Keşfet

Yerli Canlıların Satışı

Günaydın.

Bunların tümüne OK, 100% katılıyorum ama bu çevreye çok duyarlı arkadaşlarımızın hamsi (hamsi sadece bir örnek, tüm balıkları sayabiliriz) yeyip yemediklerini merak ediyorum. Konu bence burada tıkanıyor. Hamsi (ve tüm deniz canlılarımız) 100 lerce yıldır talan ediliyor ve hepimiz de mis gibi yiyoruz tavasını bulunca. Counch toplanmasın diyen arkadaşlar (ütopya olarak ben de toplanmasın diyorum zaten ama günümüzde doğaya zarar verilmemesi imkansız) bence hamsi de yemesin, doğadan toplanan ithalat balık ve mercanlarını da sokmasınlar akvaryumlarına.
deniz mahsüllerinde avlanmalarında kanunları var türleri azalmasın diye mesela kıyıya belli bır uzaklıkta avlanmalarına izin var ayrıca yumurtla döneminde denızlerde avlanma olmaz ve belli bir cm nın altındaki balıklarda avlanmaz yani o senin yediğin hamsinin bile nesli tükenmesin diye yapılan şeyler var ama sen hala conch diyip duruyorsun bende onu anlamıyorum 

Anladığım kadarıyla bazı arkadaşlar "Finding Nemo" yu izlerken sadece animasyonlara ve efektlere dikkat etmişler. Oradaki hikayenin özü , asıl anlatılmak istenen palyaço balığının renklerinin veya anemonun güzelliği değil. Asıl anlatılmak istenen resiften canlı yakalayan dalgıçların ve dişçi gibi akvaristlerin ( Davut Ağabey seni kastetmiyorum :) ) aslında ne yaptıklarını kendi kendilerine sormaları, ve bunun vicdani hesabını vermeleri sonrada acaba? diye düşünmeye başlamaları.

Arkadaşlar "kayıp balık nemo"yu tekrar izlemenizi ısrarla öneriyorum.

saygılar
Cihan bey çok güzel bir yerden girmişsiniz tebrikler.

Yurt içi yurt dışı farketmez. Eninde sonunda bu canlıların çoğunun nesli tükenecek. Deniz Akvaristlerin sayısı arttıkça birçok canlı tecrübe eksikliğinden, yolda gelirken v.s konulardan ölecek. İstediğiniz kadar üretim çiftlikleri olsun. Taleplerİ karşılayamayacak duruma gelecekler.

Denizler de de yaşam bundan farksız On sene önce Sarıyer de nasıl balık tutardık şimdi nasıl :(

Daha doğrusu tüm dünyada bu böyle malesef 

Neyse, ben sanırım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir. Tüm dünyayı balığıyla, akarsuyuyla, yeşiliyle; her şeyiyle koruyalım, tüm bu dediklerinizi 100% anlıyorum ve tamamıyla aynen düşünüyorum ama 2013 yılında bu mümkün değil. Benim dediğim: Biraz gerçekçi olalım ve 5-10TL ye ithalini alacağımıza 1 TL ye yerlisini alalım, para yurt içinde kalsın. Çünkü akvaryuma ithal canlı almakla yerlisini almak arasında fark yok, sonuçta maalesef cani bizler bunların her türlüsünü öldürüyoruz maalesef :-(((

Ben bu güzel tartışmadan ayrılıyorum çünkü zaten sanırım her iki görüş için de söylenebilecek herşey söylendi. İki taraf da biribirini ikna edemedi, o kötü oldu, emekler boşa gitti :) Merak ediyorum benden sonra kimler tartışacak ve bu konu hangi tarafa doğru kayacak.

Herkese selamlar ve iyi haftasonları...

Neyse, ben sanırım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir. Tüm dünyayı balığıyla, akarsuyuyla, yeşiliyle; her şeyiyle koruyalım, tüm bu dediklerinizi 100% anlıyorum ve tamamıyla aynen düşünüyorum ama 2013 yılında bu mümkün değil. Benim dediğim: Biraz gerçekçi olalım ve 5-10TL ye ithalini alacağımıza 1 TL ye yerlisini alalım, para yurt içinde kalsın. Çünkü akvaryuma ithal canlı almakla yerlisini almak arasında fark yok, sonuçta maalesef cani bizler bunların her türlüsünü öldürüyoruz maalesef :-(((

Ben bu güzel tartışmadan ayrılıyorum çünkü zaten sanırım her iki görüş için de söylenebilecek herşey söylendi. İki taraf da biribirini ikna edemedi, o kötü oldu, emekler boşa gitti :) Merak ediyorum benden sonra kimler tartışacak ve bu konu hangi tarafa doğru kayacak.

Herkese selamlar ve iyi haftasonları...
Eser Yandan durso, plexy kutu olmaz :D Olmaz diyosam olmaz kardeşim. NAsıl böyle bir hata yaptın
default_tongue%20(1).gif

Arkadaşlar ben mersinden murat ben yerli canlı satışı yapıyorum bu doğru ama öyle ekoljik dengeyi bozacak kadar değil bu birincisi.Yani karides toplasan yılda 20-30 Taneyi geçmez.Ancak burdaki trolcuların ve kıyı toplayıcıların öldürdüğü karides sayısı milyonlarca.Balık konusuna bakarsanız bunlar bizim sularımıza göç etmiş ve burda üremiş canlılar.bunlarda yılda toplasan 30 taneyi geçmez.Bir deniz yıldızı yılda 10-15 adetin üstünde vermedim.Deniz atına gelince ben burda mersin üniversitesine deniz atı üretim labaratuarı kurdum burada binlerce at ürettik.Ayrıca halen bende anaç deniz atlarım var burda yayınlarım görürsünüz.Hiç bir zaman dengeyi bozan biri olmadım 3 yıl önce suya bıraktığım 5-6cm yavru sayısı 1500 civarındaydı.bunlarıda gerçekten onu besleyebilecek arkadaşlara gönderiyorum bununda sayısı 10 taneyi geçmemiştir.hatta beni arayıp yeni kurdukları akvaryumlara deniz yıldızı isteyen hobici arkadaşlarıma bile göndermedim.Benim ayrıca su ürünleri ruhsat teskerem mevcut burda bile yemlik yakalayabileceğim balık sayı 50 ve ben bunları öldürmüyorum.Beni arayıp görüşen insanlar iyi tanıyorlar kendilerine asla zorla bu kadar alacaksın bunuda al bunuda al diye birşey satmadım.Ben su altında balık bile vurmuyorum.Kaldıki trolcuların katlettiği canlıların haddi hesabı yok..Bunların dahi benim belgemden mevcut ve yasal.onların da avlanma zamanı var.Lütfen yapmayın böyle şeyler.Çok önemli değil ama insan karalamak çok önemli Lütfen.Hobici arkadaşlar kendileri bilir istemezlerse göndermem..

Ekli dosyayı görüntüle 16397

Bu sadece tezkere dalış yapabilirsiniz adına verilmiş bişey o dalışta onu bunu çıkartabilirsiniz diye birşey değil size soruyorum tüplü dalış yaparken elinizde bi zıpkınla sahil güvenliğe yakalansanız ne olur veya gene tüplü bi dalış yaparken çıkarttıgınız canlılar veya canlı kayaları sahil güvenlik yakaladıgında yiyeceginiz cezayı sizde biliyorsunuz degilmi sizin elinizdeki belge dalış içindir canlı ticareti değil ayrıca çıkartıgım canlılar 20-30 u geçmez demişsiniz 1 senede bu kadar canlıyı satsanız elinize geçecek para ne ALLAH AŞKINA o yüzden siz sadece concda kalın bence en başında başladığınız gibi biliyoruz para tatlı ama yapmayın.

Okları Murat Bey'e yöneltmemek en doğrusu olacaktır. Akvaristlerin konuya bakış açısını merak ettiğim için başlığı açmıştım ama bu başlık altında tek bir kişiyi suçlamak doğru olmaz. Suçlanacak birisi varsa ilk olarak daha üst mercilere bakmak lazım.

Okları Murat Bey'e yöneltmemek en doğrusu olacaktır. Akvaristlerin konuya bakış açısını merak ettiğim için başlığı açmıştım ama bu başlık altında tek bir kişiyi suçlamak doğru olmaz. Suçlanacak birisi varsa ilk olarak daha üst mercilere bakmak lazım.
tek taraflı suçlamamak dogru sonuçda arz ve taleb meselesi bizde biraz kendimize bakmalıyız diye düşünüyorum

Arkadaşlar ben mersinden murat ben yerli canlı satışı yapıyorum bu doğru ama öyle ekoljik dengeyi bozacak kadar değil bu birincisi.Yani karides toplasan yılda 20-30 Taneyi geçmez.Ancak burdaki trolcuların ve kıyı toplayıcıların öldürdüğü karides sayısı milyonlarca.Balık konusuna bakarsanız bunlar bizim sularımıza göç etmiş ve burda üremiş canlılar.bunlarda yılda toplasan 30 taneyi geçmez.Bir deniz yıldızı yılda 10-15 adetin üstünde vermedim.Deniz atına gelince ben burda mersin üniversitesine deniz atı üretim labaratuarı kurdum burada binlerce at ürettik.Ayrıca halen bende anaç deniz atlarım var burda yayınlarım görürsünüz.Hiç bir zaman dengeyi bozan biri olmadım 3 yıl önce suya bıraktığım 5-6cm yavru sayısı 1500 civarındaydı.bunlarıda gerçekten onu besleyebilecek arkadaşlara gönderiyorum bununda sayısı 10 taneyi geçmemiştir.hatta beni arayıp yeni kurdukları akvaryumlara deniz yıldızı isteyen hobici arkadaşlarıma bile göndermedim.Benim ayrıca su ürünleri ruhsat teskerem mevcut burda bile yemlik yakalayabileceğim balık sayı 50 ve ben bunları öldürmüyorum.Beni arayıp görüşen insanlar iyi tanıyorlar kendilerine asla zorla bu kadar alacaksın bunuda al bunuda al diye birşey satmadım.Ben su altında balık bile vurmuyorum.Kaldıki trolcuların katlettiği canlıların haddi hesabı yok..Bunların dahi benim belgemden mevcut ve yasal.onların da avlanma zamanı var.Lütfen yapmayın böyle şeyler.Çok önemli değil ama insan karalamak çok önemli Lütfen.Hobici arkadaşlar kendileri bilir istemezlerse göndermem..

iste trolculer biraz fazla avlıyor balıkcılar bıraz erken davranıyor sizin gibi insanlar ben 20 tane çıkartıyorum bir şey olmaz derler halbuki bilmezler sizin gibi düşünen 1000 lerce insan  var iste böyle olunca ekosistem diye bir şey kalmıyor 

çünkü insanlar hep bireysel düşünüyor kendilerini tek görüyor halbuki biraz sağa sola baksa kendisi gibi sürülerce insan oldugunu görecektir.

Arkadaşlar,

Son derece boş içerikli bir konu olmuş. Bütün ok 'lar Murat Bey 'e çevrilmiş. Ben de daha önce yerli conch alımı yaptım, yine yapacağım. Hatta kırmızı deniz yıldızı ve deniz atı 'da almayı düşünüyorum, varsa blenny 'de alırım, deniz hıyarı da.

İnsanlara "cahilce" diye nahoş kelimeler kullanan arkadaşlar, ve 20 - 30 tane ile ekolojik denge bozulur diyen arkadaşlar, çok samimi olarak soruyorum, gerçekten dediklerinize inanıyormusunuz? Yoksa sadece bu bir imajmı?

Balık yemiyormusunuz? Midye tava sevmezmisiniz? İstiridye ve deniz kestanesi hiç yemedinizmi?

İnsan denilen varlık yani biz piramidin en üstünde bulunan varlığızdır. Ve genel olarak her şeyi tüketiriz.

Murat Bey veya x bir kişi yılda 1000 tane 'de x canlıdan çıkarsa o canlının popülasyonu maksimum ufak bir coğrafik lokasyonda azalma gösterirki , bunların hiç biri pek endemik canlılara da benzemiyorlar.

Yani hiç bir şey olmaz. Ancak troll ağları, sanayileşme, nükleer tesis, arıtılmamış kanalizasyon, ağ gözü boyları, kaçak ve aşırı avcılık gibi konular gerçek ticari olan türlerin popülasyonlarını tehlikeye sokar.

İşte bu yüzdendir ki her sene ticari değeri olan türler için Su Ürünleri fakültelerinde çeşitli dönemlerde farklı noktalarda ölçümler yapılıp ticari değeri olan türlerin popülasyon tahminleri yapılır ve buna ağ göz boyları belirlenir.

Bu konu Popülasyon Dinamiği olarak adlandırılır ve Su Ürünleri Mühendisliği fakülterinde ders olarak okutulur ve oldukça da zor bir derstir.

Eğer gerçekten doğaya çok duyarlıysanız ve laf üretmek ve yazı yazmak dışında somut bir faaliyetde bulunmak istiyorsanız, benim en nacizane tavsiyem  adresini ziyaret edip yapılan faaliyetlere

katılımcı olmasanız bile, Internet üzerinden bilgilendirme ve link paylaşımı sağlayarak sosyal medya 'da destek görmelerini sağlayabilir veya aylık bağışçı olarak destek verip, insanların somut bir adım atmalarına katkıda bulunabilirsiniz.

Bu sayede geçen sene ağ göz boyları yeniden düzenlendi, derelerden daha temiz sular denizlere karıştı, pek çok balığın nesli korundu.

Özetle, herkesi daha duyarlı olmaya ve sadece konuşmak - yazmak adına yazmamaya davet ediyorum. 

Aslinda haklisin Ozdemir. Bu dunyada insanlar insanlari da yiyor, ama yamyamlar insan neslini yok edemediler. Fikirlerine saygi duyuyorum ama katilmam asla mumkun degil.

Sirf ticari kaygilardan dolayi 20 cm lik cikenopun lufer yapilarak avlanmasina izin verilen bir memlekette zaten daha farkli bakis acilari bulmak maalesef imkansiza yakin. Eger dogaya saygi ve sevgi duyan insan sayisi cogunlukta olsaydi zaten greenpeace gibi sosyal toplum kuruluslari olusmazdi. Maalesef insan irki gercekten bir yok edici, her manada. 

Not: Dogaya az da olsa duyarli arkadaslarin okyanus asitlenmesi konusunu derinlemesine okumalarini tavsiye ederim. Internetten onlarca bilimsel makale ve arastirma calismasina ulasmaniz mumkun. Duyarli arkadaslarin dunyaya bambaska bir gozlukle bakmaya baslayacagina eminim. Lutfen okuyup, bilgi sahibi olun.

Bunun kararını bu konuda akademik bir eğitimi olan biri verse, toplanmasında bir zarar olmayacak türler bu kişiler tarafından belirlense, toplayan kişilere izin belgesi ve kota verilse ve bu canlılar kontrollü bir şekilde hem yurtiçinde satılsa, hem de yurtdışına ihraç edilse çok daha iyi olmaz mı? 

Yani hiç bir şey olmaz. Ancak troll ağları, sanayileşme, nükleer tesis, arıtılmamış kanalizasyon, ağ gözü boyları, kaçak ve aşırı avcılık gibi konular gerçek ticari olan türlerin popülasyonlarını tehlikeye sokar.

