Keşfet

Yeni Okyanus

umuterkal

Aktif Üye
Katılım
7 Mar 2020
Mesajlar
174
Tepkime puanı
56
Puanları
28
Yaş
40
Ad Soyad
Umut Erkal
????‍♂️ Bu ay yeni resif akvaryumumu başlattım. Hikayemi paylaşıyorum, gelişmeleri gün geçtikçe ekleyeceğim.

Akvaryuma 2020 başında başlamıştım. Haftalar sonra virüsten ötürü ithalatlar durunca çok keyifli bir deneyim yaşayamamıştım. O zamanlar konuya uzak olduğumdan markaları öğrenmeye çalışıyordum. Önce 34L Fluval Flex, ardından 123L Fluval Flex, son olarak da yine 34L Flex'e geri döndüm.  Bildiğim en iyi akvaryum markasıydı ve ustalara güvenemiyordum. Kalın çekilen silikonlar korku filmi gibi geliyordu. Herneyse, son deneyimimi başka bir konuda paylaşmıştım, bir göz atılabilir.



İş için bir süre Amerika'da kalacaktım ve nano tankımı kapattım. Çoğu şeyi BRS ve benzeri YouTube kanallarından öğrenmişken, Amerika'da kendimi mekanlarında, olmayan tankıma ekipman alırken buldum. Tam o sırada Kessil yeni ışığı A500X'i duyurdu. Satışlar açıldığında, dakikalar içinde stoklar tükenene kadar alan ilk birkaç kişiden biri olabilirim. Artık geri dönülmez bir yola girmiştim.

Dedim ışık var, test cihazları var, kimyasallar da var. Türkiye'ye canlı getirebilir miyim? Yanıtı evet, geldiler. Detaylar için linke bakabilirsiniz.



Dönmeme 2-3 hafta kala tank siparişimi verdim. Güvendiğim balıkçım Bluelife, Süleyman ustayla çalıştıklarını ve iyi iş çıkardığını söyleyince tamam dedim. Aradan üç vakit geçti ve kurulum günündeyiz...

Ekli dosyayı görüntüle 64500

Şu anki evimizde akvaryuma yer yoktu, önceki kurulumlarım da bu yüzden nanoydu. Girişte, evin her yerinden görünen bir alana yassı bir tank anca yapabiliyordum. Bu yüzden 100cm genişliğinde, 35cm derinliğinde (!!!) ve orantılı görünmesi için 40cm yüksekliğinde bir tasarım istedim. A500X, fotoğraftan da görüldüğü gibi 90cm'e kadar SPS'lere uygun ışık verebiliyor ve tek ışıkla 1 metrelik tankı aydınlatabilmiş oldum. Tabi ilk taşınmada derinliği de makul bir tank yaptıracağım. Fakat, balıkların yüzebileceği 1 metrelik bir alan olması şimdilik durumu kurtarıyor. Daha büyültmem durumunda bizim evden çıkmamız gerekiyor. ????

Ekli dosyayı görüntüle 64502

Gelelim ekipmanlara...

  • Tank: 100x35x40, Ultra clear ön ve yan camlar, siyah kaplama arka cam ve overflow camı.
  • Sump: 80cm. Soldaki su tamamlama alanını (bkz. bir sonraki madde) kullanmıyorum, yakın gelecekte yeni sump yapabilirim.
  • Su tamamlama: Mutfakta Arçelik reverse ozmos su arıtma sistemi var. Onun içme suyu çıkışına T ile deiyonize saf su filtresi ekledim. Motorun olduğu bölüme yüksekliği ayarlanabilir şamandırayla su tamamlamayı ekledim. (Fotoğrafta görünmüyor.)
  • Motor: Devir motoru olarak Reef Octopus Vario S2 kullanıyorum. Sessiz, hızı ayarlanabilir, gerekirse dışarıdan kontrol edilebilir (0-10V) portlu güzel bir seçim oldu.
  • PS: Reef Octopus Classic 110s aldım. Şimdilik memnunum, azcık uğultusu var. Sump derinliğimin dar olduğunu düşündüğümüzde yerine tam oturdu. Hava girişi cızırdama yapıyordu, 3D baskı yeni bir kapak yaptım ve susturucuyu yeniden tasarladım. Ses kesildi.

    Hava girişi: Karbondioksit nedeniyle pH düşmemesi için dışarıdan 10 metre boru çektim ve PS hava girişlerinden birine bağladım. Tabi 10 metreden ek bir pompa olmadan hava çekmek kolay değil. Tam dışarıya pompa eklerken, o alanın haftada 2 deterjanla yıkandığını hatırladım. Site yönetimine söylenerek bu kısmı iptal ettim.
  • CO2 Scrubber: Hava girişine farklı bir hazne tasarladım. İçine soda-lime olarak da bilinen karbondioksit absorbanı (chicken translate'i böyle) ekleyeceğim. 5 Kilosu şu sıralar 150TL'ye satılıyor ve CO2 emiş kapasitesi dolunca rengi mavileşiyor.

[*]Roller filtre: Ustanın sump'ı roller'a göre yapmış olması ve benim filter sock kullanacağımızı sanmam karmaşası, iyi ki böyle olmuş dedirtecek bir sonuca gitti. 2 Günde bir filtre yıkamaktan 2 ayda bir rulo değiştirme rahatlığına kavuştum.

[*]Dalga motorları: Kullanmazsam birini satarım diye düşünerek 2 tane AI Nero 3 motor aldım. Gece en yavaşta, gündüzleri yavaş yavaş öğlene doğru artan dalga yapıyorlar. Mıknatıslı, ince tasarımlı, %70'lere kadar sıfır sesli. %35'den fazla açmıyorum.

[*]Işık: Kessil A500X, 190 Watt'lık, %60'a geldiğinde fazlasıyla yeterli oluyor. Önceden WiFi modülüyle kullanıyordum, bu sefer ekranlı kumandasını aldım. (Kessil Spectral Controller X)

[*]UPS: Sitede jeneratör olsa bile gece elektrik kesildiğinde 3 dakikada devreye giriyor, elektrik geldiğinde ise kısa süreli kesinti yine oluyor. FSP Champ 1000 UPS'im vardı, akülerini yeniledim, fanını Noctua'nın ultra sessiz fanıyla değiştirdim. 1 Saat üzerinde güç sağlayabiliyor ki gerekenden çok daha fazla.

[*]UV-C Sterilizasyon: Önceki tanklarımda UV-C'nin faydasını görmüştüm. 13 Watt'lık UV ışık aldım. Su tahliye borusunu, içine UV girecek şekilde tasarlayarak 3D ürettim. Sumpa koysaydım orada faydalı bakteri üretemeyecektim.

Ekli dosyayı görüntüle 64503

Boru takılıyken UV-C lamba çekilerek çıkarılabiliyor, temizlenip geri takılıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 64504

  • Kum: Amerika'dan 18 kilo Caribsea Fiji Pink suyu içinde canlı kum getirmem yakınlarımda endişeye yol açtı. Daha önce buradan aldığım kum neredeyse kurumuştu, içinde su bile kalmamıştı. Miktarı tam yerinde, boyutları yosun düşmanı, gayet güzel duruyor.
  • Kaya: Şimdiye kadar düzgün kaya yapıştıramadım. Tanklarımda düzgün kaya bulamadığım için kayam olmadı. Kayasız tank mı olur taşlamasından uzak kalmak için de pek fotoğraf paylaşmadım. Bu sefer en azından içine kaya sığacak ölçülerde bir kurulumum var. Bluelife basamak şeklinde güzel kayalar yapıyor. Bu hafta içi kayalar geliyor. Basamak şeklinde olduğu için derin olmayan tankta kaya kütlesi yerine bol bol mercan konulabilecek, canlıların aralarında gezinebileceği bir alan olmuş olacak.
  • Soğutma: Akvaryum soğutucuları anlamsız pahalı ve çirkin. Salona klima taktırdım. 25-26 derece arasında sürekli açık tutuyorum. 6-7 Senedeki elektrik faturası soğutucuya ancak denk geliyor. Şu an için gayet güzel işe yarıyor. Mercanların canı var da bizim yok mu? Bir sebepten verimsiz kalırsa, o zaman başka bir yol düşünürüm.
  • Refugium: Kendi tasarlayacağım sump'ta yer vereceğim. Gerekliliği tartışılır, maksat deneyimlemek. Aslında aldığımız çoğu şeyi kendimiz kurcalamak için almıyor muyuz?
Kayalarım gelince fotoğraflayacağım.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yer darlığından akvaryumun derinliği 35 cm az olmuş, biraz dizaynda ve derinlik algısında zorlanırsınız. Refigium a  deniz atı gibi bazı türler hariç pek gerek yok, zaten zamanla şartlar iyi ise, sumpta ve akvaryumun içinde  börtü böcek, pod kaynıyor. Ekipmanlar sağlam ama sonucu maddi gücün ötesinde sabır, araştırma ve bilgi belirler. Yeni kurulum uzun ömürlü ve görsel olsun. 

 
Yer darlığından akvaryumun derinliği 35 cm az olmuş, biraz dizaynda ve derinlik algısında zorlanırsınız. Refigium a  deniz atı gibi bazı türler hariç pek gerek yok, zaten zamanla şartlar iyi ise, sumpta ve akvaryumun içinde  börtü böcek, pod kaynıyor. Ekipmanlar sağlam ama sonucu maddi gücün ötesinde sabır, araştırma ve bilgi belirler. Yeni kurulum uzun ömürlü ve görsel olsun. 
Evet teşekkür ederim. 35 konusunda yapabileceğim bir şey yoktu, yoksa biz geçemiyorduk :)  Kayalar ona göre yapılıyor. Artık bir sonraki evi akvaryuma göre seçeceğim :)  Bakalım göreceğiz teşekkür ettim.

 
Birkaç gün önce kayalar geldi. DD Aquascape Natural Aquarium Rock'ın dilimlenmiş ve birleştirilmiş hali.

Ekli dosyayı görüntüle 64548

Başka bir bakış açısı:

Ekli dosyayı görüntüle 64547

Dışarıda böyle duruyorlardı:

Ekli dosyayı görüntüle 64550

Görüş açısından böyle duruyor:

Ekli dosyayı görüntüle 64549

Gerçek görüntüsü fotoğraftakinden daha güzel duruyor. Alt kısımlarda özellikle blenny'nin girip çıktığı bolca alan var. Sağ ön tarafa Blackstorm'lar için yaşam alanı / anemon / mercan yapacağım. O bölgede takılıyorlar. Kayaların üzerleri mercan kaplanınca güzel olur diye düşünüyorum. Büyük kayalara göre alanı epey daha verimli kullanıyorlar.

PS Biraz ses yapıyordu, hava giriş borusunu oynatınca sesi kesildi. Bunu keşfedene kadar kapaklara akustik sünger almıştım. PS'in sesinin kesilmesiyle süngerler de teslim edilince takayım dedim. Şu an Kessil'in hava sesi dışında (o da makul oranda) sıfır sese yaklaştık. Akustik süngerler de sessizleştirmeye katkıda bulundular. İleride küflenir / koku yaparsa yemden ucuzlar, değiştirmek kolay.

Ekli dosyayı görüntüle 64546

pH 8.10 civarlarındaydı, 8.00 - 8.15 arasında dalgalanıyordu. Fotoğrafta görünen PS hava girişinin üzerine 3D hazne yapmıştım. Karbondioksit emici ile doldurunca pH gün boyu 8.30'da kaldı. 8.40'ı geçmemesi için kontrol ediyorum fakat hezne küçük olduğundan makul oranda CO2 emiyor ve tam ideal seviyede bırakıyor. Uzun vadede ne olacak, daha büyük tüpe koyup hava miktarını mı ayarlamam gerekecek, gözlemleyeceğim.

Diğer paylaşmak istediğim, otomatik su tamamlama sistemim. Önceden konusu geçmişti, fotoğrafı yoktu. RO su içme musluğuna, DI saf su akvaryuma geliyor. Şamandıranın yüksekliği plastik tutucudan ayarlanabiliyor. Bu tutucu Vario S2 motordan çıktı. Tuz oranı 35ppt'de sabit kalıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 64545

Sonraki güncellememde sıçrama önleyici pleksi - misina ağı ve sumpa asacağım, 3D basılmayı bekleyen medya tutucuları ele alacağım.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhabalar,

Tebrikler. Kullandığınız kayalar DD 'nin 20 kg'lık paketinin tamamı mıdır?

 
Umut bey selamlar;

Masallah mutevazi ama bir o kadar da guzel ve başarılı bir kurulum. Kaya dizaynı ile potansiyeli cok arttırmıssınız inşallah uzun soluklu kazasız belasız bir reef olur. Görebildigim tek risk su samandırası, sump cok ufak oldugundan takılmalar alabilir. Tunze marka osmolator almanızı siddetle tavsiye ederim, evladiyelik ve cok guvenilir bir ürün.



brgds

 
Görebildigim tek risk su samandırası, sump cok ufak oldugundan takılmalar alabilir. Tunze marka osmolator almanızı siddetle tavsiye ederim, evladiyelik ve cok guvenilir bir ürün.
Evet o şamandıra pek güven vermiyor, bir noktada çift sensörlü başka bir donanıma geçeceğim. Osmolator güzel duruyor... Teşekkür ettim.

Söz almışken diğer gelişmeleri de paylaşayım...

Diatom dönemindeyiz. Bir miktar SPS'imiz var. Durumları iyi, örneğin milka günde 1mm'ye yakın büyüyor. Çirkinlik geçsin fotoğraflayacağım.

Ay sonuna doğru Amerika'dan Red Sea'nın geçen hafta çıkardığı ReefDose 4 dozaj pompası geliyor. Tüketim saatlerine göre dozajı ayarlama gibi güzel özellikleri var, bir unboxing çekerim. :)

Aquadorest'ın Component 1+2+3+'sına geçtim. Dozajı daha kolay olacak herhalde.

CO2 Emici tam yerinde çalışıyor. Ölçümlerimde pH 8.22 - 8.27 arasında çıkıyor.

Veee... Blackstormlar için yumurtlama plakası koydum, artık zamanıdır umarım.

 
Kardesime yakışır, hayırlı uğurlu olsun yeni akvaryum için darısı başımızı inşallah...

 
20 Gün sonra...

Diatom ortalama 10 gün sürdü. Blenny ve blue tang yosunları temizlediler.

Sump'ta biraz kablo düzenlemesi yapmam gerekiyor. Ekleyeceğim donanımlar bitti.Ekli dosyayı görüntüle 64733

Güncellemeler:
* Red Sea ReefDose cihazım Amerika'dan geldi, birkaç gündür kullanıyorum. Beklentimin üzerinde kalitesi var. Her kafa için optik sensör eklenmiş, dönüşleri sayıp arıza durumunda haber verebiliyor. 0.05ml hassasiyeti var, bir dozlamada bu kadar az döndüyse, sonraki sefere bunu kapatabiliyor. Günde 24 kez, ışığın parlaklığıyla orantılı şekilde dozlamaya ayarladım. Henüz mercanım az olduğundan, Aquaforest Component 1+2+3+'dan günlük 30'ar ml ile istediğim dengeyi sağlıyorum. Cihazı beklerken günde 3 kez şırıngayla dozlama yapıp miktarı belirlemiştim. Düzeniş şöyle: 1: Ca, 2: KH, 3: Mg, 4: NitraPhos Minus (Günde 1.5ml, yemleme zamanından yarım saat sonraya den gelecek şekilde 0.5ml x 3)
* PET-G malzemeden sump önüne 3 tane media box ekledim. Bio filtre taşıyorlar.
* Sump'ın ikinci haznesine su akan yere de, tam su hizzasına kadar geniş bir media box ürettim. İçinde Chemi-pure blue emici yer alıyor.

Tank kısmına gelecek olursak;

Ekli dosyayı görüntüle 64734

Henüz harika değil, çok mercan bulamadığımdan ve hızlı gitmek istemediğimden şimdilik boş duruyor. 20 Mercan, çoğu SPS, 1 BTA, 1 Clam ile devam ediyoruz.

Su yüzeyinde yağlanma oluyordu. Overflow alanı su miktarını 2cm su yüzeyinin altına çekince, su yüzeyinden overflow'a akıntı oluşmaya başladı ve su yüzeyim tertemiz oldu. Işık da daha verimli olarak ulaşmaya başladı.

Kayalar bazen güzel geliyor, bazen daha doğal görünümlü mü ekleseydim diyorum. Verimliliği düşündüğümüzde, 4 mağara ve bir çok alan sağlıyor. Gözle görüldüğünde fotoğraftakinden daha güzel duruyor.

Son olarak, clam'imi de ekleyim.

Ekli dosyayı görüntüle 64735

Aquaforest Component üçlüsündeki trace elementler ile mutlu olduğunu tahmin ediyorum.

Gidişat SPS tankı yönünde olacak. Altta akıntının olmadığı kısımlara birkaç LPS, hammer ve torch daha ekleyeceğim.

Gelişmeler oldukça paylaşacağım. Fikirlere, makul taşlamalara açığım.

 
Tankınız nano sayılabilecek ölçülerde. Bu kadar donanım masrafına gerek yoktu bence. Kurulumda ,mercan eklemesin de acele etmişsiniz, hele sps için çok erken. Alt bölgelere soft, orta bölgelere lps ilavesinden sonra üstlere de 6 ay sonra gibi sps ekleyebilirdiniz, canlı kaybı olması muhtemel, biyolojik döngü ve resifin oturması aylar, yıllar alır. Sps için küçük tank olduğundan ileride gelişme başladığında hemen dolar. BTA anemona gerek yoktu, gezer ileride mutlaka, canlı renkli ve güzel net renkli  sağlıklı mercanlar eklenebilir ileride.

 
Tankınız nano sayılabilecek ölçülerde. Bu kadar donanım masrafına gerek yoktu bence. Kurulumda ,mercan eklemesin de acele etmişsiniz, hele sps için çok erken. Alt bölgelere soft, orta bölgelere lps ilavesinden sonra üstlere de 6 ay sonra gibi sps ekleyebilirdiniz, canlı kaybı olması muhtemel, biyolojik döngü ve resifin oturması aylar, yıllar alır. Sps için küçük tank olduğundan ileride gelişme başladığında hemen dolar. BTA anemona gerek yoktu, gezer ileride mutlaka, canlı renkli ve güzel net renkli  sağlıklı mercanlar eklenebilir ileride.
Ben masraf konusunda bu görüşe katılmıyorum. imkan oldukça daha iyiside yapılabilirdi görüşündeyim mini roller bile var balık eklemesi yapıldığında nitrifikasyonu düzende tutacak. canlıların özellikle mercanlarin bence olur bir sistemi olmuş tebrikler umut bey eksilen değeri tamamlayacak bir dozajı ve eksilen sistemi... su tamamlama ünitesi olsun güzel görünüyor. Herkes bütçesine göre sistem kurar bence bu sistemi her canlı hakediyor saygılar.

Ayrıca 4. Günde sisteme artık balık ve mercan girilebiliyor bazı katkılar ile.

 
Yorumlar için teşekkürler.

Gönül isterdi ki biraz daha yer olsaydı, bu emek daha büyük bir sisteme yapılsaydı. En azından, yatayda 1 metre olması balıklara yüzme alanı sağlıyor.

Diğer yandan, SPS'ler için erkendi, fakat tüketim ve dozlamanın da bir şekilde başlaması gerekiyordu. Şimdiye kadar güzel gidiyoruz, tek mercan kaybım ilk zamanlarda gold hammer oldu. Yakınındaki diğer iki hammer büyüyorlar, muhtemelen bir gece gold ile kavga ettiler. (Mercansın sen, neyin kavgası bu...) BTA çok dolaşırsa çıkaracağım, 2-3 gün kayanın etrafında tur attı ve kendine bir çukur buldu, bir haftadır hür iradesiyle seçtiği bölgesinde. Dolaşmaya çıkıp yolu üzerindeki SPS'lerimi yakmasını istemiyorum...

Hazır söz almışken, yabancı bir forumda alkalinity ile ışığın miktarı üzerine bir konuya denk geldim. Grafik bu arkadaşın Apex sistemindeki KH katkısını ve ışık parlaklığını gösteriyor.

Ekli dosyayı görüntüle 64748

KH 24 saat eşit dozlandığında, 48 saat içinde ışığın yüksek olduğu zamanlarda tüketimin arttığını, karanlıkta ise azaldığını görüyoruz.

Ben de Component 1 2 3 dozaj dağılımımı buna göre yaptım. Karanlıkta çok az, gündüz, özellikle öğlene doğru çoğalacak şekilde dozlamayı programladım. Bir ara günde birkaç örnek alıp sonucu gözlemleyeceğim. Bu ufak detayı da paylaşmak istedim. ????‍♂️

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst