Keşfet

Yeni Başlayanların En Sık Yaptığı Hatalar Neler?

narwhal

Yönetici
Yönetici
Ad Soyad
Selim
Merhaba,

İlk konu olarak hobiye yeni başlayan akvaristlerin en sık yaptığı hatalar neler bunları konuşalım. 

Yeni başlayanların canlı kaybı yaşamasına neden olan en önemli nedenler neler? Hobiye yeni başlayan arkadaşlar da tecrübelerini paylaşırsa daha iyi olur.

Bence en sık yapılan hatalar :

1. Malzeme konusunda gerekli yatırımı yapmayıp, daha çok canlıya para harcamak. Sonunda canlı kayıpları.

2. Mevcut akvaryumda bakılabiliceğinden daha fazla ve bakılamayacak türde canlılar seçip akvaryuma eklemek.

3. İlk kurulumda acele edip, canlı yüklemesine başlamak.

İlk tankımı kurarken yaptığım hataların bir kısmını sıralayabilirim;

- Tatlı suda discustan yumurta ve yavru aldıktan sonra oluşan gereksiz özgüven sonucu yeterince araştırma yapmadan tankı kurmaya kalkışmam,

- Canlı koymak için aceleci davranmak, 

- Su değişimleri için gerektiği kadar tuz bulundurmamak ve su değişimi yapmamak ( düzenli su değişiminden bahsetmiyorum, 3 ay boyunca hiç su değişimi yapmamıştım maalesef, çünkü su değişiminin neden gerektiğini ve ne kadar önemli olduğunu araştırmamıştım)

- Önce test alıp suyu kontrol etmek yerine canlı almayı tercih etmiştim.

gibi bir çok hatam olmuştu ve oldukça fazla canlı kaybetmiştim. Sadece yukarıda saydıklarıma dikkat ederek bile, şu anki tankımı canlı kaybetmeden ve sps'leri büyütebilecek seviyede korumayı, forumdan edindiğim bilgiler sayesinde başarabildim. Ama daha çok yolum olduğunun da farkındayım. Üstadların yardımıyla yola devam.

İyi ki varsın Resif Bölgesi...

HATALARIM:

* Benim ilk deniz akvaryumum RSM 130D, birinden kayası, kumu, balıkları, suyuyla beraber aldım getirdim eve. Akvaryumun suyunu 6 tane damacanaya boşaltmıştım, kum tabandaydı, balıklar başka bir kovadaydı, kayaları da poşede koymuştum :-( Bakterilerim ölmüş, hiç bilmiyordum bakteri diye birşey, akvaryumu aldığım kişi de söylemedi. Ben bunun üstüne kayalar temizlensin diye bir de güzelce fırçaladım onları ve akvaryumu kurdum. Hazır su diye hemen balıkları da koydum, hepsi öldü :-(

* RSM den 2. akvaryumum olan 250lt ye geçerken balık ve mercanları geçici olarak koyduğum kova çok küçüktü ve içine PS koymamıştım; hava motoru ve akıntı motoru vardı sadece. 1-2 günde herşey öldü

* Çok ucuz bir akvaryumcuya akvaryum yaptırdım, parasını peşin verdim, 3 ay sonra teslimat yaptı. Akvaryum 1 defa sumptan, 2 defa da dursodan su kaçırdı. Paramı geri alamadım, en sonunda sağlam bir akvaryum verdi ama hiç memnun kalmadım, bir daha da gitmem oraya.

* Katil Powder Blue' m (6 leşi var) un yanına balık almaya hala ve hala devam ediyorum :-(

* Octopus' un yanına başka mercan koydum, kolları diğerini yaktı

* Tüp Anemon' un yanına mercan koydum, kolları mercanı yaktı

* Aydınlatmam ve katkılarım yeterli değilken SPS ekledim, hepsi öldü

Galiba benimkiler bu kadar...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yapılan hatalardan en önemlisi sistemi kurmada, canlı eklemede acele edilmesi. Bir canlının ihtiyaçlarını bilmeden alınması. Canlı yükünün abartılması, Uygun ekipmanın ayarlanmaması. Birlikte yaşamayacak canlıların beraber alınması ve aynı tanka koyulması. Akvaryumdaki akıntının doğru ayarlanmaması. Akvaryum için yeterli kapasitede bir ps alınmaması. Aslında en çok canlı kaybına neden olan olayda canlıların beyaz benek gibi hastalıklara kapılması ve tecrübesizlikten dolayı doğru tedavinin uygulanmasındaki gecikme... Aklıma gelenler şimdilik bunlar.

Yaptığım yanlışlar;

- Malzeme seçimi yapmadan önce yeterince araştırma yapmamak ve satıcının bilgili olduğunu zannetmek, önerilen ürünleri almak

- Satıcının dürüst olduğunu sanmak (buna kimisi iyi niyet, kimisi saflık, kimisi de salaklık olarak niteleyebilir), önerilerini dinleyerek hareket etmek ve sonuç hüsran

- Suyun kimyasal dengesini sağlamadan canlı almak

- Birbiriyle uyumsuz balıklar/canlılar almak

- Tank hacmini hiç düşünmeden ve umursamadan tankı balıkla doldurmak

- Balıkları doğada bulamayacağı protein ve nişasta açısından oldukça zengin besinlerle, sebze ve meyveyle beslemeye çalışmak

- Test yapmamak, gereksiz görmek

- Su değiştirmemek, suyun hep temiz olarak kalacağına inanmak, protein skimmerın suyu her daim temiz tutacağını sanmak

- Skimmerı temizlememek, pis bırakmak

- Tanka bayramlarda şeker atmak, kafam bozulduğunda alkol vermek

Biraz da ironi yaptım kimse kızmasın.

Aklıma ilk gelenler;

- Araştırma yapmadan canlı almak

- Yeni ithal edilmiş canlıları satın almak

- Balıkların akvaryumdan dışarı atlaması

- Karantinaya almadan akvaryuma balık eklemek

Su kimyası hakkında gerekli bilgileri bilmemek.Akvaryumundaki canlıların ihtiyacını testlerle devamlı kontrol etmemek.

yüz litrelik akvaryuma tang türleri eklemek

pH yı yanlış ölçüp dengeleyeceğim derken dengedeki pH yı alt üst etmek

Gene testlere çok gücvenip bazı değerleri değştirmeye çalışmak ve dengeyi bozmak

Ucuz aletlere kanıp iki katı para harcamak

Canlı kayaları görmeden internetten almak

İtalattan yeni gelen balıkları alıp karantina kullanmadan anatanka koymak. (bu 4 üncü tankım her seferinde karantina şart dememe rağmen birtürlü kuramadım)

Balling yöntemini yeteri kadar araştırmadan yanlış uygulamak ve dengeleri bozmak

1 yıl içinde 4 ayrı tuz kullanmak

Hala farkında olmadığım diğer hatalarım

Yazdıklarınıza hak vermemek mümkün değil . Genelde yapılan hataların özünde bilgi eksikliği yatıyor .

Hepimizde en başta benzer hatalar yaptık . Azımsanmayacak sayıda insan ise ilk 6 aydaki hatalarından hobiden

soğumuş ve çevresinidekileri halen soğutmakta  . Bazılarımız hatalardan ders almaya çalışmış okuma

araştırma derdine düşmüştür .Fakat bilgiye ulaşmada bazı aksaklıklar olduğunu ve insanların kestirmeden gittiğini görmekteyim .

En çok okunan konuların "akvaryum günlükler"i olduğu bir ortamda benim gözlemlediğim insanların bilgiye bu başlıklardan

ulaşmaya çalışmasıdır . Belli bir bilgi düzeyine gelmiş bir hobicinin bu başlıklarda doğru yanlışı ayırt etmesi

olasıyken acemi hobiciler her tankdan birşeyler alarak ucube tanklar oluşturmaktadır. Bu bağlamda

akvaryum günlüklerinin çokda önemli başlıklar olduğuna dikkat çekmek isterim . Bu akvaryumların daha iyi

anlaşılması adına belli kurallar konulmasının doğru olacağını düşünüyorum . Örneğin başlık sahibinin

A dan Z ye ekipman , dozaj , canlı yükü , hatalar, bakım ve değişikliklerin ayrıntılı vermesi teşvik edilebilir .

Hobiye yeni başlayanlar başlığının altında gerekli önemli başlıklar olmasına rağmen bunlara daha fazla

okunması için banner tarzı dikkat çekici tanıtımları yapılmalıdır .

Biraz ne gibi hatalar yaptıkdan ziyade başkaları aynı hatayı yapmamasına yoğunlaşmak istedim .

• kalitesiz malzemeye para vermek,
  • gerekli su değişimini yapmamak,
  • test yapmamak ( gerek görmemek)
  • t5 ömrünü uzatmak
  • aşırı canlı yüklemesi yapmak 
benim hatalarım arasındaydı, şimdi forumlar ve bilgi paylaşımı sayesinde daha güzel sonuçlar alıyorum.

Merhaba arkadaşlar...

Bence önemli bir konuya değinilmiş çok yararlı olacağını düşünüyorum, kendi tecrübelerime dayanarak söylece  nedenleri sıralamam gerekirse

- Bilgi eksikliği, kesinlikle araştırmadan bilgilerin doğrluğu ispatlatılmadan yüzeysel tavsiyelere dayanarak tank kurmak.

- Ne besliyeceğine karar verememek veya bir tankta herşeyi beslemeye kalkışmak

- Tankta bulunan canlıarın neyle, nasıl beslendiğini bilmemek araştırmamak. Bu canlıların birbireri ile uyumlu yaşayıp yaşamadığını araştırmamak

- Test yapmadan tahminle iş yapmak

- Beslemeyi  düşündüğü canlıya ve canlılara göre uygun bir tank yapmama ve uygun ekipman seçmemek

- Bize bişey olmaz olsada sorar bir yolunu bulurum mantığı

Ayrıca sevgili Gökçe ve Cihanın tespitleride çok doğru tamamına katılıyorum. Dolayısı ile yapılan hatalar okadar çokki yazmakla pek  bitmez, en önemli faktör insan, okumalı, araştırmalı, sorgulamalı ve doğru bilgiye ulaşmalı. Yani kaçımızın  elinde beslediğimiz canlılarla alakalı kitap var bu soruyu bir soralım.

Okumak, emek vermek, bilgiye ulaşmak. İş ne kadar ilmine uygun yapılırsa o kadar hatasız olur...

Yener YILMAZ

AtölyeResif

0541 610 0 639

Sorumluluk sahibi hobici ve satıcılar gerçekten bu hataların düzelmesi için gerekli ama ben kendim birçok kez yanlış tavsiyelere maruz kaldım kimin söylediğine güvenilip kiminkinin göz ardı edileceğini bilmek biraz zor. Özellikle hobiye yeni başlayanlar için bu iş neredeyse imkansız. Her tankın kendine has olması ve bir tankta çalışan yöntemin diğer tankta sorunlara yol açması mümkün ama bun olasılıklar yeterince kez denenmiş yöntemler ile sınanabilir.

Mesleğim gereği deney yapmak benim işim tankımdada bazen bunu yapıyorum. Ama bunu yaparken kontrol şart Cihan Beyin yazdığı gibi bir hobicinin denemek için yaptığı ve başarılı olduğu birşey başka bir tankta çok büyük sorun yaratabilir. Yeni başlayanların devamlı okuması ve birçok fikir alarak sentez yapması gerekir. Bence asla tek bir kişiden duyduğunuz şeyi birkaç kaynaktan onaylamadan denemeyin derim. 

Örneğin her konuya yazdığım bir Dyno problemim oldu bu konuda okadar farklı fikirler ve tavsiyeler geldi ki bir kısmını uygulasaydım herhalde şu anda sıfırdan kurulma aşamasında yada hobiyi bırakmış durumdaydım. Okumak daha çok okumak sormak ve hepsini birleştirip ortak doğrular üzerinden müdahale etmek lazım. 

Bu hobinin temeli sabır hiç bir işde acele etmemek lazım birileri yazmıştı güzel bir söz var "iyi hiçbirşey birgünde olmaz, ama herşey bir anda kötüleşebilir" gibi birşeydi katlettim sözü ama anafikri buydu söyleyenden özür dilerim.  

En ufak aksaklıkta panik, acil müdahale telaşı. Yapılan müdahale sonucunda da hemen sonuç bekleme. Tabi ki hemen düzelmeyen sonucunda başka başka müdahaleler. Ama en önemlisi bütün bu telaşı canlı alırken bile yapma. Bırak ithalattan son kalanları al, o bile kalan sağlar bizimdir durumu. Aldığın mercansa hemen tanka aktarma mümkünse dip yap yada imkanın varsa ayrı bir yerde bir kaç gün gözle (küçük bir yavruluk bile işe yarar. Aldığın ya da alacağın balıksa alacağın yere gitmeden önce tankında neler yaşamalı ve yaşatabilirmisin diye araştırma yapmalı, ne istediğini bilerek gitmeli ve o listenin dışına çıkmamalı. Her güzele güzel dememeli.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap veren herkese teşekkürler. Yazılanları aşadaki maddelerde kabaca özetledim. 

Yeni başlayanların en sık yaptığı hatalar aşağıdaki gibidir:

Ekonomik nedenlerden kaynaklanan hatalar
- Akvaryumda yeterli teknik altyapı olmadan canlı eklemak

- Tuz, test, vb hayati öneme sahip olan malzemelere yatırım yapmamak

Bilgisizlikten kaynaklanan hatalar

- Canlıların bakımı hakkında yeterli bilgi edinmemek

- Deniz akvaryumunun temeli olan nitrojen döngüsü, su kimyası gibi konular hakkında yeterli bilgi edinmeden akvaryum kurulumu

- Uyumsuz, bakımı zor ya da sistemin kaldırabileceğinden fazla canlı eklemak

Acelecilikten kaynaklanan hatalar

- Sağlıksız, yeni ithal edilmiş canlı satın almak

Cihan abinin de değindiği gibi, bu 3 kategoride sıraladığımız sorunları nasıl çözebiliriz? 

Öncelikle akvaryum kurulumu için olmazsa olmaz ekipmanlar nedir, bunların bir listesini yapmamız gerekir diye düşünüyorum. Tuz, testler, filtrasyon, aydınlatma, vb. Yeni başlayan herkesin mutlaka okuması gereken kısa bir yazı. Hangi ekipman, ne işe yarar? Tüm bunların bulunduğu bir kitapçık gibi. Fakat bu kitapçığı yeni başlayanlara nasıl ulaştırabiliriz? Sitede mi olmalı, yoksa nerelere dağıtılmalı? Bu gibi konularda önerilerinize ihtiyacımız var.

Bilgisizlikten kaynaklanan hatalar konusunda da detaylı olmasa da sitenin ana sayfasında akvaryumcularda en sık görülen türleri içeren bir database olmalı. Mobil de olursa, herkes akvaryumcudan girip o balığın ihtiyaçlarına telefondan bakabilir.

Ekipmanlar için yazılacak kitapçık gibi aynı zamanda nitrojen döngüsü, karantina akvaryumu, kimyasal filtrasyon, biyolojik filtrasyon gibi herkesin bilmesi gereken konularda da yeni başlayanların kolaylıkla ulaşabileceği yazılar olması gerekiyor.

birde canlı resim ve isimeri olursa mükemmel olur 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri