Keşfet

Deniz akvaryumu aydınlatması nasıl olmalı ?

SHUSH

Yeni Üye
Katılım
17 Ağu 2021
Mesajlar
16
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Bende 86 litrelik 40 cm yüksekliği olan sumplı bir akvaryum net litresi 65 felan olur herhalde bu akvaryuma kendim aydınlatma yapacağım smd led mi kullanmalıyım power led mi ?

Soft mercanlar olacak içinde çift palyaço balığı bakacağım nasıl bir renk kombinasyonu yapmalıyım ?

 
Bende 86 litrelik 40 cm yüksekliği olan sumplı bir akvaryum net litresi 65 felan olur herhalde bu akvaryuma kendim aydınlatma yapacağım smd led mi kullanmalıyım power led mi ?

Soft mercanlar olacak içinde çift palyaço balığı bakacağım nasıl bir renk kombinasyonu yapmalıyım ?
El beceriniz ve isteğiniz varsa tabii yapabilirsiniz, soft resifler için smd led de power led de olur, power led biraz daha güçlüdür. Ama ben olsam en azından bir kaç yüz tl ye temiz ikinci el gün simülasyonlu led armatür alır, kullanırdım. Bu ve bunun gibi bir çok forum ve kaynakta DIY led yapımı mevcut, birinin linki aşağıda mesela.



Soft, yumuşak mercanlar için ve palyaço balıkları için bir kaç tane blue, royal blue ve sıcak soğuk beyaz led ler yeterli olur. 

 
Selam,

Bende yeni bir akvaryum kurma sürecindeyim. Ve bu konuyu daha önce araştırdım ve yıkıldım 100 - 200 TL çözerim dedim amaaaaaa olmazmış...

DIY tavsiye etmem, Power LED'i dir doğru PAR değeridir ve sayede çok sağlıklı olmaz DIY. Başta bende öyle düşünmüştüm fakat birçok forumda doğru bilgiyi bulmak'ta biraz zor oluyor ne yazık ki.

Aydınlatma Deniz akvaryumunda en önemli konudur. Nedeni ise çok basit aslında Mercanların yaşamasını ve büyüumesini sağlayan en önemli unsurdur ışık.

PAR (Phytosynthetic Active Radiation) değeri bir mercanın fotosentez için ihtiyacı olan ışık değeridir. Her Mercan biraz farklıdır bu konuda. SPS için 250-400 PAR, LPS ve yumuşak mercanlar için 150 PAR çıvarı.  (Bu konuyu benden belki daha iyi bilen arkadaşlar yazsın lütfen, detaylı bilgi göz çıkarmaz :) )

Bu nedenden dolayı DIY yaparsanız bir PAR aleti almanızda fayda var,.... ama türkiyede bulursanız veya yurt dışından 400-500€...

DIY aydınlatmalarda mercan yaşar, ölmez ama bir gelişme beklemeyin.

Tekeri yeniden icaat etmeye gerek yok derim bazen :) her ne kadar DIY süper olsa bile test edilmiş kafa yorulmuş bir ürünü almak her zaman daha iyidir, lakin bir canlının besin kaynağından bahs ediyoruz (hayat ekmek ve su ile geçmez).

Ve ne yazık ki belli bir fiyat altına inmen mümkün değil... Tavsiyem bir Türk şirketi tam bir F/P ürünü olacak gibi görünüyor.



Yeni F serisi



PAR değeri ölçülmüş, Gün simulasyonu yapan ve isteğe göre ayarlanan bu fiyata tek ürün.

Dediğim gibi ben çok arştırdım DIY için vakit kaybetmeye gerek yok. Bende bunu alıcam :)

Başka kaynak:



 


Bu armatürü kullansam olur mu ?
Fiyatta 300 lirayı çizip 335 yazmışlar güzel indirim olmuş :)

Başlangıç için fena değil, muhtemelen mercan yaşatır, harika renklere sahip oldurmaz, elle kontrol edildiği için zamanlama kayar, saatli prize bağlamak gerekebilir. Ben de başlarken 9W Fluval LED'im vardı, bu şekilde başlanıyor. Mercanların renklerinin takviyesi için AF Vitality + Amino Mix gerekli olacak, renkler gitmeden söyleyim.

 
Renklerin gitmesine engel olur mu ?

Birde Af vitality felan tarihleri geçerse yinede kullanılabilir mi ?

 
Birde Af vitality felan tarihleri geçerse yinede kullanılabilir mi ?
Bu soruya yabancı bir forumda denk gelmiştim, direkt atın yazıyordu. Benim fikrim (ki bu iş fikirle olmaz) amino mix'in tarihi geçmemeli, vitality geçebilir, sonuçta vitamin.

Renklerin gitmesine engel olur mu ?
Sonuçta mercanın bir şekilde beslenip formunu koruması lazım. Işık yetersiz kaldığında takviyeyle dengelenebilir. Geçen sene başlarken başımda gelen, aldığım mercanların fosforik rengi 3-5 gün sonra gidiyordu. Buna star polyp'ler de dahil. Sonra bu ikili katkıyı keşfettim ve renkleri kurtarmıştı. Belki de ışıklarım yeterli olsa dahi sudaki katkılar yetersizdi, bunu bilmiyorum.

Önemli bir nokta da bu canlıların üzerinde fotosentez yapan zooxanthellae'nin bir dengesinin kurulması gerekiyor. Gün simülasyonu olduğunda canlı kendini ayarlayabiliyor. Manuel yaptığımızda her gün değişik vakitlerde aç kapa yapacağımızdan denge saçmalıyor. LPS'lerde de böyle. Işığın simülasyon olsun, saatli priz olsun otomatiğe bağlanması ve canlıların o dengeye alışması önemli. Kalanını vitaminle dengeleyince sorun olmayacaktır.

Her yazımda masraf çıkardığımı biliyorum :)  Maalesef, dünyanın en pahalı hobisine hoşgeldiniz ????

 
Teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz.

Son olarak mercanlara ayrı yem almalımıyım ?

 
Rica ederim. Başka bir eklemeye gerek yok.

Alacağınız çoğu mercan fotosentetik, üzerinde fotosentez yapan başka canlılar var. (zooxanthellae) Amino mix, ihtiyaçları olan besini sağlarken, Vitality vitamin sağlayarak renklerini korumalarını sağlayacak. Zamanla başka katkılar gerektiğinde kendini belli eder. Bunun dışındaki ekleyecekleriniz suyu kirletecek, yosunu coşturacak ve sizi de hobinizden soğutacak.

 
Teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz.

Son olarak mercanlara ayrı yem almalımıyım ?
Bilindiği gibi resifte gelişme ve renklenme olması için  temel parametrelerin (tuz yoğunluğu, sıcaklık kontrolü, kh, ca vs.) ayarlanması, biyolojik döngünün oturması lazımdır. Mercan yemleri konusuna gelirsek, çoğunlukla balık yemlerinden artanlar ve balık atıkları yeterli olur, çünkü kaliteli balık yemlerinin içinde nutrientler, amino asitler, vitaminler de vardır. Çeşitli ticari markaların mercan katkıları da,  genellikle bunlardan oluşur. 

 
Belli bu akvaryum bana çok masraflı tutacak şuanlık en masrafsız bir resif akvaryumu kursam protein skimmersız sanırım soft mercanlar protein skimmersızda bakılabiliyordu? 40 litre bir akvaryum içine sadece soft mercanlar koysam tabi canlı kum felanda olacak katkıları olacak dalga motoru koymam akıntı gerekiyorsa kafa motorunu güçlü koyarım sizce olur mu ?

Armatürüde kendim yaparım sizden ricam olacak nasıl bir kombin yapmalıyım .

 
Küçük olunca daha sıkıntı oluyormuş geri 86 litre resif yapmaya karar verdim benim kaç watt bir aydınlatma almam lazım soft mercanlar için böyle bir aydınlatma nasıl olur.

Ekli dosyayı görüntüle 64936

 
MetSah senin dediğin F50 serisinin watt değeri kaç ben sitesinde göremedimde

 
Mygos Marine Pro 45 alsam yada 

Soft mercanlar için litre başına kaç wattdı

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Belli bu akvaryum bana çok masraflı tutacak şuanlık en masrafsız bir resif akvaryumu kursam protein skimmersız sanırım soft mercanlar protein skimmersızda bakılabiliyordu? 40 litre bir akvaryum içine sadece soft mercanlar koysam tabi canlı kum felanda olacak katkıları olacak dalga motoru koymam akıntı gerekiyorsa kafa motorunu güçlü koyarım sizce olur mu ?

Armatürüde kendim yaparım sizden ricam olacak nasıl bir kombin yapmalıyım .
Ufak bir 34L nano denemem olmuştu. Oradaki deneyimlerin linki aşağıda, yanlışlarım da var, bu tankla öğrenmiştim.



Özetlersek,

- Tank ne kadar ufak olursa o kadar zor oluyor. Mesela ufak "herhangi" bir olayda mercanlar kavga etmeye başlıyor, birbirlerini sweeping tencacle'leriyle dövüyorlar.
- PS olmadan oluyor, fakat daha çok su değişimi gerekiyor. Soft ve LPS'ler biraz daha kirli suyu sevebiliyor. (SPS'ler yüzeylerindeki zooxanthellae'lerin fazla beslenmelerini sevmediğinden onlarda daha dengeli gitmek lazım ki şu an konu dışı.) Ufak tanka PS eklediğimde ilk gün birkaç hazne kirli su çıkarmıştı, ardından mercanlar bir kapandı ve tekrar normale döndüler. Yani, PS'size alışırlarsa öyle devam edilebiliyor. Hava taşlı PS'lerde hava taşının arada bir değiştirilmesi gerekiyor + hava motoru sesi. O yüzden hava motorunu arka odaya koyup boru çekmiştim.
- Suda makul akıntı her zaman iyi bir şey. SPS Olmayacaksa bu akıntının da az olması canlıları daha rahat ettirecek. O yüzden dalga motoru olmadan da olabilir, belki de daha rahat olur.

Sonuçta;

- 50L ve üzeri bir tank
- Watt'ı suyu ısıtmamak için çok yüksek olmayan bir kafa motoru
- Kış kapıda, 50W ya da üzeri ısıtıcı. Cama termometre vantuzlanabilir, ısıtıcılar gösterdiği sıcaklığı vermeyebiliyor, termometreyle kendi kalibrasyonunuzu yaparsınız.
- Mekanik filtreleme için, 3 günde bir yıkanacak sünger. Tercihen buranın devamına yem gibi parçalar geçememeli, yoksa birikerek sıkıntı oluyorlar.
- Seachem seagel ya da Chemi Pure Blue. (Kalitesiz karbon HLLE yapıyor, bunda ekonomiye gitmeyelim.
- Bio filtre (mesela Sera Siporax), kovadan bölme satan yerler var.
- Aquaforest sıvı Ca, KH, Mg katkılarının kendiniz hazırlayabileceğiniz toz halleri de satılıyor, daha ekonomik.
- Testler için tuz ölçer, KH, Ca, Mg, fosfat ve nitrat ölçmek gerekiyor. Başlangıçta tuz ve KH önemli. Tabi bu katkılar birlikte çalışıyor, periyodik su değişimlerinde, tuz reef salt ise dengeleri tamamlayabilir. Seachem ammonia alert, biyolojik denge sağlanana kadar amonyak çıkması durumlarını gösterir. Testler pek ekonomik değil. Ölçmediğiniz katkıyı koymamak önemli.
- Canlı kumun büyük faydası olacak.
- Yüzey akıntısı önemli, su çıkışı yüzeyde dalga yapmalı ki balıklar boğulmasın. Suyun üzerinde takılmaya başladıklarında oksijeni çözmek için yaklaşık 1 gününüz oluyor. (PS bu durumda suya oksijen de vermiş oluyor, bu yüzden deniz akvaryumlarında hava motoru kullanımına gerek olmuyor.) Hava motoru kullandığınızda kabarcıklar ortalığı tuz kalıntılarıyla kaplatacak, kablolardan aşağıda tuzlu su sızacak ve mobilyalara zarar verebilecek. 2 Aylık karantina tankımda olmuştu.
- Kayasız başlamayın. Sonra eklenmesi pek elle tutulur olmuyor.
- Tankın boyutunda bir çerçeveye 5mm arayla misina gererseniz, sıçramaların önüne geçersiniz. Clownlar ve bazı heyecanlı balıklar sıçramayı seviyor.
- Işıkta, PCB ve LED'lere buharın ulaşmaması için izolasyon önemli. Yoksa 1-2 haftada oksitlenip LED'ler sönebiliyor. Beyaz ışık yosun yapar, uygun dalga boyunda mavi tonları bu yüzden de tercih ediliyor. +

Liste sadeleştirmeyi çok beceremiyorum sanırım, bence minimumlar bunlar.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst