Keşfet

Forumda Yazışma Dili

KadirAytar

Yeni Üye
Ad Soyad
Kadir Aytar
Arkadaşlar hobi ile alakalı değil fakat forumdaki paylaşımlarla ilgili bir konu. Son dönemde pek çok sanal platformda beni rahatsız eden bir şey var, o da dilimizin katledilmesi. Dün forumda bir başlığa göz atarken dikkatimi çekti... Bir arkadaş paragrafa küçük harfle başlamış, sonuna kadar küçük harfle yazmış. Ne nokta kullanmış ne virgül... Ortada bir kelime kalabalığı var ve kafa patlatmadan anlayabilene helal olsun. Bunun dışında MSN de yazışır gibi bazı sessiz harfleri kullanmayanlar var, mesela ii, oluo... Tamamen büyük harfle yazanlar var... Sokak ağzı ile yazanlar var...

Bundan rahatsız olan sadece ben miyim yoksa başka arkadaşları da var mı? Bana bu tip şeyler ciddiyetsizlik ve saygısızlık gibi geliyor ve beni rahatsız ediyor. Forum kurallarında var fakat ben gerekli uyarıların ve düzeltmelerin sadece forum yönetimi tarafından değil foruma katkıda bulunan tüm arkadaşlarım tarafından da yapılmasının daha doğru olduğuna inanıyorum. Bu dil hepimizin...

Ben böyle düşünüyorum ve sizlerin bu konuyla ilgili görüşlerinizi merak ediyorum.

Saygılar

Arkadaşlar hobi ile alakalı değil fakat forumdaki paylaşımlarla ilgili bir konu. Son dönemde pek çok sanal platformda beni rahatsız eden bir şey var, o da dilimizin katledilmesi. Dün forumda bir başlığa göz atarken dikkatimi çekti... Bir arkadaş paragrafa küçük harfle başlamış, sonuna kadar küçük harfle yazmış. Ne nokta kullanmış ne virgül... Ortada bir kelime kalabalığı var ve kafa patlatmadan anlayabilene helal olsun. Bunun dışında MSN de yazışır gibi bazı sessiz harfleri kullanmayanlar var, mesela ii, oluo... Tamamen büyük harfle yazanlar var... Sokak ağzı ile yazanlar var...

Bundan rahatsız olan sadece ben miyim yoksa başka arkadaşları da var mı? Bana bu tip şeyler ciddiyetsizlik ve saygısızlık gibi geliyor ve beni rahatsız ediyor. Forum kurallarında var fakat ben gerekli uyarıların ve düzeltmelerin sadece forum yönetimi tarafından değil foruma katkıda bulunan tüm arkadaşlarım tarafından da yapılmasının daha doğru olduğuna inanıyorum. Bu dil hepimizin...

Ben böyle düşünüyorum ve sizlerin bu konuyla ilgili görüşlerinizi merak ediyorum.

Saygılar
Aynı fikirdeyim kadir bey fakat bunun eğitim seviyesi ile alakalı olduğu kanısındayım ..

Ekli dosyayı görüntüle 15865

Kadir abi 2010' dan beri bu forumu hemen hemen aralıksız takip etmekteyim benim zamana bakılırsa kii yani belkide bir sene içinde bu olaylar başlamıştır belkide herkesin birbirine ve yakın temaslardan kaynaklanan durumlardır die düşünüyorum abi bir de bazen bende tlf dan giriyorum foruma ü yerine u olabiliyor yada ı yerine i oluyor tabikide dikkat etmek gerekir die düşünüyorum. Yanlış olduysa affola saygılar.. seni seviyorum kadir abi.. 

Dil bir milletin kültürel, sosyal ve ekonomik gelişme düzeyini gösterir. 

Ülkemiz gelişmekte olan(az gelişmiş ) ülkeler sınıfında. 

Sağlık gelişmemiş, ekonomi gelişmemiş, hukuk gelişmemiş, hiçbir şey gelişmemiş.

Sanal forumlarda kullanılan dilin düzgün olmasını beklemek hayalcilik olur.

Alpay

Aynı yanlışlıkları bazen yapsakta kesinlikle aynı fikirdeyim, alışkanlık haline getirmeden kullandığımız dile dikkat etmeliyiz...

Dil bir milletin kültürel, sosyal ve ekonomik gelişme düzeyini gösterir. 

Ülkemiz gelişmekte olan(az gelişmiş ) ülkeler sınıfında. 

Sağlık gelişmemiş, ekonomi gelişmemiş, hukuk gelişmemiş, hiçbir şey gelişmemiş.

Sanal forumlarda kullanılan dilin düzgün olmasını beklemek hayalcilik olur.

Alpay
bir yöne söylediginiz dogru ama Alpay bey ( az gelişmiş ülkeler sınıfında)sözüne katılmıyorum nacizane fikrim bizden epey geriden gelen ülkeler var

"Oldukça söylerim der–i Munlâ’da kâm–yâb
Dünyâ gamında çekticeğim âh u zâre yuf"  Sabrî

Böyle bir dil, böyle bir üslup ve böyle bir düsturu görmüş bir nesilden gelmişiz. Arada kiminin tapındığı kiminin tuu k.k. dediği değişimler yaşamışız. İyiki de yaşamışız ama ne okumuşuz, ne okutmuşuz. Varsa yoksa o devirden aklımızda kalan at üstünde geçirilen padişahlıklar olmuş. Yazık olmuş bu nesle. Yazık olmuş... Bırak ceddi bilecekse o naifliği, o romantikliği, o düsturu bilsin, bilsin ama modernitenin de nimetlerini yaşasın. Eğitimi eksik etmesin, kendi kendini eğitsin. Bol bol okusun ki ufku açılsın, dili gelişsin, diline sahip çıksın. Ve yazarken de kendine nasıl yazılmasını istiyorsa öyle yazsın. Önce kendisine saygısı olsun, sonra yazdığı kişilere saygısı olsun.

Yalnızca bir temenni. Sevgiyle kalın.

Not:

Yukardaki dizlerin anlamı; Sağ oldukça, muradıma ermiş bir halde,

Munlâ'nın (Mevlânâ'nın) kapısında, dünya gamından çektiğim

aha da yuf çekerim, feryâda da.

Bilhassa rahatsız olanlara saygı duymakla birlikte, şahsen okumaya niyetlendiğim metinlerde imla kuralı, noktalama işaretleri vs gibi artık ekstra kabul gören huhuslardan umudu keseli çok oldu ama sms klavyesiyle ahbap çavuş ağzıyla yazanıda yazdığınıda ciddiye almıyorum, okumuyorum.
Bu tip yazıların ve üyelerin sayısının geneli oluşturduğu platformların hiçbiri varlığını bugüne sürdürememiştir sanıyorum admin ve iligili modlar bu işi bir şekilde kontrol altında tutuyorlardır.

Dilini kaybeden bir ulus başka nelerini kaybetmez ki...

Çok önemli bir şey bu konu ve hepimiz elimizden gelen özeni göstermeliyiz.

birde isim konu'sunada düzeltme gelse cevab yazdıgımız çogu kişinin ismi olmadıgı için nasıl hitap edecegi şaşırıyorum 

birde isim konu'sunada düzeltme gelse cevab yazdıgımız çogu kişinin ismi olmadıgı için nasıl hitap edecegi şaşırıyorum 
evet ben buna katılıyorum arkadaşın ismi yazmıyor nickiylemi hitap ediyim yoksa nasıl hitap ediyim bende biraz kararsız kalıyorum 

Bu arada türkçe konusunda ben rahatsız oluyorum tamam insan hızlı yazarken bazen noktalama işaretlerine dikkat etmeyebilir bende aynı hatayı yapıyorum bazen ama en azından türkçeyi kısaltmadan tam harfleri yazarak kullanmak hem anlaşılabilirlik açısından iyi hemde türkçemizi heba etmemiş oluruz gibime geliyor.

Arkadaşlar sizlere katılıyorum ama bazen aceleden olsa gerek olabiliyor .

Ben aceleden olduğuna ikna olamıyorum. Burası hobi forumu, büyük bir çoğunluğumuz boş vakitlerinde giriyoruz. Dolayısıyla okumayı, anlamayı zorlaştırıcı metinler yollamak için bir telaşa ihtiyacımız yok. 

Üye olduğum birçok forumda bu konu hep konuşuldu, hâlâ konuşuluyor ve ileride de konuşulacak. Çünkü bu şekilde yazma, bir alışkanlık haline geldi. En zor değişen şeyler de alışkanlıklarımız. 

"Dahi anlamındaki "de" ayrı yazılır" diye bir site bile kurulmuştu birkaç yıl önce. Haberlere bile çıkmıştı o dönem. Okuyan, duyan herkes dikkat edilmesi gerektiğini yazıyor, söylüyordu. O dönem bile bir şey değişmedi. 

Malesef hepimizde olan bir duygu, bir şeyi sahiplendiğimizde, benimsediğimizde bazı kuralları göz ardı ediyoruz. 

O yüzden evet, bence de dikkat edilmeli. Okuyanlar yazdıklarımızı okuyabilmeli, anlayabilmeli. Ama bu konudan sonra bile değişir mi? Hiç sanmıyorum. :)

O zaman yapacak bir şey yok herkes elinden geldiği kadar yazıyor başka ne diyebilirizki.

Arkadaşlar değişimin önünde kimse duramaz. Dil yaşayan gelişen sürekli yenilenen bir yapıdır. Siz şu anki kullandığınız türkçeyle 100 yıl önce kullanılan türkçe arasında nekadar fark var biliyormusunuz. Dil istesekte istemesekte insanların kullanım alışkanlıklarına göre gelişir. Bundan 20 yıl sonra sesli harflerin çoğu kullanılmayacak belki , bunu belirleyen toplumsal eğilim . Bu forumda ve diğer platformlarda nekadar türkçemizi kormuaya çalışırsak çalışalım dilimiz değişecektir fastfoodlar, cafeler,branchlar havalarda uçuşacak , yüzlerce binlerce yabancı kelime daha dilimize girecek.

Dilin gelişmesi, yeni kelimeler eklenmesi ayrı bir konu, imla kurallarının kullanılması ayrı bir konu. Cümlede nokta, virgül kullanmayı bile bilemiyorsak, "Türkçe" kelimesinin ilk harfinin büyük harf yazılması gerektiğini bilmiyorsak, soru eki "-mi" 'nin ayrı yazıldığını bilmiyorsak dil hakkında yorum yapmayalım. Değişmesi gereken belki de dil değil, kendimizizdir.

Ahmet Bey' in söyledikleri bana farklı bir bakış açısı gösterdi. Gerçekten de 100 sene önce atalarımız aynen bizim gibi "Dil elden gidiyor, garip garip kelimeler oluştu" vb. diye şikayet etmişler midir? O zamanın insanları alıp şimdiye koysan şuan kullandığımız dil için "Bu yeni kelimeler, dil taaa o zaman oluşmaya başlamıştı, keşke önlem alınsaymış da değişmeseymiş, güzel olmamış" derler mi?

Benim genç kuzenler SMS yazarken veya internette slm, nbr, gelyrm vb. şeyler yazıyorlar, bana çok acayip geliyor. Gerçekten bilmem kaç sene sonra sesli harfler kalkar mı veya şimdiki gençlerin bana biraz garip gelen konuşma tarzları ileride herkesin kullandığı standart birşey haline gelir mi?

Konu görüntüleyen kullanıcılar