erdal
Yeni Üye
- Ad Soyad
- Erdal Candan
Aslında ledin 1-3-10 watt olması çok kritik değil, önemli olan toplam güç. 10 watt lık ledler 9 tane 1 watt ledin seri ve paralel birleşiminden oluşuyor. Siz uygun, ekonomik ve pratik olarak size uyanı tercih etmelisiniz. Şu anda istenilen renklerde 10 watt ekonomik olarak temin etmek mümkün. Bu nedenle benim tercihim bu dönemde 10 watt ledler. Çok pratik şekilde armatürü hazırlamak mümkün. Zamanla 50-100 w gibi ledlerde de istenilen renkler ekonomik olarak temin edilebilir olduğunda onları tercih ederim. Bu ledleri aktif olarak soğutmak gerekecektir ama bir kaç hane led için bu pek sıkıntılı bir şey değil.Erdal hocam selamlar.
Geçtiğimiz günlerde Türker abiyle konusuyorduk senin tankında ki led performansından bahsediyordu. Senin hesabına göre benim tank 300 litre 180w civarı bir led ışıkla benzer performansı alabilirim diye düşündüm. Şu vaziyette 4 adet 160 w t5 ile gidiyor ki ben sert mercan yapmıyorum. Bana güzel bir referans oldu.
Ali Osman genel olarak soft-LPS şeklindeki bir tankta emin ol daha düşük led miktarı ile bile canlılarının performansı iyi olacaktır ama ledde bizim gözümüze görünen ışık şiddeti düşük kalıyor. Görselliğin etkisi ile mavi ağırlıklı yapılan aydınlatmalarda tank karanlık göründüğü için aydınlatmayı güçlendirmek zorunda hissediyoruz buda bazı canlıları rahatsız edebiliyor. Kelvin değeri 20.000-25.000 arası bile olsa sadece beyaz renk ledlerden oluşan bir armatür yapmış olsaydık muhtemelen aynı güçteki MH veya T5 e göre çok daha aydınlık görünürdü ama genelde ledin güzel görüntüsünü yakalamak ve maviyi bastırmasını engellemek için mavi oranlarımız hep fazla. Bu canlılara yetmekle birlikte görsel açıdan ışık şiddeti yetersiz gibi görünüyor. Bu yanılgı ile ışığı direk canlılara yüksek miktarda vermemek lazım, bir çok canlı bu geçişte olumsuz etkilenebilir, kademeli olarak ledin şiddetini arttırmak gerekiyor.
Benim yaklaşık 200 litrelik frag tanklarımda beyaz ağırlıklı 60-70 wattlık led altında fraglarım gelişiyor, beyaz ağırlıklı olduğu için ana tanktaki renkler kadar canlı değiller ama gelişmelerinde bir sorun yok.