Keşfet

Beyaz Benek Döngüsü

ooncan

Yeni Üye
Katılım
25 Kas 2007
Mesajlar
346
Tepkime puanı
5
Puanları
0
Yaş
44
Ad Soyad
ozgur
Tam olarak kanıtlanıp kanıtlandığını bilmiyorum ama bir çok üniversite tarafından yapılan bilimsel araştırmalarda: 6 hafta akvaryumda hiçbir balık olmazsa yada bakır - hypo tedavi sürecinin ardından yeni balık eklenmeden 6 hafta enfekte balık görülmezse akvaryumdan beyaz beneğe yol açan protozoalar arındırılmış demektir.

Peki burdan yola çıkarak, Akvaryuma yeni eklenmiş ve benek görüldükten sonra hemen çıkartılıp başka bir akvaryuma alınan balık olduğunu düşünelim. Ana akvaryuma yeniden protozoalar girmiş durumda bu andan sonra 6 hafta eski balıkların hiç birinde beyaz benek görülmezse risk bitmiş olurmu ?

Özetle protozoaların balık üzerinden beslenmeleri için balığın kesin beyaz benek olması gerekirmi ?

bu konuda okuduğum makalelerde bir yanıt bulamadım bilen varsa yorumunu bekliyorum.

 
Balığın üzerinde beyaz benek görülmemesi demek beyaz benek olmadığı anlamına gelmez yani balığın üzerinde parazitler bulunabilir fakat henüz gözle gözükür halde olmayabilir. Yani 6 hafta geçtiğinde beyaz benek %100 yoktur diyemeyiz ama büyük ihtimalle yoktur denebilir.

 
Benim anlamaya çalıştığım sey mikron büyüklüğündeki canlı balık üzerinde nasıl gözüken beyaz beneğe dönüşüyor, bizim gördüğümüz benekler aslında balığın verdiği bir tepkimi yada binlerce protozoanın yan yana gelmesiyle oluşan bir kümemi tam bilemiyorum orasını, yoksa suda serbestken yada balığa geçiş öncesi kumda kümeleşirken mikron seviyesinde.

balık üzerinde gözükmediği halde balık üzerinden beslenebiliyorsa bütün balıkları çıkartıp ciddi bir tedavi uygulamadan herzaman saatli bombanın üzerindeyiz, yeni balıkları başka bir akvaryumda tutmak bile riski geçirmiyor.

 
Beyaz benek parazitinin birçok farklı yaşam aşaması vardır. Balık üzerindeki aşamaya trophont denir ve gözle görülebilir haldedir.

Beyaz benek balık üzerinde en fazla 1 hafta kalabilir (tek bir parazitten bahsediyorum). Daha sonra üremek için balığı bırakıp bir yüzeye inmesi gerekir. Karantina akvaryumunda tuttuğunuz balık üzerinde 6 hafta boyunca beyaz benek görmediyseniz çok büyük ihtimalle balık beyaz benek taşımıyordur ama risk tamamen bitmiştir denecek kadar kesin konuşamayız. Çok küçük bir ihtimal de olsa uzun süre akvaryum tabanında üremeyi bekleyen parazitler balığın solungaçlarına yada cildine yeni yerleşmiş olabilirler.

 
En güzel çözüm strs etkenlerini kaldırıp, tank koşularını optimum tutmak.

 
en etkili ilacı ve nereden temin edebileceğimizi söyleyebilir misiniz?

 
Ana tankta kullanılabilecek etkili bir ilaç yok malesef Gökhan abi. Karantina akvaryumunda bakır ya da formalin kullanılabilir ama ben yoğunluk düşürme tedavisini öneririm, balık üzerinde en az zararlısı budur çünkü.

 
Ana tankta kullanılabilecek etkili bir ilaç yok malesef Gökhan abi. Karantina akvaryumunda bakır ya da formalin kullanılabilir ama ben yoğunluk düşürme tedavisini öneririm, balık üzerinde en az zararlısı budur çünkü.
selim küçük akvaryumda uygulamayı düşünüyorum. onun için en etkili ve bakırlı olanını söyleyebilir misin? bir de nereden temin edeceğimi. yoğunluk düşürmeyi de uygulayacağım.

 
Türkiye'de bakır içerikli hangi ilaçlar bulunuyor bilmiyorum ama bakır içerikli olduktan sonra markadan markaya pek farketmeyecektir, firmanın önerdiği şekilde uyguladığın taktirde olumlu sonuç alabilirsin. Yalnız bakır kullandığın akvaryumda canlı kaya ya da mercan kırığı olmamalı çünkü bunlar bakırı emer.

 
Ve bir not olarakda balığın bünyesi zayıf ise ölebilir bakır kullanımında.

Ülkemizde bulabileceğibiz kaliteli ilaçlar:

Pointex



Exodin



 
Bakır içeren ilaçlar tankta omurgasız olmasa bile ana tankta kesinlikle kullanılmamalıdır. Bakır içermeyen ilaç olarak aquarium munister protomarin coral kullandım ve olumlu sonuç aldım. Ama yeni balık alındığında karantina akvaryumunda tutmak en önemli yöntem.

Ana tankta enfeksiyon olsa bile Selim beyin dediği gibi bu ortaya çıkmayabilir. Ama yeni gelen zayıf balığı etkileme olasılığı çok yüksek o yüzden yeni balık karantinada kondisyon kazandırılıp yada enfeksiyon varsa tedavi edilip öyle ana tanka alınmalıdır. Anladığım kadarıyla bu problemin bilinen en iyi çözümü bu.

 
Şu an zencefil (Ginger)metodunu uygulamaya başladım işe yararsa detayları yazacağım.

 
Merhabalar,

Forumda bir arkadaşın yurt dışından lipofan getirttiğini ve memnun kaldığını yazdığını hatırlıyorum. Bu konuda eğer doğru ise bu ilaçda işe yarayacaktır. Ama türkiyede bulunmuyor yurt dışından getirtmek gerekiyor.

Murat ATAKARA

 
Bir şey sormak istiyorum. Diyelimki akvaryumda bu hastalık var balıklarıda tasfiye ettik geride kalan fraglarıda başka bir akvaryuma alsak bu fraglar ile yada buna benzer canlılarla bu aldığımız 2. akvaryuma bu hastalık geçermi yoksa taşınma yolu sadece balık ile yada dipteki kum ile ve su ilemi oluyor bu konuda bilgisi olan varmı acaba?

Murat ATAKARA

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu konuyu bende bilmiyorum ama sonuçta frag taşıma sırasında da azda olsa bir su transferi oluyor. İyot solüsyonlu mercan banyolarıda beyaz beneği engellemiyor sanırım, sorduğunuz konuda bilgisi olan varsa bunuda öğrenelim.

 
Su ile bu hastalığın geçme ihtimali düşük, genelde ya balığın üzerinde ya da bir yüzey üzerinde bulunurlar. Yüzey üzerinde bulunduklarında frag ile de geçebilirler ama sonuçta bu fragları siz akvaryumdan ayırdığınızda bir süre sonra parazitler beslenecek yüzey bulamayıp ölecektir.

 
Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkürler. Benim balıklarada bu beyez benek hastalığı geldi ve sonuç 9 balıkta öldü. Sizin yazdıklarınızı okudum, başka arkadaşlarımdan bilgi almaya çalıştım ama yetersiz kaldı. Sonuç olarak şuna kanaat getirdim, Bir miktar büyük tanka sahipsek ve hem balık hemde mercan yapıyorsak mutlaka karantina tankımız olmalıdır. Ben 1 yıldır bu hobi ile uğraşıyorum hiç kayıbım olmamıştı. İnanın arkadaşlar evimizde resmen yas var. Ne kadar zormuş bu ölüm işi vallaha şaşırdım.

 
Ayrıca şunuda belirteyim, Beyaz benek hastalığının meydana gelmesinin nedenide şudur. Üç hafta önce soğutucu aldım, Ürünü geldiği akşam tanka bağladım. Fakat tek endişem acaba yeterli olacakmı? Tabi bu durumu düşünürken mevcut sıcaklık 27.5 iken makine çaılşmaya başladı. Bende zaman tutmaya başladım bakalım kaç dakikada suyu istediğim dereceye getirecek diye. Ama atladığım bir durum vardı, balıklar bu kısa aralıkta su ısısının değişikliğinden etkilenmeleriydi... Ve atladığım bu durum bana çok pahalıya mal oldu. Öldürdüğüm canlıyamı, Üzdüğüm ailememi, harcadığım o kadar zamanamı ve harcadığımız parayamı yanayım bilemiyorum. Ama bildiğim bir şey var, Bundan sonra bu tür bir işlem yapacak olursam bu acı tecrübem aklıma gelecek ve bir daha düşüneceğim. Acaba unuttuğum veya atladığım bir şey varmı diye??

 
Emsal Bey in yaşadığı durumdanda anlaşılıyor zaten, bu hastalık bence her halukarda her tankta vardır ancak balıkları etkilemesinin sebebi hastalığın istediği şartların olgunlaşmasıdır. Şuanda vücudumuzda bile çeşit çeşit mikrop, bakteri bulunuyor ancak uygun şartlar oluşursa bizi hasta ediyor.

Örneğin söylediğiniz gibi 6 hafta hatta 10 hafta sistem kararlı bir şekilde devam ederse canlılarda beyaz benek görülmeyebilir, fakat daha sonra yapacağınız bir değişiklik, bir hata Emsal Bey in başına geldiği gibi beyaz benekten dolayı sıkıntı yaşamanıza sebep olabilir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst