Keşfet

Uv Kullani

sonofpoison

Yeni Üye
Ad Soyad
Sohal tang
Selamlar,

Sistemde UV isiga gerek warmidir ?

Bilgilerinizi paylasmanizi rica ederim.

Uv ışık kullanılabilir fakat uzun süreli kullanmanızı tavsiye etmem .

Yani kullanmasamda olur herhalde. İyi bir PS Olunca gerek kalmiyormu

ps ile alakası yok uv nin. bana göre illaki uv olacak diye bir şartta yok. benim sistemdede var ama ara ara kullanıyorum.

UV suda serbest yüzen bakterileri öldüren bir sistem. Faydalı bakterilerin hemen hemen hepsi bir medya üzerinde (kum, kaya, vs) sabit olduğundan bu ışından pek etkilenmiyorlar ama zararlı bakteriler ölüyor. Bu iyi yanıydı. Kötü yanıysa suda yüzen mikroalgleri de öldürüyor, bu mikroalgler ölünce su çok daha berrak gözükse de aslında akvaryumdaki besin düzeni olumsuz etkileniyor.

Evren beyin bahsettiği gibi UV nin PS ile alakası bulunmamaktadır. UV suda yüzen yüzebilen canlılara karşı etkilidir. Bunun dışında etkisi bulunmamaktadır. Ich gibi sağlık sorunları dahil. Genelde kullanım alanı bir kaç tanktan oluşan ortak sistemlerdir. Diğerlerine su ile taşınmasın diye zararlı canlılar.

Ülkemizde ise illa kullanılacaksa bile maliyeti nedeni ile sistem için yeterli olacak kapasitede olanı satın alınmamakla beraber bağlantı yeride çok önemlidir. Bu alet zararlı canlıları öldürebilsede sistemden atmamakta sisteme yük olarakta bindirebilmekte. Bu nedenle illa kullanacaksanız yeterli kapasitede olmasına özen gösterip buradan çıkacak suyu protein skimmer ın girişine verdirmeniz efektif olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki suda yüzebilen fitoplankton gibi canlılarıda öldürecektir.

Saygılşarımla

Kendi kişisel görüşüm ise çok anlamlı değil kullanmak.

Evren beyin bahsettiği gibi UV nin PS ile alakası bulunmamaktadır. UV suda yüzen yüzebilen canlılara karşı etkilidir. Bunun dışında etkisi bulunmamaktadır. Ich gibi sağlık sorunları dahil. Genelde kullanım alanı bir kaç tanktan oluşan ortak sistemlerdir. Diğerlerine su ile taşınmasın diye zararlı canlılar.

Ülkemizde ise illa kullanılacaksa bile maliyeti nedeni ile sistem için yeterli olacak kapasitede olanı satın alınmamakla beraber bağlantı yeride çok önemlidir. Bu alet zararlı canlıları öldürebilsede sistemden atmamakta sisteme yük olarakta bindirebilmekte. Bu nedenle illa kullanacaksanız yeterli kapasitede olmasına özen gösterip buradan çıkacak suyu protein skimmer ın girişine verdirmeniz efektif olacaktır. Ayrıca unutulmamalıdır ki suda yüzebilen fitoplankton gibi canlılarıda öldürecektir.

Saygılşarımla

Kendi kişisel görüşüm ise çok anlamlı değil kullanmak.

+1000

En dogru kisim ise malesef ekonomik sebeblerden yetersiz kalite ve watt degerinde Uv lerin kullanilmasi ve uv nin asla degistirilmemesi.

ben 100 lt nano da aqu.systems 16watt uvc ile birçok kez beyaz benek tedavi ettim, burada birkaç önemli husus var,

* lambanın ömrünü doldurmuş olmaması

* uv filtrenin konumu, içinde hava boşluğu oluşmayacak şekilde su çıkışı biraz daha yukarıda yüksek şekilde konumlandırılması

*uv filtrenin hergün 1 kez kapatılıp, lamba soğuduktan sonra içindeki suyun boşaltılması, amaç pisliklerin suyla beraber quartz içerisinden temizlenmesi ölü noktanın kalmaması

* akvaryum hacmine ve istenilen sterilizasyonun güvenliğine göre uygun debili pompanın kullanılması

Ben de UV kullaniyorum. Beyaz benek problemim hic olmadi, UV sayesinde mi degil mi onu bilemiyorum. Bakteriyel enfeksiyonlara karsi da etkili oldugu soyleniyor. Yanliz birsey var, mesela UV'yi devamli kullaninca baliklarin bagisiklik sistemi zayifliyor gibime geliyor. Akvaryum cok steril olunca bu sefer en ufak bir taban karismasinda, ya da bilmeden hasta bir balik ekledigimde baliklar daha cabuk hasta olabiliyorlar. UV'yi de timer'a baglayip belirli saatlerde kullanmak lazim belki de.

uvnin etkisini beyaz benekte 2-3 gün sonra görürsünüz balıkta benek miktarı ciddi bir şekilde azalmış olur , ama uv yi tankta bulaşıcı bir enfeksiyon yoksa kullanmak mantıklı değil. 3-4 hafta gibi uzun süreler aralıksız kullandım, farkettiğim şu oldu, uv döngüyü bozduğundanmıdır bilmiyorum ama büyük ihtimal öyle, ps çok daha fazla toplamaya başlıyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Konu biraz eski ama bende yaşadığım şeyleri yazayım istedim,daha önce yazdığım yazıda beyaz benek le mücadele için ,iç flitreyle birlikte satılan UV yi kullanmaya başladıktan sonra beyaz benek kayboldu ancak ,benim canımı sıkan yosun problemi tamamen ortadan kalkmış oldu,şu anda (tam olarak kaç ay oldu hatırlmayorum ancak)şimdi yavaş yavaş hortlamaya başladı,sanırım ,uv ampul değişimi gerek.şimdi nereden bulabiilirim diye araştırmak istiyorum.

lambaların değişimi için belirli bir zaman varmı?

Lamba ömrü bitince zaten sönüyor o zaman değiştirebilirsiniz.

Uv lambalar 30.000 saat civarı gidiyor.

30.000 saat çok değil mi Eşref? Bende tatlı suda kullandığım UV li bir dış filtre vardı, aldığım satıcı max. 1 seneden sonra lambasını değiştirmem gerektiğini söylemişti. 24 saat yanıyordu UV si ve 1 sene dolmadan bir gün söndü, ben de lambasını değiştirdim yine çalıştı. 

30.000 saat çok değil mi Eşref? Bende tatlı suda kullandığım UV li bir dış filtre vardı, aldığım satıcı max. 1 seneden sonra lambasını değiştirmem gerektiğini söylemişti. 24 saat yanıyordu UV si ve 1 sene dolmadan bir gün söndü, ben de lambasını değiştirdim yine çalıştı.
Eser'cim 24 saat yanmasını baz alırsak 30.000 saat rahat gider. Ben günde 3 saat çalıştırıyorum Timer ile 2 yılda bir değiştiriyorum ama normalde 24 saatte 3 saat çalıştırma ile 3 yıl rahatça kullanılabilir. Benim Japon akvaryumunda vardı uv seneler once 3-4 yıl 7/24 lambasının yandığını biliyorum, gerek kalmadı diyerek sistemden çıkardım 10 gün sonra su bakteri patlamasından dolayı yemyeşil oldu. Eski lambasına beraber çıkardığım gibi taktım 3 gün sonra gene 3-4 yıllık lamba olmasına rağmen suyu eski berrakligina kavuşturdu. Reefcantral de iyi hatırlıyorum 56.000 saat gidebileceğini yazan hobiciler vardı. Ama 25.000-30.000 saat rahat götürür.

Eşref benim UV Çin işi Sun Sun 303B diye bir modeldi. Sen piyasayı ve ürünleri bilirsin, var mı hala böyle bir UV filtre? Satıcı bana UV si 1 sene gider demişti ve 1 seneye az kala kendisi sönmüştü. Belki de benim filtrede takılı UV lamba Çin işi olduğundan dandik lambaydı?

9000 Saat/ Yıl dır :rolleyesblue:

Konu görüntüleyen kullanıcılar