Ben mersinde yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim 1,2 yıl öncesine kadar hangi sahilden denize girsem hertaraf conc,snail dolu idi şuan inanın akvaryuma koymak için zar zor buluyorum yada belli bölgelerde kaldıki bana bizzat conc için ticaretini teklif ettiklerinde kesinlikle kabul etmiyeciğimi ama dostane arkadaşlara akvaryumlarına koymak için 5,10 adet hediye edebileceğimi belirtim.Ben akdeniz çocuğuyum burda doğdum burada büyüdüm gerçekşuki conc popülasyonunda ciddi azalma var.önceleri gittiğim bölgelerde her taraf bu canlılarla dolu idi öyleki ayağımı attığım her taraf conc kaynıyordu sahilde 30,40cm derinlikte baktığımda görüyordum ama şimdi malesef.

Bende kırmızı deniz yıldızı varki onu çok aradım bulana kadar.Aslında bizler madem bu kültürün kaybolmasını istemiyorsak neden bir araya gelip bir üretim methodu veya küçük bir üretim yeri açmıyoruz.

Burda mühendisten doktora,öğretmenden veterinere,elektrikçiden inşaatçıya kadar herkes var.Aslında bir grup veya vakıf kurulup doğal tekniklerle bu canlıları akvaryumlarda veya büyük havuzlarda neden üretmeye çalışmıyoruz?

Aslında tüm topu başkasına atmak yerine sahada biraz sorumluluk almalıyız diye düşünüyorum.Foruma takılan her arkadaş 1 paket sigara parası atsa her ay milyarlarca para toplanıp bu sistemler kurularak vakıflaştırılıp akvaryum müzeleri kurulamaz mı acaba?Üretilenler satılıp bir kısmı doğaya salınıp hem parasal sorunlar hemde doğasal sorunlar aşılamaz mı?

Bence herkesin elini taşın altına koyması gerek ve geçmişi tartışmak yerine çözümler üretmek gerek.Azim ,kararlılık ve düşünerek herşeyin başarılabileceğini düşünüyorum.

Counch' ların sırf deniz akvaryumunda beslenmekten ötürü azaldıklarını sanmıyorum. Antalya-Mersin-İskenderun taraflarında bu canlılar çokça görünür. Limandan, sahilden vb. balık tutanlara bakarsanız hepsinin önünde bir öbek Counch, Snail, midye vb. görürsünüz. Çatır çutur kırıp yem yaparlar. Son birkaç sene içinde bu iş moda olunca akvaryum için ticari maksatlı toplanmaya başlayan 100 tane, 1.000 tane, 10.000 tane Counch yüzünden bunların nesillerinin tamamen tükeneceğini hiç sanmıyorum. Nesilleri tükenseydi balıkçılık vb. nedenlerle senelerdir tükenirdi. Ben bunların yem yapıldığını en az 10-15 seneden beri görüyorum. Ayrıca, bildiğim kadarıyla Counch' lar tam olarak buranın yerli canlısı değiller, yılın belli zamanlarında bizim buralardan geçerek göç ediyorlar diye duymuştum. Sizin göremediğiniz dönemler bunların göç zamanları dışında olmasın?

Eser bey tam bilgim yok ama şuan Counch' ların yavru zamanı ve sadece yavrular var sahilde büyükler açık sulara gitdigini söylemişdi sahil kenarında ikamet eden bir arkadaş

Moderatör tarafında düzenlendi:
Eser bey burası benim doğup büyüdüğüm yer mersinden antalyaya kadar bütün sahili bilirim aynı zamanda profosfonel balıkçılığımda var tabi mesleğim bu değil bize yetecek kadar balık avlıyorum.çocukluğumdan buyana yaşım 47 bendaha conch la balık tutanı görmedim sahildeki conch kabukları ekolojik denge doğa konunu hermit ve yengeçlerin yediği kabuklar.

Ramiz Bey, siz bölgeyi daha iyi bilirsiniz ama ben senelerdir orada Counch ile balık tutan görüyorum. Yürümekte kullandığı sert bacağını kırıp hortumundan takıyorlar iğneye ve yem iğneden kolay düşmediği için çok iyi balık tutuluyor benim gördüğüm kadarıyla. Limanlarda, sahilde falan çok gördüm ben bunların yem yapıldığını sizin o taraflarda.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar