Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Benim aklımda reaktörile ilgili fikirler doşıyor ama şunu bilsek çok rahat fikir oluştururuz 

316 kalite paslanmaz akvaryumda tehlikeli bir salınım yaparmı?

burada plexi üzerinden gidiyoruz hep ama reaktör karıştırıcısı motorun torku ile döneceğinden karıştırma mili üzerindeki tırnakların kırılma olasılığı yüksek . 

çözümü varmı derseniz benim kafamda2 çözüm var.

1) mili ve tırnakları 316 paslanmazdan kaynaklı yapıp evladiyelik çözüm kullanmak . ayrıca tornada motor mili ile karıştırıcı milinidebirbirine bağlamak çok kolay olur.

2)pvc u boru içinden karşılıklı delerek piyasadaki reaktörler gibi plexi mil geçirmek. ama burada o pvc u boru torkla zamanla esner veya yırtılır. onun içinde milleri yerleştirdikden sonra pvc u borunun içinden bir klavuz boru geçirip içine epoxy veya akrilik dolgu yapmak..

tabi 2. seçenek için reaktör içinden geçecek su debisinin ne olması gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.

birşey sormak istiyorum karıştırma mantığı ile ilgili, bu motorun mili , Hulusi beyin yüklemiş olduğu resimdeki reaktörün karıştırıcısınımı döndürüp karışıtıracak, yoksa milin üzerine bir tabla koyulup bu tablaya kenarına ortasına vs reaktör yerleştirilip tabla döndükçemi karıştırma işlemi sağlanacak merkez kaç kuvveti ile, eğer 2. si olabiliyorsa 2 reaktör bağlanabilir kendim için düşünüyorum ben tabii coralx aio ve xxl reaktörü, sağa yaptığı dönüşün sayısı kadar solada yaparsa kablo ıvırı zıvırda karışmaz hem :)
Fish street versiyonu çalkalama usulü olduğundan net fikir vermeyebilir. Ancak fotonun solundaki düzenekte bulunan 3 adet siyah yatay plastik çubuğun bağlı olduğu ucunda T boru olan kısmı döndürüyoruz. Siyah çubuklar merkez kaç ve suyun devinimi ile bakteriyi zeolitten ayırıyoruz.

Benim aklımda reaktörile ilgili fikirler doşıyor ama şunu bilsek çok rahat fikir oluştururuz 

316 kalite paslanmaz akvaryumda tehlikeli bir salınım yaparmı?

burada plexi üzerinden gidiyoruz hep ama reaktör karıştırıcısı motorun torku ile döneceğinden karıştırma mili üzerindeki tırnakların kırılma olasılığı yüksek . 

çözümü varmı derseniz benim kafamda2 çözüm var.

1) mili ve tırnakları 316 paslanmazdan kaynaklı yapıp evladiyelik çözüm kullanmak . ayrıca tornada motor mili ile karıştırıcı milinidebirbirine bağlamak çok kolay olur.

2)pvc u boru içinden karşılıklı delerek piyasadaki reaktörler gibi plexi mil geçirmek. ama burada o pvc u boru torkla zamanla esner veya yırtılır. onun içinde milleri yerleştirdikden sonra pvc u borunun içinden bir klavuz boru geçirip içine epoxy veya akrilik dolgu yapmak..

tabi 2. seçenek için reaktör içinden geçecek su debisinin ne olması gerektiğini bilmemiz gerekmektedir.
Dönecek boruyu motora sabitleme gerçekleştiğinde diğer hususlar çok can sıkmayacaktır. 

Pompa ile zeoliti temizlemek çokta mantıklı değil . Bildiğim kadarıyla yıllar içinde otomatik çalışmalardan verim alınamamıştır.

Manuel yani el tipi reaktörler fazlasıyla bu işi yapmakta. Pompa ani ve homojen bir etki veremediği için bakteri plaklarından

kurtulamıyorsunuz.

Dönecek boruyu motora sabitleme gerçekleştiğinde diğer hususlar çok can sıkmayacaktır. 
Direct Drive :)

Öte yandan, bakteriyi santrifüj kuvveti ile taşlardan ayırınca, acaba ana gövdenin içinde, çapı ana gövdeden az daha küçük ve üzeri zeovitlerin geçemeyeceği şekilde ızgaralı ikinci bir silindir olsa (bkz. [yine] marketlerdeki manuel salata kurutucuları), daha işe yarar bir şey olur mu acaba ? Bir de burada dönüş hızı olarak kaç rpm den bahsediliyor ?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Pompa ile zeoliti temizlemek çokta mantıklı değil . Bildiğim kadarıyla yıllar içinde otomatik çalışmalardan verim alınamamıştır.

Manuel yani el tipi reaktörler fazlasıyla bu işi yapmakta. Pompa ani ve homojen bir etki veremediği için bakteri plaklarından

kurtulamıyorsunuz.
Cihan bey 

kz zeovite alternatif olarak sizin zeolix ürününüz hakkında sorular vardı geçmiş mesajlarda sizin ürününüz ile kz zeovit arasında bir karşılaştırma yapabilirmisiniz?

Kz medyası ile sizin ürününüz arasında bir fark varmıdır?

Kz medyası yerine sizin ürününüzü kullanabilirmiyiz?

2 Ürün arasında ne gibi farklar mevcuttur?

Evet, motorumuzu devremize bağlamadan evvel UNO yu bilgisayarımıza taktık. Işıkları yandı. 

30ivs07.jpg

Bilgisayara tanıtma işlemlerine geçmek istedim ama Windows 8 otomatik tanıdı bu dertten kurtardı. :) Başka versiyon kullanan üyeler aşağıdaki youtube videosunun 19 uncu dakikasından itibaren çözüm bulabilirler. Sıkıntı yaşayan olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Böyle olunca Hüseyin beyin program önerisini kopyalayıp IDE ye yapıştırıp upload etmek kalmıştı. Onu yaptık. 

vfdnk6.jpg

Aşağıdaki fotoda soldan ilk iki kablo dişi klemensli jaka ait (Vin ve GND ). Diğer iki kablo motorumuza giden 1 metrelik kablodur.  Motor shield üzerindeki A kısmına + ve -  ucu DC motor için ve işlemimiz için farketmediğinden rasgele bağlandı.

258xyf7.jpg

Artık adaptörü dişi jaka bağlamak kalmıştı. Bağladık ve çalıştırdık. Torku yeterli gibi ama daha yüksek tork süper olacaktır diye düşünüyorum.

ÖNEMLİ UYARI 3:Diğer husus, önemli olan, USB ye bağlarken Adaptör takılı olmayacak karta. Sıkıntı yaratır aman dikkat

Bir sorum olacak elektrik konusu ile ilgili, kablo uzunluğu güç kaybına neden olur mu? Önerebileceğiniz kablo modeli nedir? Çünkü klasik tel tel olan kablo kullandım. Belki farklı bir kablo fark yaratabilir mi diye düşündüm.

Onur bey Kz firmasının ürünü işlenmemiş zeolith dir . CoralX ZeoliX işlenmş zeolithdir .

İşlenmiş CoralX ZeoliX potasyum emmez , sadece amonyak emmer. İstenirse işlenmemiş zeolithde elimizde bulunur.

Zeovit metodu kullanacak arkadaşlar işenmemişini tercih etmeleri daha mantıklı olur .

Onur bey Kz firmasının ürünü işlenmemiş zeolith dir . CoralX ZeoliX işlenmş zeolithdir .

İşlenmiş CoralX ZeoliX potasyum emmez , sadece amonyak emmer. İstenirse işlenmemiş zeolithde elimizde bulunur.

Zeovit metodu kullanacak arkadaşlar işenmemişini tercih etmeleri daha mantıklı olur .
Bu büyük bir açığı kapatır kullanmayı düşünen arkadaşlarımız arasında.  :thumbsup:

Manuelin yerini hiç bir şey kolay kolay tutmaz. Amacımız onun kabiliyetini sağlamaktan ziyade KZ nin otomatik reaktörüne yaklaşabilmek. Yurtdışında KZ nin reaktörünü kullananların Avast marka kullananların ÖM yolu ile bildirdikleri memnuniyetleri baz aldım. Sizin değerli dostlarımıza önemle hatırlattığınız gibi işin asıl önemli faktörü dozlama prosedürü ve programı. Reaktör işin küçük parçası

Hulusi bey tebrik ederim .

başarılı bir deneme olmuş hiç anlamadığınızı belirtiyordunuz ama maşallah cihazı bağlayıp programı yükleyip çalıştırmışsınız.

Şimdide acı gerçekler :)

Olmamış bu hız ile o medyayı sadece yerinden oynatır tabi motorun max hızı ani durma ve ters yönlü hareket kabiliyeti bu kadarsa eğer program  parametreleri ile uygun hareket kabiliyeti gösteremiyorsa step motor alıcaz gibi gözüküyor.

Hulusi bey tebrik ederim .

başarılı bir deneme olmuş hiç anlamadığınızı belirtiyordunuz ama maşallah cihazı bağlayıp programı yükleyip çalıştırmışsınız.

Şimdide acı gerçekler :)

Olmamış bu hız ile o medyayı sadece yerinden oynatır tabi motorun max hızı ani durma ve ters yönlü hareket kabiliyeti bu kadarsa eğer program  parametreleri ile uygun hareket kabiliyeti gösteremiyorsa step motor alıcaz gibi gözüküyor.
Hız değilde tork gücü tutabilirse çalışma süresi ile oynanabilir. KZ nin orijinalinde hızı çok değil aşağıdaki videoda. sadece diğer yöne dönüşü güzel. Zaten video sıfırdan başlamasını göstermiyor :)

