Keşfet

Mercanları Renklendirme

Ahmet SOLMAZ

Yeni Üye
Ad Soyad
Ahmet_Solmaz
[SIZE=18pt]Sps mercanların renklenmesi  (daha canlı ve parlak renklere nasıl kavuşurlar)[/SIZE]

[SIZE=12pt]By  [/SIZE][SIZE=10.5pt] on Sep 03, 2008 reefbuilders[/SIZE]

[SIZE=12pt]Çeviri: Ahmet SOLMAZ  08.05.2014[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Bu rehber mercanlarınızın renklerine müdahale edebilmeniz için özel teknikleri ve fikirleri açıklıyor. Tankınızdaki temel su değerlerini anladığınızı varsayıyorum.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Merakımı giderme amacıyla, geçmişte mercan renklenmesi konusunda belirgin renkler elde edebileceğimiz özel yöntemlerle ilgili birçok soru sordum. Güzel renkleri nasıl elde edersin? Hangi özel renklerin tonunu artırmak istersin? Son birkaç yıldır renkler konusunda ve nasıl belirgin renkler elde edebileceğim konusunda çalıştım. Kendi testlerimi yaptım, diğer başarılı renklere sahip tanklarda gördüğüm yöntemleri uyguladım. İlgilenenler için temel bir yol haritasına sahip olduğumu düşünüyorum.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Not: Sps ler için minimum standartları karşıladığınızı varsayıyorum. Güçlü ışıklandırma, uygun kalsiyum miktarı, güçlü atık toplama ve dönüşümü tamamlanmış bir sistem.[/SIZE]

29o4zm8.jpg

[SIZE=11.5pt]Sarı Renk[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Sarı rengin belirginliği Nitrat ve Fosfat miktarına bağlıdır. Tabiki bütün Sps lerin renkleri düşük nitrat ve fosfat miktarına bağlı ama öncelikle en kolay renk olan sarıdan başlamak istedim. Sarı mercanlar temel türünüz olsun, sarılar tankınızda neler olduğu hakkında size birçok şey anlatacak, neye ihtiyaçları olduğunu veya neyi fazla dozladığınızı. Nitrat fosfat düşürücüler yoluyla, doğal döngü sonucu karbon dozlayarak, su değişimi yaparak nitrat ve fosfatı azaltmak çok önemli. Temel olarak sps yapmak istiyorsanız sarı acropora ile başlamanızı önerebilirim. Eğer bu sarı rengi birkaç ay koruyabilirseniz bir sonraki aşamaya hazırsınız demektir.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]
nbw86q.jpg
[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Yeşil Renk[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Yeşil irdeleyeceğimiz bir sonraki kolay renk. Birçok yeşil renk demir elementinin girilmesi sonucu başarıyla elde edilebilir. Demir girme konusunda dikkatli olmalısınız çünkü demir yosun yapıcıdır. Öncelikle sarı rengi elde etmemizin nedeni budur.(N ve F düşük seviyelerde olmuş olacak.)[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Ek olarak ben sarıları, yeşiller ve maviler için bir gösterge olarak kullanıyorum. Değişimleri takip etmelisiniz, eğer yeşilleriniz kahverengi olmuşsa demir dozlamayı kesmelisiniz. Neler olduğuna dikkat edin, renk değişimleri, yosun yayılımı, sarı acroporanın içindeki yeşil parıltılar.(Tamamen yeşil değil, sadece yeşil bir parıltı olacak.)[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Lütfen dikkat edin aşırı demir dozlamasının belirtisi mercan dokusunda koyulaşma olarak ortaya çıkar. Diğer belirtisi yosunun çoğalması, hemen dozlamayı kesin ve su değişimi yapın. Resifteki bütün müdahaleleriniz gibi bunu da yavaşça yapın.[/SIZE]

34dlax0.jpg

[SIZE=11.5pt]Mavi ve mor renkler[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Bu kısım aslında mavi için ama mavi için yapılan müdahalenin mor renge de etkisi var. Bunun için yapılacak katkı Potasyum Iodide  çözeltileridir. Potasyum İodide çalışacaktır, ama potasyum hakkında bir şeyden bahsetmeliyim. Dozlama maviler çok daha az bir yoğunluğa kavuştuğunda kesilmeli. Tekrar sarı mercanı bir gösterge olarak kullanırsak, sarı mercanda yeşil renkler görünmeye başlayınca dozlamayı kesin.
fefl7d.jpg

Kırmızılar/Pembeler ve Morlar
[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Temelde kırmızı ve pembe renkler montiporolar, pocliporolar, birdsnestler ve diğer seriatopora türleri içindir. Bu renkler için katkı Potasyumdur (Potasyum İodide değil).Eğer yoğun potasyum içerikli bir tuz kullanıyorsanız Oceanic, Tropical Marine Pro gibi ve düzenli su değişimi yapıyorsanız muhtemelen daha fazla dozlamanıza gerek kalmayacak.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Dozlama için montiporolarınızı kullanabilirsiniz, özellikle caps türleri. Katkı ihtiyacı montiporoların büyümesinde yavaşlama ve renklerinde soluklaşma görüldüğünde ortaya çıkar. Gösterge mercanı olan Styler ve Poclar eğer bitkin , polipleri çekilmiş ve renkleri soluk görünüyorsa potasyum eksikliğinden söz edebiliriz. Potasyum eksikliğinin diğer belirtileri pembelerin açık kahverengiye dönmesi, acroporolarda renk açılması ve soluklaşma. En önemli potasyum eksikliğinin göstrgesi mercanda alttan başlayan bir doku kaybıdır. Bunun dışında aşırı dozlama uçların yanmasına yol açabilir. Yeni büyüyen uçları yanma ile karıştırmamak gerekir. Yanan uçlar beyaz ve polipsiz olur.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Morlar[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Deneyimlerime göre farklı renklerin bileşiminden oluştuğu için, muhtemelen bütün acroporalarım arasında en çok zorlandığım renklerden biridir.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Öncelikle su berraklığı çok önemli. Karbon ve /veya filter stock yoluyla olabilir. Süngerler, tüp kırtları gibi suyu süzen canlılardan oluşan biyolojik filtre yoluyla da güzel sonuçlar aldım. Süngerler büyük su kütlelerini süzüp temizleyebildikleri için harika canlılardır. Büyük sünger kolonileri suyu berraklaştırmak için kullanılabilirler.Su berraklığı öncelikle sps türlerini olumlu etkilediğini gözlemledim. Ama bütün gövdeleri renklenmedi. Nana ve valida da çok güzel mor renkler gördüm ama gövdelerinde kahverengi ve beyazlar vardı. Başka tanklarda aynı nana ve valida mercanlarını bütün parametrelerin düzgün olduğu tanklarda tamamen mor renkte gördüm. [/SIZE]

[SIZE=11.5pt]İkinci önemli konu ışıklandırma. Kendi tankımda ve başka tanklarda yaptığım gözlemlerime göre mor mercanlar 420-440NM menzilli ışık spektrumunu çok seviyorlar. Bu actiniclerde ve 20K MH lerde bulunuyor.[/SIZE] [SIZE=11.5pt]Gördüğüm en iyi morlar Bazı 440NM mavi actinic (ATI Blue +, Giessman Aktinik) ya da 20K Halide (Radyum, XM 20K) gibi ışıklandırmaya sahip tanklarda vardı.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Üçüncü önemli konu katkı, İodide ve potasyum (mavi ve kımızı/pembe mercanların renklerine bak). Tekrar Sarı mercanları tam sarı, yeşillerin tam yeşil olduğundan emin ol. Mavi mercanın derin bir şekilde parlamalı. Eğer ucu yanık mercan varsa İodide de yardımcı olacaktır.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Bunların hepsi sadece benim yaptığım testler sonucu edindiğim gözlemlerim, Gelecekte başka faktörlerin gözlemleneceğine ve yeni teknikleri ortaya çıkacağına eminim.[/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Arkadaşlar elimden geldiğince çevirmeye çalıştım. Tabiki ufak tefek çeviri hatalarım olmuştur. [/SIZE]

[SIZE=11.5pt]Umarım bu çeviri sizin için faydalı olur.[/SIZE]

Moderatör tarafında düzenlendi:
Dostum harikasin. Bizim büyüme ucu diye inandığımız kendimizi kaldırdığımız olay yanık'miş demekki. Uç var polip yok uçda büyümede yok kac aydır. Bende kendi kendime ne kadar yavaş büyüyor diyorum. Hay allah yaaa.

Çevirinin sizin sorununuzu çözmesine sevindim. Yabancı forumlarda çok daha spesifik bilgiler var aslında araştırıp Türkçeye çevrilmesi gerekiyor.

Teşekkür ederim.

Daha bu gün pembeler kırmızıya dönmeye başladı diye sebebini araştırıyordum :)

Elinize sağlık benim gibi sps ye yeni başlayacaklar için çok güzel bir çeviri olmuş :)

Faydalı olduğuna sevindim :)

Ahmet eline sağlık yds nin insana ve hobicilere faydaları :)

Aynen abi gerçekten Türkçe bir paça okuyomuş gibi kolayca okuyorum , ama çeviri kısmı biraz daha zor :)

İngilizcede en basit cümleyi bile bire bir çevirince komik olabiliyor.

Aynen abi gerçekten Türkçe bir paça okuyomuş gibi kolayca okuyorum , ama çeviri kısmı biraz daha zor :)

İngilizcede en basit cümleyi bile bire bir çevirince komik olabiliyor.
tüm dillerde sıkıntı aynı sadece zamanla kulak alışıyor otomatiğe bağlıyorsun benim işimde gün içerisinde sürekli türkçe hariç 2 dil kullanmak zorundayım özellikle japonca artık ana dilim gibi oldu zira etrafımda sağımda solumda ve kontak larımın çoğu japon olunca mecburen kendi kendine oturdu :)

Bende Millepora'nın uçları yanar gibi olup LPS lerdeki Brown Jelly gibi balçık kıvamında kahverengi olmuştu. Fazla Potasyum'danmış demek ki :-(

Herşeyin fazlası zarar :)

Harika bilgiler. Emeğinize sağlık.

Teşekürederim. Mercanlar konusunda bilmedğmiz daha çok mevzu var.

Ellerinize sağlık, paylaştığınız için teşekkürler. :)

elinize sağlık güzel bir bilgilendirme.

Rica ederim, faydalı olmasına sevindim :)

KI konusunda biraz endişem var bende bu makalenin ingilizcesini görmüştüm ve mavi acro daki renk kaybını yavaşlatmak için KI eklemeye başladım yaklaşık 1 aydır her hafta ekliyorum ama bir düzelme yok. Bu bilgiler gerçekten yararlı çeviri için teşekkürler, ama okuyanlar çeviride de azdığı gibi diğer değerlerin yerinde olduğundan emin olmalılar. Bu katkılar mucize yaratmıyor hatta eğer dozaj konusunda hata yaparsanız felaket yaratabilir. 

Tabiki Çağdaş bey en önce nitrat ve fosfattan arınmış stabil bir sistem gerekli :)

Işık da çok önemli mavi mercanlarda özellikle Aktinik yoksa biraz zor bu mercanlarda renk korumak. Bendeki renk kaybını ben aktinik eksikliğine bağlıyorum resimlere baktım ampulleri değiştirme ile örtüşüyor birsürü mavi T5 var ama aktinik yoktu iki tane ekledim bakalım ne olacak. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar