Keşfet

Tecrübeli Arkadaşlardan Bilgi İhtiyacı..

Bir Ps ' nin HİKAYESİ ; Ülkenin birinde giyimine düşkün, kendini beğenmiş bir kral varmış. Kendini çok akıllı sanan kral, giyim kuşamdan başka bir şey düşünmezmiş.

Günlerden bir gün komşu ülkenin kralı kendisini ziyeret etmek istediğini  bildirmiş. Elbette ki, bizim kralın ilk  aklın agelen yine ne giyeceği olmuş. Hemen adamlarını çağırtmış.

– “Tüm dünyaya haber gönderin” demiş. “Öyle bir elbise istiyorum ki,dünyada bir eşi daha olmasın. Bana böyle bir elbise dikecek terziyi zengin edeceğim. ”

Kısa bir süre sonra,haber her yana yayılmış. En iyi terziler, ellerindeki kumaşlarla, saraya gelmişler. Hepsi yapacaklarını krala anlatıyormuş. Ama kral anlatılanlardan hiç birini beğenmiyor;

– “Çok daha güzel olmalı !” diye bağırıp duruyormuş.

Sonunda çok genç bir terzi çıkmış kralın karşısına.

– “Sen ne getirdin bakalım” diye sormuş kral.

– “Benim getirdiğim çok özel sevgili kralım” demiş genç terzi. “Size öyle bir kumaş dokuyup,öyle bir elbise dikeceğim ki, sizden önce kimse böyle bir elbiseyi giymemiş olacak.”

Kral bu sözlere çok şaşırmış.

– “Ancak bir şartım var” demiş genç terzi. “Giysiyi bitirene kadar işimize hiç kimse karışmayacak.”

Kral aradaığını bulmanın sevinciyle kabul etmiş bu şartı. Hemen 50 kese altın verip;

– “Çabuk olun o zaman!” diye emretmiş.

Genç terzi hemen başlamış çalışmaya. Ertesi gün 100 kese altın daha istemiş kraldan.Kral hiç itiraz etmeden vermiş altınlarını...??? Aradan günler geçtikce, kral genç terzinin dokuduğunu söylediği kumaşı merak etmiş. Sonunda dayanamayıp, çalıştığı odaya girmiş. Genç terzi tezgahınbaşında harıl harıl çalışıyormuş. Kral sessizce bir süre izlemiş,bir şey göremeyince;

– “Demek bunca zamandır boş oturdun ha !” diye kükremiş.“Kese kese altınları ben boşunamı verdim sana Terzi sakin ve kendinden emin;

-“Saygıdeğer kralım” demiş. Bu kumaşı sadece akıllı insanlar  görebilir. Bakın ne kadar da güzel oldu. Öyle değil mi?”

Kral ne diyeceğini şaşırmış. Aptal durumuna düşmemek için;

– “Evet evet çok güzel”demek zorunda kalmış ve hızla çıkmış odadan. 

Kralın elbisesi şehirde kualktan kulağa dolaşır olmuş. “Sadece akıllılar görebilir !” İnsanların merakı bunu duydukça dah açok artıyormuşSonunda tören günü gelmiş. Halk toplanmış,hazırlıklar bitmiş.Terzi kralı soymuş ve gerçekten varmış gibi üzerine bir elbise giydirmiş. Sonrada karşısına geçip;

– “Çok şık oldunuz efendim” demiş. “Muhteşemsiniz.”

Kral genç terzinin bu iltifatları karşısında, aynada gördüğü çıplak bedene hiç aldırmadan;

– “Eline sağlık, çok güzel olmuş” demiş.

Kral yeni elbiseleri ile çıkmış saraydan. Dışarda toplanan halk kralı çıplak görünce çok şaşırmışlar. Ama kimse cesaret  edip krala gerçeği söyleyememiş. Birden küçük bir çocuk haykırmış;

– “KRAL ÇIPLAK ...."   :))))))   Bedreddin , Ufuk ve Tarık Bey sizi tebrik ediyorum ve Yorumlarınıza sonuna kadar katılıyorum,.

Herkes kendi tecrübesi ve ön görüleri ile yorumlarını belirtmiş.Ben de kendi tecrübemi aktarayım. Benim ps ile ilgili tecrübem üç farklı ps in hemen hemen aynı şartlarda kullanılması ile ilgili objektif bir karşılaştırma olarak görülebilir. Son üç yılda üç tankı sıfırdan kurdum. İlk iki tankta yaşadığım alg sorunları canımdan bezdirmiş ve tankları restlemek zorunda kalmıştım. Üstelik su değerlerim,ışıklandırma, ro su,ps  hiç birinde bir sorun yoktu. Son tankımda UFAK bir değişiklik yapıp psİ değiştim. Bu benim için küçük ama resif için büyük bir adım oldu.

1.tank

toplam su hacmi: 200 litre

ışıklandırma: 6x24 w: 144 w sıfır T5( 4 X 20.000K, 2 X 15.000 K)

ps: CURVE 7(sıfır)

su: sıfır TDS RO/DI

N:5-10

P: 0-0.05

Haftalık düzenli %10 su değişimi,fosfat artışında fosfat tutucu

Canlı yükü: SPS ve LPS karışık mercan , 1-2 tang ve 6-7 küçük balık

SONUÇ: 2. AYDAN İTİBAREN SAKAL YOSUNU BELASINDAN KURTULAMADIM, DiNO SONRASI TANK RESETLENDİ.

2.tank

toplam su hacmi: 240 litre

ışıklandırma: 6x24w : 144w sıfır T5( 4x20.000k,2x15.000k)

ps: CURVE 7 ve TUNZE

P: 0-0.05

Haftalık düzenli %10 su değişimi,fosfat artışında fosfat tutucu

Canlı yükü: SPS ve LPS karışık mercan , 1-2 tang ve 6-8 küçük balık

SONUÇ: 3. AYDAN İTİBAREN SAKAL YOSUNU BELASINDAN KURTULAMADIM,

3.tank

toplam su hacmi: 240 litre

ışıklandırma: 6x39w : 244w sıfır T5( 4x20.000k,2x15.000k)

ps:  BUBBLE KİNG MİNİ 180

P: 0-0.00

Haftalık düzenli %10 su değişimi

Canlı yükü: SPS ve LPS karışık mercan , 1 tang ve 6-8 küçük balık

SONUÇ: 4.AYINI BULAN TANKTA HENÜZ ZARARLI ALG OLUŞUMU GÖZLENMEDİ

Yukarıda yazdığım üç tanktaki tek değişiklik PS oldu. Son kurulumda ikinci el bir BK bulup aldım. Daha önceki pslerde olmadığı kadar güzel bir toplama yaptığına şahit oldum. Yani bu aletin yaptığı toplama ve köpük kalitesini görene kadar diğer iki psimin bu kadar efektif çalışmadığını anladım.Pahalı olarak bilinen pslerin bu işi nasıl yaptığının bilimsel yönü açısından bir fikrim yok ama yapıyorlar bi şekilde işte; bizzat deneyip gördüm. Tanktaki organikleri efektif bir şekilde toplamak resif tankının kalbi.Benim fikrim bu hobideki en önemli ekipmanın ps olduğu yönünde. Bugün mercan fiyatları 150-3000 tl arası değişiyor. Çok güzel bir mercan almadan önce çok iyi bir ps alın kendinize,  acımayın.

Moderatör tarafında düzenlendi:
RO cihazınızdan çıkan suyu test ettiniz mi? Belki içindeki filitrelerin kullanım süresi dolmuştur ve siz her su değişimizde nitrat ve fosfat azalması gerekeceğine tekrar yükseliyordur. Yemleme olayına da dikkat edin, donmuş yemi sık veriyorsanız o da nitrat ve fosfat yükselmesine neden olacaktır. Fosfat testinizi düzenli olarak yapın, fosfat yükselmeye başladığında fosfat tutucunuzu değiştirin, nitrat ile ilgili olarak, su değişimleri sonucunda nitrat seviyesini istediğiniz seviyeye indirin, ondan sonra nitrat yükselmeye başladığında su değişimi yapın derim. Nitrat ve fosfatı kısa sürede kontrol altına alamıyorsanız nedeni birçok sebep olabilir. Ps az geliyordur veya iyi toplamıyordur, kayalar iyi kürlenmemiş olabilir, balık sayısı tanka fazla geliyordur. 4 tang var demişsiniz, balıkların boyutu nedir acaba, 4 tane tang 300 lt lik full dolu mercan akvaryumunda bence kesinlikle fazla, bence max 2 adet olmalı. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri