Keşfet

Tecrübeli Arkadaşlardan Bilgi İhtiyacı..

numenor111

Yeni Üye
Ad Soyad
senol polat
Tüm Hobici arkadaşlara selam ve saygılar. Öncelikle akvaryumum hakkında bilgi vermek le başlayıp daha sonra merak ettiğim konular hakkında deneyimli arkadaşlardan bilgi almak istiyorum. Herkese saygı ve sevgiler.

Ana tank 80.50.50

Bubble magus curve 7 skimmer, jebao rw8 dalga motoru, newjet 2300 kafa motoru. Newjet 400 watt ısıtıcı, aquasmart su tamamlama, 1025 tuzluluk. Tankım full mercan dolu.

arkadaşlar 2 keredir tankım fosfat ve nitrat sebebiyle patlıyor. Bu sefer temkinli yaklaşıyorum ama yine de korkuyorum. Ca, mg ve kh değerlerini dengede tutuyorum ancak nitrat ve fosfat kısımlarını nasıl istenilen seviyede tutucam bunu tam olarak bilemiyorum. Fosfat tutucu kullanıyorum ve geçen fosfatım 0,19 çıktı. normal midir ? Nitratım ise 50 ye yakın çıktı. Su değişimi mi gereklidir bunların normal seviyede kalması için. 2 haftada 1 kez % 20 oranında su değiştiriyorum ancak yinede nitrat yükselen bi seviyede. su değişimlerimi ne sık arayla ne kadar yapmam gerekli. fosfatı nasıl düşük seviyede tutabilirim. Deneyim ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. saygılarımla.

Tankiniz assaga yukari sumpla beraber 300litreye yakin. Full mercan dolu dediniz. Muhakkak balikta var.Ro suyu kullandiginizi dusunuyorum. Tuz markaniz nedir? Ayrica Curve 7yle nitrat fosfat derdinden kurtulamazsiniz. Skimmerinizi degismenizi oneririm. 

adnan bey evet 300 litreye yakın. mercan dolu ve 4 adet tang balığım var. ro su kullanıyorum evet. tuz markam reef salt caledonia idi ancak değiştiriyorum çünkü çok yüksem mg ve ca veriyor. 1500 mg veriyor malesef. skimmer değiştirmem değerleri kontrol altına almamı kolaylaştırır mı ? ayrıca fosfat için ne yapmam gerekiyor ?

curve7 bence size yeterli olacaktır. tankta kullandıgınız kayalara ve kullandıgınız aydınlatmaya bence odaklanın. kayalarınız ne kayası daha önceki kurulumlarda kullandınızmı? kurulumlardan önce kayaları kurledinizmi? aksi halde o kayalar daha önceki hatalarınızdan dolayı fazlasıyla nitratı ve fosfatı cekmiş olabilir.

bir diger konu aydınlatma. aydınlatmanız ne? flo ise en son nezaman degiştiniz? led ise günlük nekadar aydınlatmanız var? bence dogru sorular bunlar bu soruların cvplarıan göre tedbir almanız gerekir. 

curve7 bence size yeterli olacaktır. tankta kullandıgınız kayalara ve kullandıgınız aydınlatmaya bence odaklanın. kayalarınız ne kayası daha önceki kurulumlarda kullandınızmı? kurulumlardan önce kayaları kurledinizmi? aksi halde o kayalar daha önceki hatalarınızdan dolayı fazlasıyla nitratı ve fosfatı cekmiş olabilir.

bir diger konu aydınlatma. aydınlatmanız ne? flo ise en son nezaman degiştiniz? led ise günlük nekadar aydınlatmanız var? bence dogru sorular bunlar bu soruların cvplarıan göre tedbir almanız gerekir. 
Ufuk bey kayalarım carebsea kaya 0 alıp kendim kullanmıştım ama aiptasia sarmasından dolayı ve tankı bozmamdan dolayı kayalarımı çıkardım 2 gün üst üste 4 er saat kaynattım ve güneşte kuruttum. bu şekilde akvaryuma ekledim. aydınlatmam aquareef pro 2 kullanıyorum. günlük 10 saat yanıyor  tabi gün simulasyonu ile. bu şekilde şuanda tankım devam ediyor. ancak fosfat ve nitrat beni ürtküten bir konu. şimdiden tedbirli davranmak istiyoru. sizce neler yapmam gerekiyor başka şekilde ? skimmer değişikliğine gerek yok mu ?= su değişimleri ne sıklıkla ne kadar olmalı bu konuda çok çeşitli söylentiler var .

acıkcası şimdien nitrat olmasın fosfat cıkmasın diyorsanız. bunun icin sihirli bir media yok. keşke olsada hepimiz tanklarımıza koyabilsek.

Fosfat media sı alıp kullanabilirsiniz piyasada kaliteli fosfat media ları var. 

nitrat icin yapacak şeyde balık sayınızı azaltmak olur. 

ama bana sorarsanız bırakın tankınız devam etsin eger bir yosunlanma nitrattta bir artık nitrattan fosfattan dolayı canlılarda bir huzursuzluk görürseniz ozaman hep beraber bakarız. 

acıkcası şimdien nitrat olmasın fosfat cıkmasın diyorsanız. bunun icin sihirli bir media yok. keşke olsada hepimiz tanklarımıza koyabilsek.

Fosfat media sı alıp kullanabilirsiniz piyasada kaliteli fosfat media ları var. 

nitrat icin yapacak şeyde balık sayınızı azaltmak olur. 

ama bana sorarsanız bırakın tankınız devam etsin eger bir yosunlanma nitrattta bir artık nitrattan fosfattan dolayı canlılarda bir huzursuzluk görürseniz ozaman hep beraber bakarız. 
Nitrat ve fosfat 0 olsun demiyorum tabi ki ancak tankım bu nedenden ötürü patlamasın ve uzun soluklu bi tank olsun istiyorum. artık bozmak ve yeniden kurmak istemiyorum. şuan canlılar çok keyifli bi sıkıntı yok evet bu şekilde gözlemlemeye devam edeyim. ona göre tekrardan hareket ederim. teşekkürler ..

peryodik olarak haftalık bu degerleri ölçün. anlık olarak bir artış olursa hep beraber degerlendiririz. 

:thumbsup:

O ölçülerde 4 Tang ve Full mercan olan bir akvaryumu Curve 7 ile devam ettiğiniz sürece hep fosfat ve nitrat sorununuz olacaktır.

Su Değişimi yapsanız da hemen değerler düşmez, ve düşmeyen değerler ve ani değişen parametreler mercanlar da sorun teşkil edebilir. Bazıları Ölebilir ve tekrar nitrat nitrit döngüsüne girer.

Size Tavsiyem;

Öncelikle Ps yi değiştirin ve Kaliteli bir Ps alın. Yada Tang sayısını 2 e düşürmeniz ve 10 günde bir su değişimi yapın.

bende aynı hacimde bir tankta curve 7 kullanıyorum, bende de benzer sayıda balık var ve nitrat-fosfat sorunum yok, curve 7 okadar kötü ve bu hacimler için yetersiz bir ps değil bence, katalog değeri 700-900 lt olan ps den bahsediyoruz, hacmin 4 katından fazla...

Yemleme alışkanlığınız ve yem türüyle ilgili olabilir sıkıntınız, ne yem kullanıyorsunuz ve ne sıklıkla ne miktarda atıyorsunuz buradan başlayın bence sorgulamaya

Bu PS olayı hobinin en çok abartılan ve manüple edilen meselesi galiba. Daha pahalısı daha çok iş yapar gibi bir mantık herkese yerleşmiş ve değişmesi de zor görünüyor. Arkadaşlar PS denilen makine HiTech bir cihaz değil. Tek yaptığı suyu bir pompa ile emerek hava ile çırpmak. En iyisi ile en kötüsü arasında acayip fark olabilecek bir mantıkta çalışmıyor makine. Hava kabarcıklarına yapışan (adheze olan) iri partikülleri su içinde yükseltmek tek yaptığı. Gövde yapısı, gövdeden suyun çıkış yeri falan ufak farklar yaratabilir belki ama bu farkların acayip büyük sonuçlar doğurmasını beklemek bence doğru değil. Bu yazdıklarıma çok kişi tepki verecektir, bu benim şahsi görüşüm. Bir çok parametrenin etkili olduğu bir hobide tek bir cihaza bu kadar anlam yüklenmesini ben doğru ve akılcı bulmuyorum.

Saygılarımla..

Yemleme alışkanlığınız ve yem türüyle ilgili olabilir sıkıntınız, ne yem kullanıyorsunuz ve ne sıklıkla ne miktarda atıyorsunuz buradan başlayın bence sorgulamaya
Cengiz Beye ek olarak,

Yem veriyorsunuz güzel peki yemlerin yenmeyeni nereye gidiyor? Akıntım var falan diye düşünmeyin. Mikro yaşam iyi değil ise o fazla besini son gramına kadar tüketecek etkin bir tanka sahip değilsiniz demektir. Snailler, conchlar tamam ama bunun dışında bazılarını gözle bile göremediğimiz bir dünya başka canlılar da lazım sağlıklı bir tankta. Bakteri popülasyonu ve sünger, bristleworm, podlar, vb. vb sayamadığım mikro hayat tankınızda tam yerleşmedi ise nitratı yüksek görmeniz normal bence.

Görüldüğü üzere olay bir bilinmeyenli birinci dereceden bir denklem değil. Hatta bu matematik değil, biyoloji! O nedenle PS deyip takılmayın oraya. Tuzlu su çok pahalı sonucunu yaratan etkenlerden birisi bu takıntı belki de. Siz her derde deva diye düşününce firmalar da üzerine tuhaf etiketler koyuyor bu cihazların.

Saygılarımla..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Siz olayı çözmüşsünüz Bedrettin Bey,  oldu olacak 1 damacanaya motor bağlayın olsun bitsin.

Varsa Tecrübelerinizi paylaşın ki bizde yıllarca tecrübe ettiğimiz konuları tekrar gözden geçirelim.

Merakımdan soruyorum  Akvaryum ölçüleriniz ve kullandığınız Ps nedir?   

Sene 2013 100x70x50h tankımda Curve 7 kullanıyorum. Tankta 4 adet L boy tang ve 7 tür de yine L boy diğer tür balıklardan vardır. Mercan deseniz keza yine öyle kayalar sarılıydı. Soğutucum yoktu, ayda 1 su değişimi yapardım bazen 1,5 ayda bir yapardım. Tuzum da Coral X Saltmix'ti. Ancak nitrat ve fosfatım yoktu. Peki neden yoktu PS kötüymüş madem nereye uçuyordu nitrat fosfat? Ayrıca hiçbir filtre medyası da kullanmıyordum. Ayrıca herkes kumu karıştırmaya korkarken bende Engineer Goby vardı dipteki kum bir gün olsun düz kalmıyordu heryer şantiye gibi kum tepeleri oluyordu. O Yığıyordu ben düzeltiyordum, bu kadar kum karışımında da kötü olan Curve 7 PS'yle nitrat fosfat görmedim. Acaba evin cephesi iyiyidi ondan mı olmuyordu.

burdaki asıl mesle ps in yetersizligi degil. bedreddin beyin demek istedigi de bu ps e cok fazla anlam yüklüyoruz bu konuda. curve 7 gayet başarılı bir ps işini bu hacimde fazlasıyla yapacaktır. ee peki bu durumda bu tankta 50 nitrat ın olmasının nedeni nedir. yaa fazla yemleme yaa kayaların gecmişinden gelen kirlilik ya balık yükü yada mikro yaşamın bakteri popilasyonunun tam anlamıyla oluşmaması. böyle bir durumda direk ps yetersiz demek fazla kolaycılık oluyor.  asıl mesele tank icinde bakteri popilasyonu ve canlı dengesini kurabilmek.

Metin Bey,

Merhabalar öncelikle. Sanırım bir yanlış anlaşılma oldu ve bunu düzeltmek için kendimi daha açık ifade etmeye gayret edeceğim.

Mesajınızdan anladığım kadarı ile benim PS gereksiz bir cihaz dediğimi düşünmüşsünüz.

Bir çok parametrenin etkili olduğu bir hobide tek bir cihaza bu kadar anlam yüklenmesini ben doğru ve akılcı bulmuyorum.
Ben PS'ın gereksiz bir cihaz olduğunu düşünmüyorum. Öyle düşünsem PS olmadan bir kurulum yapardım, benim tankımda da bir PS var. Demek ki PS karşıtı değilim. Sizden gelen tepkiye benzer tepkiler beklediğimi de mesajımda da belirttim;

Bu yazdıklarıma çok kişi tepki verecektir, bu benim şahsi görüşüm.
Bir kez daha yinelemem gerekir ise ben PS denilen cihaza gereğinden fazla anlam yüklendiğini düşünüyorum. Yaptığı iş tank için önemli ama markalar ve modeller arasında büyük farklar bence yok ve zaten cihazın çalışma mantığı gereğince de olamaz. Bu cihazda fark yaratacak tek şey motor ve ona ait teknoloji benim kanaattimce. Bu arada markalar ve modeller arasında büyük farklar olamaz derken aşırı derecede kalitesiz motorların kullanıldığı, motorların kağıt üzerinde yazılı kapasitelerine yaklaşmadığı, nano-pico için üretilen ufacık PS'ları bu değerlendirmeme katmıyorum. Onların beklenen başarımı vermeyeceği baştan belli. Şimdi size bu olayı nasıl bir algı yönetimi olduğunu anlatmaya çalışacağım. Ve bunu kendi PS'ım olan Reef Royal Aquatics üzerinden anlatmaya gayret edeceğim. Bu cihazı fiyatı uygun olduğu ve sessiz Jebao DC 1200 motoru için tercih ettim. Gövde olarak bildiğiniz en sık kullanılan tasarımda bir PS. Jebao DC 1200'ün şu anda görünen güncel fiyatı 240 TL, PS ise 700 TL. Motor dışında sadece akrilik ve plastikten oluşan o gövdenin motordan daha pahalı olmasını açıkçası ben anlamıyorum. Meşhur Çin menşeli FS sitesinde de birebir bu PS ile aynı Coral Box marka bir PS var. FS sitesinde Jebao DC 1200 motor 45 dolar, bu motorun takılı olduğu PS ise 200 dolar. Hemen hemen aynı oran orada da var.

Sonuç olarak PS denilen cihazda en büyük etken olan motorun fiyatının ürünün fiyatının 1/4'ü olup geri kalan kısmın akrilik ve plastiğe yüklenmesini ben anlamakta güçlük çekiyorum. Ayrıca daha önce de belirttiğim üzere cihazın çalışmasını sağlayan fizik prensibine adhezyon deniliyor. İrice taneciklerin su yüzeyine zayıf şekilde yapışması olarak özetlenebilecek bu fizik kuvvetini çok değiştirme şansınız yok. JNS diye bir marka var, bakıyorsunuz kabarcıkların yukarı çıktığı ızgaraya sübap benzeri konik bir şeyler yapmış, ATI'nin patentli su deirmenine benzer bir çırpıcısı var, vb. vb. Peki ATI'nin, bu patentli teknolojisinin diğer çırpıcılara göre nasıl bir farkı yarattığını gösterir bir ölçümü, çalışması, bilimsel verisi var mı? Ben araştırdım ama göremedim. Bu tasarımları pazarlayan firmaların ortak özelliği göze hitap etmeleri, farklı bir şey yapmış gibi kendilerini öne çıkarmaları ve fiyatlarının gerçekten de uçuk olması..

Bunlar benim şahsi görüşlerim. Beğenirsiniz-beğenmezsiniz. Ancak "Siz olayı çözmüşsünüz Bedrettin Bey,  oldu olacak 1 damacanaya motor bağlayın olsun bitsin." şeklinde biraz küçümser tavırda tepki vermeniz bence şık değil. Siz de anlatırsınız deneyimlerinizi. Tartışırız, konuşuruz, ortak bir fikre varmamız gerekmiyor. Forum zaten bu tip tartışmalar için değil mi? Yeni veya size ters gelen her fikre bu şekilde karşı çıkmanız gelişimi engellemez mi? 1990'larda akvaryunlara bakterileri öldürsün diye metilen mavisi damlatıyorduk, bugün tonla para verip suya bakteri kültürü döküyoruz. Dün doğru diye yaptıklarımızın, bugün çok yanlış uygulamalar olduğu ortaya çıkabiliyor. Biraz daha esnek görüşlü olmak faydalı bir şey bence.

Saygılarımla..

Yil olmus 2017 hala ps tartisiyorsak bosuna bu isle ugrasmayalim

Aaa. bedreddin bey. siz bu siteye sadece satılık ilanlar için girmiyormuydunuz ? 

Temizlerken Ati' ye yeni geline davranır gibi nazik davrandım yine de gövdede çatlaklar oluştu, BB king'i hunharca temizledim, elimden düşürdüm tek çatlak kırık olmadı. 3 senedir polario kullanıyorum, tık yok, 2 sene de 2 kez jebao blok patladı. Tunzenin 5 sene önce ki motorları hala 2. el satılıyor , jebaonun 3 sene önce ki wp serisinden bul bulabilirsen. Performans olarak o kadar parayı hakeden farklar olmasa da biri 2 senede çöp diğeri evladiyelik olabiliyor. BB king gövdesi kaç mm kalınlıkta bilginiz var mı, 6 mm di diye hatırlıyorum.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri