- Katılım
- 25 Kas 2005
- Mesajlar
- 2,620
- Tepkime puanı
- 53
- Puanları
- 48
- Yaş
- 42
- Ad Soyad
- Evren
KUCUK AKVARYUMLAR
Deniz canlilarinin cok hassas olmasi ve kapali sistemlerde su degerlerinin istenilen duzeylerde sabit olarak tutulabilmesinin zor olmasi gibi nedenlerden dolayi cok uzun bir sure 250 lt den daha kucuk deniz akvaryumlarinda basari elde edilemeyecegi savunuldu. Bu durum deniz akvaryumlarinin maliyetinin yuksek olmasi nedeniyle bu hobiye gecis yapmak isteyen pek cok kisiyi engelledi.Fakat konuyla ilgili bilgi birikiminin artmasi ve teknolojinin gelismesi sayesinde son yillarda 15-20 lt ye kadar pek cok kucuk sistemin basari ile kurulup muhafaza edilebilecegi ispat edilmis oldu.
Kucuk akvaryumlarin su hacmininin az olmasi dolayisi ile buyuk akvaryumlara nazaran bazi dezavantajlari oldugu dogrudur. Bu dezavantajlar:
- Sicaklik degisimlerine daha cabuk tepki vermeleri dolayisi ile sicakligin istenilen duzeyde sabit tutulmasi zordur;
- Buharlasma sonucu su degerlerindeki dalgalanma buyuk akvaryumlara nazaran daha fazladir;
- Canli olumleri, tuketilmeyen yemler, filtre edilemeyen canli diskilari gibi amonyak olusumunu artiracak maddeler kucuk akvaryumlarda daha yuksek oynamalara sebep olur. Ornegin; 200 lt de 10 ppm lik nitrat olusumuna sebep olacak miktardaki istenmeyen bir maddenin sebep olacagi nitrat miktari hacim gozonunde bulunduruldugunda 20 lt lik bir akvaryumda 100 ppm civarinda olur ki bu da olumcul bir duzeydir.
Bu zorluklarina ragmen kucuk akvaryumlarin bakimi daha onceleri iddia edildigi gibi imkansiz degildir.Herseyden once kurulum ve bakim maliyetleri buyuk akvaryumlara nazaran cok daha dusuktur. Deniz canlilarini sevip, deniz akvaryumu kurmayi isteyen fakat maliyetinden dolayi baslayamayan herkes yeterli bilgi birikimi, iyi bir plan, dogru olarak kurulmus bir sistem, sabir ve ozen ile basarili kucuk sistemlere sahip olabilir. Ornekleri dunyanin her tarafinda mevcuttur.
Akvaryum Secimi: Akvaryum hacmine karar verirken piyasada bulunabilecek deniz akvaryumlari icin uretilmis lamba boylarini gozonunde bulundurmakta fayda vardir. Deniz akvaryumlarinda kullanilacak lambalarin uygun spektruma (5500 K uzeri) ve yuksek isik cikisina sahip olmalari gerekmektedir. Bu nedenle yuksek ya da standart disi sekillere sahip komple sistemlerden ziyade piyasadaki lamba boylari gozonunde bulundurularak uretilmis standart dikdortgen akvaryumlar tercih edilmelidir.
Mekan Secimi: Dusuk su hacminden dolayi sicaklik degisimlerine daha cabuk tepki vereceklerinden yer secimi cok onemlidir. Cam kenari, klima, kalorifer gibi isi kaynaklarindan uzak evin ic cephesine bakan bir duvar kenarina ve degisiklikleri takip edebilme acisindan surekli gozonunde bulunacak bir yere yerlestirilmesinde fayda vardir.
Aydinlatma: Deniz akvaryumlarinda kullanilacak lambalarin spektrumu 5500 K uzerinde olmalidir. Lambalardaki spektrum kaybi ve isik renginin maviye daha yakin olmasi nedeni ile benim kisisel tercihim 10.000 K uzeri lambalardir. Tabi bu kisisel gorustur 5500 -6500 K civari lambalari tercih eden ve sonuctan memnun olan pek cok hobici vardir. Kucuk akvaryumlarda yaygin olarak kullanilan lambalar Compact floresan lambalar ve yuksek cikisli (HO) floresan lambalardir. Bu lambalarin boylari kucuk fakat sagladiklari isik cikisi yuksektir. Dikkat edilmesi gereken derin su mavi isik efektinin saglanabilmesi maksadi ile 50/50 oraninda beyaz ve aktinik lamba kullanilmasidir. Saglanmasi gereken isik cikisi beslemeyi dusundugunuz canlilarin isik ihtiyaclarina gore degisir. Balik akvaryumu dusunuyorsaniz 0.5 Watt/lt civari bir isik cikisi yeterli olacaktir. Mushroom, zoanthid, palythoa, leather coral gibi LPS ve SPS mercanlara nazaran daha dusuk isik isteyen yumsak mercanlar beslemeyi dusunuyorsaniz 1Watt / lt lik bir isik cikisi ile bu mercanlara ihtiyac duyduklari isigi saglamis olursunuz. Bu isiklandirma altinda asiri bir gelisim gostermeseler bile yuzeye yakin bolgelerde frog spawn, hamer coral, buble coral, torch coral gibi pek cok LPS mercani saglikli bir sekilde besleyebilirsiniz. 40 lt civarinda standart dikdortgen bir akvaryumda 2 x 15Watt beyaz floresan (5500K uzeri), 2 x 15 Watt actinic 03 mavi floresan yukarida bahsettigim mercanlari basarili bir sekilde beslemek icin yeterli olacaktir.
Filtrasyon: Kucuk akvaryumlarda filtrasyon esas olarak canli kaya ve canli kuma dayalidir. Ortalama olarak 8 lt su hacmi icin 1.5 kg civari canli kaya yeterli olacaktir. Yogunlugu dusuk, gozenekli yapiya sahip kaliteli iyi islenmis kayalar secmekte fayda vardir. Fiji, Vanuatu, Tonga, Marshal Island gibi Pasifik bolgelerinden gelen kayalar genelde bu ozelliklere sahiptir. Yine kaya seciminde akvaryuma sigabilecek ve size istediginiz kaya dizaynini saglayabilecek mumkun olan en iri kayalari secmek denitrifikasyon acisindan avantaj saglayacaktir. Bulunabilirse canli kumda dogal filtrasyon acisindan buyuk fayda saglar. Su hacmine uygun iyi bir protein skimmer (Akvaryum kucuk olacagi cin yer kaplamasi acisindan tank icinde calisan havali tip PS lerden kacinin), icinde macro algae bulunan bir refugium, filtre malzemesinin surekli degistirildigi akvaryum hacminin iki katina gore olcumlenmis selale tipi bir filtre ya da mumkunse bir sump dogal filtrasyonu takviye ederek onemli avantajlar saglayacaktir. Bence sump, kucuk akvaryumlarda su hacminin artirilmasi ve eksilen suyun basit bir top-off sistemi ile ilave edilmesine imkan vermesi acisindan cok buyuk avantajlar saglar
Gerekli Malzeme: Yukarida bahsettigim akvaryum, filtre, PS, canli kaya ve aydinlatma sistemi disinda asagidaki malzemelere ihtiyac vardir. - Asgari olarak Amonyak, nitrit, nitrat ve ph testlerini iceren bir test kiti. Daha sonra tercihe bagli olarak kalsiyum, alkalinity ve fosfat testleride ilave edilebilir. - Su hacmine uygun kaliteli bir isitici, - Deniz tuzu karisimi, - Hidrometre, - Termometre, - Su hacmine uygun balik akvaryumlari icin 1 adet resif akvaryumlari icin 2 ya da 3 adet ic akinti motoru, - Taban malzemesi ( Aragonit kum, mercan kirigi ya da mercan kumu, canli kum) - RO ya da saf su ( Kucuk akvaryumda cesme suyundan kesinlikle kacinin)
Kurulum: Isitici, akinti motoru PS gibi ekipmani yerlestirin. Zemin malzemesini ilave edin ve 3-4 cm bosluk kalacak sekilde suyunuzu koyun. Sistemi calistirin sicaklik 24 C civarina geldiginde isiticiyi sabitleyin ve bu sicaklikta hidrometre gostergesi 1.024 oluncaya kadar tuz ilave edin. 24 C de 1.024 hidrometre gostergesi 35 ppm tuzluluk(Salinity) miktarina esitttir. Bu kaba bir degerdir farkli Specific Gravity ve tuzluluk degerlerini tercih eden hobiciler vardir. Sistemi 24 saat kadar calistirip tekrar test edin. Sayet 1.024 ten az ise tuz ilave edin cok ise tatli su ilave edin. Istenilen tuzlulugu elde ettikten sonra canli kayalari yerlestirin. Bu asamada amonyagin yukseltilmesi donusum surecini hizlandiracaktir. Bunun icin beze sarili cig karides kullanabilirsiniz. Amonyak en ust seviyeye ciktiginda karidesi cikartin. Amonyak yukselmeye basladiktan sonra nitrit degeri once yukselecek sonra yavas yavas dusmeye baslayacaktir. Nitrit duserken nitrat yukselecektir.Amonyak, nitrit ve nitrat degerleriniz "0" olmadan sisteme sisteme balik ya da mercan koymayin. Ikinci haftadan sonra snail, hermit crab gibi reef temizlikcilerini koyabilirsiniz.Donusum suresi 4-8 hafta kadar dir fakat oturmus sistemlerden alinan su, bioball substrat vs gibi malzeme sisteme bakteri asilayacagindan bu sureyi kisaltabilir. Bu surede kayalar ve kum uzerinde kahverengi yosunlanma olusacaktir. Korkulacak bir sey degildir yeni kurulan her sistemde olusan diatom algae dir. Zaman icerisinde bakteri olusunca kendiliginden kaybolacaktir. Degerler sifirlandiginda donusum tamamlanmistir artik yavas yavas canli ilavesine baslayabilirsiniz. Canli ilave ederken acele etmeyin, su degerlerini test ederek kontrollu bir sekilde yukleme yapin. Balik ilave ederken kesinlikle asiriya gitmeyin.
Bakim: Su hacminin kucuk olmasi nedeniyle takviye maddelerinin miktarinin ayarlanmasi zordur. Bu nedenle eksilen elementlerin haftalik %10 luk su degisimeri yaparsaniz hem eksilen elementleri ilave etmis olursunuz hem de su kalitesini korursunuz. Tecrubeniz artikca eksilen elementleri katki maddeleri ile ilave edbilirsiniz fakat kesinlikle test kitleriniz yoksa urunerin uzerinde yazan miktarlari esas alarak ezbere ilave yapmaya calismayin degerlerinizi altust edebilirsiniz.Buharlasma sonucu eksilen suyu surekli olarak tatli su ile takviye edin. Ozellike yaz aylarinda sicakligin korunmasi acisindan lambalarin urettigi isiyi disariya atmak icin kapakta fan kullanabilirsiniz. Fan kullanirken kapagin diger tarafina hava transferi saglamak icin delik acmak gerekir.Buharlasma miktarini azaltmak icin akvaryum uzerinde cam ya da akrilik kullanilabilir. Surekli temiz tutmaya dikkat edin yoksa cam uzerinde biriken tuz vs. isik siddetini dusurecektir. Filtre malzemesini surekli degistirin.
Uygun Canlilar:
Baliklar:
Ocelaris Clown
Royal Gramma
Clown Gobby
Pajama ya da Bangai Cardinal
Yelow fin ya da blue Damsel
Not: Maroon Clown ve Mandarin Fish den kacinin
Mercanlar: Isik ihtiyaclari saglandigi taktirde pek cok mercan kucuk akvaryumlarda barindirilabilir. Dikkat edilmesi gereken bir iki mercan:
- Buyuklugu dolayisi ile elephant ear mushroom,
- Beslenme zorlugu acisindan gonipora (Flowerpot)
- Diger mercanlari ignelemeleri dolayisi ile elegant coral ve galaxia
Not: Kollari uzayan mercanlarin etrafinda yeterli bosluk birakin.
Kadir AYTAR
Deniz canlilarinin cok hassas olmasi ve kapali sistemlerde su degerlerinin istenilen duzeylerde sabit olarak tutulabilmesinin zor olmasi gibi nedenlerden dolayi cok uzun bir sure 250 lt den daha kucuk deniz akvaryumlarinda basari elde edilemeyecegi savunuldu. Bu durum deniz akvaryumlarinin maliyetinin yuksek olmasi nedeniyle bu hobiye gecis yapmak isteyen pek cok kisiyi engelledi.Fakat konuyla ilgili bilgi birikiminin artmasi ve teknolojinin gelismesi sayesinde son yillarda 15-20 lt ye kadar pek cok kucuk sistemin basari ile kurulup muhafaza edilebilecegi ispat edilmis oldu.
Kucuk akvaryumlarin su hacmininin az olmasi dolayisi ile buyuk akvaryumlara nazaran bazi dezavantajlari oldugu dogrudur. Bu dezavantajlar:
- Sicaklik degisimlerine daha cabuk tepki vermeleri dolayisi ile sicakligin istenilen duzeyde sabit tutulmasi zordur;
- Buharlasma sonucu su degerlerindeki dalgalanma buyuk akvaryumlara nazaran daha fazladir;
- Canli olumleri, tuketilmeyen yemler, filtre edilemeyen canli diskilari gibi amonyak olusumunu artiracak maddeler kucuk akvaryumlarda daha yuksek oynamalara sebep olur. Ornegin; 200 lt de 10 ppm lik nitrat olusumuna sebep olacak miktardaki istenmeyen bir maddenin sebep olacagi nitrat miktari hacim gozonunde bulunduruldugunda 20 lt lik bir akvaryumda 100 ppm civarinda olur ki bu da olumcul bir duzeydir.
Bu zorluklarina ragmen kucuk akvaryumlarin bakimi daha onceleri iddia edildigi gibi imkansiz degildir.Herseyden once kurulum ve bakim maliyetleri buyuk akvaryumlara nazaran cok daha dusuktur. Deniz canlilarini sevip, deniz akvaryumu kurmayi isteyen fakat maliyetinden dolayi baslayamayan herkes yeterli bilgi birikimi, iyi bir plan, dogru olarak kurulmus bir sistem, sabir ve ozen ile basarili kucuk sistemlere sahip olabilir. Ornekleri dunyanin her tarafinda mevcuttur.
Akvaryum Secimi: Akvaryum hacmine karar verirken piyasada bulunabilecek deniz akvaryumlari icin uretilmis lamba boylarini gozonunde bulundurmakta fayda vardir. Deniz akvaryumlarinda kullanilacak lambalarin uygun spektruma (5500 K uzeri) ve yuksek isik cikisina sahip olmalari gerekmektedir. Bu nedenle yuksek ya da standart disi sekillere sahip komple sistemlerden ziyade piyasadaki lamba boylari gozonunde bulundurularak uretilmis standart dikdortgen akvaryumlar tercih edilmelidir.
Mekan Secimi: Dusuk su hacminden dolayi sicaklik degisimlerine daha cabuk tepki vereceklerinden yer secimi cok onemlidir. Cam kenari, klima, kalorifer gibi isi kaynaklarindan uzak evin ic cephesine bakan bir duvar kenarina ve degisiklikleri takip edebilme acisindan surekli gozonunde bulunacak bir yere yerlestirilmesinde fayda vardir.
Aydinlatma: Deniz akvaryumlarinda kullanilacak lambalarin spektrumu 5500 K uzerinde olmalidir. Lambalardaki spektrum kaybi ve isik renginin maviye daha yakin olmasi nedeni ile benim kisisel tercihim 10.000 K uzeri lambalardir. Tabi bu kisisel gorustur 5500 -6500 K civari lambalari tercih eden ve sonuctan memnun olan pek cok hobici vardir. Kucuk akvaryumlarda yaygin olarak kullanilan lambalar Compact floresan lambalar ve yuksek cikisli (HO) floresan lambalardir. Bu lambalarin boylari kucuk fakat sagladiklari isik cikisi yuksektir. Dikkat edilmesi gereken derin su mavi isik efektinin saglanabilmesi maksadi ile 50/50 oraninda beyaz ve aktinik lamba kullanilmasidir. Saglanmasi gereken isik cikisi beslemeyi dusundugunuz canlilarin isik ihtiyaclarina gore degisir. Balik akvaryumu dusunuyorsaniz 0.5 Watt/lt civari bir isik cikisi yeterli olacaktir. Mushroom, zoanthid, palythoa, leather coral gibi LPS ve SPS mercanlara nazaran daha dusuk isik isteyen yumsak mercanlar beslemeyi dusunuyorsaniz 1Watt / lt lik bir isik cikisi ile bu mercanlara ihtiyac duyduklari isigi saglamis olursunuz. Bu isiklandirma altinda asiri bir gelisim gostermeseler bile yuzeye yakin bolgelerde frog spawn, hamer coral, buble coral, torch coral gibi pek cok LPS mercani saglikli bir sekilde besleyebilirsiniz. 40 lt civarinda standart dikdortgen bir akvaryumda 2 x 15Watt beyaz floresan (5500K uzeri), 2 x 15 Watt actinic 03 mavi floresan yukarida bahsettigim mercanlari basarili bir sekilde beslemek icin yeterli olacaktir.
Filtrasyon: Kucuk akvaryumlarda filtrasyon esas olarak canli kaya ve canli kuma dayalidir. Ortalama olarak 8 lt su hacmi icin 1.5 kg civari canli kaya yeterli olacaktir. Yogunlugu dusuk, gozenekli yapiya sahip kaliteli iyi islenmis kayalar secmekte fayda vardir. Fiji, Vanuatu, Tonga, Marshal Island gibi Pasifik bolgelerinden gelen kayalar genelde bu ozelliklere sahiptir. Yine kaya seciminde akvaryuma sigabilecek ve size istediginiz kaya dizaynini saglayabilecek mumkun olan en iri kayalari secmek denitrifikasyon acisindan avantaj saglayacaktir. Bulunabilirse canli kumda dogal filtrasyon acisindan buyuk fayda saglar. Su hacmine uygun iyi bir protein skimmer (Akvaryum kucuk olacagi cin yer kaplamasi acisindan tank icinde calisan havali tip PS lerden kacinin), icinde macro algae bulunan bir refugium, filtre malzemesinin surekli degistirildigi akvaryum hacminin iki katina gore olcumlenmis selale tipi bir filtre ya da mumkunse bir sump dogal filtrasyonu takviye ederek onemli avantajlar saglayacaktir. Bence sump, kucuk akvaryumlarda su hacminin artirilmasi ve eksilen suyun basit bir top-off sistemi ile ilave edilmesine imkan vermesi acisindan cok buyuk avantajlar saglar
Gerekli Malzeme: Yukarida bahsettigim akvaryum, filtre, PS, canli kaya ve aydinlatma sistemi disinda asagidaki malzemelere ihtiyac vardir. - Asgari olarak Amonyak, nitrit, nitrat ve ph testlerini iceren bir test kiti. Daha sonra tercihe bagli olarak kalsiyum, alkalinity ve fosfat testleride ilave edilebilir. - Su hacmine uygun kaliteli bir isitici, - Deniz tuzu karisimi, - Hidrometre, - Termometre, - Su hacmine uygun balik akvaryumlari icin 1 adet resif akvaryumlari icin 2 ya da 3 adet ic akinti motoru, - Taban malzemesi ( Aragonit kum, mercan kirigi ya da mercan kumu, canli kum) - RO ya da saf su ( Kucuk akvaryumda cesme suyundan kesinlikle kacinin)
Kurulum: Isitici, akinti motoru PS gibi ekipmani yerlestirin. Zemin malzemesini ilave edin ve 3-4 cm bosluk kalacak sekilde suyunuzu koyun. Sistemi calistirin sicaklik 24 C civarina geldiginde isiticiyi sabitleyin ve bu sicaklikta hidrometre gostergesi 1.024 oluncaya kadar tuz ilave edin. 24 C de 1.024 hidrometre gostergesi 35 ppm tuzluluk(Salinity) miktarina esitttir. Bu kaba bir degerdir farkli Specific Gravity ve tuzluluk degerlerini tercih eden hobiciler vardir. Sistemi 24 saat kadar calistirip tekrar test edin. Sayet 1.024 ten az ise tuz ilave edin cok ise tatli su ilave edin. Istenilen tuzlulugu elde ettikten sonra canli kayalari yerlestirin. Bu asamada amonyagin yukseltilmesi donusum surecini hizlandiracaktir. Bunun icin beze sarili cig karides kullanabilirsiniz. Amonyak en ust seviyeye ciktiginda karidesi cikartin. Amonyak yukselmeye basladiktan sonra nitrit degeri once yukselecek sonra yavas yavas dusmeye baslayacaktir. Nitrit duserken nitrat yukselecektir.Amonyak, nitrit ve nitrat degerleriniz "0" olmadan sisteme sisteme balik ya da mercan koymayin. Ikinci haftadan sonra snail, hermit crab gibi reef temizlikcilerini koyabilirsiniz.Donusum suresi 4-8 hafta kadar dir fakat oturmus sistemlerden alinan su, bioball substrat vs gibi malzeme sisteme bakteri asilayacagindan bu sureyi kisaltabilir. Bu surede kayalar ve kum uzerinde kahverengi yosunlanma olusacaktir. Korkulacak bir sey degildir yeni kurulan her sistemde olusan diatom algae dir. Zaman icerisinde bakteri olusunca kendiliginden kaybolacaktir. Degerler sifirlandiginda donusum tamamlanmistir artik yavas yavas canli ilavesine baslayabilirsiniz. Canli ilave ederken acele etmeyin, su degerlerini test ederek kontrollu bir sekilde yukleme yapin. Balik ilave ederken kesinlikle asiriya gitmeyin.
Bakim: Su hacminin kucuk olmasi nedeniyle takviye maddelerinin miktarinin ayarlanmasi zordur. Bu nedenle eksilen elementlerin haftalik %10 luk su degisimeri yaparsaniz hem eksilen elementleri ilave etmis olursunuz hem de su kalitesini korursunuz. Tecrubeniz artikca eksilen elementleri katki maddeleri ile ilave edbilirsiniz fakat kesinlikle test kitleriniz yoksa urunerin uzerinde yazan miktarlari esas alarak ezbere ilave yapmaya calismayin degerlerinizi altust edebilirsiniz.Buharlasma sonucu eksilen suyu surekli olarak tatli su ile takviye edin. Ozellike yaz aylarinda sicakligin korunmasi acisindan lambalarin urettigi isiyi disariya atmak icin kapakta fan kullanabilirsiniz. Fan kullanirken kapagin diger tarafina hava transferi saglamak icin delik acmak gerekir.Buharlasma miktarini azaltmak icin akvaryum uzerinde cam ya da akrilik kullanilabilir. Surekli temiz tutmaya dikkat edin yoksa cam uzerinde biriken tuz vs. isik siddetini dusurecektir. Filtre malzemesini surekli degistirin.
Uygun Canlilar:
Baliklar:
Ocelaris Clown
Royal Gramma
Clown Gobby
Pajama ya da Bangai Cardinal
Yelow fin ya da blue Damsel
Not: Maroon Clown ve Mandarin Fish den kacinin
Mercanlar: Isik ihtiyaclari saglandigi taktirde pek cok mercan kucuk akvaryumlarda barindirilabilir. Dikkat edilmesi gereken bir iki mercan:
- Buyuklugu dolayisi ile elephant ear mushroom,
- Beslenme zorlugu acisindan gonipora (Flowerpot)
- Diger mercanlari ignelemeleri dolayisi ile elegant coral ve galaxia
Not: Kollari uzayan mercanlarin etrafinda yeterli bosluk birakin.
Kadir AYTAR