Keşfet

Power Led Dizilimi

ugorur2000

Yeni Üye
Ad Soyad
SwaTTim
Arkadaşlar merhaba,

120x60x60 bir Deniz akvaryumu kuruyorum. Bu akvaryumun bugüne kadarkilerden farkı, herşeyini ben yapıyorum. Camlarını kestirip montajını, Profilleri alıp sehpasını vs...vs... iş tamamen bitince burdan sizlerle konuyu resimleri ile paylaşacağım. Ancak Aydınlatma projesi ile ilgili bir soru işaretim var. Tecrubeli arkadaşların yardımını ria ediyorum. Yabancı ve yerli form sitelerinden edindiğim bilgiler doğrultusunda, boyutu 100x35 cm olan ve 98x3 w adet ( 32 blue/32 royal blue/34 white) power led barındıran bir aydınlatma yapacağım. Karaköy ve beyoğlunda bir kaç firma ile görüştüm. Soru şu;

Bu ledleri hangi hiyerarşide dizmeliyim? Led sıralaması nasıl olmalı? Mavi ve Beyaz Ledler aynı andamı yanmalı bağımsız olarakmı yanmalı? Tecrubesini paylaşacak tüm arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla,

Ledlerin sadece Mavi-Beyaz tonlarda olması artık genel bir eğilim değil, full spekturumu tuturmanız gerek, bir çok tanınmış led markası bu hatadan dönerek kırmızı ve yeşil ledleri de katarak full spekturum sağlamaya çalışıyorlar. Radion ve AI'nin led dağılımlarına bir bakın yardımcı olacaktır.

Ben şimdi yeni bir armatür yapsam artık 10 watt ve üzeri güçte led kullanırdım. Uygun ve ekonomik 10 w ledler kolayca bulunabiliyor, armatürü hazırlamak çok daha kolay. Benim ilk armatürümde 500 tane 1 watt led var. Biraz daha kullandıktan sonra onu tamamen 10 watlar ile değiştireceğim.

Kırmızı ve yeşil led kullanma fikrinin sadece bir satış politikası olduğunu düşünüyorum, zaten renk için çoğunlukla opsiyon tanıyorlar.

Ama çok farklı çeşitte beyaz ve mavi-mor  kombine etme taraftarıyım. Ben bulabildiğim 7000-25000 K arası en az 5-6 farklı renk sıcaklığında beyaz ledi farklı oranlarda kullandım. Mavi içinde mümkün olduğunca farklı nanometre dalga boyundaki ledleri karıştırdım. Yaklaşık 1 yıldan fazladır led armatürümü kullanıyorum ve bir kaç akropora türü dışında tüm mercanlarda sorunsuz büyüme, gelişme ve renk mevcut.

Tabiki mavileri ve beyazları ayrı ayrı yakın, mümkün ise dimleyin.

Erdal bey, 10 watt'lık ledlere katılıyorum, olasılıkla akvaryum ışıklandırılmasının geleceği orada ancak çok ısınıyorlar bir süre sonra ledlerde bozulma meydana geliyor pasif veya aktif soğutma önem kazanıyor. Kırmızı ve yeşil ledlerin  önemine inanıyorum, bir çok led dar spekturumda ışık veriyor ve bu spekturumu yeşil kırmızı ledlerle zenginleştirmek gerektiğini düşünüyorum. Beyazın farklı K tiplerinin kullanılması da zaten bir yöntem bazı firmalar da bunu deniyor. Firmaların satış politikasının da yeri olabilir bunu bilemem. Bu arada doğru anladıysam 500x1 watt yani 500 watt güç çekiyorsunuz, o zaman neden led kullanıyorsunuz?  iki 250'lik metal halid'de işi görür. zaten temel soru şu. Biz metal halidleri neden bıraktık? Fazla ısı? Daha tasaruflu? Daha etkin? Daha uzun ömür? Şimdi neden T5'leri bırakıyoruz?  Ben daha bu soruya doğru dürüst bir yanıt bulamadım. Git gide daha yüksek watt'lar çeken ledler kullanıyoruz.. Bu arada Adanalıyık  500 watt'lık bir lambayı Adana'da düşünemiyorum.

48adet X3 watt kullandım 2 mavı bır beyaz kombınasyonunda ama su ankı aklım olsa :) 3 mavı 1 beyaz yapardım mavı tonunu tam alamasam da güzel görüntü soft ve lps de sıkıntı yok

Ilave 130 cm 3 watt mavı yaptırıcam

Erdal bey'in dediği gibi 10 watt lerlerde çok iyi güzel renk vermekte ama onlarda fazla ısınıyor dıye bılıyorum bır musterı Fan sıstemlı yapmıştı gayrtte hoş duruyordu ısınma sorunu ortadan kalkıyor böylece

Zaten fan kullanmadan pasif sogutma ile 10w ledleri ancak zayıf armaturlerde kullanmak mümkün olur. Fan kullamak gerekiyor. Benim 500w armaturumde de fanlar var.500w led yerine 2 adet 250w mh ile aynı aydınlatmayi sağlamak mümkün değil. Hem ışık miktarı hemde renk olarak. Ledler kaç watt olurlarsa olsunlar aynı güçte diğer alternatiflerine göre daha az ısı olusturuyorlar. 10w kullanılması halinde bile sıcaklık kolaylıkla 40C nin altında tutulabiliyor. Toplam 2 ton civarı su olan 4 tankta ben toplam 1200w led kullanıyorum. Sadece ana tankta ledlere ilave 4tane 80w t5 destek oluyor.led kullanmasaydim muhtemelen 2200w lık t5 yada mh ye ihtiyaç olurdu.

Erdal hocam selamlar.

Geçtiğimiz günlerde Türker abiyle konusuyorduk senin tankında ki led performansından bahsediyordu. Senin hesabına göre benim tank 300 litre 180w civarı bir led ışıkla benzer performansı alabilirim diye düşündüm.  Şu vaziyette 4 adet 160 w t5 ile gidiyor ki ben sert mercan yapmıyorum. Bana güzel bir referans oldu.

Ebay dan hertürlü malzemeyi temin edebilirsiniz.bence 10 watlık yerine 5watlık kullanarak daha homojen bir karışım yapabilirsiniz.2mavi 1 beyaz genel kullanım.beyazlarıda 10k dan başlayarak karışık yaparsanız daha uygun olur gibi

Var mı? ebay' de led konusunda alış veriş yaptığınız ve ürünlerine güvendiğiniz satıcılar?

Ledler 3watt için ülkemizle aynı gibi.5 watt dan itibaren fark baya var. Led driver 3te 2 fiyatına. Parayı paypal ile ödedeğiniz için sorun çıkarsa paypal iade ediyor.Bazı indirim sitelerinde kargo bedadava oluyor focalprise,buyincoins,dealextremgibi

Ledler 3watt için ülkemizle aynı gibi.5 watt dan itibaren fark baya var. Led driver 3te 2 fiyatına. Parayı paypal ile ödedeğiniz için sorun çıkarsa paypal iade ediyor.Bazı indirim sitelerinde kargo bedadava oluyor focalprise,buyincoins,dealextremgibi
Usta bende benim akvaryuma 3 tane 10 alayım. 2 royal blue, 1 tanesinide beyaz takılayım diyorum. Kendim sağlam bir iki satıcı (ürünleri iyi olan) bulursam alacağım 3 led 3 driver ( duruma göre 10w dimmable driverlar var. istediğin kadar ışığın gücünü ayarlayabileceğin) alıp kasayı, pasif soğutmayı ve aktif soğutmayı gönlümce dizayn ediyim diyorum.

Usta bende benim akvaryuma 3 tane 10 alayım. 2 royal blue, 1 tanesinide beyaz takılayım diyorum. Kendim sağlam bir iki satıcı (ürünleri iyi olan) bulursam alacağım 3 led 3 driver ( duruma göre 10w dimmable driverlar var. istediğin kadar ışığın gücünü ayarlayabileceğin) alıp kasayı, pasif soğutmayı ve aktif soğutmayı gönlümce dizayn ediyim diyorum.
Fatih bey sizde led yokmu zaten 10w ledi ne yapacaksın 

Ahmet abi hayırlı geceler.

Abi benim led var fakat beyazlar ve maviler tek anahtarla yanıyor. Ve ben görseli göz önüne çıkartmak için mavi leri bağımsız yapmak istiyorum. Şu andaki seri bağlanmış devrede' de  mevcut olan ledlerle bunu yapamayacağım için adam gibi bişey olsun dedim ama?

Fatih bey siz ledlein bir resmini çekip koyun o şekilde yorum yapalım.Hem yeni led hem driver alacağınıza ledleri böleriz 3 e driver alıp hallederiz.Ama ben lehim yapamam tek tek 10 ar wattlık yapıp direkt drivera bağlarım diyorsanız o zaman ben size led bulursam link veririm.dimmable driver ben görmedim araştırayım benim içinde iyi bişey bu.

Şöyle bir dimleme aparatı var 

bu kumandalı dim.

10k-15k-16k-20 k olmak üzere 10 watt ledler 4,99 dolar

mavi 10 watt 455 nm

mavi 10 watt 445-447 nm

Driver olarak bu driver uyuyor olması lazım.Yinede bilen arkadaşlar bakıp yorum yapar.

Buda sanırım kırmızı ve mavi karışımı bir led.Açıklamadan öyle anladım

kırmızı 10 watt 

Burdan 3 tane 10 watt led 15 dolar

3 tane 10 watt driver 18 dolar gibi

kumandalı dimleme 3 tane 30 dolar 3 tane normal dim 17-18 dolar

Ben sizin yerinizde olsam 1 er adet 10k15k16k20 k alırım buna ek 2 adette mavi alırım.

20k ve 2 maviyi bir drivera bağlarım

10k15k16k yı bir drivera bağlarım ve 10 saat aydınlatmanın ilk 3 saati mavi karmayı sonraki 4 saat hepsini son 3 saat yine mavi karmayı yakmak üzere toplamda 60 watt yaparım.2 adette uzaktan kumandalı dimleme aparatı alıp ayar yaparım.Bu şekilde akvaryumda 10 k dan 20 k ya kadar 4 farklı beyaz ve mavi tonu olduğu için çeşitlilik olur.Tabiki karar sizin.Benim şuanki akvaryumum 130 lt sizin boyutlara yakın.Şuan 36x2 toplam 72 watt var.

Abi cevabin icin tesekkur ederim. Pc basina gecince verdigin linklere bakacam, su an telefondan yaziyorum. Elim elektronoge son derece yatkin havye rahat kullanirim. Ayrica led armatur isine bi yandanda kebdim yapip ugrasiyim diye girecem. Ancak bulmam gereken armatur kasa malzemeleri var.tam olarak nerde bulurum bilmiyorum.su an kullandigim alimunyum kass 10w lar icin yeterli pasif sogutma yapmaz ayni zamanda fan takmak icin uygun değil. Ayrica merak ettigim su konu var.ben toplam 3 tane yani 30w aydinlatmanin fazla olmasindan canlilari yakacagindan endise ediyordum ama siz 70wlardan bahsetmissiniz cok fazla olmaz mi ak. Hacimi icin?

Tapatalk 2 ile gönderildi

Abi cevabin icin tesekkur ederim. Pc basina gecince verdigin linklere bakacam, su an telefondan yaziyorum. Elim elektronoge son derece yatkin havye rahat kullanirim. Ayrica led armatur isine bi yandanda kebdim yapip ugrasiyim diye girecem. Ancak bulmam gereken armatur kasa malzemeleri var.tam olarak nerde bulurum bilmiyorum.su an kullandigim alimunyum kass 10w lar icin yeterli pasif sogutma yapmaz ayni zamanda fan takmak icin uygun değil. Ayrica merak ettigim su konu var.ben toplam 3 tane yani 30w aydinlatmanin fazla olmasindan canlilari yakacagindan endise ediyordum ama siz 70wlardan bahsetmissiniz cok fazla olmaz mi ak. Hacimi icin? Tapatalk 2 ile gönderildi

Alüminyum bu siteden temin edebilirsin gönderim yapıyorlar.

Bende şimdilik sıkıntı yok genelde litreye 1 watt derler

Konu görüntüleyen kullanıcılar