Keşfet

Yeni piko kurulum...

tugra35

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım.. Yıllardır tatlı su akvaryumu ile uğraştıktan sonra şimdiye kadar çok istediğim ancak sonuçlarından korkup cesaret edemediğim tuzlu su akvaryumuna küçükten giriş yapmaya karar verdim. Nano ve Pico akvaryumlar her zaman ilgimi çekmiştir. Biliyorum çoğunuz ilk başlayanlar için nano ve Pico yanlış seçim diyeceksiniz haklısınız. Fakat evde şu anda büyük akvaryum koyacak yer yok. Bu arada üç ayrı 1,5 mt'lik akvaryumda üç adet Flowerhorn beslemekteyim ve bu saatten sonrada onlardan vazgeçmem imkansız ölene kadar evin demirbaşları onlar.. Neyse neden Pico ile başlayacağımı anlamışsınızdır. Pico mu yaşatmak ve sistemi ayakta tutmak için sık sık yardım ve görüşlerinize başvuracağım.Akvaryumum 40x35x35 sump yok. Şelale tipi ps ile idare etmeye çalışacağım olmazsa daha sonra sump yaptırırım. Mekanik temizlik için elimde boşta dış filtrem var onu kullanabilirmiyim? Kullanırsam içine ne gibi malzemeler koymalıyım? Yoksa şelale filtre mi kullanmam daha uygun olacak ? Pico için yapmam gerekenler nelerdir? Benim için önemli bir o kadarda değerli görüş ve tavsiyelerinizi bekliyorum... Diatom bittikten sonrada girmem gereken balık ve mercan lar içinde düşünce ve görüşlerinize ihtiyacım olacak..

Ekli dosyayı görüntüle 54187

Ekli dosyayı görüntüle 54188

Hayırlı olsun küçükler ne olursa olsun büyüklerden daha kola bence. Mesele sadece su dengesi değil. içini dolduracak canlı mikltarı. Siz bu akvaryuma 50 liralık özel tür zoa koysanız parıl parıl kendini gösterir. 1 metrelik akvaryum olsa 50 liralık gözükmez bile 200-300 liralık almak gerekecektir. Yabancı forumlarda 100 lerce kavanozda resif var. 2 litrelik kavanozda 8-9 çeşit mercan besleyen var hemde 1-2 senedir. Burada olsa resif polisleri tutuklamaya kalkar :D  

Bunları da düşününce mantıklı. Gerçi bu nano da değil pico ama düzgün ilerleyince sorun olacağını sanmıyorum. Dış filtre kullanılmıyor resif akvaryumlarında. Düzenli su değişimleri ile bence bu sistem ilerleyecektir.

Diatom başlasın kahverengi ilerlemesi yavaşlayınca %30-40 su değişimi yapın ve sonra temizlik ekibi girin, hermit conch veya snail olabilir ama xs boy olsun. Belki minik bir percula girebilirsiniz. Zoalara kolay derler ama ben kolay bir canlı olduğunu düşünmüyorum zoaların belki özel olmayan mushroomlarla başlayabilirsiniz.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayırlı olsun küçükler ne olursa olsun büyüklerden daha kola bence. Mesele sadece su dengesi değil. içini dolduracak canlı mikltarı. Siz bu akvaryuma 50 liralık özel tür zoa koysanız parıl parıl kendini gösterir. 1 metrelik akvaryum olsa 50 liralık gözükmez bile 200-300 liralık almak gerekecektir. Yabancı forumlarda 100 lerce kavanozda resif var. 2 litrelik kavanozda 8-9 çeşit mercan besleyen var hemde 1-2 senedir. Burada olsa resif polisleri tutuklamaya kalkar :D  

Bunları da düşününce mantıklı. Gerçi bu nano da değil pico ama düzgün ilerleyince sorun olacağını sanmıyorum. Dış filtre kullanılmıyor resif akvaryumlarında. Düzenli su değişimleri ile bence bu sistem ilerleyecektir.

Diatom başlasın kahverengi ilerlemesi yavaşlayınca %30-40 su değişimi yapın ve sonra temizlik ekibi girin, hermit conch veya snail olabilir ama xs boy olsun. Belki minik bir percula girebilirsiniz. Zoalara kolay derler ama ben kolay bir canlı olduğunu düşünmüyorum zoaların belki özel olmayan mushroomlarla başlayabilirsiniz.
Yardımınız ve verdiğiniz cesaret için tşkr ederim.. Tavsiyeleriniz benim için çok önemli ve değerli...

Pico tankın gerçek maksimum değeri 12-15 litre aslında. 

Çok çok daha küçük hacimli tankların iyi gittiği oluyor. Aşağıda örnek bir vazo var.

Haftalık %20-30 su değişimi ile bence güzel götürülebilir.

Hayırlı olsun :)

Tuğra bey kurulumunuz hayırlı olsun :)

Güzel bir başlangıç yapmışsınız. 3 yıldır sorunsuz devam eden 30 litrelik basit bir kurulumum var.

Benim de kurulumdan önce okuduğum kaynaklarda, kurulum aşamasında aldığım tavsiyelerde gördüğüm  küçük litrajların yeni başlayana göre olmadığı idi.Ancak bu biraz da piko,nanodan ne beklediğinize bağlı :)  birkaç tür hariç sps mercanları bu litrederde canlı tutup büyütebilmek gerçekten zor. Lps  türleri mutlu olsa da büyük litrelere göre çok daha yavaş gelişiyor. Soft türlerinin ise su değerlerinden beklentisi diğer türlere göre oldukça az. Hem biraz tecrübe kazanmak hem de canlıların hızlı gelişimini gözlemlemek için softlar sisteminize daha uygun görünüyor.

Nanolarda (kaya tasarımınıza bakarak) tür seçimi ve üreme agresifliklerini dikkate almanızı öneririm.Ana kayaya ekleyeceğiniz Xenia,Clove Polip vb gibi türler zamanla çok hızlı çoğalarak şemsiye misali yine ana kayaya eklediğiniz Zoa gibi daha kısa boyunlu türlerin ışık almasını önleyerek çoğalmasını engelleyebilir.Bu yüzden tanka ekleyebileceğiniz tür çeşidinden ve alandan taviz vermek zorunda kalabilirsiniz.

Nanolarda su değerlerinin stabil tutulmasının zor olduğunu okumuşsunuzdur.Ben de uzun bir süre haftalık %20 su değişimi ile tankı idame ettirdim fakat her tatil sonrası (3-5 hafta) eve geldiğimde canlıların çok daha hızlı üreyip geliştiğini farkettim.Nitrat kh  fosfat değerlerinde bir anormallik olmaz ise haftalık %10 değişim tankı daha stabil tutmanıza yardımcı olabilir.Su değişimlerinde sıcaklıkları eşitlemenizi de ayrıca öneririm.

Kullandığınız Kaya, tuz veya kum gibi bilgileri ; varsa bakteri kültürü gibi uygulamalarınızı paylaşırsanız beslemek istediğini canlılardan bahsederseniz kurulumunuz yoruma daha açık hale gelecektir.

Sorunsuz ve sağlıklı devam etmesi dileğiyle :)

Bu arada soru ve tavsiye yazınıza istinaden dış filtreler,sumpın veya ps nin önüne konan ve sık değiştirilmeyen elyaf vb gibi malzemeler tortu ve atık tutarak ps'nin toplamasını önler.Şelale filtre medya malzemesi koymak veya refugium için düşünülebilir.

İlk canlı için tamamen zevkinize bağlı olarak palyaço türleri, bicolor blenny,clown goby gibi barışcıl ve doğada da pek hızlı gezmeyen belirli küçük bir bölgede hayatını idame eden türler türler nano ve pikolar için idealdir.

Pico resiften yeni haberler fotolar var mı

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri