Keşfet

Tang Türleri İçin Minimum Akvaryum Boyutları

narwhal

Yönetici
Yönetici
Ad Soyad
Selim
Tang yani cerrahbalıkları resif canlıları arasında en popüler türlerden biri. Doğada gün boyunca açıkta gezerek yosun yerler ve bol bol yüzerler. Birçok resif balığının aksine yüzdükleri alan çok geniştir, bu nedenle de sağlıklı gelişim göstermeleri için çok geniş akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. 

Aşağıdaki liste ReefCentral'ın yayınladığı, bir tang'in sağlıklı gelişme gösterebilmesi (ufak akvaryumlarda boyu büyümüyor ve bu nedenle de sağlıksız bir gelişim gösteriyor), hastalıklara karşı dirençli olabilmesi ve doğadaki renklerini, davranışlarını sergileyebilmesi için belirlenen minimum akvaryum ölçüleri. 

Tang alırken lütfen bu ölçülere dikkat edin. 'İleride nasıl olsa akvaryumu büyütürüm' mantığı bazen balıklar için ölümcül olabilir. Tang türleri yerine akvaryumunuzda sağlıklı olarak bakabileceğiniz yüzlerce balık türü olduğunu unutmayın.

Aşağıdaki ölçüler tek bir balık için minimum akvaryum boyutlarıdır.

Tür                                İsim                Min. Litre    Min. Uzunluk 
   Acanthurus achilles1                          Achilles Tang                650 lt           180 cm​
Acanthurus coeruleus                    Atlantic Blue Tang            450 lt           180 cm​
Acanthurus japonicus              Powder Brown Tang          450 lt          180 cm​
Acanthurus leucosternon2       Powder Blue Tang             450 lt          180 cm​
Acanthurus lineatuss2                           Clown Tang                 900 lt           240 cm​
Acanthurus nigricans                   Whitecheek Tang         450 lt          180 cm​
Acanthurus olivaceus            Orangeshoulder Tang         650 lt          180 cm​
Acanthurus pyroferus                     Mimic Tang                250 lt          120 cm​
Acanthurus  sohal2                             Sohal Tang            1300 lt          300 cm​
Acanthurus triostegus                        Convict Tang          450 lt          180 cm​
Ctenochaetus hawaiiensis                 Chevron Tang          350 lt          150 cm​
Ctenochaetus striatus                 Bristletooth Tang            250 lt          120 cm​
Ctenochaetus strigosus                     Kole Tang                 250 lt          120 cm​
Ctenochaetus tominiensis                 Tomini Tang              250 lt          120 cm​
  Naso  brevirostris                             Unicorn Tang           1300 lt          300 cm​
 Naso  lituratus                                    Naso Tang               900 lt          240 cm​
Naso  vlamingii                               Vlamingi Tang             1300 lt          300 cm​
Paracanthurus hepatus3                   Blue Tang              900 lt           240 cm
Zebrasoma desjardinii                    Sailfin Tang                 900 lt            240 cm​
Zebrasoma flavescens                    Yellow Tang                350 lt            150 cm
Zebrasoma scopas                         Brown Tang                250 lt            120 cm​
Zebrasoma xanthurum2                    Purple Tang               450 lt            150 cm​

1 Achilles Tang yüksek akıntılı akvaryuma ihtiyaç duyar, hastalık ve beslenme ile ilgili sorunlar konusunda daha duyarlıdır.
2 Bu türler oldukça agresiftir, yanına başka balık eklerken dikkatli olunmalı.
3 Bu türler hastalıklara daha yatkındır ve akvaryuma eklenmeden önce karantinaya alınmalıdır. 

Bu değerlere göre forumdaki tang sahiplerinin %95 inin tang lerinden vazgeçmesi lazım, benim yellow da lt kurtarıyor ama 120cm ile sınır altında.. :)

Türkiyede bu ölçülere uyan çok az sanırım. Hatta ben ilk geldiğimde bir akvaryumcu ile biraz konuşmuştum bu balık bu tankata nasıl olur diye iki üç tane daha koyabilirsin sorun yok gibi bir cevap almıştım. Malesef biraz fazla bilinçsiz balık alıp koyuyoruz tanklarımıza. Bunu söylerken 500 lt tankımda 4 tang olmasıda acı bir durum gerçekten. Yanlız her balık aynı olmuyor mesela bendeki purple tang okadar uysal ki tankta ençok uyumu o gösteriyor Yellow ise hergelene sataşıyor buna perculalarım da dahil. 

Blutang oldukça fazla 900 litre.. ;)

bunlar en büyük boya ulaşmış tangler için geçerli ölçüler sanırım

çoğumuzun beslediği tangler küçük ve orta boy olduğu için tank ölçülerimiz yeterli şimdilik

Diğer birçok balığın aksine, geniş yüzme alanına ihtiyaç duydukları için Tang'lerin küçük akvaryumlarda büyümesi yavaşlıyor. Bu da balık için oldukça sağlıksız bir durum. Doğal ortamında tangler yırtıcılardan kurtulabilmek için çok çabuk yetişkin boyutuna ulaşıyor. Bu nedenle bu önerilen ölçüler yavru bir tang'in sağlıklı bir gelişme gösterme için gereken ölçüler.

2005 yılından beri binlerce belki onbinlerce tang geldiğini gördüm, poşet içerisinde yüzlerce blue ya da yellow tang. Peki yetişkin, 25-30 cm'e ulaşmış bir blue tang gören var mı? Belki 1-2 tane. Geri kalan binlercesi nerede?

Biri bende ama çok yavaş büyüyor kerata :)

Selim teşekkürler bu bilgilendirme için. Lütfen duyarlı olalım. Bu yazanlar masal değil gerçekten uymamız gerekiyor.

Banada litre olarak biraz fazla geldi,herkez baktığı balık yada hayvanlarının iyi şartlarda yaşamasını ister ama gerek yer gerek bütçe olarak insanları büyük tanklar zorlamaktadır,bu hobiyi zengin fantezisi olmaktan çıkarmaya çalışıyoruz sonuçta büyük litrajlı tanklar iyi fakat türkiyedeki bir çok akvaryumcunun hobicileri yolunacak kaz gibi görmesinden dolayı başarılı büyük tanklar kurulamamaktadır.

Yukardaki ölçüler hayal ettiğimiz şekilde fakat ne mümkün :)

tang beslemek zorunda değiliz, kendi egomuz yüzünden ölüyor bu güzel hayvanlar. Ben bıraktım artık tang sevdasını doğa ile kavga etmenin alemi yok.

Nekadar hgüzel wrasse türleri var, hepsi tabiri yerindeyse domuz gibi. Sudan atlasalar bile hiçbirşey olmamış gibi yem yiyorlar.

Nekadar güzel reef safe angel türleri , trigger türleri var.

Tanglerin yeri akvaryumlar değil, ait oldukları okyanuslar.

Benden sonraki nesillerin tangleri soyu tükenmiş canlılar grubunda görmesini istemiyorum.

Ben tang beslemiyorum, beslemem de, elimden gelse besletmem de.

Alpay

keşke herkes aynı fikirleri paylaşsa, tüm dünyaya ilan etsek forumlarda yazsak,Türkiyede yüzlerce hobici acant türlerinin yakalanmasını ve satılmasını protesto ediyor desek.

bence de bu ölçülere uyulsa bu sitede bile tang bakabilen bir düzine üye kalır.

ben bu litrelerin balıkların geldiği en büyük boya geldigi zaman istediklerini düşünüyorum yoksa 4 cm lik bir balıgın minimum 900 litre istemesi bana biraz fazla gibi geliyor 

Zebrasoma flavescens                    Yellow Tang                350 lt            150 cm
Zebrasoma scopas                         Brown Tang                250 lt            120 cm​
Zebrasoma xanthurum2                    Purple Tang               450 lt            150 cm​

Neden zebrasomaların ihtiyaç duydukları hacimler birbirinden farklı???

Şimdi bu yellow tang den 150 lt de sadece bir tanemi beslenebilir sonucu çıkıyor?Doğru anlamışmıyım acaba?150 cm akvaryumun var ve 5 adet yellow tang düşünüyordum eklemeyi buna istinaden sordum.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar