Keşfet

Kendi akvaryum imalatım hk... 90 60 45h

tristan

Yeni Üye
Ad Soyad
Kutlu
Arkadaşlar;

Konuyu doğru yere mi açtım bilemiyorum. Yanlış yer ise moderatörlerden ricam doğru yere taşınması yönünde...

Şimdi 6-7 sene önce 100 60 50h ölçülerinde bir tatlısu akvaryumu yapmıştım ve senelerce kullanmıştım hala da komşum tarafından kullanılmakta. Yani yapabiliyorum :)

O zamanlar öyle silikon payı, taşırma vs. bilmediğimden, duymadığımdan camacam yapmıştım. Ama tuzlusu akvaryumu biraz daha ayrıntılı ve özen gerektiriyor. Çok okudum, araştırdım bu konularda hemfikir olan yok. Silikon payı olsun diyen var, olmasın diyen var, olsun diyenlerde çok az bırakın diyen var, çok bırakın diyen var. Bu konularda fikir almak istiyorum.

* Ölçülerim 90 60 45h exclear olacak.

*Yandan ve içten taşırma olacak. Taban cama 3 delik delinerek (yarı emiş, tam emiş, emniyet) borular sumpa dirseksiz, düz olarak inecek. Ses yada emniyet problemi olur mu?

Not: Problem olabilir derseniz akvaryumun boyunu 10-12 cm kısaltıp yine yandan ama dıştan ufak bi taşırma yapabilirim. Görüntü içinde etrafını mobilyanın bir parçasıymış gibi aynı renk ve aynı ahşapla dönebilirim. Ne dersiniz ?

*Ön ve arka cam taban cam üstüne değil de yanlarına yapışsa (taban cam içte kalsa, gözükmese) emniyet açısından sorun olur mu? Bence farketmez ama emniyetsiz olur diyen var.

*Silikon payı olarak 1 mm bırakmak istiyorum. Sizce çok mu? 

*Taşırma yanda olacağı için 60x45 siyah pleksiye ihtiyacım olacak. Izgarasını, CNC'de açtırabileceğim ve fiyatı da uygun bir yer arıyorum. Var mı tavsiyeniz? Bu konuda çöpe atacağınız bir akvaryum varsa pleksisine talip olabilirim :)

Not: Mobilyasını da kendim yapacağım. 

Yorumlarınızı, fikir ve önerilerinizi merakla bekliyorum.

Hayırlı olsun kardeşim bana söylediklerini hatırlatırım sana :)))

Hayırlı Olsun

Silikon yapıştırmada çok usta değilseniz muhakkak silikon payı bırakın.

Karaköy tünelin sağ tarafındaki sokakta Pleksici var cnc kesim yapıyor.Geçen hafta kendime yaptırdım.

2 yada 3mm siyah pleksinin  metre kare fiyatı 120 tl

58*45  35 tl yaptırmıştım

öncelikle hayırlı olsun. ben de akvaryumlarımı kendim yapıyorum, az biraz tecrübem mevcut. 1mm silikon payı çok fazla.

taban camı içerde olması emniyet açısından sıkıntılı. aynı şekilde ön camlar dışarıda, yan camlar içeride olacak.

Hayırlı olsun kardeşim bana söylediklerini hatırlatırım sana :)))
Ya işte sana dedik biz kaşındık... 6-7 aydır özellikle forumlara, gruplara girmiyordum, tehlikenin farkındaydım ama işte bi arkadaş canlılarını satmasında yardımcı olmamı isteyince yine kaşıntı tuttu :(

öncelikle hayırlı olsun. ben de akvaryumlarımı kendim yapıyorum, az biraz tecrübem mevcut. 1mm silikon payı çok fazla.

taban camı içerde olması emniyet açısından sıkıntılı. aynı şekilde ön camlar dışarıda, yan camlar içeride olacak.
Silikon payı konusunda evet, haklı olabilirsiniz. 0,5 mm uygun olur gibi. Taban camın içeride kaldığı bi akvaryumum vardı. Tuncay Martinov yapmıştı. Hatta 110 70 45 ölçülerinde bayağı büyüktü. Sıkıntı yaşamamıştım. Görsel olarak gayet güzel oluyor ama işte güvenlik olarak sizin gibi sıkıntılı diyenler çoğunlukta. Ben bi farkının olmayacağını düşünüyorum ama işte ... aklım karışık...

Hayırlı Olsun

Silikon yapıştırmada çok usta değilseniz muhakkak silikon payı bırakın.

Karaköy tünelin sağ tarafındaki sokakta Pleksici var cnc kesim yapıyor.Geçen hafta kendime yaptırdım.

2 yada 3mm siyah pleksinin  metre kare fiyatı 120 tl

58*45  35 tl yaptırmıştım
Silikon yapıştırmada daha önce sadece bir kez tecrübem var ve yaptığım akvaryum 7-8 senedir kullanılıyor. Kendime güveniyorum bu konuda. Pleksi için öneriniz fevkalade işime yaracayacak teşekkürler...

1) O fiyata ızgara kesimi dahil mi? Hani o suyun geçtiği aralıklar...

2) 3 mm yeterli gelir mi? Sanki esneme olur gibi geliyor bana... 

Moderatör tarafında düzenlendi:
yeterli gelir.Sonuçta cama yapıştıracaksınız. cnc kesim çalışma süresiyle fiyatlandırıyorlar.benim kestirdiğim cnc kesim dahildi.Zaten fazla bişi tutmaz

yeterli gelir.Sonuçta cama yapıştıracaksınız. cnc kesim çalışma süresiyle fiyatlandırıyorlar.benim kestirdiğim cnc kesim dahildi.Zaten fazla bişi tutmaz
Bi fotoğrafı falan var mı? Nasıl kestirdiniz, onlar işi biliyorlar mı yoksa siz mi tarif ettiniz? Şu kadar mm. şuradan böyle falan kesilecek falan diye...

ölçüleri kendim verdim, onlar çizdi. 5mm kanal boşlukları yükseklikleri 3,5 cm yaptırdım ama 5cm yapsaydım ve camdaki delikleri 1,5 cm daha aşağı açsaydım daha güzel olurdu.siz su seviyenize göre ayarlarsınız.

benim size tavsiyem istediğiniz kanalların en altı su seviyesinin 2-2.5 cm altında kalsın,gerçi kafa motorunun kapasitesi ve camda açtığınız kanala göre su seviye değişir.

onu siz hesaplarsınız

Ekli dosyayı görüntüle 49107

Ekli dosyayı görüntüle 49108

Birde ölçü verirken

iç ölçüsünü verin ve silikon payınıda verin yoksa pleksiyi yapıştırıken kenarlardan silikonun üstüne biner ve kenarlardan şişkinlik oluşur

örnek içten içe ölçün ve 4-5 mmde silikon payı verin. iç ölçü 58cm ise siz oraya 57.5 verin

yükseklik ölçüsü içinde 1cm gibi kısa verin ki yukarıdan cama sıfırlaya bilesiniz altan boşluk oluşsun sonuçta kum kapatacak

ama fazla olursa yukardan pleksi çıkar görüntü kötü durur

ölçüleri kendim verdim, onlar çizdi. 5mm kanal boşlukları yükseklikleri 3,5 cm yaptırdım ama 5cm yapsaydım ve camdaki delikleri 1,5 cm daha aşağı açsaydım daha güzel olurdu.siz su seviyenize göre ayarlarsınız.

benim size tavsiyem istediğiniz kanalların en altı su seviyesinin 2-2.5 cm altında kalsın,gerçi kafa motorunun kapasitesi ve camda açtığınız kanala göre su seviye değişir.

onu siz hesaplarsınız

Ekli dosyayı görüntüle 49107

Ekli dosyayı görüntüle 49108

Birde ölçü verirken

iç ölçüsünü verin ve silikon payınıda verin yoksa pleksiyi yapıştırıken kenarlardan silikonun üstüne biner ve kenarlardan şişkinlik oluşur

örnek içten içe ölçün ve 4-5 mmde silikon payı verin. iç ölçü 58cm ise siz oraya 57.5 verin

yükseklik ölçüsü içinde 1cm gibi kısa verin ki yukarıdan cama sıfırlaya bilesiniz altan boşluk oluşsun sonuçta kum kapatacak

ama fazla olursa yukardan pleksi çıkar görüntü kötü durur
İç ölçü konusunu iyi hatırlattını, teşekkür ederim.  Bir de ben sizin gibi ortada kısa istemiyorum. Yaptırırsam muhtemelen boydan boya olmasa da epey uzun yaptıracağım. Tabi bu su seviyesi için kafa motoru ve vana bilinmezliğine yolaçacak, ama çözerim diye düşünüyorum. 

Son kararım şu şekilde ;

*85 50 40h 

*Taban cam 10 mm (normal cam)

*Diğer camlar 8 mm (extra clear)

*Yandan ve içeriden taşırma (taban cam 33 mm 3 delik açılarak, borular sumpa dirseksiz direk inecek)

*0.5 mm silikon payı bırakılacak

Buna göre kestireceğim cam ölçülerim ise şu şekilde olacak, varsa yanlışım lütfen düzeltin...

1 adet 85 x 50 cm (taban cam)

2 adet 85 x 40 cm (ön ve arka cam)

2 adet 47,4 x 40 cm (yan camlar)

1 adet 47,4 x 35 cm (taşırma pleksisinin yapışacağı cam. Izgara kısmı nedeniyle 5 cm kısa tuttum, yeterli gelir mi bilemiyorum) 

1 adet 46,4 x 39 cm  (ızgarası kesilmiş siyah pleksi) Silikonların üstüne çok binmesin diye yanlardan 0,5 cm yükseklikten 1 cm kısalttım. 

Not: Taban camı belki hem boydan hem derinlik anlamında 0,5' şer cm uzun kestirebilirim. Yapıştırmada kayıp taban camın üstünden dışa

taşmasın diye. ama bu durum taban cam haricinde diğer camların ölçüsünü değiştirmez. 

Belki de bi kılavuz uydurabilirsem taban camı birebir de kestirebilirim. Duruma göre bakacağım artık.

Yan cam ölçüsünde hata yapmışım kimse farkında değil. Demek ki kimse yardımcı olmak konusunda incelemiyor, okuyup geçiyor. 

Derinlik 500 mm olacak. Camlar 8 mm ve silikon payı 0,5 mm olacağını düşünürsek yan camın derinliği 500-(2x (8+0,5)) = 483 mm yapıyor. Yani 48,3 cm.

Taban 850 x 500 mm 

Ön / arka 850 x 400 mm

Yan camlar 483 x 400 mm

Taşırma içeriden ve yandan olacağı için yan camlardan 3 adet kestirilecek. Bir adedinin 483 mm'lik kısmında ızgara denk geleceği için orayı yanlardan 30 mm bırakarak boydan boya 70 x 423 mm gibi kısmını kestirip, rodajlatacağım. 

Taban camın yan kısmına 3 iniş 1 çıkış için 32'lik inişler için 33 mm, 25'lik borular için ise 26 mm olmak üzere 4 adet delik açtıracağım.  480 mm' ye bu kadar deliği eşit şekilde dağıtmam lazım. Aradaki boşluklar pvc parçalar için yeterli olmalı ve borular mobilyaya direk inmesi gerekeceğinden bu delikler mobilyanın iskeletine denk gelmemesi gerekiyor. 

10 mm cama 4 delik deldirmek camın mukavemetine olumsuz etki eder mi, bilemiyorum. Bu konuda fikirlerinizi alayım. Bu delikleri camın kenarından ne kadar uzaklıkta deldirmeliyim ?

Arkadaşlar;

Konuyu doğru yere mi açtım bilemiyorum. Yanlış yer ise moderatörlerden ricam doğru yere taşınması yönünde...

Şimdi 6-7 sene önce 100 60 50h ölçülerinde bir tatlısu akvaryumu yapmıştım ve senelerce kullanmıştım hala da komşum tarafından kullanılmakta. Yani yapabiliyorum :)

O zamanlar öyle silikon payı, taşırma vs. bilmediğimden, duymadığımdan camacam yapmıştım. Ama tuzlusu akvaryumu biraz daha ayrıntılı ve özen gerektiriyor. Çok okudum, araştırdım bu konularda hemfikir olan yok. Silikon payı olsun diyen var, olmasın diyen var, olsun diyenlerde çok az bırakın diyen var, çok bırakın diyen var. Bu konularda fikir almak istiyorum.

* Ölçülerim 90 60 45h exclear olacak.

*Yandan ve içten taşırma olacak. Taban cama 3 delik delinerek (yarı emiş, tam emiş, emniyet) borular sumpa dirseksiz, düz olarak inecek. Ses yada emniyet problemi olur mu?

Not: Problem olabilir derseniz akvaryumun boyunu 10-12 cm kısaltıp yine yandan ama dıştan ufak bi taşırma yapabilirim. Görüntü içinde etrafını mobilyanın bir parçasıymış gibi aynı renk ve aynı ahşapla dönebilirim. Ne dersiniz ?

*Ön ve arka cam taban cam üstüne değil de yanlarına yapışsa (taban cam içte kalsa, gözükmese) emniyet açısından sorun olur mu? Bence farketmez ama emniyetsiz olur diyen var.

*Silikon payı olarak 1 mm bırakmak istiyorum. Sizce çok mu? 

*Taşırma yanda olacağı için 60x45 siyah pleksiye ihtiyacım olacak. Izgarasını, CNC'de açtırabileceğim ve fiyatı da uygun bir yer arıyorum. Var mı tavsiyeniz? Bu konuda çöpe atacağınız bir akvaryum varsa pleksisine talip olabilirim :)

Not: Mobilyasını da kendim yapacağım. 

Yorumlarınızı, fikir ve önerilerinizi merakla bekliyorum.

Yapım aşamasınıda forumda paylaşırmısınız herkeze faydası olsun ..

Tamm kutlu bey mal ediliş fiyatını ve yapılışını bekliyoruz sabırsızlıkla ?

Tamm kutlu bey mal ediliş fiyatını ve yapılışını bekliyoruz sabırsızlıkla ?
Çağlayan'da Deniz cam var. Oradan fiyat alacağım. Muhtemelen 250 tl gibi tutat. Pleksi ise Fatih beyin önerdiği yerden kestireceğim. 3 mm pleksi sanırım 50 gibi tutacak.

Ahşap iskeleti yine Fatih beyden satın alacağım. Çevresine akrilik venni kapaklar döneceğim. Mobilya ise tahminim 400 gibi maolacak. Silikonuydu, borusuydu falan 50 tl tutar diye tahminim var. (vana var bende) Yine toplamda 800 gibi tutar diye düşünüyorum. Ama tabi belli olmaz harcadıkça yazarım buraya...

Camı bence 10 mm yapın ALLAH göstermesi çoluk çocuk bişey atar benim son tankımda sizin verdınız ölçülerde evde boş duruyor 10mm tankınızın ölçüleri bence çok ideal ben memnunum bu ölçüden evde 150.70.55 te var ama onu artık kurmak hayal 

Camı bence 10 mm yapın ALLAH göstermesi çoluk çocuk bişey atar benim son tankımda sizin verdınız ölçülerde evde boş duruyor 10mm tankınızın ölçüleri bence çok ideal ben memnunum bu ölçüden evde 150.70.55 te var ama onu artık kurmak hayal 
çocuk varsa 10 mm ideal. yoksa 6 mm bile birşey olmaz o ölçülere :)

çocuk varsa 10 mm ideal. yoksa 6 mm bile birşey olmaz o ölçülere :)
10 mm olsun kim istemez ki ! Maliyet açısından kaçınmıyorum. Hamama giren terler. Ha 8 mm ha 10 mm az bişiy farkediyor fiyatta. Benim 8 diye ısrarco olmamda sebep şu. Cam kalınlaştıkça camın yeşilliği daha bi ön plana çıkıyor ve ayrıca akvaryumdaki canlılara direk bakmak gerekiyor. Hafif çaptan baksan kalınlıktan dolayı oluşan açı canlıların görünümünü bozuyor. Kastettiğim camın üst kısmından aşağdaki mercana çaptan baktığınızda oluşan bozulmadır. 2 mm çok farkettiriyor. 

Evet evde biri 9 diğeri 3 iki haylaz var. Oyuncak ve bilumum eşyaları fırlatma olasıkları herdaim var ne yazık ki. 10 mm daha güvenli olacak, haklısınız. bunu biraz düşüneyim.

Ayrıca bu akvaryumu kısa zamanda yapamayacağım. Bi anlık heyecanla hemen başlarım dedim ama maddiyat kaynaklı biraz beklemem gerekecek. Bu süre zarfında 60 50 45 camacam tatlı su ünitesi var. Ona bi taşırma yada sump yapabilirsem onunla oyalanmayı düşünüyorum. 

Başlık kalsın, başlıktaki akvaryumu en erken 2 en geç 3 ay içinde yapacağım ve türm ayrıntıyı buradan paylaşacağım Allah ömür verirse ...

10 mm olsun kim istemez ki ! Maliyet açısından kaçınmıyorum. Hamama giren terler. Ha 8 mm ha 10 mm az bişiy farkediyor fiyatta. Benim 8 diye ısrarco olmamda sebep şu. Cam kalınlaştıkça camın yeşilliği daha bi ön plana çıkıyor ve ayrıca akvaryumdaki canlılara direk bakmak gerekiyor. Hafif çaptan baksan kalınlıktan dolayı oluşan açı canlıların görünümünü bozuyor. Kastettiğim camın üst kısmından aşağdaki mercana çaptan baktığınızda oluşan bozulmadır. 2 mm çok farkettiriyor. 

Evet evde biri 9 diğeri 3 iki haylaz var. Oyuncak ve bilumum eşyaları fırlatma olasıkları herdaim var ne yazık ki. 10 mm daha güvenli olacak, haklısınız. bunu biraz düşüneyim.

Ayrıca bu akvaryumu kısa zamanda yapamayacağım. Bi anlık heyecanla hemen başlarım dedim ama maddiyat kaynaklı biraz beklemem gerekecek. Bu süre zarfında 60 50 45 camacam tatlı su ünitesi var. Ona bi taşırma yada sump yapabilirsem onunla oyalanmayı düşünüyorum. 

Başlık kalsın, başlıktaki akvaryumu en erken 2 en geç 3 ay içinde yapacağım ve türm ayrıntıyı buradan paylaşacağım Allah ömür verirse ...
maşallah allah bağışlasın.

camdaki renk sorunu için ultra clear öneririrm. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar