğultusu var. Sump derinliğimin dar olduğunu düşündüğümüzde yerine tam oturdu. Hava girişi cızırdama yapıyordu, 3D baskı yeni bir kapak yaptım ve susturucuyu yeniden tasarladım. Ses kesildi.
Hava girişi: Karbondioksit nedeniyle pH düşmemesi için dışarıdan 10 metre boru çektim ve PS hava girişlerinden birine bağladım. Tabi 10 metreden ek bir pompa olmadan hava çekmek kolay değil. Tam dışarıya pompa eklerken, o alanın haftada 2 deterjanla yıkandığını hatırladım. Site yönetimine söylenerek bu kısmı iptal ettim.
- CO2 Scrubber: Hava girişine farklı bir hazne tasarladım. İçine soda-lime olarak da bilinen karbondioksit absorbanı (chicken translate'i böyle) ekleyeceğim. 5 Kilosu şu sıralar 150TL'ye satılıyor ve CO2 emiş kapasitesi dolunca rengi mavileşiyor.
[*]Roller filtre: Ustanın sump'ı roller'a göre yapmış olması ve benim filter sock kullanacağımızı sanmam karmaşası, iyi ki böyle olmuş dedirtecek bir sonuca gitti. 2 Günde bir filtre yıkamaktan 2 ayda bir rulo değiştirme rahatlığına kavuştum.
[*]Dalga motorları: Kullanmazsam birini satarım diye düşünerek 2 tane AI Nero 3 motor aldım. Gece en yavaşta, gündüzleri yavaş yavaş öğlene doğru artan dalga yapıyorlar. Mıknatıslı, ince tasarımlı, %70'lere kadar sıfır sesli. %35'den fazla açmıyorum.
[*]Işık: Kessil A500X, 190 Watt'lık, %60'a geldiğinde fazlasıyla yeterli oluyor. Önceden WiFi modülüyle kullanıyordum, bu sefer ekranlı kumandasını aldım. (Kessil Spectral Controller X)
[*]UPS: Sitede jeneratör olsa bile gece elektrik kesildiğinde 3 dakikada devreye giriyor, elektrik geldiğinde ise kısa süreli kesinti yine oluyor. FSP Champ 1000 UPS'im vardı, akülerini yeniledim, fanını Noctua'nın ultra sessiz fanıyla değiştirdim. 1 Saat üzerinde güç sağlayabiliyor ki gerekenden çok daha fazla.
[*]UV-C Sterilizasyon: Önceki tanklarımda UV-C'nin faydasını görmüştüm. 13 Watt'lık UV ışık aldım. Su tahliye borusunu, içine UV girecek şekilde tasarlayarak 3D ürettim. Sumpa koysaydım orada faydalı bakteri üretemeyecektim.
Ekli dosyayı görüntüle 64503
Boru takılıyken UV-C lamba çekilerek çıkarılabiliyor, temizlenip geri takılıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 64504
- Kum: Amerika'dan 18 kilo Caribsea Fiji Pink suyu içinde canlı kum getirmem yakınlarımda endişeye yol açtı. Daha önce buradan aldığım kum neredeyse kurumuştu, içinde su bile kalmamıştı. Miktarı tam yerinde, boyutları yosun düşmanı, gayet güzel duruyor.
- Kaya: Şimdiye kadar düzgün kaya yapıştıramadım. Tanklarımda düzgün kaya bulamadığım için kayam olmadı. Kayasız tank mı olur taşlamasından uzak kalmak için de pek fotoğraf paylaşmadım. Bu sefer en azından içine kaya sığacak ölçülerde bir kurulumum var. Bluelife basamak şeklinde güzel kayalar yapıyor. Bu hafta içi kayalar geliyor. Basamak şeklinde olduğu için derin olmayan tankta kaya kütlesi yerine bol bol mercan konulabilecek, canlıların aralarında gezinebileceği bir alan olmuş olacak.
- Soğutma: Akvaryum soğutucuları anlamsız pahalı ve çirkin. Salona klima taktırdım. 25-26 derece arasında sürekli açık tutuyorum. 6-7 Senedeki elektrik faturası soğutucuya ancak denk geliyor. Şu an için gayet güzel işe yarıyor. Mercanların canı var da bizim yok mu? Bir sebepten verimsiz kalırsa, o zaman başka bir yol düşünürüm.
- Refugium: Kendi tasarlayacağım sump'ta yer vereceğim. Gerekliliği tartışılır, maksat deneyimlemek. Aslında aldığımız çoğu şeyi kendimiz kurcalamak için almıyor muyuz?
Moderatör tarafında düzenlendi: