Keşfet

Forumda Yazışma Dili

Böyle bir şeyin standard haline gelmemesi gerekir. Bugün gördüğüm en büyük sorun kısaltmalar he hiçe sayılan imla kuralları. Ben de şu anda cep telefonumdan yazıyorum bu yazıyı ama dikkat edince gayet düzgün yazmak pekala mümkün. 160 karakter sınırı olan smsler bu kısaltmalar furyası ortaya çıkardı. Gsm operatörleri bile o dönem kısaltmalar sözlükleri dağıttılar... ama böyle bir ortamda ne karakter sınırı var ne de zaman. Kısaltma yapmanın zamandan kar ettireceğini iddia etmek zor bence, bir tuşa basmak ne kadar sürüyor ki? Hoş karşılayabileceğim tek nokta telefon klavyelerindeki Türkçe karakter eksikliği. Keza bazi yurtdışından gelen bilgisayarların da aynı sorunu olabiliyor. I yerine i yazmak ş yerine s yazmak mesele değil ama k yerine q yazmak bir dili katletmekten başka bir şey değil benim gözümde. Bence herkes elinden geldiğince dikja

... dikkat etmeli, örnek olmalı.

Dilin gelişmesi, yeni kelimeler eklenmesi ayrı bir konu, imla kurallarının kullanılması ayrı bir konu. Cümlede nokta, virgül kullanmayı bile bilemiyorsak, "Türkçe" kelimesinin ilk harfinin büyük harf yazılması gerektiğini bilmiyorsak, soru eki "-mi" 'nin ayrı yazıldığını bilmiyorsak dil hakkında yorum yapmayalım. Değişmesi gereken belki de dil değil, kendimizizdir.
Yazımdanda anlayacağın gibi dikkat etme taraftarı değilim. Dikkat etsekte etmesekte Türkçenin (T'yi büyük yazdım ) değişeceğini belirtmiştim.  Ben Türkçe hocası değilim , kitap yazarı veya şair hiç değilim. Ben forumda akvaryumla ilgilenen bir hobiciyim. Kurallara dikkat etmemle Türkçeyi kurtaracağımızı hiç sanmam. Mi yi ayrı yazmışım veya büyük harfle değil küçük harfle başlamışım bunlar dilimize hiçbir katkı sağlamaz. Bir ülkenin dilinin gücü ekonomisinin gücüne bağlıdır. Dünyada sözü geçen güçlü bir ekonomiye sahip bir ülkeysen dilini ihraç edersin ve onlar senin dilini konuşur ama güçsüz bir ekonomiysen sen onların dilini kullanmak zorunda kalırsın. Forumdaki 3-5 kişinin mi yi ayrı yazmasıyla , imla kurallarına dikkat etmesiyle olmaz bu iş. 

Yazımdanda anlayacağın gibi dikkat etme taraftarı değilim. Dikkat etsekte etmesekte Türkçenin (T'yi büyük yazdım ) değişeceğini belirtmiştim.  Ben Türkçe hocası değilim , kitap yazarı veya şair hiç değilim. Ben forumda akvaryumla ilgilenen bir hobiciyim. Kurallara dikkat etmemle Türkçeyi kurtaracağımızı hiç sanmam. Mi yi ayrı yazmışım veya büyük harfle değil küçük harfle başlamışım bunlar dilimize hiçbir katkı sağlamaz. Bir ülkenin dilinin gücü ekonomisinin gücüne bağlıdır. Dünyada sözü geçen güçlü bir ekonomiye sahip bir ülkeysen dilini ihraç edersin ve onlar senin dilini konuşur ama güçsüz bir ekonomiysen sen onların dilini kullanmak zorunda kalırsın. Forumdaki 3-5 kişinin mi yi ayrı yazmasıyla , imla kurallarına dikkat etmesiyle olmaz bu iş. 
 Bir insanın kendi dilini düzgün kullanabilmesi için Türkçe hocası, şair yada yazar olması gerektiğini hiç bilmiyordum. Ben de bu saydığınız mesleklerden biriyle uğraşmıyorum ama dili düzgün kullanmaya çalışıyorum, çünkü ben bu ülkede yaşıyorum ve bu benim kendi dilim. Sonradan öğrenmedim. İnsanların dili düzgün kullanmamasıyla ekonominin ne alakası olduğunu da anlamadım. Burada dili dışarı yaymaktan bahsetmiyoruz, kendi yaşadığın ülkede kendi dilinde yazı yazamamaktan bahsediyoruz. İlköğretimde öğrendiğiniz bilgiler bunlar.  "Ben dilimi düzeltmem, yazar mıyım ki düzelteyim ?" kafasında insanlar olduğu sürece dünyanın en güçlü ekonomisi olsanız da hiçbir şey değişmez. İnsanlar hataları söylendiğinde hatalarını düzeltmek, kendini geliştirmek, daha iyi bir insan olmak yerine neden ısrarla kendini savunmaya çalışıp, suçu çevresel etkenlere atmaya çalışır ?

Ahmet Bey, forumda ilk amaç hobiyle ilgili bilgi alışverişi aslında ama dili de düzgün kullanmaktan zarar gelmez bilgi paylaşımı yaparken. Ne kadar iyi kullanırsak o kadar güzel olur ve bize yakışır diye düşünüyorum. Dil,din, bayrak, örf-adet, kültür vb. bir milletin namusu gibi bence, kaybetmek iyi olmayacaktır. Dilini kaybeden bir millet başka nelerini kaybetmez? Belki forum ortamında, artık arkadaş olmuş insanlar arasında aşırı kasmadan biraz rahat rahat yazabiliriz ama dilbilgisi kurallarını vb. çok da boşlamamak lazım bence.

Selamlar

Moderatör tarafında düzenlendi:
benim yazdıklarıma silerek moderatörlerinde ne kadar tarafsız olduğunu görmüş olduk.

bu foruma böyle moderatörler yakışır zaten.

herşeyi belli kalıplara sokmaya çalışan şu faşist düşünce tarzından kurtulun.

isteyen istediği gibi yazar. yazının içeriğinde hakaret ,küfür ve kişiye saldırı olmadığı sürece kimse kimsenin yazısına karışamaz.

burada dil üzerinden milliyetçilik vatanseverlik yapmayıda bırakın. hepimiz bu ülkenin insanıyız.

burası hobicilerin paylaşım yaptığı bir platform kimse kimseye edebiyat kurallarını öğretmesin.

dilimizi korumayı misyon edinebilirsiniz ama bu kimsenin hayatına ,yazdıklarına karışma hakkını vermez size.

ayrıca artık forum moderatörlerinin, özellikle benim yazdığım yazıyı silen moderatörün tarafsız olduğunu düşünmüyorum.

forumda tarafı tutulan,desteklenen ,pohpohlanan üyeler var malesef.

Ahmet Bey düşüncelerinize katılmamakla beraber ancak saygı duyabilirim...Bulunduğumuz platformunda kendi içerisinde bazı kuralları vardır...Her platformunda vardır...Bu duruma bu kadar tepki göstermenizi anlamış değiliz...Bu forum bir yeniden yapılanma sürecindedir ve ben ve benim gibi tecrübeli arkadaşlarımıza da görev tevdi edilmiştir...Bizlerde moderatör arkadaşlar olarak iyi niyet çerçevesinde görevlerimizi gerçekleştirmeye gayret gösteriyoruz...peki size sormak istiyorum...Forumda aynı kişinin 1 den fazla nick açarak üye olması kurallara aykırı değil midir?ya da küfürlü ifadeler kullanması...Bizler sadece ve sadece hobiciyiz...Hiçbirimizin akvaryumla ilgili ticari bir faaliyetimiz yoktur...Amacımız hobicilere bilgi paylaşımında bulunmaktır.Bu arada pohpohlanan üyelerimizi de nedenleriyle yazarsanız bizde kendimizi biliriz :) ....Saygılarımla

herşeyi belli kalıplara sokmaya çalışan şu faşist düşünce tarzından kurtulun.

isteyen istediği gibi yazar. yazının içeriğinde hakaret ,küfür ve kişiye saldırı olmadığı sürece kimse kimsenin yazısına karışamaz.

burada dil üzerinden milliyetçilik vatanseverlik yapmayıda bırakın. hepimiz bu ülkenin insanıyız.

burası hobicilerin paylaşım yaptığı bir platform kimse kimseye edebiyat kurallarını öğretmesin.

dilimizi korumayı misyon edinebilirsiniz ama bu kimsenin hayatına ,yazdıklarına karışma hakkını vermez size.

ayrıca artık forum moderatörlerinin, özellikle benim yazdığım yazıyı silen moderatörün tarafsız olduğunu düşünmüyorum.

forumda tarafı tutulan,desteklenen ,pohpohlanan üyeler var malesef.
Ahmet Bey ne yazdınız da silindi bilmiyorum, o yüzden yorum da yapmıyorum. Burada kimse faşistlik yapmıyor, kullandığınız dilin kurallarını yerine getirmeniz rica edildi. Bunun faşistlikle bir alakası yok, kaldı ki sizden istenen şey aslında siteye üye olurken kabul ettiğiniz bir madde:

Yazımında diğer üyeleri rahatsız edecek kadar hata yapmış mesajlar silinecektir. Üyelerimizin mesaj gönderirken yazım kurallarına dikkat etmesi (özellikle büyük-küçük harf yazımına ve noktalama işaretlerine) önemle rica olunur.

Konunun aslında sizinle doğrudan bir alakası yok, imla ve yazım kurallarına uymayan herkes için geçerli olan şeyler bunlar ama siz yazım kuralları konusunda daha dikkatli olmak yerine ısrarla hatalı yazmak için direttiğinizden konu şahsileşmiş oldu.

böyle gereksiz bir tartışmanın içine nasıl girdim bilmiyorum.

belkide fazla alınganlık yaptım.

forumun kurallarınada elimden geldiğince riayet ediyorum.

imla kurallarını belirttiğim gibi gereksiz buluyorum.

bende sizin bu konudaki tavrınıza saygı duyuyorum ve bu tartışmayı daha fazla uzatmak istemiyorum.

kalbini kırdığım birileri olduysa kusura bakmasın herkese iyi forumlar..

Melih bey yazdıklarınızın hepsini okudum ve hepsi'nede katılıyorum sonuç'da insan oğlu hatasız olmuyor bunu'da böyle kabul etmek lazım sizin özenerek yazdıgınız yazıda bile hata var ( Bence herkes elinden geldiğince dikja )mesela ;)  sonuç'da imla hata'larını geçdim sadece Türkçeyi okunur yazılsın ben razıyım

Ahmet Bey, özenerek yazmadım ben o yazıyı, her zaman nasıl yazıyorsam öyle yazdım. O son kelimeyi silmeye çalışırken sehven göndere bastığım için öyle göndermiş oldum ki akabinde de dogrusunu yazıp gönderdim. Zaten cep telefonumdan yazdığımı da söylemiştim o mesajin içinde. Bunu tahmin etmek çok zor değildi ya bem yine de bunu yazayım dedim... Siz bu olayla diğer şeyleri ayni kefeye koyduysanız bana zaten söyleyecek pek bir şey kalmıyor sanırım.

Melih bey benim amacım kimseyi rencide etmek degil sizi kırdıysam özür dilerim

Gerçekten sizden alıntı yapmamın sebebini saten yazmıştım tekrar yazayım sonuç'da insan oğlu hatasız olmuyor bunu'da böyle kabul etmek lazım nekadar dikkat edersen biryerlerde hata oluyor ben kendimde dikkat ediyorum ama bir hata oluyor 2 kez düzenle butonundan yazdıgımı düzeltiyorum sadece Türkçeye dikkat edelim imla  hatalarına bakmıyorum

forumda öyle yazılar varki acil soru sormuş yardım için ne yazdıgını anlamıyorsun sanki başka dil kullanmış gibi cevab olarak önce sizin acilen Türkçe egitimi alman lazım diyeceksin olmayacak :D

Tabikide burda göz ardı edilen örf adet yöre ve şive fark ediyor

Sizde bir düzenle butonu var ne güzel malesef Tapatalk'ta yok :( (ya da en azından ben bulamadım)
Kırılma sözkonusu değil rica ederim. Yalnız şunu da eklemek isterim benim yazdıklarım tamamen bilinçli yapılan ve dili katleden davranışlardı, sehven yapılan karakter hataları değil.

Yok Melih bey düzeltme butonu bilgisayarla alakalı  degil forumda yazdıgımda altda çıkıyor (düzeltme ) diye oradan okuyup düzeltme yapıyorum :thumbsup:

Vallahi bende yok öyle bir şey :( hatta bilgisayardan da baktım orada da çıkmıyor. Bulabilseydim o hatayı çoktan düzeltmiş olurdum :)

Melih bey sizden sonra yazan oldugunda düzeltme şansınız yok ilk yazdıgınızda gönder dediginizde kaydedilen mesajınızın altına bakın orada sırayla (iletiyi raporla Düzenle ,Çoklu alıntı ,Cevabla) yazıyor deneme olararak bir surat ekleyin

Herkesin görüşlerine yazışmalarına saygı  uyarı bir yere kadar.Değerli arkadaşlarım benim bu forumda tek isteğim şahısa yönelik bir suçlama olmadığı sürece herkesin düşünce ve fikirlerini özgürce yazmasıdır. Yanlış anlamayın hiç kimseye lafım yok ,sadece ricam bir arkadaşımız düşünce yada görüş belirtiği zaman hemen karşılıklı sataşmaya dönüşmesin.SELAMLAR

Herkesin görüşlerine yazışmalarına saygı  uyarı bir yere kadar.Değerli arkadaşlarım benim bu forumda tek isteğim şahısa yönelik bir suçlama olmadığı sürece herkesin düşünce ve fikirlerini özgürce yazmasıdır. Yanlış anlamayın hiç kimseye lafım yok ,sadece ricam bir arkadaşımız düşünce yada görüş belirtiği zaman hemen karşılıklı sataşmaya dönüşmesin.SELAMLAR
+1

Konu görüntüleyen kullanıcılar