Keşfet

1 Yıldan Fazla Goniopora Yaşatan Var Mı?

falcata

Yeni Üye
Ad Soyad
Ahmet T
Arkadaşlar,

Dün çok severek bir goniopora aldım. Aldıktan sonra yerli ve yabancı sitelerde beslemenin çok zor olduğunu okudum.

Bir yıldan fazla yaşatabilen çok azmış. Yaşatabilenler varsa ne yaptıklarını paylaşabilirler mi?

Bu canlıyı kaybetmeyi hiç istemiyorum. Şu anda keyfi yerinde ama birden kötüleşebiliyormuş diye okudum.

Şuanki videosunu ekledim. Umarım hep böyle devam eder.

Sık sık hedef yemleme ile uzun süre yaşatabilirsiniz, su an bende 2 adet mevcut gayet iyi durumdalar ve alali 1 yili gecti. Fakat goniaporayi yaşatayım derken diger canlılarınıza zarar vermemeniz icin su degerlerinizi iyi takip etmeniz gerekir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Eren Bey teşekkürler, diğer kaynaklarda da sık sık hedef yemlemeden bahsediyor, hiç üşenmeyip hedef yemlemeyi düzenli yapacağım.

Sizce akıntı ve ışık nasıl olmalı farklı yerlerde farklı şeyler okudum bu konuda. Bana sanki az akıntıda ve orta ışıkta kendini daha iyi hissediyor gibi geldi.

Birde refugium tavsiye edenler var. Sizde refugium var mı?

2 yıldır baktığım kırmızı ve mor gonioporam var . Hiç hedef yemleme yapmadım . Mor olan taşınmadan sonra (4 aydır) küstü ama dokuda ölüm yok .

Bence biyolojisi saat gibi işleyen kimyasal değerleride doğru ve sabit olan tanklarda yaşama şansları çok daha yüksek .

2 yıla yakın süredir kırmızı gonioporam var. Genel su şartlarının iyi olması önemli. Bir de gözlemlediğim kadarıyla KH değerine hassas. Az akıntılı bir yerde ve tabanda konumlu.

Cihan Bey Maaşallah

Refugium var mı?

Phytoplankton kullanıyormusunuz?

Teşekkürler,

Hakan bey ben de sizin gibi düşünüp tabanda az akıntılı bir yerde konumlandırdım.

Bu arada her yerde çok zor mercan 1 yıldan fazla yaşatılamayor deniliyor ama efsane sanırım.

Maaşallah bir çok kişi yaşatabiliyor.

2 yıldır baktığım kırmızı ve mor gonioporam var . Hiç hedef yemleme yapmadım . Mor olan taşınmadan sonra (4 aydır) küstü ama dokuda ölüm yok .

Bence biyolojisi saat gibi işleyen kimyasal değerleride doğru ve sabit olan tanklarda yaşama şansları çok daha yüksek .

2 yıla yakın süredir kırmızı gonioporam var. Genel su şartlarının iyi olması önemli. Bir de gözlemlediğim kadarıyla KH değerine hassas. Az akıntılı bir yerde ve tabanda konumlu.
Tecrübelerimden yola çıkarak su şartları iyi olan tank sayısı çok az .

O nedenle birçok akvaryumda bu ve benzeri canlıların çok fazla yaşama şansı yok diyebiliriz .

Sistemde minik bir refigium var ama çok ilişkili olduğunu zannetmiyorum.

Aşağıdaki linkte şöyle bir ifade var;

Linkim

"Gut contents of some Goniopora have been a roughly even mix of phytoplankton and zooplankton (Toonen, 1999; Borneman, 2001). This might explain why systems with refugiums, deep sand beds and little skimming seem to reportedly allow higher survival rates of these corals. Refugiums and sand beds produce many kinds of zooplankton, larvae and eggs, and skimming removes them."

Refugium olan akvaryumlarda, refugiumda üreyen zooplankton larva ve yumurtalardan dolayı yaşama oranlarının yüksek olduğunu belirtmiş.

Bu sebeple sordum.

Larva ve yumurtaların refugium dan çıkıp kimse tarafından yenmeden mercana ulaşması biraz zor geldi ama zooplankton mantıklı gözüküyor.

Teşekkürler,

1,5 - 2 yıl kadar baktım.

Bir anda öldü neden olduğunu anlayamadım

Merhaba;

İthalattan güzel bir Ganiopora aldım, kollarını en az 7-8 cm uzatıyordu ilk aldığımda ama yavaş yavaş kısalttı ve şimdi 2-3 cm gibi uzatıyor. Akvaryumumda ithal led aydınlatma var ve ışık oldukça bol. Önce kumda duruyordu ve tam dalga motorunun yaladığı bir yerde olduğu için bol akıntı alıp kollarını dört bir tarafa sallıyordu. Sonra yavaş yavaş kısalttı kollarını 1-2 ay içinde. Şimdi acaba akıntı fazla veya ışık az mı diye daha yukarıya bir kaya üstüne taşıdım ve burada daha fazla ışık alıyor ama akıntı bayağı az. 2 gün oldu, bir değişiklik görmedim. Hangisi doğruydu sizce, ne yapmam lazım?

Besleme olarak haftada 2 defa tüm canlılar için gece ışıklar kapandıktan sonra balık, karides, kalamar, midye vb. bir sürü şeyi blender dan geçirip dondurduğum mamayı çözüp tekrar blender yapıyorum (taneler küçülsün diye) ve toz maya & kabuksuz Artemia ile karıştırıp veriyorum. Bu besin Ganiopora için de iyi midir ve gece vermem onun herhangi bir işine yarar mı acaba?

Ayrıca bir tane de Bubble Coral' ım vardı, o da taa 6 ay sonra yavaş yavaş erimeye ve iskeletini göstermeye başladı, şuan yarısı var, yarısı iskelet. Beslenme olarak o da yukarıda yazdığımı alıyordu haftada 2 defa geceleri. Onda ne problem olabilir acaba?

Bende sebebini anlamıs degilim, cok saglikli fosforlu yesil muhtesem bir tane almistim, hic bir zaman akvaryumcuda ilk gordugum andaki gibi kollarını acmadı, akvaryum icinde koymadigim yer kalmadi yinede öldü. Baska bir arkadasim 2 aylık tankına koydu. Su anda harika durumda. Sanırım hic kimse tam olarak ne yapmak gerektigini bilmiyor. Genel olarak az akinti alan tabanda bir yere koyup dua etmek gerekiyor

Ganiopora, Bubble Coral ve Elegance lerden alıp maalesef sizin gibi birçok şey, birçok yer, birçok besleme, ışık, akıntı vb. denememe rağmen öldürdüm Yavuz Bey :-( Konuştuğum bazı akvaryumcular bile bu 3 canlı akvaryum ortamında yaşamayabiliyor, birkaç ay sonra ölebiliyor dedi. Galiba bir şekilde bu canlılar akvaryuma pek uygun değiller. Nadir de olsa uzun süre yaşatanların yazılarını okudum yerli ve yabancı forumlarda ama genel kanı bu canlıların çok yaşamadığı yönünde...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bende de bir seneden sonra yavaş yavaş ölmüştü.

Bubble coral ve elegance da sorun olmaz. Ama ganiopara malesef 3-4 ay lik bir seruven.

Sık sık hedef yemleme ile uzun süre yaşatabilirsiniz, su an bende 2 adet mevcut gayet iyi durumdalar ve alali 1 yili gecti. Fakat goniaporayi yaşatayım derken diger canlılarınıza zarar vermemeniz icin su degerlerinizi iyi takip etmeniz gerekir.
Şubat ayında bahsettiğim goniaporaların ikisi de halen sağlıklı durumdalar. Gerekli bakım sağlandıktan sonra bence yaşamaması için bir sebep yok.

Bundan önceki tankıma ölmek üzereyken giren Goniopora Planulata'ya 4 yıl boyunca baktım. Mercana özel yemleme yapmadım, sisteme yaptığım yemlemeden nasiplendi kendisi.

Bence çok özel bir mercan. Tecrübeli hobiciler için zor bir mercan değil. Yeni hobicilerin de en çok para harcadığı ve en fazla öldürdüğü bir mercan. Şahsen ithal edilmesine ve satılmasına karşı olduğum canlılardan biri.

Konu görüntüleyen kullanıcılar