Reaktörün motor kısmını hallettik. Benim denememi baz almayınız. Ben ortalama bir kullanıcının bu işlevi yerine getirip getiremediğini ispatladım :) Atom parçalamak değil işimiz. Maddi imkanları en azda tutmaya çalıştık. Zeovit Reaktörünün otomatik olanının 3 parçası var. İlki motor kısmı . Bunu hallettik. Step motor çok daha uygun olacaktır. Bu ayrı bir durum. İkinci kısım zeolit kısmı. Sağolsun Cihan bey devreye girip bilgilerini paylaştığı gibi firmasının bu yükü üstlenebileceğini almak isteyenler için KZ nin zeolitinin işlevini görebilecek bir ürünü opsiyonel olarak sunacağını arz etti. Kendisine teşekkür ederim. Üçüncü kısım akrilik kısım. Şimdiye kadar duyduğum fiyatlar çok yüksek geldi. Su motoru olmadan bu fiyatları Dolara bağlıyorum. Kendi özelimde benim Kalk reaktörümü kullanacağım. Yener ustaya bırakmıştım. Ancak bu konuda öneriler yerinde olur kullanacak arkadaşlara. Diğer katkı kısmı için yapacak bir şey yok. İthalatçıların insafında olacağız :)

Hulusi bey bu konuyu açarak forumda hem güzel bir hareketlilik hemde araştırmalarınız ve çabalarınız ile çok faydalı bilgilerle dolu bir okadar da DIY projeler için bizlere güven veren bir çalışma gerçekleştirdiğiniz için size teşekkür ederim.

Otomatik karıştırıcı zeovite geçerken benim için olmazsa olmazlardandı çünki kendimi biliyorum imkanı yok o işi aksatırım ben.

Ama sizi takip ederken aurdino sayesinde step motor kontrolü ile yapılabilecek o kadar çok şey geldiki aklıma hatta coralxxl ve acropower i bile bu şekilde çalkalayıp tanka dozajlamayı düşünüyorum sonuçda aynı mantık ve farklı düzeneklerle belki olur belkide olmaz ama neticede baZı işlemlerin bu cihazlar ile ne kadar kolay olabileceğini anlayacak kadar ufkumuzu açtınız bu başlıkda.

Tekrar kendi adıma teşekkür ederim

Rica ederim Onur bey. Eğer Perpa civarlarında çalışan tanıdığı olanlar aşağıdaki linkteki motorun akım olayını öğrendikten sonra 2-3A i geçmeyecekse satın alabilir ve sistemimizde kullanabilir. 80TL+KDV fiyat verilmiş. 

Çok teşekkür ederiz Cihan Bey.

Motor hızı çok düşük. Uygun olmayan bir motor seçmişsiniz sanırım.

Ben de fren süresini çok uzun tutmuşum hatta frene de gerek yok sanırım. BREAK_DURATION değerini 1 yaparak denermisiniz. 

Elimizdeki örnek videodan da motor devrini hesaplayalım.

Videoyu tekrar seyrettim. Gerçi yavaşlatarak detaylı incelemek gerekli fakat dikkatimi çeken birkaç nokta var.

Bizim yazdığımız kod sabit iki yönlü dönüş sağlıyor. Videoda iki yöne olan dönüş süreleri belirli bir aralıkta rastgele.

Motorun rpm değeri kabaca bir hesapla 100-120 civarı. Yani motor seçerken 120-150 aralığında tercih etmek gerek.

Kodu rastgele yaparak tekrar yayınlayacağım.

Videoyu tekrar seyrettim. Gerçi yavaşlatarak detaylı incelemek gerekli fakat dikkatimi çeken birkaç nokta var.

Bizim yazdığımız kod sabit iki yönlü dönüş sağlıyor. Videoda iki yöne olan dönüş süreleri belirli bir aralıkta rastgele.

Motorun rpm değeri kabaca bir hesapla 100-120 civarı. Yani motor seçerken 120-150 aralığında tercih etmek gerek.

Kodu rastgele yaparak tekrar yayınlayacağım.
HAklısınız zaten rutine bağladığınızda kaliteli bir çalkalama hareketi yakalamanız zor bu yüzden elle çalkalama daha kaliteli olduğundan bahsediliyor.Rutinde taşlar yerleşir ve hareket kabiliyeti azalır diye üşünüyorum

Valla herkez var gucuyle calışmış 2 saatte zor okudum tüm yorumları. Hobi icin guzel seyler cikartmissiniz tebrik ederim tum arkadaslari.

Yanliz soyle bir durum algilandi bende. Bu islerden hic anlamayan insanlar, bilmem torku, bilmem kodu vs vs daha bir dunya istem dışı anlamadıgim terimler mevcut nasıl yapacak ? Bazılarımız cnc'den anlamış, bazilarimiz yazilimdan anlamış, bazilarimiz pratikte cok iyi. Mesela suanda hulusi beyin yaptigi ve yapacagi seylere bu işi gercekten yapmak isteyen hobiciler belirlense bu iş boyledir ve maliyeti şudur dense ve almak isteyenler belirlenip ucretleri alınsa zaten yapilmis ve denenmis ornegi hazirda var seri bir sekilde kac adet isteniyorsa yapilsa daha iyi olmazmı diye geldi aklima. Tum yazilar dort dortluk herkeze tesekkurler.

Konu görüntüleyen kullanıcılar