Keşfet

Bangai Kardinal

Toygar NİRON

Aktif Üye
Katılım
21 Ağu 2011
Mesajlar
943
Tepkime puanı
85
Puanları
28
Ad Soyad
Toygar NİRON
Merhaba;

Bilgisizliğimden Kardinal çiftinin yumurtladığını bilememiş ve yumurtaları ağzında taşıyan erkek ''yem yemiyor'' diyerek müdahalede bulunmuştum. Velhasıl Kardinal erkeği 6-7 gün arasında olan yumurtaları kusmuş ve ben bütün çabalarıma rağmen onları yaşatamamıştım. Aradan geçen zaman içerisinde dişi yeniden yumurtladı ve erkeğin son yem alışını dün akşam gördüm. Sabahları biraz huysuz kalktığım için sadece yemlerini verip evden ayrılıyorum. yem alıp almadıklarını bilemiyorum. Kısaca erkek en geç 24 saat önce yumurtaları ağzına almış olabilir.

Bundan sonraki süreç sanırım 1 aylık kuluçka dönemi. Bu sefer bir adım daha ileri gidip en azından yavruları alabilmeyi umuyorum ki yaşatıp yaşatmayacağım konusunda bir deneyim daha kazanayım.

Daha önceden akvaryumum için JBL Artemia set almıştım. Düzenli olarak her hafta canlı Artemia girişi yapıyorum akvaryuma yada ben öyle sanıyorum. Aldığım Artemia lar hazır ürünler, tuzuyla beraber satılan. Ben çok fazla yumurta çıkaramadığımı düşünüyorum kalitesinden dolayı. Ama bir düzeneğim var.

Önümde geçecek bir ayım var, bu süreçte Kardinal yumurtalarını olur da yaşatmayı başarabilir ve yavru alırsam  Artemia konusunda daha donanımlı olmak isterim. Forum içerisinde Kardinal yavruları alan ve yaşatanlar Artemialar da zenginleştirme işlemi yapmışlar. Bunun nasıl yapılacağını, neler gerektiğini, nasıl bir düzeneğe ihtiyacım olduğunu bilemiyorum. Daha fazla yumurta çatlama oranı olan Artemia yumurtaları edinmem gerektiği düşünüyorum sadece. Bilgi ve tecrübelerinizi paylaşmanızı umuyorum.

 
Ben her hangi bir zenginleştirme yapmadım şu ana kadar. Eğer 24 saat içinde açılım olmuyorsa,bekleyin. Bazen 30-32 saate kadar sürüyor açılması. Bu ara da düzgün açılım için sürekli ışık yakmanız gerekiyor.

 
Çok ufak olmalarına rağmen gözle görebileceğim bir şeyler bekliyorum. En azından hareket ettiklerini görebilmek istiyorum ama göremiyorum. Her bir 24-30 saatlik süreç ardından (Işıkların sürekli yanık, sıcaklığın 25-30 arasında seyrettiği) hava motorunu kapadığımda bir kısmı dibe çöküyor bir kısmı su yüzeyinde kalıyor ama orta kısımda görebildiğim canlı sayısı neredeyse yok. Bu aslında hiç birini yumurtadan çıkaramadığım anlamına mı geliyor.

 
Evet. çıktıklarında anlarsınız zaten. Turuncu renkte oluyorlar. Hangi marka artemia kullanıyorsunuz?

Bu ara da,paketten pakete değişiklik gösterebilir. Ben şuana kadar 20 paket kullandım,3 paket te açılım olmadı. Elimdekiler bittikten sonra JBL i deneyeceğim.

 
Düzenli olarak her hafta ürünü kullanıyordum. Demek boş yere vakit kaybediyormuşum. Yada daha dikkatli bakmam gerekiyormuş. Çıkan Artemiların hava kesildiğinde orta seviyede yüzer halde mi kalmaları gerekiyor.

 
Çoğunluğu orta seviyede yüzer ama dibe çökenler de olur. Bende şuan çıktılar,whatsapp kullanıyorsanız fotoğraf gönderebilirim.

 
Tekrar Merhaba;

Baba cardinalin yumurtaları kusmasını,yutmasını yada yemesini bekleyip bir süredir gözlem yapıyordum. Umduğum gibi olmadı ve yumurtalar hala ağzında. Hesaplamalarıma göre 28. günlerini pazartesi yada salı akşamı dolduracaklar.

Uğur Bey sağ olsun kendi deneyimlerini ve bilgilerini benimle paylaştı.anlayabileceğim bir dille aslında basit bir konu olduğunu söylesede ilk deneyim için büyük bir olaymış gibi geliyor hala bana. Ömer Bey De aynı şekilde Artemia konusunda bilgilerini hem görsel, hem de videolarla benimle paylaştı. Şimdiye kadar hiç Artemia çıkaramamışım diyebilirim. Bu süreç içerisinde Ömer Bey'in paylaştığı bilgileri doğrultusunda Artemia denemeleri yaptım ve sanırım artık Artemia konusunda endişe etmeme gereken bir durum kalmadı.Sadece daha kaliteli yumurtalar edinmem gerektiğini düşünüyorum. 

Yavruları zamanında çıkarabilirsem Sump haznemde Refigum için boş bıraktığım ama hiç kullanmadığım hazneye koymayı düşünüyorum. Burada tek sorunum yem vereceğim zaman bütün sistemi durdurmam gerekebileceği gibi duruyor. Alternatif önerilerine açığım. Aslında basit bir ikea kovası da işimi görebilir gibi geliyor ama mevcut hava sıcaklıklarında ayrı bir sistemin sıcaklığını kontrol etmek ne yazık ki bütçe olarak yapabileceğim bir durum değil şu sıralar. Yavruların nasıl bir sıcaklığı kaldırabileceğinden de  emin değilim.

Deneyim ve bilgilerini paylaşmak isteyen herkese kapım açık.

 
Artemia için INVE markayı tavsiye ederim. Kullandığım ve memnun kaldığım bir üründür. Zorda kaldığınızda rottifish markasının kabuksuz olanı da işinizi görecektir sadece vermeden 10 dk suda bekletmeniz gerektiğini atlamayın. Kolay gelsin.


Sent my iPhone using Tapatalk

 
Toygar bey Hayırlı olsun.

Artemia olarak Omega Great Salt Lake USA artemia kullanın. Çok güzek ve kaliteli bir ürün. Burdan alabilirsiniz ; 

Ömerede çok dedim ama o hala diğer artemiaları kullanıyor  :)  . 

Yavrular için su ekleme bölümünüz varsa orayı kullanın. Ben öyle yapmıştım ilk 3-4 ay dana sonra ufak bir boylandırma akvaryumu kullanmanız lazım. 

Artemia zenginleştirme ile uğraşmayın çok uğraştırıyor ve vakit kaybına sebep oluyor. Hergün çıkan artemiaları verin besin olarak daha besleyici.

 
Yavru beslemekte en iyi yöntem otomatik Artemia çıkartma cihazlarıdır. Uğur Abi'de vardı; içine sürekli hava üflenir ve iki bölmesi vardır. Yumurtaları birinci bölmeye günlük eklersiniz ve Artemia lar bu yumurtalardan çıkınca ikinci bölmeye kendileri geçerler ve oradan da akvaryuma gidip yavrulara hemen besin olurlar. Zenginleştirmeye hiç uğraşmayın, yeni çıkmış Artemia zaten en zengin halindedir.

 
Zenginleştirmeye hiç uğraşmayın, yeni çıkmış Artemia zaten en zengin halindedir.
Yumurtadan yeni çıkmış artemia en zengin halindedir, doğru, ama deniz canlısı olmadığı için yine de deniz balıkları için yeterince besleyici değildir. Unutmamak gerekir ki artemialar denizde yaşayan canlılar değil ve denizdeki balık yavrularının beslendiği hayvansal planktonlara oranla çok daha farklı besin değerlerine sahipler. Deniz canlılarının, özellikle ufak ve yavru balıkların, HUFA (Highly Unsaturated Fatty Acids) içeren besinlere ihtiyacı vardır.

Hatta akvaryum literatüründe zenginleştirilmemiş artemia ile beslenmiş kardinal yavrularının karşılaştığı sorun Sudden Fright Syndrome olarak geçer. Yavru kardinaller zenginleştirilmemiş artemia ile beslendiklerinde yeteri kadar yağ asiti alamadıkları için vücutlarına, bu sefer hayatta kalabilmek için sinir sistemlerinde bulunan yağ asitlerini kullanmaya başlarlar ve sinir sistemleri doğru gelişemez ve zedelenir. Bunun sonucunda da akvaryuma yem verdiğinizde, ışıkları açıp kapadığınızda, akvaryuma müdahale ettiğinizde korkudan aniden ölen kardinallerle karşılaşırsınız. İşte buna sudden fright syndrome deniyor ve nedeni kardinallerin yavruyken zenginleştirilmemiş artemia ile beslenmesi. 

Artemia'ların HUFA içeren bir vitaminle zenginleştirilmesi çok çok kolay. Bu kadar basit bir işlemi atlamak ve risk almak yerine formu ve sağlığı yerinde kardinaller yetiştirmek daha önemli bence.

 
Herkese teşekkür ederim bilgilerini paylaştıkları için. Yalnız benimkiler biraz sabırsız çıktı. Biraz önce şans eseri babanın yavruları bıraktığını gördüm ortada yüzüşen ufak yavruları görüp. Hepsini toplayıp akvaryum içindeki bir yavruluğa aldım. Muhtemelen ikisi sabahı göremeyecek. Şans eseri bu gün artemia çaıkarmıştım ve bir kısmını dondurmuştum. emin olmamakla beraber cardinallerin karakteristik ani yeme atılma eylemlerini gözlemledim diyebilirim. Sanırım bir kısmı yemi aldı. Yeniden artemia çıkarıyorum. Yarın canlı yem vereceğim. Bundan sonraki süreçte nasıl ilerlemeliyim? Birde kaç yavru veriyorlar ortalama yada vermeliydiler.

Ekli dosyayı görüntüle 31206

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sabah garip bir şekilde öleceğini sandığım iki yavruda gayet zindeydi. Yine dondurulmuş artemia verdim ve yine aynı yeme atılma davranışını gösterdiler. Anaçların da aynı şeyi yaptığını biliyorum ama yemi alıp sonra ağzılarından çıkardıklarını da biliyorum. Acaba yavrularda şu an yem almıyor olabilirler mi diye düşünüyorum. 7 sağlıklı yavrum var gibi görünüyor şimdilik. Normalde kaç adet yavru vermesi gerektiği bilgisine ulaşamadım. Riskli dönemleri nedir kaç hafta ardından ölme oranları düşecek bilmiyorum. 

Ekli dosyayı görüntüle 31207

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Toygar Bey tebrikler,

Normalde bir batımda 18-25 arası yavru çıkar. Tabi bu anaçların beslenmesi, uygun şartlar ve babanın tecrübesi ile de orantılıdır.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teşekkür ederim Mahir Bey. Bu yavruların büyüklüğünü gördüğümde bana o rakamlar pek olası değil gibi geldi. Bende söylediğiniz rakamları işitmiştim çünkü.

İki gün erken çıkardı baba yavruları. Dün akşam geç bir saatte (ışıklar kapandıktan 2-3 saat sonra) akvaryumda bir değişiklik yapıyordum 2 beyaz T5 i yakmam gerekti. Bir süre sonra kafamı kaldırıp baktığımda ortada akıntıya kapılmış yavruları gördüm ve toparladım. Baba ışık nedeniyle yavruları çıkarmış olabilir mi? Daha fazla yavru çıkmış ve diğer balıklara yada babaya yem olmuş olabilir mi?

Birde ilk deneyimimin aksine anne vakit kaybetmeden yeniden yumurtlamış ve baba ağzına almış. Sadece 2 kere düzgün beslenebildi baba. Acaba babayı kepçeye alıp ayırmam doğru bir hareket olur mu şu an? Baba aç olmalı ve muhtemelen kepçeye alınca yumurtaları kusacak. Bir hafta kadar iyi bir besin takviyesi yaparak yeniden akvaryuma koymak iyi bir fikir gibi geldi bana.

Birde forum üyelerimizden @jildrime mevcut Artemialarımı zenginleştirmek için Selcon adlı ürünü denemem için hediye etti.Kendisine çok teşekkür ederim. Buda @narwhal ın dediği gibi gerekli bir durum.. Çünkü bahsedilen sinir sistemi bozukluklarını Deniz Bey'den de duymuştum.

Kritik dönemden ne zaman çıkıyor yavrular? Pul yem alıştırmaları ne zaman başlıyor?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Toygar bey hayirli olsun saglikla buyutun insallah. Ben biraz geriye donecegim siz bunlari es olarak mi aldiniz yoksa bir suru icinde es mi tuttular? Benimde en cok istedigim yavru almak hatta bunun icin ayri ufak bir akvaryum bile kurdum.

 
Bende Bengai kardinal bugün yarın yavrularını ağızdan atar ne yapılacağını bilmiyorum

 
Hakan Bey eş olarak aldım Deniz Bey'den. Şayet yanlış anımsamıyorsam bu çift Deniz Bey'in yerli üretimlerinden.

Halil Bey şayet 25. günü geçtiyse muhtemelen bendekiler gibi çıkacak. Ben hepsini bildiğiniz plastik yavruluğa aldım ilk önce akvaryum içinde. Ardından Dalga yavruluğun sabit durmasını engellediği ve vantuzları işe yaramadığı için Sump haznesine yerleştirdim. JBL artemia çıkarma setiyle piyasada rotifish markası altında satılan tuzu ve artemia yumurtaları içerisinde olan 18gr lık paketlerle gün aşırı artemia çıkarıp bir kısmını yavrulara verip kalan kısmını dondurucuya koyuyorum. Sabahları dondurulmuş akşamları canlı artemia ile besleniyorlar şu an. Pazartesiden sonra zenginleştirilmiş artemia ile beslemeyi hedefliyorum.

Elimde nano bir akvaryum var ama ısısını ayarlayamayacağım için yavruları ona alamadım. Dirençleri nedir bilemiyorum ama su ısısı muhtemelen 30 u geçecektir. Yıl sonuna kadar bir düzenek şansım pek yok.

Bir de hala cevabını alamadığım sorular mevcut yön tayini için.

Artemia için INVE markayı tavsiye ederim. Kullandığım ve memnun kaldığım bir üründür. Zorda kaldığınızda rottifish markasının kabuksuz olanı da işinizi görecektir sadece vermeden 10 dk suda bekletmeniz gerektiğini atlamayın. Kolay gelsin. Sent my iPhone using Tapatalk
Tam olarak nerede okuduğumdan emin olamasam da INVE yada Salt Lake gibi markaların eskiden Amerika da bulunan bu tuz gölünde ayrı ayrı bir çok firma olduğu ardından hepsini birleşerek bir komparitif kurdukları ve tek bir toplama yerinden aynı yumurtaların sadece farklı ambalajlarla dünyaya sunulduğuydu. Hatta bir Türkiye temsilcilikleri de olması gerek. Okuduğum yazının tarihi çok eskiydi diye anımsıyorum. Yalnız kabuskusz Artemia dediğinizi tam olarak anlamadım. 10 dakika suda bekletildikden sonra canlı artemia elde edemiyorsunuz değil mi? 

Aklıma takılan bir soru da çıkan Artemiaların yaşama süreleri. Hiç bir müdahile yapmadan set içinde ne kadar süre hayatta kalabiliyorlar ve daha uzun süre yaşatmak istersem nasıl bir yol izlemem gerekiyor.

 
Yavrular 3. günlerini bitirdi. Henüz bir kayıp yaşamadım. Her gün yeni Artemia çıkarıyorum. Akşamları yeni çıkan artemialardan, sabahları da artan ve dondurup buzdolabında sakladıklarımı veriyorum. Yem alıyorlar gibi görünüyor. Bu akşam itibariyle Artemiaları Solcan adlı ürünle zenginleştirmeye başladım. Yarın akşam zenginleştirilmiş Artemia ile beslemeye devam edeceğim. Cevabını henüz bulamadığım sorularımı araştırmaya devam ediyorum.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst