Keşfet

Ölü Kaya Temizleme

epidosin

Yeni Üye
Ad Soyad
Mehmet s
Dışardan aldığımız kayaları akvaryumumuza koyarken acaba zararlı bir canlı vs. akvaryumumuza girermi diye düşünmeyen olmuyordur heralde. Malum her aldığımız kayada güvenilir olmuyor. Tabi seramik kayalarda biraz pahalı. Ölü kaya alınıp akvaryum kurulursa acaba bu sorun ortadan kalkarmı. Diyelimki ölü kaya aldık nasıl temizlemek lazım, SİRKEYLE ilgili bişeyler duydum ama bu doğrumudur(içinizden LİMOOON diye karşı çıkanlar olabilir :D ), kayaları tatlı sudamı bekletmek lazım, ne kadar bekletmek lazım. Ölü kayada kastım uzun süre akvaryum dışında kalmış kurumuş kayalar. Acaba temizleme suyuna metilen mavisi, antibiyotik vs maddeler atılabilirmi(oldu olacak serum bağlayalım diyenlerde olabilir :D ), hertürlü önerinizi paylaşırsanız sevinirim, maksat kayaları steril hale getirip az bir az canlı kaya ile aşılamak...

benim bildiğim gün ışığında kurutulan kayalar sonra kaynatılıyor. Kaynatma işleminden sonra zaten içinde pek canlı kalacağını sanmıyorum.

Bunu bende duydum sanki, sirke ile falan yıkamak bir işe yararmı acaba

Kayaları kaynatmak da bir çözüm,Ben canlı aldığım kayaları tatlı suda öldürdükten sonra hepsini bir hafta güneşde bırakıp iyicene kuruttum . sonrasında bu kayaları R.O. su içerisinde 10-15 gün beklettim taki kayaları çıkartıp kokladığımda kötü bir koku duymayana kadar (suyu 2 günde bir r.o. suyla değiştireceksiniz) Kayaları temizleme işlemi bu şekilde bitmiş oluyor .Kürleme işi için ayrı bir tankın içine kuvvetli bir akıntı motoru ve yarısını mevcut tankınız varsa oradan bir miktar su alıyorsunuz, şayet yoksa suyun tamamını yeni hazırlıyorsunuz. akıntı motoru 24 saat çalışmalı (bakteri kültürü kullanmalısınız) haftada bir suyun 3/1 lik kısmını yeniliyordum (mevcut tankımda su değişimi yaptığımda tanktan aldığım su ile değiştiriyordum) kayalar için yeni su hazırlamıyordum .kayaları kürlediğiniz tank direk gün ışığı almamalı (ben büyük boy bir çöp kovasının içinde kürlemiştim kayaları ) askı tipi ps niz varsa onuda koya bilirsiniz.

Bu kürleme işi 1 ay sürdü

Kayaları kaynatmak da bir çözüm,Ben canlı aldığım kayaları tatlı suda öldürdükten sonra hepsini bir hafta güneşde bırakıp iyicene kuruttum . sonrasında bu kayaları R.O. su içerisinde 10-15 gün beklettim taki kayaları çıkartıp kokladığımda kötü bir koku duymayana kadar (suyu 2 günde bir r.o. suyla değiştireceksiniz) Kayaları temizleme işlemi bu şekilde bitmiş oluyor .Kürleme işi için ayrı bir tankın içine kuvvetli bir akıntı motoru ve yarısını mevcut tankınız varsa oradan bir miktar su alıyorsunuz, şayet yoksa suyun tamamını yeni hazırlıyorsunuz. akıntı motoru 24 saat çalışmalı (bakteri kültürü kullanmalısınız) haftada bir suyun 3/1 lik kısmını yeniliyordum (mevcut tankımda su değişimi yaptığımda tanktan aldığım su ile değiştiriyordum) kayalar için yeni su hazırlamıyordum .kayaları kürlediğiniz tank direk gün ışığı almamalı (ben büyük boy bir çöp kovasının içinde kürlemiştim kayaları ) askı tipi ps niz varsa onuda koya bilirsiniz.

Bu kürleme işi 1 ay sürdü
Zahmetli işmiş ama akvaryuma zararlı girmesinden iyidir, bilgiler için teşekkürler..

Biz once kaynatiyoruz, sonraki asamada ise 5 gun boyunca kurutuyoruz. Daha sonra R/O su da yikayip kurleme tankina aliyoruz. 3 hafta sonra da satisa sunuyoruz.

Zahmetli bir islem ama, bence kaynatmak sart. Baska turlu koku gitmiyor. Duzgun sekilde kurlenmemis kaya cok tehlikeli.

Saygilar

Aqua Market

Omer0532 341 53 43

Kayalarınızı bir kovaya koyun sonra kovayı normal musluk suyu ile doldurun içerisine bir çay bardağı kokusuz(kesinlikle kokusuz olmalı) çamaşır suyu ekleyin suyu taşırmıycak bir kafa motoru ile suyu çevirin.yarım saat sonra üzerine bir yemek kaşığı tiyosülfat atın daha sonra kayanızı ro suda durulayıp kullanabilirsiniz.Korkmanıza gerek yok tiyosülfat çamaşır suyunu nötrlüycektir.Bu işlem sonrasında kayanızda bulunun yosun,aptasia vs. bütün canlılar ölmüş olucaktır.

hocam ver kaya tuzunu döndür 2 - 3 gün su da...

tabii koku inanılmaz..göz önünde bulundurun..

Herkese verdiği bilgiler için teşekkürler..

Kaya tuzunu verdikten sonra ne yapmalıyız? Benim 40 kg cansız kayam 3 gündür aşırı bol kaya tuzuyla dönüyor. Dün suyu yeniledim tekrar. Kokusu feci bişey, lağım gibi. Sırada ne yapmalıyım?

Kaya tuzunu verdikten sonra ne yapmalıyız? Benim 40 kg cansız kayam 3 gündür aşırı bol kaya tuzuyla dönüyor. Dün suyu yeniledim tekrar. Kokusu feci bişey, lağım gibi. Sırada ne yapmalıyım?
vallaha ben söyle yapıyorum bıcakla kayaları temizleyebildigim kadarıyla temizledikten sonra kaynar suda bekletiyorum kayaları yaklasık 2 gün kadar kaynar suda beklıyor suyu 2 gün boyunca yaklasık 5-6 kez degistiriyorum mis gibi oluyor :)

Koku bitene kadar su değiştirip su çevirmeye devam...

Bence çok uğraşmaya gerek yok. Bir kere kayaları kaynat veya sirkeli suda beklet. Ondan sonra sırtlan kayaları araba yıkamacıya götür. Tazzikli suyu yiyince çiçek gibi olurlar

Basınçlı suda kayalar un ufak olmaz mı peki?

Hiç bir şey olmaz. düşünsene hem kayayı parçalayan su .arabaya ne yapar

Deneyip görücez bakalım :)

Tiyosülfat bulabilirseniz Erdinç'in dediği gibi çamaşır suyu ve güçlü akıntı en güzel yöntem. 

Kimyasallara bulaşmak bence riskli gibi; oran orantıyı tutturamazsak bu hayalimiz başlamadan bitebilir, ben söyle yaptım. 5 gün kadar çok yoğun kayatuzu dinlenmiş çeşme suyu karışımının içine kayaları ve birde akıntı motoru bıraktım. İlk seferinde ne kadar börtü böcek varsa su yüzeyine çıktı. Suyu temizleyip yeniden kayatuzu karışımı yaptım ve kayalar içinde tekrar bekledim. Bu sefer daha temizdi. İlk su resmen lağım kokusu gibiydi. Bu aşamalar bittikten sonra kayaları musluk suyuyla yıkadım ve kurumaya terkettim. Kurulduktan sonra mis gibi deniz kokusu kokmaya başladı kayalarımdan. Sonra da bir kazan ayarlayıp kayaları kazanda kaynattım. Sırada da basınçlı suyla temizlettirip artık kuruluma başlamayı istiyorum. Bu arada akvaryumun ilk temizlik için çalışmasında da Kaya tuzu kullanmak istiyorum. her ne kadar akvaryumda akvaryum silikonu olsa da içimin rahat etmesi için boşta bol Kaya tuzuyla sistemi bir gün çevirmeyi düşünüyorum. Son olarakta akvaryum sistemini durulayıp kurutup bismillah deyip kuruluma başlıyacam.

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri