Keşfet

Yurtdışından uçakla getirilebilecek anemon tavsiyesi ????

umuterkal

Aktif Üye
Ad Soyad
Umut Erkal
Selam arkadaşlar.

1 Ay gibi Amerika'dan geleceğim. Kapattığım tankımı yeniden açacağım.

Burada online canlı satışı var, sonraki gün canlılar geliyor. Anemon ve ORA özel tür clown alacağım.

14 Saatlik uçuşum olacak, 24 saati yolda geçirecekler. 100ml specimen kaplarında kabinde seyahat edebiliyorlar. Anemonlar için riskli olduğunu biliyorum.

Araştırıyorum, gözüme aşağıdaki anemonları kestirdim, önerisi olan var mı?

Dracula Fangs Rock Anemone

Ekli dosyayı görüntüle 63621

Frosted Red Zebra Rock Anemone:

Ekli dosyayı görüntüle 63622

Bir de balık mağazasında ufak boy kırmızı deniz yıldızı buldum. Bizdekiler hep büyük oluyor diye ona da hevesliyim...

Ülkemizde bulunmayan türlerden de öneride bulunabilirsiniz...

100 ml suda getirmek cok riskli gerçekten. Bence mantara yönelin. Bounce filan 

Onünüze 330 ml lik su şişesi koyun. onu 3 e bölün gözünüzle bakınca neden riskli olduğunu göreceksiniz zaten. 100 ml göze fazla gibi geliyor ama olay 100 ml de değil. 100 ml lik şişenin içine anemon koyunca orda zaten 50 ml su ancak kalır. 24 saat yol. ısı değişecek oksijen az. ee anemon zaten zehirli canlı erimeye başlarsa buyrun cenaze namazına 

Onünüze 330 ml lik su şişesi koyun. onu 3 e bölün gözünüzle bakınca neden riskli olduğunu göreceksiniz zaten. 100 ml göze fazla gibi geliyor ama olay 100 ml de değil. 100 ml lik şişenin içine anemon koyunca orda zaten 50 ml su ancak kalır. 24 saat yol. ısı değişecek oksijen az. ee anemon zaten zehirli canlı erimeye başlarsa buyrun cenaze namazına 
Yok hocam. Kargoyla 100ml su ile bir anemon alın görün. Strafor içindeki canlı 100ml su ile 3-4 gün bile yol gider. Hava şartlarının önemi yok. Sonuçta alaskada yaşamıyoruz. Şu an mevsim ilkbahar. Bizzat aldım, denedim, gördüm. Tek bir canlı için konuşmuyorum. Çoğu anemon alışverişimi böyle yaptım ve yaparım da.  24 saat anemon için çok basit bir süre. Ben 3 gün sonra kargodan zaiyatsız aldığımdan 7-10 güne kadar (beslenmesi gereken süre zarfı) herhangi bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Konu sahibinin sorduğu sorulara gelirsek türkiyedeki canlı çeşitliliği miktarı az olduğundan şahsen fikir veremeyeceğim.

Selam arkadaslar.Ben Turkiyeden 6 zoa,3 xeni getirdim ucakla Azerbaycana,3 gun yolda hic birsey olmadi.

Sanıyorum içinde canlı olunca sıvı limiti olmuyor, iç hatlarda geçerli, dış hatları soracağım. Olmadı güvenliği geçtikten sonra başka kaplardan su nakliyle çözülebilir.

Uluslararası kargolarda canlının kapalı halinin sığdığı kadar suda gönderildiğini de okudum, büyük poşetlerde geldiğini de gördüm. Kesinlikle riskli, azaltmak için gerekeni araştırıyorum.

Bizde bulunmayan canlı tavsiyelerinize açığım ????

Süre uzun olduğu için risk yüksek. Geçtiğimiz yıllarda ABD dönüşlerimde bir türlü cesaret edememiştim.

TSA 'nın usüllerine göre litre limiti olmaksızın canlı getirmek serbest ama dediğiniz gibi bu iç hat uçuşlar ile alakalı sanırım. Eğer istanbulda ineceksiniz bunu deneyebilirsiniz. Benim uçuşlar ankara aktarmalı olduğundan 11 saat ABD'den gelip istanbulda dert anlatmayla uğraşmak istememiştim. Güvenliği geçtikten sonra sırt çantasına koyun geçin. Veya strafor kutu ile geçin. Önemli olan güvenliği geçmek, sonrası bence kolay.

Öneri olarak da Colorado Sunburst anemone derim..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Süre uzun olduğu için risk yüksek. Geçtiğimiz yıllarda ABD dönüşlerimde bir türlü cesaret edememiştim.

TSA 'nın usüllerine göre litre limiti olmaksızın canlı getirmek serbest ama dediğiniz gibi bu iç hat uçuşlar ile alakalı sanırım. Eğer istanbulda ineceksiniz bunu deneyebilirsiniz. Benim uçuşlar ankara aktarmalı olduğundan 11 saat ABD'den gelip istanbulda dert anlatmayla uğraşmak istememiştim. Güvenliği geçtikten sonra sırt çantasına koyun geçin. Veya strafor kutu ile geçin. Önemli olan güvenliği geçmek, sonrası bence kolay.

Öneri olarak da Colorado Sunburst anemone derim..
Washington - İstanbul yolculuğu olacak, olabilecek en kısa Amerika uçuşu. Colorado Sunburst güzelmiş, gözüme çarpmamıştı. Teşekkür ederim.

Amerikadan canlı nasıl çıkaracaksın hocam? Ben de deneyecektim Coral satıcı firma başınız ağrır güvenlikte diye uyardı satmadı :s

Selamlar;

Lojistikçi olarak belirtmem gerekirse: Uluslararası Ticari veya Yolcu yanı canlı taşınması ülkelerin belirlediği izin ve kriterlere göre yapılır. Yanımda hiç takılmadan canlı getirdim diyenlerin şanşı yaver gitmiştir, başka bir açıklaması yoktur. Kontrol esnasında canlı taşındığı tespit edilirse önce izinler sorgulanır yok ise canlıyı taşıyan kişi sorguya alınır, uçagını kacirir, canlı türüne göre para veya hapis cezası alır, taşınan canlı endemic bir canlı ise cezası çok daha ağır olur, vs. vs.

cıkıs noktası USA oldugundan burayı kontrol edebilirsiniz. Turkiye yaptırımlarınıda ayrıca inceleyebilirsiniz.

Durumunuza göre belki permit alabilirsiniz USA de

asagıdaki haber de sizi uyarmak icin cok taze bir örnek.

kolay gelsin.

Not: ülke ici taşıma konusu uluslararasına göre nispeten daha rahattır. Bilet alımı öncesinde hava yolu şirketine canlı detaylari verilerek izinle yolcu yanı canlı alınabilir.

Selamlar;

Lojistikçi olarak belirtmem gerekirse: Uluslararası Ticari veya Yolcu yanı canlı taşınması ülkelerin belirlediği izin ve kriterlere göre yapılır. Yanımda hiç takılmadan canlı getirdim diyenlerin şanşı yaver gitmiştir, başka bir açıklaması yoktur. Kontrol esnasında canlı taşındığı tespit edilirse önce izinler sorgulanır yok ise canlıyı taşıyan kişi sorguya alınır, uçagını kacirir, canlı türüne göre para veya hapis cezası alır, taşınan canlı endemic bir canlı ise cezası çok daha ağır olur, vs. vs
Bilgiler için teşekkür ederim. TSA, canlı mercan ve balık için kabinde taşınabilir, valizde (tabi ki) yasak diyor. Mercanların okyanustan çıkarılmamış olması, ya da canlı kayaya yapışık olmaması gerekiyor. Soft mercanlarda, zoa gibi türlerde sıkıntı olmuyor. Aldığım canlıların faturalarında aquacultured oldukları yazıyor, üretim canlıları. Birkaç tane olduğu için niyetin hobi olduğu açık. Linklerdeki izinleri ayrıca inceleyeceğim, daha da araştırmakta fayda var.

TSA Kurallarındaki önemli nokta, canlı gizlenerek çıkarılmaya çalışılıyorsa cezası oluyor. Fakat saydam kapta geçirilirse, içinde canlı yaşayan sıvının patlayıcı olmadığı açık olduğu için geçirilebiliyor. Vahşi yaşamı koruma servisinden de aquacultured canlılarda sıkıntı olup olmadığına bakmam yeterli olacaktır herhalde.

Amerikadan canlı nasıl çıkaracaksın hocam? Ben de deneyecektim Coral satıcı firma başınız ağrır güvenlikte diye uyardı satmadı :s
Araştırmalarım okyanustan direkt çıkarılmamış, üretim canlıların çıkarılmasında sorun olmuyor şeklinde. Faturalarında aquacultured olarak yazıyor. Araştırmaya devam...

1 ay gibi sonucunu da buraya yazarım ki gelecekte deneyeceklere faydalı olsun.

Bilgiler için teşekkür ederim. TSA, canlı mercan ve balık için kabinde taşınabilir, valizde (tabi ki) yasak diyor. Mercanların okyanustan çıkarılmamış olması, ya da canlı kayaya yapışık olmaması gerekiyor. Soft mercanlarda, zoa gibi türlerde sıkıntı olmuyor. Aldığım canlıların faturalarında aquacultured oldukları yazıyor, üretim canlıları. Birkaç tane olduğu için niyetin hobi olduğu açık. Linklerdeki izinleri ayrıca inceleyeceğim, daha da araştırmakta fayda var.

TSA Kurallarındaki önemli nokta, canlı gizlenerek çıkarılmaya çalışılıyorsa cezası oluyor. Fakat saydam kapta geçirilirse, içinde canlı yaşayan sıvının patlayıcı olmadığı açık olduğu için geçirilebiliyor. Vahşi yaşamı koruma servisinden de aquacultured canlılarda sıkıntı olup olmadığına bakmam yeterli olacaktır herhalde.

Araştırmalarım okyanustan direkt çıkarılmamış, üretim canlıların çıkarılmasında sorun olmuyor şeklinde. Faturalarında aquacultured olarak yazıyor. Araştırmaya devam...

1 ay gibi sonucunu da buraya yazarım ki gelecekte deneyeceklere faydalı olsun.
Büyük bir heves ve merakla bekliyorum deneyimlerini hocam, ben de senin izlediğin yola göre niyetlenebilirim zamanı geldiğinde.

Yillardir cesaret edemedigim bir konu. Oncelikle mercanlari local dukkandan alirsaniz daha iyi olur, overnight shipping bile olsa normal hava kargo ile geliyor. Ucusun olacagi gune denk getirmek ve kargo firmasinin pesinden kosmak gerekiyor. Ayrica benim bildigim uluslararasi ucuslarin kabin kurallarina uygun degil mercan veya anemone tasimak, getiren hep bavulda getiriyor. En ideali canliyi dukkandan alip icine isiticilar yerlestirip straforla valize koymak. Bana soylenen avrupaya vs. bu sekilde goturuldugu. Sonucta ithalattan cok daha kotu sartlarda geliyor. Domestik ucuslarda bahsettiginiz gibi tup gibi kaplara koyuyorlar canlilari ve resmi olarak yaninizda goturebiliyorsunuz. Deneyiminizi merakla bekliyorum. 

Yillardir cesaret edemedigim bir konu. Oncelikle mercanlari local dukkandan alirsaniz daha iyi olur, overnight shipping bile olsa normal hava kargo ile geliyor. Ucusun olacagi gune denk getirmek ve kargo firmasinin pesinden kosmak gerekiyor. Ayrica benim bildigim uluslararasi ucuslarin kabin kurallarina uygun degil mercan veya anemone tasimak, getiren hep bavulda getiriyor. En ideali canliyi dukkandan alip icine isiticilar yerlestirip straforla valize koymak. Bana soylenen avrupaya vs. bu sekilde goturuldugu. Sonucta ithalattan cok daha kotu sartlarda geliyor. Domestik ucuslarda bahsettiginiz gibi tup gibi kaplara koyuyorlar canlilari ve resmi olarak yaninizda goturebiliyorsunuz. Deneyiminizi merakla bekliyorum. 
Bu konudaki avantajım kaldığım arkadaşımın evinde karantina niyetine tuzlu su tankı kurduk, yeni kessil led'den de almış bulundum, canlıları burada bekletebiliyorum. Valizde yakalanması durumunda güzel cezaları var, çok girmek istemiyorum.

Local fish store'larda bizden farklı bir çeşit yok. WWC ve Tidal Gardens'da güzel türler var.

Yarın uluslararası çıkış için TSA ile konuşup öğreneceğim. Nasıl izin verdiklerini paylaşırım. Tavsiye için teşekkürler.

Bu konudaki avantajım kaldığım arkadaşımın evinde karantina niyetine tuzlu su tankı kurduk, yeni kessil led'den de almış bulundum, canlıları burada bekletebiliyorum. Valizde yakalanması durumunda güzel cezaları var, çok girmek istemiyorum.

Local fish store'larda bizden farklı bir çeşit yok. WWC ve Tidal Gardens'da güzel türler var.

Yarın uluslararası çıkış için TSA ile konuşup öğreneceğim. Nasıl izin verdiklerini paylaşırım. Tavsiye için teşekkürler.
Yemin ediyorum heyecanlandım. Şu işi bir yap, ilk uçuşta deneyeceğim ben de :)

TSA ile görüştünüz mü hocam? 

Sanırım ülke ülke farklılıklar var umarım sorun yaşamadan geçirebilirsiniz.

Birkaç yıl önce Almanya'ya iş seyahatine giden bir arkadaştan rica etmiştim.O zamanlar omurgasız canlı ithalatını yasağı yeni başlamıştı.

Ayrı poşetlerde yaklaşık 7-8 tane cleaner karides,anemon yengeç, emeraldı strofor kutuda valiz içine koyarak sorun yaşamadan getirebildi.

Melalesef sorun adaptasyon konusunda yaşandı.Oksijen,sıcaklık vb sanırım bir adaptasyon sorunu yüzünden canlıların yarısını kaybettim.

Şimdiki aklımla sadece ülkede bulunmayan nadir soft canlılar getirirdim sanırım.Anemon, bazı tür balık ve yengeç kardes türleri riskli olabiliyor.Kayiplar fazlasıyla üzücü oluyor.

Gelişmeleri merakla bekliyorum.Simdiden yeni kurulumunuz hayırlı olsun.

????‍♂️ Dönüş öncesi yoğun geçti yazamadım. Güzel haberlerim var.

Önce TSA'in iletişim kanalı'na Twitter'dan yazdım. Sorulara hızlıca yanıt veriyorlar.

Ekli dosyayı görüntüle 64052

TSA'den aldığım yanıt, balıklar yüzdüğü müddetçe, sızdırmayan saydam bir kapta, 100ml sınırı olmadan canlıları taşıyabileceğim yönündeydi. Bunun üzerine, 500ml'lik Nutella kutusunu soydum. İki kapak hazırladım. Biri güvenliklerden geçerken ve kalkış / iniş anları içindi. Diğer kapağı da havalandırma amaçlı deldim. Amazon'dan $10'a USB hava motoru aldım. İçinde DC motor bulunuyor ve sessiz çalışıyordu.

Kabın içine Seachem'in amonyak alert'inden yapıştırdım. Tuzluluk 34.5ppt'di. Suyun dibine de geçici süreyle kullandığım bakterisi oluşmuş Seachem Matrix taşlarından attım. Suya amguard ve stressguard da ekledim. Son birkaç gün canlıları probiotix yem ile besledim, son gün beslemedim. Havaalanına kadar büyük bir kapta geldiler. Otoparkta Nutella'ya geçiş yaptılar. Nutella kutusunu da ayrıca ağzı kapanabilen buzdolabı poşetine koydum.

Havaalanı güvenliğinden geçerken görevliye balığım olduğunu söyledim. Supervisor'unu çağırdı. Birkaç dakikaya iki kişi geldi, yaklaşımları sevimliydi. Biri balıkları gösterdi, yüzüyor dedi. Diğeri başını salladı. Valizleriniz geçtikten sonra arkadan alabilirsiniz dediler. Valiz aşamasından sonra bir baktım başında 5 güvenlik, biri "clownfish" diyor, diğeri orchid dottyback'imin türünü soruyor, öbürü kendi beslediği hermit crab'leri anlatıyor... Tabi güvenliğe eğlence çıktı. (Bunu Türkiye'de şehir şehir robotik etkinlikler düzenlerken havaalanı güvenliklerinde de yaşıyordum. Önce kurcalayıp sonra meraklarından çalıştırmamı istiyorlardı.) Her iki durumdan da oldukça memnunum...

Kalkışa 3 saat vardı, powerbank ile hava motorunu çalıştırdım biraz. Sıraya girerken sızdırmaz kapağı takıp çantama koydum. Dikkatimi çeken, yol boyunca 2 kez çantama koyduğumda birden karanlığa geçince panik olmalarıydı.

Ekli dosyayı görüntüle 64053

Nutella kutusu 4 balık için oldukça uygundu. Koltuk cebine rahatlıkla giriyor, kapağının geniş olması sayesinde aşağı kaymıyor.

Ekli dosyayı görüntüle 64054

İnişe geçerken de yine sızdırmaz moda geçtik. Çantamda giriş yaptılar. Hiçbir aşamada canlılar x-ray'den geçmedi.

Mercan getiremedim, son haftalarda su kimyasını düzenli tutabileceğimi düşünmüyordum. Fakat mercan getirecek arkadaşlara tavsiyem, içine en azından bir clown koyarak güvenlikten kolaylıkla geçmesini sağlayabilirsiniz. Bir sonraki sefere daha içim rahat olarak canlıları taşıyabilirim.

Canlılar sağ salim geldi ve yeni tanklarının yapımının tamamlanmasını bekliyorlar.

Dipnot olarak, balıklar aquacultured. Yani, okyanus çiftliğinde büyümüşler. Bu da onları alma sebeplerimden biriydi.

Konu görüntüleyen kullanıcılar