Arkadaşlar,
Son derece boş içerikli bir konu olmuş. Bütün ok 'lar Murat Bey 'e çevrilmiş. Ben de daha önce yerli conch alımı yaptım, yine yapacağım. Hatta kırmızı deniz yıldızı ve deniz atı 'da almayı düşünüyorum, varsa blenny 'de alırım, deniz hıyarı da.
İnsanlara "cahilce" diye nahoş kelimeler kullanan arkadaşlar, ve 20 - 30 tane ile ekolojik denge bozulur diyen arkadaşlar, çok samimi olarak soruyorum, gerçekten dediklerinize inanıyormusunuz? Yoksa sadece bu bir imajmı?
Balık yemiyormusunuz? Midye tava sevmezmisiniz? İstiridye ve deniz kestanesi hiç yemedinizmi?
İnsan denilen varlık yani biz piramidin en üstünde bulunan varlığızdır. Ve genel olarak her şeyi tüketiriz.
Murat Bey veya x bir kişi yılda 1000 tane 'de x canlıdan çıkarsa o canlının popülasyonu maksimum ufak bir coğrafik lokasyonda azalma gösterirki , bunların hiç biri pek endemik canlılara da benzemiyorlar.
Yani hiç bir şey olmaz. Ancak troll ağları, sanayileşme, nükleer tesis, arıtılmamış kanalizasyon, ağ gözü boyları, kaçak ve aşırı avcılık gibi konular gerçek ticari olan türlerin popülasyonlarını tehlikeye sokar.
İşte bu yüzdendir ki her sene ticari değeri olan türler için Su Ürünleri fakültelerinde çeşitli dönemlerde farklı noktalarda ölçümler yapılıp ticari değeri olan türlerin popülasyon tahminleri yapılır ve buna ağ göz boyları belirlenir.
Bu konu Popülasyon Dinamiği olarak adlandırılır ve Su Ürünleri Mühendisliği fakülterinde ders olarak okutulur ve oldukça da zor bir derstir.
Eğer gerçekten doğaya çok duyarlıysanız ve laf üretmek ve yazı yazmak dışında somut bir faaliyetde bulunmak istiyorsanız, benim en nacizane tavsiyem
adresini ziyaret edip yapılan faaliyetlere
katılımcı olmasanız bile, Internet üzerinden bilgilendirme ve link paylaşımı sağlayarak sosyal medya 'da destek görmelerini sağlayabilir veya aylık bağışçı olarak destek verip, insanların somut bir adım atmalarına katkıda bulunabilirsiniz.
Bu sayede geçen sene ağ göz boyları yeniden düzenlendi, derelerden daha temiz sular denizlere karıştı, pek çok balığın nesli korundu.
Özetle, herkesi daha duyarlı olmaya ve sadece konuşmak - yazmak adına yazmamaya davet ediyorum.