Keşfet

Yeniden Başlasınnn

1 hafta olmadi bile canli yuku 5 chromis ve 1 wrasse

İşin en guzel kismi tunze ve ayar yapmaya gerek duymadan bunu topluyor tabi hava giris vanasi ve si cikisini yukseltip alcaltarak daha ince ayar yapilabiliyor.

Tabi ben sulu toplamasini tercih ettigim icin ayarlarla oynamiyorum

Ps nin masallahi var

f9fce1bebd52a696089515e620932077.jpg

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Su içerisindeki minerallerin eksikliği ve fazlalığı konusunda şüphelerim yüzünden grotech abc 3lüsüne sahibim, normal bir tankta 100 lt için 10ml öneriliyor.

Forumda kime sorsan yarım doz kullan diye yazar. bende 250-300lt aralığındaki tankım için 10 ar ml girdim.

Girmez olsaydım... bildiğin nutrient besin patlamasına çevirdi olayı, yeşillenme yosunlanma, kumlar bile yeşermeye başladı.

Apar topar temizlik ekibi arayışına geçtim en azından kumdaki yeşillenmeler ve diatom kalıntılarını temizlesinler döngüye destek olsunlar diye, bu ithalatlardaki kısıtlama yüzünden temizlik ekibi bulmak bile zorlaştı. Zor da olsa buldum.

7 conch + 3 turbo + 1 adet XL kum yıldızı ekledim. 1 tane de Torch eklendim. Yıldız akvaryuma girer girmez yaşasııın dercesine kuma gömüldü.

Camlar yemyeşil :)  yan camları turbolar için temizlemeyeceğim ölmesinler yaşasınlar istiyorum...

Ayrıca jebao dozaj pompasını kurmuştum haftada 1 lt ca ve mg girecek şekilde giriş yapsın diye 1000ml/7gün = 142ml gün şeklinde. Tabiki litre içerisindeki içeriği yükselmesi istediğim değere göre hesaplayıp RO su ile çözüp devam ediyorum. her neyse ayarlama esnasında 0-30 interval day yazıyor. bende bu değeri 1 seçmiştim.

1 hafta sonra bir baktım şişelerin bitmesi lazımken yarıdalar... meğer interval day seçeneği 1 olunca her gün vermiyormuş 1 gün aralıklı olarak 2 günde 1 veriyormu. 0 olarak düzelttim. 

Elimdeki Toz Kh ı da dozladım 1 lt ye 8gr toz kh çözeltisi yaptım 1dkh artış istiyorum bakalım gelecek hafta kh değerini ne göreceğim tamamen deneme yanılma ile kendi hesabımca hesapladım. tabi bu hesaplamayı yaparken grotech toz kh kullanma klavuzundan yaklaşık değerleri aldım, ona göre bir hesaplama yaptım. umarım yanlış olmaz. hata olmasın diye minimum değerler üzerinden ilk hesaplamayı yaptım. Toz KH kullanımı ile ilgili (piyasada açık satılan) konu bulamadım hatırlayan varsa başlığı paylaşmasını rica ediyorum. 

Bol tuzlu günler

Ercan bey temel ballingle ilgi şu bilgiler belki çözüm için işinize yarayabilir

Alıntıdır.;

Pawlowsky

Balling yöntemine geçmeden son olarak Ernst Pawlowsky hangi noktaya ulaştı, bakalım: Temel mantık, mercanların ihtiyaç duydukları kalsiyumkarbonatın (CaCO3) sağlanması. Ama, reaksiyonu bir kapta gerçekleştirdiğinizde CaCO3’ün çökeceğini/bir çökeltiye dönüştüğünü görebilirsiniz. Bu nedenle suya kalsiyum (Ca) ve bikarbonat (HCO3) çözeltilerini ayrı ayrı vererek reaksiyonun mercanlar tarafından gerçekleştirilmesini sağlamak. Sağlanan fayda: kalsifikasyon ve fotosentez için gerekli Ca ve bikarbonat iyonlarını akvaryuma sunmak..

(Not: Ancak bu reaksiyonun gerçekleşebilmesi yalnızca işin kimyasını değil, biyolojisini de ilgilendiriyor. Bu nedenle birçok akvaryumda Ca ve KH değerleri ideale yakın olsa da (Ca: 400 ppm ve KH: 7/8) mercanların büyümediğini sıkça duyarız.. Bunu Biyoloji ana başlığı altında –fotosentez basamağını görmezden gelmek- tartışmak gerekir…)

Pawlowsky, 2 ayrı stok çözeltisi hazırlayarak akvaryuma verilebileceğini ve böylelikle suda ideal Ca seviyesini sağlayabileceğini gösterdi. Bir tarafta CaCl2 (kalsiyum chloride) diğer tarafta NaHCO3 (sodyum bikarbonat) çözeltisi hazırlandığında ve belli bir dozda akvaryuma verildiğinde amaç gerçeklişiyor. Üstelik çözelti son derece sabit/stabil..

Reaksiyona bakalım:

CaCl2 + 2NaHCO3 ------> Ca(2+) + 2HCO3 (-) + 2 NaCl

İlk itiraz NaCl, yani “tuz” oluşumuna geldi. 2 ayrı stok çözeltisi dozlandıkça akvaryumda bir tuzluluk artışı oluyor (mu?) ve/veya bu tuz saf haliyle “yakıcı” bir etki taşıyor (mu?). Çünkü Magnesium (Mg) ve Potassium (K) gibi diğer iyonlara karşı Sodium (Na) iyonunun sabit bir oranda olması gerekir ve acaba canlılar bu yükselen değerlere uyum gösterebilir mi?

Aslında, tüm bunlar pek de anlamlı sorular değil çünkü zaten düzenli olarak akvaryumlardan dip çekmek, yani su değiştirmek artık yaygın bir alışkanlık. Ayrıca, meraklısına not: İyonik dengeyi bozabilecek Chloride (Cl) iyonlarında artış günlük olarak % 0,004. Yorum sizin..))

Lakin Hans-Werner pek de böyle düşünmüyordu.. Öncelikle oluşan tuzun, deniz tuzuna dönüştürülebilmesi adına 70+ elementin de (Tropic Marine ProSpecial Mineral) suya dozlanması gerekiyor.. Böylelikle Na ve Cl iyonlarının gireceği reaksiyon diğer 70+ elementin birlikte yer alacağı bir reaksiyona dönüştürüldü.. Ki, ileride göreceğimiz gibi, Hans-Werner’in 3’lü çzöeltisi bu fikir sayesinde kimi firmalar (Aquarium Systems Reef Tonic ve Two Little Fishies C-Balance) tarafından 2’ye indirgendi. Hatta bir basamak daha ileri gidilerek 1’e düşürüldü: İpucu bu tekli katkıların çökelti oluşturacağından sıvı değil katı/toz olması.. (Calcium Marine Plus, hw – Wiegandt ve Bio-Calcium, Tropic Marine)..

Kısım 2:
Şimdi sorabilrsiniz, sorulmalı, soruluyor: Reaksiyonda oluşan tuzu bağlamak için kullanılan 70+ element (içeriğinde NaCl olmayan deniz tuzu, diyebiliriz..) içerideki canlılar tarafından kullanılabiliyor mu? Ya da bu tuzun “böyle” bir yararı var mı?

Yanıt olumsuz: Reaksiyonda oluşan tuzun akvaryum suyunda yaratacağı iyonik dengesizliği gidermek üzere verilen bu 70+ elementin yegane amacı gidip o tuzu bağlamak ve olası bir dengesizliğin önüne geçmek. Yani, haricen ve Balling’ten bağımsız olarak kullanıldığında içeride “açıkta gezinen” tuz olmadığından elementler büyük çoğunlukla inorganik bir yapıya dönüşerek, çökerler. Zaten kimileri miligram’ın, kimileri mikrogram’ın binde biri oranında bulunan çoğu elementin “kalsifikasyon” sürecinde önemli bir rolleri bulunmuyor.

Bu ne demek? Sözgelimi C-Balance ve/veya Balling yöntemi uygulanıyorsa, mercanların element ihtiyacı bambaşka katkılarla sağlanmalı: Hangi koşulda? Haftada 1, en geç 2 haftada 1 dip çekilmediği koşulda.. (Elementler ve Katkılar başka bir yazı konusu..)

Konuya dönelim:

- Usta şurada Balling yöntemini anlatıyorsun, bir türlü doz veremedin?

- Ne o bir acele Balling mi yapacaksın?

- Aynen.. acele Acropora büyütmem lazım..

- O niye?

- Paraya ihtiyacım var usta...

Evet. Bilinen en hızlı mercan gelişimine neden olan yöntem Balling yöntemi... Çünkü en hazır ve “tam istenilen” dozda mercanların kalsifikasyonuna yol açar. Hızlı olmasına hızlı ama ya renkler?? (Bu da başka bir konu..) Dahası, votka gibi biyolojik yöntemler için en çok tercih edileni çünkü Ca Reaktörleri suya kalsiyumbikarbonat’ın yanısıra verdikleri karbonik asit nedeniyle, suyun –özellikle geceleri- pH değerini düşürme eğiliminde. Aynı sonuç, votka yöntemiyle birleştiğinde daha güçlü bir pozisyon alıyor, çünkü suya votka (sıvı ya da katı) dozlandığında suyun oksijen değeri (oluşan bakteriler nedeniyle) düştüğü gibi, bir de asidik ortam içerideki canlıları olumsuz yönde etkiler…

Öyleyse, kestirmeden dozlama rejimini belirtelim: Aşağıda yer alan ürünlerin olabilecek en yüksek saflıkta Merck firması üretiyor ve kolaylıkla edinmek mümkün:

Yanısıra 400 grama kadar ölçüm hassaiyeti olan bir terazi edinmekte fayda var.

Dozların hepsi, 2 litre saf RO suyuna olmak üzere 3 ayrı bidona hazırlanıyor:

1- İlk çözelti: 2 litre RO suya 168 g Sodyum Bikarbonat (NaHCO3)

2- 2’inci çözelti: 2 litre RO suya 50 gram NaCl içermeyen “tuz” (Tropic Marin ProSpecial Mineral)

3- 3’üncü çözelti: 2 litre RO suya önce 147 gram Kalsiyum Klorid Dihidrat (CaCl *2H2O) çözündürülecek, ardından aynı çözelti üzerine 34 gram Magnezyumchloride-Hexahydrate (MgCl2*6H2O) çözülecek.

Şimdi, 3 tane ayrı çözeltimiz var. Nasıl dozlayacağız? Mükemmel soru!! Aynı anda!! Eğer araya zaman farkı koyarsanız ya da doz makinanız nedeniyle koymak zorunda kalırsanız, yukarıda anlatıldığı gibi bilin ki bu çözeltiler suyunuzda iyonik dengesizliklere neden olacak. Bu nedenle her 3 çözeltiyi aynı anda mümkünse debinin en yüksek olduğu geri dönüş motorunuzun hemen ağzına dozlamalısınız.
Kısım 3:
Öncelikle bazı değerlere dikkat çekelim: Verdiğimiz dozlama sonucu günlük olarak ne kadar NaCl (bildiğimiz sofra tuzu) oluşuyor?

200 Litre akvaryum suyu için yapılan dozlama yukarıda yer alıyor. Bu örnekten yola çıkalım: Bilindiği gibi arzulanan Ca miktarı 420 mg/l ya da başka deyişle 420 ppm. (bu arada karbonat sertliğiniz 8 dKH değerinin üzerine çıkartmamak gerekiyor çünkü doğada okuduğumuz optimum değer 6.5 dKH maksimum ise 8 dKH).

Şimdi, biliyoruz: 147 gram CaCl*2H2O ve 168 gram NaHCO3 ile 100 gram CaCO3 (kalsiyum karbonat), 44 gram CO2 (karbondioksit), 117 gram NaCl (tuz) ve 54 gram H2O (su) üretiyor. Tuzun oluşumunu akılda tutarak içeride amaçlanan ve gerçekleştirilen formülü de verelim:

Ca (+2) + 2HCO3 <---> CaCO3 + CO2 + H2O

200 Litre akvaryum suyumuza 29 günde 2 litrelik çözeltilerimizi dozladığımızda (29 x 70 ml: 2.030 ml yani 2,03 l) stok çözeltilerimiz bitiyor ve akvaryuma 117 gram (biz 120 g, diyelim) tuz eklemiş oluyoruz.

Dönelim akvaryumdaki orijinal tuzluluk düzeyine: binde 25 kısım (1.025).

Biliyoruz, 1 kg akvaryum tuzu 30 litre suda çözündüğünde tuzluluk oranımız 1.023 olur. 200 litre suda 1.025 tuzluluk elde edebilmek için 6.67 kg tuz , çözmemiz gerekir.

Bir ayda oluşan tuz oratalama 130 gram kabul edilirse, bu miktar tuzluluğu (6.67 kilograma oranla) yüzde 1,95 tuzluluk artışına neden olur.

1.027’ye ne zaman ulaşırız? Yani yüzde 8 tuzluluk artışına? Ortalama 4 ayda.. 4 ay hiç dip çekmeden sürekli Balling yapılırsa tuzluluk 1.025’ten 1.027’ye çıkar..

Bu elementler tuzluluğu bir seviyede tutmaya değil, Na ve Cl iyonlarının bir bütün olarak akvaryum tuzuna dönüşmeleri için, yani iyonik dengesizliği önlemek amacıyla kullanılıyor..

Tesekkurler bilgi icin

Ancak bu karisim cozeltisinde kac cc si kac litrede kac birim kh artiriyor yazmiyor...

Tesekkurler bilgi icin

Ancak bu karisim cozeltisinde kac cc si kac litrede kac birim kh artiriyor yazmiyor...

Bu oran aslında her tank ve tankta ki canlıların özellikleri açısından farklı olup az dozdan çok doza çıkıp deneyerek belirlenir yani en azından ben öyle yapıyorum yaptım diyelim 

Hazır bir ürün bile farklı tanklarda farklı oranlar verebiliyor

bu daha çok kalsifikasyon ile doğru orantılıdır

Öncelikle tankınızda ki tüketimi, katkı girmeden, günlük testler ile doğru belirlemek gerekiyor. Sonrasında dozlamaya başlayarak tüketim oranı tespit edilebilir. En azından ben bu şekilde yürütüyorum.

Herkes guzel guzel resimler paylasir olumsuz durumlari paylasmaz ben gercek bir hobici olarak paylasayim

Kahverengi yosun ile başım belada :(
Brown algea diye geciyor forumlarda biraz okudum temel sorunlari saptamaya calistim

Yaptiklarim,
- fritz monster 460 bkteri kulturu ekledim, 2 gun ps kapali kalacak yaziyordu bugun 2. Gun aksam ps yi aktif hale getirecegim
Fritz bakterileri suda serbest dolasan oksijensiz ortam bakteriler oldugu icin ps kapali

Endiselerim ve yapilacaklar

1-Acilen refigium bitkisine ihtiyacim var. Satan yada gonderi yapabilecek varsa goruselim

2- giesman dd t5 lambalarin omru dolmus olabilir omru biten lamba kahverengi yosunu tesfik ediyormus 4tane t5 alinacak (2sini yeni aldim)

3- fritz bakteri kulturunu ikinci el aldim bakterilerde son kullanma tarihi olmamasi beni dusunduruyor, altinda 2014 lu bir tarih var. Hic riske giremem Cumartesi prodibio girecegim, calisma prensipleri farkli...

--Alg eater goby kahverengi yosunu yer mi?

Yorumlariniz benim icin degerli tecrubelerinizden faydalanmak isterim

Bol tuzlu gunler

Ercan bey, acele ve panik bu hobide pek iyi olmuyor, gerçek sebep üzerine nokta atışı çözümler etkili oluyor...

ben sizin yazdıklarınızdan okuduğum 2 hata gördüm , sırf bunlar problemin nedeni olabilir...

1-fosfat değeriniz yüksek, olması gereken 0,2 değil 0,02 yani 10 kat yüksek...

nitrat da düşük bir değerde yani bakteri girerseniz nitrat bitecek, fosfat devam, ölen bakteri ve bakteri için girilen karbon kaynağı(bakteri besini, votka, sirke, her neyse) cyano coşturacak...

bunu bakteriyle değil fosfat tutucu ile tedavi etmelisiniz...

2- grotech abc, zaten çok etkili ve üzerindeki dozaj full yüklü tanka göre, yani mercan dolu, yer yok...

belki sizin gireceğiniz dozaj , üzerinde yazanın 10 da 1 idir... Fazla girilenleri Nasıl toplarız?

su değişimi konsantrasyonu azaltır ama sürekli toplama için, kaliteli bir aktif karbon öneririm...hatta reaktör içinde çalışsa daha iyi...

yosun konusunda ise fosfat varken, katkılar içerisinde , demir içeriği bulunan varsa zaten yosun coşması çok doğal...

doğru hamleleri yapın, düzelme alametleri en kısa zamanda görünecektir...bütün yöntemleri birbirine karıştırmak Zaman kaybı olur....

bakteri girmeyi düşünüyorsanız da, su değiştirip, fosfatı toplatıp, karbonla fazla elementleri toplatıp, suyun durumu nutrient açısından dengeye gelince bakteri girmek daha mantıklı (nitrat ile fosfat orantılı olunca)...

0,19 fosfat varken, 25-30ppm nitrat olsa bakteri çözümü iş yapardı bir süre...

bakteri için ya fosfat düşsün ya nitrat biraz yükselmesini bekleyin...

ayrıca nitratın düşük olması, sağlıklı döngü olmadığının da göstergesi olabilir, yani amonyaktan nitrata giden döngüyü yapan bakteriler henüz yetersiz sayıda olabilir, bu yüzden amonyağı takip edin, gerekirse zeolit bulundurun, yükselme gözlerseniz, zeolit taşı ekleyerek kontrol altına alırsınız...

Not: tankınızın canlı yükü henüz çok düşük yani balling için daha çok erken,

şu an en basit two part bir ürün sizi aylarca idare eder...

örn: reeflowers kh ve all elements veya c balance gibi...

Fosfat 0.132 ppm Hanna checker ulr
Nitrat en dusuk seviyede

Fosfata bagli fosfat reaktoru ve rowa lazim gorunuyor

Ayrica tatli su tankina da biopelet reaktoru gibi bir silikat recinesi filtresi kurup gunde 1-2 saat ekstradan dondurmem iyi olacak sanki

d9701452aeab02d3f831b0b76971208f.jpg

Gecmis olsun kahverengi alg degil dino olmus tank

Burayi okuyup resimleri karsilastirinca fark ettim

Dino sümüksü tarzda yani form olarak degisikmis, bendekilerin fosfat ve silikat nedenli yosun oldugunu netlestirdik...

Ekstrem akvaryumdan reaktor aldim... rowa ile basladim ortalama 5-7 gunde 1 sefer 200ml kadar reaktore eklemeyi planliyorum 4 gun sonra fosfat testi yapacagim

Bu arada hanna checker ulr nin olcum birimi ppm degil yanlis bilmiyorsam phosporus diye geciyor
Olcum biriminin detayini bilen var mi??

Ercan bey , son zamanlarda girememiştim foruma. Durum nasıl?

Ercan bey , son zamanlarda girememiştim foruma. Durum nasıl?
Valla isler bir ara sarpasardi fosfat uctu nitrat yok, bende grotech girince besin + fosfattan dolayi yosun patladi

Ekstremden reaktor + rowa aldim
Rowa girince yoaunlar kizardi ve dokulmeye basladi

Suan fosfat 0.015 seviyelerinde (hanna checker ulr) rowa epeyce var 1lt aldim ... dusecegini ve yosunun yavas yavas azalacagini dusunuyorum

Yosun canvari 1 tang dusunuyorum
Sonrasinda hep lps ve soft belki 1-2 kolay sps turu olabilir

Bu sefer canliya yada mercana yuklenip birden doldurmayacagim tanki her ay 1 balik yada 1 mercan acele etmeden beyecni kaybetmeden azar azar tatminlaf devam etmeyi planliyorum

Haftalik duzenli testleri yapiyorum eksikleri 1 lt lik cam siselere girip dozaj pompasi ile tamamliyorum

Pek bir degisiklik olmadigi icin resim eklemeye gerek yok diye dusunuyorum...

Ekstremin kendi yapimi olan reaktorleri tavsiye ederim gayet basarili motoru buyutup biopellet icin de kullanima uygun

Canli seciminde itinali gidip sonrasinda sorun yasamak istemiyorum

Dusuncem 1 tane hawai yellow eye kole tang ama pek bulunmuyor gelenlerde genelde hawai olmuyor...

Hafta sonu ilk su degisimini yaptim 30 lt su degistirdim, bundan sonraki donemde haftalik 10 lt su degisimi ile gidecegim, mercan ve balik arttikca 25lt ye dogru artirmayi dusunuyorum

Su degerlerini aksam paylasmaya calisirim

Bol tuzlu gunler
Ercan

Kalsiyum 395
Magnezyum 1245
Kh 7,7
Fosfat 0,015

Test degerlerine gore dozaj pompasi ile haftalik tuketime gore ekleme yapiyorum

Fosfat reaktörünün çalışmasını takiben cyano musallat oldu... bu sonucu reaktöre bağlamak çok doğru değil onu belirteyim.

Bir süre düşük fosfat değerinin düşmesine bağlı olarak cyano durma noktasına geldi, ancak sadece su değişimi ve bakteri kültürü ile sıfırlayamadım... Cyanolu koca kaya parçasını çıkarttım, su ısıtıcı ile kaynar su hazırladım ve sadece bulaştığı noktayı kaynar su ile yıkadım, sümüksü bir yapı gibi hiç dağılmadan aktı gitti. kurtuldum.

Güncel durumda saç/sakal yosunlarım devam ediyor. minik bir dolabella arıyorum bulamadım. ithalatla gelenler kocaman oluyor. Sanıyorum ki silikat reçinesi tam olarak etki göstermiyor. yada binamızdaki su filtrasyonu ve havuzdan basınç pompaları ile basılan sudan kaynaklı bir durum, ne yaptıysam sakal yosununu çözemedim. Cumartesi günü alg eater goby aldım, çok bir etkisi olmaz ama bir nebze azaltır düşüncesindeyim.

ileriye dönk refigium benzeri bir durum ile sump ta çalışma yapacağım. Refigium bitkisi için destek rica edebilirim sizlerden, küçük bir parça olsa yeterli olur...

Canlılarım gelişimi güzel Kh ı 4 e kadar düşürecek şekilde bir beslenmeleri mevcut, grotech abcm den haftalık olarak 0,5ml giriyorum. Girdiğim günün ertesi günü camlar yeşeriyor, magfloat ile temizliyorum.

Gidişat güzel, gözlemlediğim kadarı ile test yapmadan bile aşağıdaki sonuçları elde edebiliyorum.

Candy cane ler fosfat göstergem, normal durumda 1 TL den biraz büyük kafaları, fosfat yükselince kafalar ufalıyorlar.

Euphilia grubundakilerdede kh aşırı düşerse torch kolları kısaltıyor. 

Tabiki test yaparak haftalık tüketime göre takviye ile devam ediyorum.

Saygılar

Bu ara çok yazdım merak edenler icin son durum bu sekilde

kimine gore bombos bir tank kimine gore çok şey var [emoji106]

Yavas yavas devam

Bugun yeni eklenen canlilar

Desjardinii sailfin tang
Midas blenny
Rainfordi goby fish

Guzel baliklar için Hagop a tesekkurler