Belli bu akvaryum bana çok masraflı tutacak şuanlık en masrafsız bir resif akvaryumu kursam protein skimmersız sanırım soft mercanlar protein skimmersızda bakılabiliyordu? 40 litre bir akvaryum içine sadece soft mercanlar koysam tabi canlı kum felanda olacak katkıları olacak dalga motoru koymam akıntı gerekiyorsa kafa motorunu güçlü koyarım sizce olur mu ?
Armatürüde kendim yaparım sizden ricam olacak nasıl bir kombin yapmalıyım .
Ufak bir 34L nano denemem olmuştu. Oradaki deneyimlerin linki aşağıda, yanlışlarım da var, bu tankla öğrenmiştim.
Özetlersek,
- Tank ne kadar ufak olursa o kadar zor oluyor. Mesela ufak "herhangi" bir olayda mercanlar kavga etmeye başlıyor, birbirlerini sweeping tencacle'leriyle dövüyorlar.
- PS olmadan oluyor, fakat daha çok su değişimi gerekiyor. Soft ve LPS'ler biraz daha kirli suyu sevebiliyor. (SPS'ler yüzeylerindeki zooxanthellae'lerin fazla beslenmelerini sevmediğinden onlarda daha dengeli gitmek lazım ki şu an konu dışı.) Ufak tanka PS eklediğimde ilk gün birkaç hazne kirli su çıkarmıştı, ardından mercanlar bir kapandı ve tekrar normale döndüler. Yani, PS'size alışırlarsa öyle devam edilebiliyor. Hava taşlı PS'lerde hava taşının arada bir değiştirilmesi gerekiyor + hava motoru sesi. O yüzden hava motorunu arka odaya koyup boru çekmiştim.
- Suda makul akıntı her zaman iyi bir şey. SPS Olmayacaksa bu akıntının da az olması canlıları daha rahat ettirecek. O yüzden dalga motoru olmadan da olabilir, belki de daha rahat olur.
Sonuçta;
- 50L ve üzeri bir tank
- Watt'ı suyu ısıtmamak için çok yüksek olmayan bir kafa motoru
- Kış kapıda, 50W ya da üzeri ısıtıcı. Cama termometre vantuzlanabilir, ısıtıcılar gösterdiği sıcaklığı vermeyebiliyor, termometreyle kendi kalibrasyonunuzu yaparsınız.
- Mekanik filtreleme için, 3 günde bir yıkanacak sünger. Tercihen buranın devamına yem gibi parçalar geçememeli, yoksa birikerek sıkıntı oluyorlar.
- Seachem seagel ya da Chemi Pure Blue. (Kalitesiz karbon HLLE yapıyor, bunda ekonomiye gitmeyelim.
- Bio filtre (mesela Sera Siporax), kovadan bölme satan yerler var.
- Aquaforest sıvı Ca, KH, Mg katkılarının kendiniz hazırlayabileceğiniz toz halleri de satılıyor, daha ekonomik.
- Testler için tuz ölçer, KH, Ca, Mg, fosfat ve nitrat ölçmek gerekiyor. Başlangıçta tuz ve KH önemli. Tabi bu katkılar birlikte çalışıyor, periyodik su değişimlerinde, tuz reef salt ise dengeleri tamamlayabilir. Seachem ammonia alert, biyolojik denge sağlanana kadar amonyak çıkması durumlarını gösterir. Testler pek ekonomik değil. Ölçmediğiniz katkıyı koymamak önemli.
- Canlı kumun büyük faydası olacak.
- Yüzey akıntısı önemli, su çıkışı yüzeyde dalga yapmalı ki balıklar boğulmasın. Suyun üzerinde takılmaya başladıklarında oksijeni çözmek için yaklaşık 1 gününüz oluyor. (PS bu durumda suya oksijen de vermiş oluyor, bu yüzden deniz akvaryumlarında hava motoru kullanımına gerek olmuyor.) Hava motoru kullandığınızda kabarcıklar ortalığı tuz kalıntılarıyla kaplatacak, kablolardan aşağıda tuzlu su sızacak ve mobilyalara zarar verebilecek. 2 Aylık karantina tankımda olmuştu.
- Kayasız başlamayın. Sonra eklenmesi pek elle tutulur olmuyor.
- Tankın boyutunda bir çerçeveye 5mm arayla misina gererseniz, sıçramaların önüne geçersiniz. Clownlar ve bazı heyecanlı balıklar sıçramayı seviyor.
- Işıkta, PCB ve LED'lere buharın ulaşmaması için izolasyon önemli. Yoksa 1-2 haftada oksitlenip LED'ler sönebiliyor. Beyaz ışık yosun yapar, uygun dalga boyunda mavi tonları bu yüzden de tercih ediliyor. +
Liste sadeleştirmeyi çok beceremiyorum sanırım, bence minimumlar bunlar.