Konu biraz eski ancak daha sonra bakacaklar için bir katkım olsun.
Beyaz benek hastalığı karantina ve çeşitli tedavilerle bastırılsa bile balıklar ana tanktan 5-6 hafta uzaklaştırılmadıkça tankta kuluçkada varlığını sürdürecektir.
1 haftalık yada birkaç günlük karantinada yapılan tedaviler balıkların bünyesini güçlendirerek mevcut salgını bastırmalarına yardımcı oluyor. Ama Gökhan beyin belirttiği gibi zaman zaman yine balıklarınızda gürünecektir. Balıklarınızı zayıf bir anında yakalarsa yine tehlikeli bir salgın halini alabilir.
Hastalığın yaklaşık 3-4 hafta kuluçka dönemi oluyor kuluçka süresince kayada/kumda ve canlıların üstünde blunuyor. Kuluçka sonrası dönem için canlı balıklara ihtiyacı var. Balıklarınızı ana tanktan uzaklaştığında geçen 5-6 haftalık süreçte kuluçkadakiler çıkıyor ancak üzerinde yaşayacağı canlı bulamadığı için döngü tamamlanamıyor ve hastalık tanktan temizlenmiş oluyor.
Geriye tanktan çıkardığımız balıklarımızın üzerindeki beyaz benekten kurtulmak kalıyor. Bunun içinde balıkların olduğu tankın tuzluluğunu yaklaşık 2 günlük bir süreçte yavaş yavaş 1,009 seviyesine getiriyoruz ve 5-6 hafta bu seviyede tutuyoruz. Bu seviye çok düşük olmasına rağmen balıklar tolere edebiliyor ancak beyaz benekler ölüyor.
5-6 haftanın sonunda yine 2 günlük bir süreçte tuzluluğu eski seviyesine getiriyoruz ve balıkları ana tanka alıyoruz.
Ben bu işlemi yaklaşık 1 yıl kadar önce yaptım, 1 yıldır tankımdaki hiçbir balıkta, mavi ve sarı tang dahil, hastalığa rastlamadım.
Süreç çok meşakkatli ancak beyaz benekten külliyen kurtulmanın tek başarılı yolu diyebiliriz sanırım.
Bütün bu süreci atlattıktan sonra yeni balıkları 3-4 hafta karantina yapmadan tanka koymuyoruz aksi takdirde gelen balığın üzerinde kuluçkada bir beyaz beneği tekrar tankımıza sokarak bütün emeği heba edebiliriz.
Selamlar