Keşfet

Yüksek nitrit seviyesi - yeni akvaryum

muratulker

Yeni Üye
Ad Soyad
Murat Ülker
Merhaba,

Hobiye yeni başlayanlardanım ve sanırım sabır konusunda hatalarım oluyor. Şöyle bir durum yaşadım.

- Akvaryum kurulumu ile birlikte Denitrol starter kullanmaya başladım ( Başlangıç dozu + 9 gün takip dozları)

- Akvaryuma canlı kaya koydum (2-3 saat akvaryumcudan alışım ve akvaryuma girmesi)  (2 hafta bekledim)

- Bu süreçte 2 kere diyatom patlaması oluştu, ancak ikinci diyatomda aynı zamanda dalga motoru kayalara kum yığdığı için çıkarıp yıkadım, diyatom azaldı)

Bu 3 haftalık süreçten sonra bu haftasonu akvaryuma 2 deniz yıldızı + 2 konch + 1 orta boy Ocianelles Clown fish

Tabi acelecilik yapıp önce su değerlerini ölçmedim, balığı koyduktan sonra JBL test kiti ile ölçünce de nitrit değerinin > 1.0 olduğunu gördüm

Balık nefes alamıyor gibi davranış sergilediğinden 120 LT akvaryumun 20 LT için su değişimi yaptım.

Ancak balığı da bu sabah kaybettim, 2 gün yaşamış olabildi.

Nitrit seviyesi yüksek olduğu için tekrar denitrol'e başladım.

Şimdi benim için acil olan konu da şu şekilde

- Denitrol kullanmaya devam ederek akvaryumdaki bakteri kültürünün güçlenmesini ve mevcut nitrit değerini sıfır'a inmesini sağlayabilir miyim?

- Yoksa öncelikle %60 - %80 gibi büyük bir su değişimi mi yapmalıyım?

- Balığı kaybettim ama deniz yıldızı / snail'ler yüksek nitrit değerlerine dayanıklı mıdır?

- Benim bu süreçte yaptığım hatalar nelerdir? Denitrol'ü yanlış mı kullanıyorum? Balık girişi yapana kadar devam mı ettirmem gerekirdi?

Bu konuda tecrubesi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim.

Merhaba,

Önce jbl yerine iyi bir test kiti almanız gerekli, elinizde olan kit sanırım tatlı su için üretilmiş bir test kiti ve tuzlu suda pek fayda göstereceğini düşünmüyorum.

Tuz oranı ısı ve yine iyi bir bakteri kültürü eklemeniz, denitrol yine tatlı su için üretilmiş bir bakteri kültürü sanırım.

Bunlar sonrasında canlı girişi yapmanızı tavsiye ederim.

Hali hazırda bunlarda canlı ve deneyerek canlıların hayatını riske atamamanız daha doğru olacaktır.

iyi ekipmanlar ve sabır olmazsa olmazı. Forumda testler ve bakteri kültürleri ile ilgili birçok yardımcı konu hatta yeni başlayanlar için bir çok bilgi bulabilirsiniz.

Bunların dışında kullandığınız tuzunuz, suyunuz RO su mu? , Kayaların özellikleri ve kumunuzunda bu hobi için uygun olup olmadığını kontrol ediniz.

Tatlı suda kullandığınız hiçbir ekipman bu hobide işe yaramayacaktır.

JBL'nin tuzlu su test kiti aslında aldığım, tatlı ve tuzlu su için ayrı test kitleri var

Denitrol'ün tuzlu su için kullanılabileceği yazıyor, ancak dozajları iki katına çıkarın diyor

Verdiğiniz tavsiyeler için teşekkür ederim.

3 gündür Denitrol ile bakteri kültürü uyguluyorum. Nitrit testini tekrarladım hala > 1.0 çıkıyor.

Cuma günü de takip edip nitrit patlaması devam ediyorsa haftasonu %50 oranında su değişimi yapmayı planlıyorum.

Murat Bey, kurulumunuz hayırlı olsun.

Yapmanız gerekenleri sırasıyla anlatmaya çalışayım. Öncelikle bakteri kültürü ile ilgili pek bir sıkıntı yok. Nitrifikasyon bakterileri aynıdır. Elinizde ki ürünü kullanabilirsiniz. Yanlız o bakteriyi güçlendirmek için bir bakteri yemi edinin. (Bacteria Feeder) Bakteri eklemek başlangıç seviyesinde yerinde bir uygulamadır ancak tankınızın ileriki süreçlerinde devamlı kültür eklemek yerine mevcut popilasyonu güçlendirmek ve doğal çoğalmasını sağlamak daha uygundur. Tabi ki farklı marka bakteri kültürü ile de çeşitliliği artırabilirsiniz zaman içerisinde. 

Su değişimi yapmayın ! Çünkü su değiştirmek size bir şey kazandırmayacaktır bu etapda. Sabırla bekleyip nitritinızın sıfırlanmasını bekleyin. Çünkü girişini yaptığınız bakteri bunu sağlayacaktır. Tabi bu iş de sabır gerektirir. Elinde olan yakınlarınızdaki hobicilerden, nitrit testi olan varsa rica edebilirsiniz. Çünkü çok fazla kullanılan bir test değil. Kullandığınız test de çok itibar edilecek bir test değil tuzlu su için.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar