Keşfet

Power Led Dizilimi

Erdal hocam selamlar.

Geçtiğimiz günlerde Türker abiyle konusuyorduk senin tankında ki led performansından bahsediyordu. Senin hesabına göre benim tank 300 litre 180w civarı bir led ışıkla benzer performansı alabilirim diye düşündüm.  Şu vaziyette 4 adet 160 w t5 ile gidiyor ki ben sert mercan yapmıyorum. Bana güzel bir referans oldu.
Aslında ledin 1-3-10 watt olması çok kritik değil, önemli olan toplam güç. 10 watt lık ledler 9 tane 1 watt ledin seri ve paralel birleşiminden oluşuyor. Siz uygun, ekonomik ve pratik olarak size uyanı tercih etmelisiniz. Şu anda istenilen renklerde 10 watt ekonomik olarak temin etmek mümkün. Bu nedenle benim tercihim bu dönemde 10 watt ledler. Çok pratik şekilde armatürü hazırlamak mümkün. Zamanla 50-100 w gibi ledlerde de istenilen renkler ekonomik olarak temin edilebilir olduğunda onları tercih ederim. Bu ledleri aktif olarak soğutmak gerekecektir ama bir kaç hane led için bu pek sıkıntılı bir şey değil.

Ali Osman genel olarak soft-LPS  şeklindeki bir tankta emin ol daha düşük led miktarı ile bile canlılarının performansı iyi olacaktır ama ledde bizim gözümüze görünen ışık şiddeti düşük kalıyor. Görselliğin etkisi ile mavi ağırlıklı yapılan aydınlatmalarda tank karanlık göründüğü için aydınlatmayı güçlendirmek zorunda hissediyoruz buda bazı canlıları rahatsız edebiliyor. Kelvin değeri 20.000-25.000 arası bile olsa sadece beyaz renk ledlerden oluşan bir armatür yapmış olsaydık muhtemelen aynı güçteki MH veya T5 e göre çok daha aydınlık görünürdü ama genelde ledin güzel görüntüsünü yakalamak ve maviyi bastırmasını engellemek için mavi oranlarımız hep fazla. Bu canlılara yetmekle birlikte görsel açıdan ışık şiddeti yetersiz gibi görünüyor. Bu yanılgı ile ışığı direk canlılara yüksek miktarda vermemek lazım, bir çok canlı bu geçişte olumsuz etkilenebilir, kademeli olarak ledin şiddetini arttırmak gerekiyor.

Benim yaklaşık 200 litrelik frag tanklarımda beyaz ağırlıklı 60-70 wattlık led altında fraglarım  gelişiyor, beyaz ağırlıklı olduğu için ana tanktaki renkler kadar canlı değiller ama gelişmelerinde bir sorun yok. 

Aslında ledin 1-3-10 watt olması çok kritik değil, önemli olan toplam güç. 10 watt lık ledler 9 tane 1 watt ledin seri ve paralel birleşiminden oluşuyor. Siz uygun, ekonomik ve pratik olarak size uyanı tercih etmelisiniz. Şu anda istenilen renklerde 10 watt ekonomik olarak temin etmek mümkün. Bu nedenle benim tercihim bu dönemde 10 watt ledler. Çok pratik şekilde armatürü hazırlamak mümkün. Zamanla 50-100 w gibi ledlerde de istenilen renkler ekonomik olarak temin edilebilir olduğunda onları tercih ederim. Bu ledleri aktif olarak soğutmak gerekecektir ama bir kaç hane led için bu pek sıkıntılı bir şey değil.

Ali Osman genel olarak soft-LPS  şeklindeki bir tankta emin ol daha düşük led miktarı ile bile canlılarının performansı iyi olacaktır ama ledde bizim gözümüze görünen ışık şiddeti düşük kalıyor. Görselliğin etkisi ile mavi ağırlıklı yapılan aydınlatmalarda tank karanlık göründüğü için aydınlatmayı güçlendirmek zorunda hissediyoruz buda bazı canlıları rahatsız edebiliyor. Kelvin değeri 20.000-25.000 arası bile olsa sadece beyaz renk ledlerden oluşan bir armatür yapmış olsaydık muhtemelen aynı güçteki MH veya T5 e göre çok daha aydınlık görünürdü ama genelde ledin güzel görüntüsünü yakalamak ve maviyi bastırmasını engellemek için mavi oranlarımız hep fazla. Bu canlılara yetmekle birlikte görsel açıdan ışık şiddeti yetersiz gibi görünüyor. Bu yanılgı ile ışığı direk canlılara yüksek miktarda vermemek lazım, bir çok canlı bu geçişte olumsuz etkilenebilir, kademeli olarak ledin şiddetini arttırmak gerekiyor.

Benim yaklaşık 200 litrelik frag tanklarımda beyaz ağırlıklı 60-70 wattlık led altında fraglarım  gelişiyor, beyaz ağırlıklı olduğu için ana tanktaki renkler kadar canlı değiller ama gelişmelerinde bir sorun yok. 
Erdal bey bilgi teyidi için soruyorum Ali beyin söyledigi tank bölü ışık watımı oluyor gerçi benim tankımda buna denk geliyor gerçi ben hesab ederek degilde rast gele oldu şimdi yazıyı okuyunca fark ettim benim tankım 750 lt toplam kullandıgım ışık 4*54w T5+110w LED mavi toplamda 326 w yapıyor gerçi Ledler yeni yapıldı ama canlılar üzerindeki degişim gözle görülür derecede degişdi

Led armatür yapacaksanız ledlerin Kalvinleride önemlidir.

Karaköydeki ledcilerde genelde tam bilgi olmayabiliyor. Adamlara 3w diyorsunuz çıkartıp kutudan veriyor. Fakat değerlerini soruyorsunuz cevap yok yada birilerini arıyorlar.  :)

Ledleri sağlıklı alabileceğiniz karaköyde Galada Elektronik var orada ledleri canlı görüyorsunuz ve deneme şansınızda oluyor. nasıl yandığını görüyorsunuz. 10w lık ledler için muhakkak ürünü çok iyi montajlatıp çok iyi soğutma yapmanız gerekir.

Secol - Cree ve BridgeLux 10.000K üzeri 3w power led var.

3w led 10dk sonra eliniz ile dokunamayacağınız kadar ısındığını göz önünde bulundurursak 10w için iyi bir aleminyum soğutucu ve üzerine yüksek devirli fakat sessiz bir fan şarttır.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Cemil bey 10 watt ledler ile yaptığım ve kullandığımız çok sayıda armatürümüz var ve bazıları oldukça büyük güçlerde. Dokunduğunuzda sadece ılık hissedeceğiniz kadar soğutmak çok zor değil. Uygun bir aliminyum profil bulup, fanları doğru şekilde yerleştirmek mümkün. Ben tüm ledleri yurtdışından aldım. Tek bir yüksek kelvin beyaz kullanmayı tercih etmiyorum. Mümkün olduğunca 7000-25000 K farklı beyaz ledleri diğer mavi spectrumdaki ledlerle kombine ederek kullanıyorum. Benim İstediğim özellikteki ledler Türkiyede yok.

100 wattlık bir power ledi tek bir kaliteli zalman işlemci soğutucusu(orjinal  fanı üzeründe) ile çok etkin soğutarak kullandım. Bu haliyle bile oldukça ekonomik bir aydınlatma sağlamak mümkün.

Son olarak birde ben hiçbir power ledimi özel driverları ile kullanmıyorum, ızgara tipi kaliteli ama  arz talep nedeni ile çok daha ucuz olan swich mod power suppyları modifiye ederek akım sınırlayarak kullanıyorum.  Led driverlar bu powersupplylara göre çok daha çabuk bozuluyor ve pahalılar.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Erdal bey bilgi teyidi için soruyorum Ali beyin söyledigi tank bölü ışık watımı oluyor gerçi benim tankımda buna denk geliyor gerçi ben hesab ederek degilde rast gele oldu şimdi yazıyı okuyunca fark ettim benim tankım 750 lt toplam kullandıgım ışık 4*54w T5+110w LED mavi toplamda 326 w yapıyor gerçi Ledler yeni yapıldı ama canlılar üzerindeki degişim gözle görülür derecede degişdi
Watt/ akvaryum litresi şeklindeki oran çok kaba bir hesaplama. Akvaryumun şekli, canlıların yerleşimi gibi faktörlere göre değişecektir. Ana tankımda her litreye 1 watt gibi bir oran mevcut. Çünkü hem derinlik hemde mercanların ister istemez birbirini gölgelemesi nedeni ile daha yüksek güçte kullanmak zorunda kaldım. Ayrıca görsellik nedeni ile mavi ağırlıklı olan ana tankta daha fazla güçte aydınlatma mevcut. Frag tanklarında ise bunun çok çok altında kalan oranlarda beyaz oranı yüksek bir aydınlatma mercanların ihtiyaçları için yeterli oluyor.

Yaklaşık 1 yıldan fazladır led armatürümü kullanıyorum ve bir kaç akropora türü dışında tüm mercanlarda sorunsuz büyüme, gelişme ve renk mevcut.

Tabiki mavileri ve beyazları ayrı ayrı yakın, mümkün ise dimleyin.
Peki Erdal bey, 1 yıldan fazla kullandığınız ledlerin aydınlatma gücünde, par, lümen vs. düşme var mı?

Varsa ledleri de t5 floresanlarda olduğu gibi, soft ve lps tanklarında 1 senede bir değiştirmeye gerek var mı?

1 beyaza karşılık 3 mavi led kullanıyorum, görüntü olarak güzel oluyor ama lps ve softların gelişimi zayıf, su değerleri yerinde olmasına rağmen.

Cemil bey 10 watt ledler ile yaptığım ve kullandığımız çok sayıda armatürümüz var ve bazıları oldukça büyük güçlerde. Dokunduğunuzda sadece ılık hissedeceğiniz kadar soğutmak çok zor değil. Uygun bir aliminyum profil bulup, fanları doğru şekilde yerleştirmek mümkün. Ben tüm ledleri yurtdışından aldım. Tek bir yüksek kelvin beyaz kullanmayı tercih etmiyorum. Mümkün olduğunca 7000-25000 K farklı beyaz ledleri diğer mavi spectrumdaki ledlerle kombine ederek kullanıyorum. Benim İstediğim özellikteki ledler Türkiyede yok.

100 wattlık bir power ledi tek bir kaliteli zalman işlemci soğutucusu(orjinal  fanı üzeründe) ile çok etkin soğutarak kullandım. Bu haliyle bile oldukça ekonomik bir aydınlatma sağlamak mümkün.

Son olarak birde ben hiçbir power ledimi özel driverları ile kullanmıyorum, ızgara tipi kaliteli ama  arz talep nedeni ile çok daha ucuz olan swich mod power suppyları modifiye ederek akım sınırlayarak kullanıyorum.  Led driverlar bu powersupplylara göre çok daha çabuk bozuluyor ve pahalılar.
Tabiki dediğiniz gibi kullanılacak soğutucular ve fanlar çok etkilidir. İşe profesyonel taraftan bakıldığında yapılamayacak diye bişey olmaz çünki hesabı kitabı yapılmıştır. Ama amatör ruh ile yapılacak armatürde sorun çıkabilir.

Tabiki dediğiniz gibi kullanılacak soğutucular ve fanlar çok etkilidir. İşe profesyonel taraftan bakıldığında yapılamayacak diye bişey olmaz çünki hesabı kitabı yapılmıştır. Ama amatör ruh ile yapılacak armatürde sorun çıkabilir.
Ben bu yaptığım DIY led armatürü yapar-satarsam sorun çıkar. Alan kişi su değerlerindeki sorunlardan kaynaklanan canlı kaybı ve olumsuzlukları armatürüne verir. Beğenmediği şeyler olur vs vs. Ama kendim kullanıyorsam emin olun hiç bir sorun çıkmayacağı gibi kafam rahat yıllarca kullanırım, istediğim zaman üzerinde istediğim değişiklikleri yaparım, renkler ile oynar, gücünü arttırırım. Belki biraz kafa yorar biraz programlama öğrenir, ardunio ile efektler vs eklerim. Şimdilik benim eski analog elektronik bilgim tankımı istediğim gibi, istediğim güçte ve renklerde ve çok ekonomik şekilde aydınlatabilmemi sağlıyor.

Hesap kitap konusuna gelince zaten mutlaka hesap kitap yapmanız gerekiyor. Bir çok ölçüm değerini kontrol etmeniz ve en uygun ekipmanı buna göre seçmeniz gerekiyor. Aksi halde herhangi bir ledi herhangi bir adaptörün ucuna bağlayarak bu işin olmayacağı kesin.

Ama şunu söyleyeyim, çok yüksek fiyatlar ile satılan profesyonel led armatürlerini gözünüzde büyütmeyin, kullanılan ledlerin ışık spektrumları öyle mükemmel tercihlerden oluşmuyor, daha çok ticari tercihlerden oluşuyor.  Canlılar için denenmiş test edilmiş en uygun spektrumu yansıtmıyor. Mesela şu anda tamamen cree ledlerin kombinasyonu ile yapılabilecek mükemmel armatür yok. Çünkü bu ledler resif için ideal spektrumu yakalamıyor.

Ama buna rağmen kompact ve şık olduğu için bir vertex armatürü alıp soft- LPS- acropora harici SPS bulunan tanklarımda kullanabilirim.

Bulut bey ledlerde zaman içerisinde ışık değerlerinde değişiklikler oluyor. Ama bu redin ne kadar ısındığı ile ilgili. Bir çok armatüre dokunduğunuzda elinizi yakacak kadar çok sıcaklık olduğu görürsünü, bu armatürdeki ledlerin performansının düşeceği aşikar. Ama iyi soğutabilirseniz yada ledi max. akımının altında bir değerde sürerseniz( 150 watt yerine 200 watt led kulanın ama 150 watt ile sürün) çok sorun olmayacağını düşünüyorum. Ledlerin ısı üretimi verilen akım ile lineer artmıyor. Akımın limitlere yaklaştiği değerlerde artan ısı çok daha fazla oluyor. 1 amper yerine 0.6-0.7 amper ile sürerseniz soğutmanız çok daha kolay.

1 yılda bir değiştirmeniz gerekmeyecektir ama söylendiği gibi 30000- 40000 saat de çok abartı olur. Belki sönünceye kadar yanması 30000 saati bulabilir ama bir T5 ide sönünceye kadar çalıştırsak ciddi bir süre çalışacaktır. Ledleride sönünceye kadar kullanacağımızı sanmıyorum, daha ne kadar süre kullanabilirim bilmiyorum ama frag tanklarından birindeki yeterince soğutamadığımı düşündüğüm bir armatürün ledlerinin bir yıl sonunda belirgin kayba uğramış görünüyor.  Ama ana tanktaki ve diğer tankların ledleri 1 yıl sonunda hala iyi durumdalar ve uzun bir süre daha değiştirmeye ihtiyaç olacağını sanmıyorum. Büyük olasılıkla değişikliği performanslarındaki düşüklükten çok benim daha farklı renk kombinasyonu isteğimden kaynaklanacak. Hele 10 wattlık ledleri kullanarak armatürü yenilemem 2-3 saatimi ancak alacaktır.

selam arkadaslar ben 24 volt  ceyranla ledlerı nasıl yakabılırım ne kullanmam gerekır yardımcı olabılırmısınız....

Ben basit alüminyum plakali çubuk ledlerden kullaniyorum.sadece beyazi yanlis almisim,soguk veyaz versiyonu da varmis.4 mavi 2 beyaz kullaniyordum.bubblr anemon asla sismiyordu ve hep mutsuzdu..merak amaciyla beyazlardan birine kirmizi bağladım. Diger mavilerden birini de iptal edip kirmizi bagladim.suan mavi kirmizi beyaz mavi kirmizi mavi oldu ve Bubble anemon inanilmayacak duzeyde sismeye basladi.artik uzun uzun kollari ve zayif mutsuz hali yok..diger mercanlar etkilenmedi ,olumsuz birsey yok 1 ay oldu.ek olarak 1 metre yesil dusunuyorum kararsizim.suan su pembemsi gorunuyor cunku :)

(NOT .Ustteki hesabi facebook otomatik açtığı icin farketmedim.yoneticiler onu kaldirirsa memnun olurum,uyarimi dikkate aldiktan sonra bu uyari yazisini da silerlerse memnun olurum tesekkurler )

Ben basit alüminyum plakali çubuk ledlerden kullaniyorum.sadece beyazi yanlis almisim,soguk veyaz versiyonu da varmis.4 mavi 2 beyaz kullaniyordum.bubblr anemon asla sismiyordu ve hep mutsuzdu..merak amaciyla beyazlardan birine kirmizi bağladım. Diger mavilerden birini de iptal edip kirmizi bagladim.suan mavi kirmizi beyaz mavi kirmizi mavi oldu ve Bubble anemon inanilmayacak duzeyde sismeye basladi.artik uzun uzun kollari ve zayif mutsuz hali yok..diger mercanlar etkilenmedi ,olumsuz birsey yok 1 ay oldu.ek olarak 1 metre yesil dusunuyorum kararsizim.suan su pembemsi gorunuyor cunku  :)

Konu görüntüleyen kullanıcılar