Böyle yüklü su değişimlerinde tabiki bakteri ölümleri kaçınılmaz. Ama biyolojik denge derken sadece bakteri popülasyonundan bahsetmiyoruz. Baktığınız zaman o nitrat öldüm bittimlik bir değer olmamasına rağmen kantarın topuzunun kaçtığının göstergesidir. yani o nitrat sıfır olduğu sürece o fosfat zamanla sürekli artacaktır. eninde sonunda sistem dengesiz olduğu için sorunlar patlayacaktır. Bu yüzden dengeyi sağlamak küçük su değişimleriyle olmaz. Bize yararlı olan bakteriler kayada ve kumda zaten. Susuz kalan yerdeki bakterilerde ölümler olacak tabi ama su içinde kalanlar hızlıca toparlarlar kendisini ki bizde bakteri kültürüyle destekleriz zaten. Bu tarz değişimlerde ısı, tuzluluk ve ph aynı olursa sıkıntı yaşamazsınız. Balıklar stres yaparmı evet yapıyor. Bende her trafiğe çıktığımda stres yaşıyorum
Lps ler su içinde kaldığı sürece birşey olmaz. Yukardakiler 3 parametre sabit olacak ama. yani gideyim 300-500 litre su hazırlayıp değiştireyim olmayacak. Ben 3 gün tuzlu suyu döndürdüm. iyice havalandı su. Sonra ısıyı sabitledim. aynı ısıda kh ı kontrol ettim. sonra akvaryuma kafamotoru sarkıtıp tüm suyu kenefe bastım. Biterbitmez diğer tanktaki temiz suyu bastım. boşaltma ve doldurma dağil 35-40 dakikada tüm operasyon bitti. En ufak bir kaybım olmadı. He gidipte bu işi normal zamanda yapmıyorum tabi potasyum 520 ye çıkınca mecburen girdim bu işe. Hem pahalı hem stresli, hem yorucu iş.