Keşfet

Yeni Kurulum Hakkında & Tanışma

dgkngrbz

Yeni Üye
Ad Soyad
Doğukan Gürbüz
Herkese merhabalar,

15 senelik tatlı su akvaryum hobim üzerine uzun zamandır istediğim tuzlu su tankımın kurulumunu uzun süreçli araştırmalar, sayısız forum sayfası gezintileri, bolca harcanan para :(  , zaman zaman umutsuzluk  ve hep sonunda heyecanla tamamladım.  Akvaryuma ait görsellerim aşağıdadır. 

EKİPMANLAR :

1) Yener Yılmaz yapımı 60x60x45 Arkadan 13cm sumplı akvaryum ve 125 Lt. RO suyu . (hanımın izin verdiği ölçüler ????????)
2) Tunze 9004 DC Protein Skimmer
3) Eheim 200W ThermoControl E Isıtıcı
4) Eheim 1000 Kafa Motoru (sirkülasyon için)
5) Eheim 1000 Kafa Motoru (su tamamlama sistemi için)
6) LightSpect LS70S 70W Gün Simülasyonlu Aydınlatma Sistemi
7) LightSpect Aydınlatma Bağlantılı  Soğutucu Fan ve Termostat
????DIY Manyetik Şamandıralı Su Tamamlama Sistemi
9) Tunçmatik Lite 850 UPS Güç Kaynağı ( elektrik kesildiğinde tüm sisteme 2 saat güç sağlıyor) 
10) Jebao RW8 DC Dalga Motoru
11) Natures Ocean Canlı Kum 18 Kg
12) Natures Ocean Canlı Kuru Kaya 20 Kg
13) Prodibio Biodigest Bakteri Kültürü
14) Prodibio Bioptim Bakteri Besini
15) PH, NH3, NO2, NO3, KH, PO4, Ca, Mg, Cu, SiO2 Testleri
16) ATC Özellikli Refraktometre
17) Özel Yapım Elektrik ve Tuş Kombinasyon Sistemi
18) Deiyonize Su Üretebilen, Silikat Filtreli RO Sistemi
19) AquaForest Reef Salt Tuz

AKVARYUM DEĞERLERİ: (kurulumdan 10 gün sonra yapılan ölçümler) 

Sıcaklık: 26 Derece
Tuz Öncesi RO Su TDS : 0
Tuzluluk: 1.026 
PH : 8
NH3 : 0
NO2 : 0,1
NO3 :
KH : 9
PO4 : 0
SiO2 : 0
Ca & Mg : Test Edilmedi.

Not : 10 Gün sonunda her hangi bir diatom belirtisi görülmedi. 

1) Deneyimli hobici arkadaşlardan bazı tavsiyeler talep ediyorum. Kurulumdan beri 10 gün geçti. Su değerlerim yukarıdaki gibi. Su aşırı berrak, kokusuz. Isı sabit. Tuz sabit. Aydınlatma %0 - %80 aralığında 12 saatlik simülasyon döngüsünde çalışıyor. Tüm sistemlerim istenilen şekilde çalışmakta.  Kurulumda 1 er tüp Biodigest ve Bioptim girişi yaptım. 1 hafta sonra 1 er tüp daha Biodigest ve Bioptim girişi yaptım. yukarıdaki akvaryum değerlerim 2.katkı girişinden 1 gün sonra alınmış değerler. Skimmer yarı kuvvette güzel köpük yapıyor ancak koyu renkli pislik çok hafif var ( az biraz iz gibi) . Skimmer biraz su biriktiriyor bu pislikle birlikte. Geri kalan herşey çok stabil ilerliyor. Ancak değerlerim sanki döngünün işine başladığı kanısını bana veriyor ama çok fazla acemi olduğum için hem biraz sabredemiyorum hemde, diotom sürecinde ortaya çıkan yosunlaşmaları bekliyorum. bu konuda yardımcı olabilir misiniz ? döngünün başlaması için diatomda ortaya çıkan yosunlaşmaları görmemiz gerekli midir ? yoksa bazı durumlarda bu aşamayı farketmeden döngü başlayabiliyor mu ? her gün camlarımda kumlarımda izler arıyorum ancak akvaryum müthiş seviyede tertemiz. Sudaki bakteri yoğunluğunu merak edip iş yerimde kullandığım mikroskopta su damlasına 60kat yakşarak bakterileri gözlemledim. çok sayıda mevcut ve hareketliler. canlı girişi için beklemeye devam etmeli miyim ? yada bu süreci nasıl hızlandırabilirim ? 

2) Ayrıca sistemim ile ilgili aklınıza gelen tavsiyeleri de yazarsanız çok memnun olurum. Tuzlu su akvaryumunda çok yeniyim. illaki hatalar yapacağım. fark ettiklerinizi de yazarsanız daha işin başındayken kurtarmış oluruz.

3) Canlı girişi için öncelikli olarak temizlik ekibi koymam gerekli. bu ölçüdeki bir akvaryuma hangi temizlik canlılarını tavsiye edersiniz ? 

4) Su değişimi daha yapmadım. günlük 1,5 - 2 lt. su buharlaşıyor. sistem otomatik tamamlıyor. 15 günde bir 25 lt kadar su değiştirmeyi planlıyorum. Ancak bu değişimlere ne zaman başlamalıyım ? 

5) RW8 damga motorunu malesef 1.derecede sabit hızda orta yükseklikten su yüzeyini fokurdatacak şekilde çalıştırabiliyorum. çok denedim. akvaryumun neresine ne açıyla koyarsam koyayım kumları çok fazla taşıdı. şuan ki konumunda 1.derecede kum taşımıyor. yüzdeyde çok iyi bir dalga var. Oksijen testinde oksijenim çok yüksek çıktı. bu seviye hız canlı girişinden sonra soft mercanlarla birlikte akvaryum için yeterli gelir mi ? 

6) Herhangi bir mekanik filtrasyon ürünü kullanmıyorum. Diatom sürecinden sonra gün aşırı elyaf değişimi yaparak partikülleri tutmak istiyorum. Uygulama doğru mudur ? ayrıca sump sepetimde 2. bölmede kokuları engellemek için aktif karbon kullanımı gerekli midir ? 

Şimdilik aklıma gelen her şeyi yazdım. biraz başınızı da ağrıtmış olabilirim. Düşüncelerini ve tavsiyelerini yazacak olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Zaman zaman bu post altında sizlerden tavsiyeler almak isterim. 

Ekli dosyayı görüntüle 54089

Ekli dosyayı görüntüle 54090

Ekli dosyayı görüntüle 54091

Ekli dosyayı görüntüle 54092

Bir tane molly koy onu besle. Başlangıç hızlanır.

Herkese merhabalar,

15 senelik tatlı su akvaryum hobim üzerine uzun zamandır istediğim tuzlu su tankımın kurulumunu uzun süreçli araştırmalar, sayısız forum sayfası gezintileri, bolca harcanan para :(  , zaman zaman umutsuzluk  ve hep sonunda heyecanla tamamladım.  Akvaryuma ait görsellerim aşağıdadır. 

EKİPMANLAR :

1) Yener Yılmaz yapımı 60x60x45 Arkadan 13cm sumplı akvaryum ve 125 Lt. RO suyu . (hanımın izin verdiği ölçüler ????????)
2) Tunze 9004 DC Protein Skimmer
3) Eheim 200W ThermoControl E Isıtıcı
4) Eheim 1000 Kafa Motoru (sirkülasyon için)
5) Eheim 1000 Kafa Motoru (su tamamlama sistemi için)
6) LightSpect LS70S 70W Gün Simülasyonlu Aydınlatma Sistemi
7) LightSpect Aydınlatma Bağlantılı  Soğutucu Fan ve Termostat
????DIY Manyetik Şamandıralı Su Tamamlama Sistemi
9) Tunçmatik Lite 850 UPS Güç Kaynağı ( elektrik kesildiğinde tüm sisteme 2 saat güç sağlıyor) 
10) Jebao RW8 DC Dalga Motoru
11) Natures Ocean Canlı Kum 18 Kg
12) Natures Ocean Canlı Kuru Kaya 20 Kg
13) Prodibio Biodigest Bakteri Kültürü
14) Prodibio Bioptim Bakteri Besini
15) PH, NH3, NO2, NO3, KH, PO4, Ca, Mg, Cu, SiO2 Testleri
16) ATC Özellikli Refraktometre
17) Özel Yapım Elektrik ve Tuş Kombinasyon Sistemi
18) Deiyonize Su Üretebilen, Silikat Filtreli RO Sistemi
19) AquaForest Reef Salt Tuz

AKVARYUM DEĞERLERİ: (kurulumdan 10 gün sonra yapılan ölçümler) 

Sıcaklık: 26 Derece
Tuz Öncesi RO Su TDS : 0
Tuzluluk: 1.026 
PH : 8
NH3 : 0
NO2 : 0,1
NO3 :
KH : 9
PO4 : 0
SiO2 : 0
Ca & Mg : Test Edilmedi.

Not : 10 Gün sonunda her hangi bir diatom belirtisi görülmedi. 

1) Deneyimli hobici arkadaşlardan bazı tavsiyeler talep ediyorum. Kurulumdan beri 10 gün geçti. Su değerlerim yukarıdaki gibi. Su aşırı berrak, kokusuz. Isı sabit. Tuz sabit. Aydınlatma %0 - %80 aralığında 12 saatlik simülasyon döngüsünde çalışıyor. Tüm sistemlerim istenilen şekilde çalışmakta.  Kurulumda 1 er tüp Biodigest ve Bioptim girişi yaptım. 1 hafta sonra 1 er tüp daha Biodigest ve Bioptim girişi yaptım. yukarıdaki akvaryum değerlerim 2.katkı girişinden 1 gün sonra alınmış değerler. Skimmer yarı kuvvette güzel köpük yapıyor ancak koyu renkli pislik çok hafif var ( az biraz iz gibi) . Skimmer biraz su biriktiriyor bu pislikle birlikte. Geri kalan herşey çok stabil ilerliyor. Ancak değerlerim sanki döngünün işine başladığı kanısını bana veriyor ama çok fazla acemi olduğum için hem biraz sabredemiyorum hemde, diotom sürecinde ortaya çıkan yosunlaşmaları bekliyorum. bu konuda yardımcı olabilir misiniz ? döngünün başlaması için diatomda ortaya çıkan yosunlaşmaları görmemiz gerekli midir ? yoksa bazı durumlarda bu aşamayı farketmeden döngü başlayabiliyor mu ? her gün camlarımda kumlarımda izler arıyorum ancak akvaryum müthiş seviyede tertemiz. Sudaki bakteri yoğunluğunu merak edip iş yerimde kullandığım mikroskopta su damlasına 60kat yakşarak bakterileri gözlemledim. çok sayıda mevcut ve hareketliler. canlı girişi için beklemeye devam etmeli miyim ? yada bu süreci nasıl hızlandırabilirim ? 

2) Ayrıca sistemim ile ilgili aklınıza gelen tavsiyeleri de yazarsanız çok memnun olurum. Tuzlu su akvaryumunda çok yeniyim. illaki hatalar yapacağım. fark ettiklerinizi de yazarsanız daha işin başındayken kurtarmış oluruz.

3) Canlı girişi için öncelikli olarak temizlik ekibi koymam gerekli. bu ölçüdeki bir akvaryuma hangi temizlik canlılarını tavsiye edersiniz ? 

4) Su değişimi daha yapmadım. günlük 1,5 - 2 lt. su buharlaşıyor. sistem otomatik tamamlıyor. 15 günde bir 25 lt kadar su değiştirmeyi planlıyorum. Ancak bu değişimlere ne zaman başlamalıyım ? 

5) RW8 damga motorunu malesef 1.derecede sabit hızda orta yükseklikten su yüzeyini fokurdatacak şekilde çalıştırabiliyorum. çok denedim. akvaryumun neresine ne açıyla koyarsam koyayım kumları çok fazla taşıdı. şuan ki konumunda 1.derecede kum taşımıyor. yüzdeyde çok iyi bir dalga var. Oksijen testinde oksijenim çok yüksek çıktı. bu seviye hız canlı girişinden sonra soft mercanlarla birlikte akvaryum için yeterli gelir mi ? 

6) Herhangi bir mekanik filtrasyon ürünü kullanmıyorum. Diatom sürecinden sonra gün aşırı elyaf değişimi yaparak partikülleri tutmak istiyorum. Uygulama doğru mudur ? ayrıca sump sepetimde 2. bölmede kokuları engellemek için aktif karbon kullanımı gerekli midir ? 

Şimdilik aklıma gelen her şeyi yazdım. biraz başınızı da ağrıtmış olabilirim. Düşüncelerini ve tavsiyelerini yazacak olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Zaman zaman bu post altında sizlerden tavsiyeler almak isterim. 

Ekli dosyayı görüntüle 54089

Ekli dosyayı görüntüle 54090

Ekli dosyayı görüntüle 54091

Ekli dosyayı görüntüle 54092
Hayırlı olsun öncelikle, güzel bir sistem yapmışsınız, bir çok ayrıntı düşünülmüş. 

1- Diatom süreci yakında patlar, girdiğiniz bakteri vb içerikler bunu hızlandırıyor, yukarıda arkadaşın dediği gibi moly girilebilir veya kuma bir yere karides parçası. Hizlandirmaniza bence gerek yok süreci zaten güzel bir şekilde işletmişsiniz. İçeride canlı olmadığından PS nin bir şey toplamamasi gayet normal dir.

2-Şuanda sistem gayet iyi görünüyor, tuzu 1025 e ayarlayın. 

3- Diatom patladıktsn sonra, snail, conch girin, snaili turbo alın, dayanıklı ve işini iyi yapıyor. 

4-Su değişimi yapmayin şimdilik, sistem oturmadan yapılan herşey bakterileri sistemden uzaklaştırır. Diatom olmuşsun, canlı girişini yapın, bir süre sonra.

5-Benim bir önceki akvaryumum ile aynı ölçülerde sizinki. Bende rw4 var, ben full de kullandım. Toprak kalkar, iyicene canlandıran sonra oturacaktır. 1. Kademe az gelir. Dalga motoru her yerde su hareketini sağlamalıdır. 

6- Ben akvaryumumda zeolit ve bio farm haricinde bir şey tutmuyorum, karbon içerisinde her şeyi tutar, biraz kullanın ama çok gerekli mi derseniz bence gerekmez bilginiz olsun, bir kaç kere elyaf kullanın 1-2 gün sonra çıkartıp atın. Sonra Kullanmanıza gerek yok. 

Her zaman yazabilirsiniz, elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım. İyi hobiler, bu arada adım Barış. 

Hayırlı olsun öncelikle, güzel bir sistem yapmışsınız, bir çok ayrıntı düşünülmüş. 

1- Diatom süreci yakında patlar, girdiğiniz bakteri vb içerikler bunu hızlandırıyor, yukarıda arkadaşın dediği gibi moly girilebilir veya kuma bir yere karides parçası. Hizlandirmaniza bence gerek yok süreci zaten güzel bir şekilde işletmişsiniz. İçeride canlı olmadığından PS nin bir şey toplamamasi gayet normal dir.

2-Şuanda sistem gayet iyi görünüyor, tuzu 1025 e ayarlayın. 

3- Diatom patladıktsn sonra, snail, conch girin, snaili turbo alın, dayanıklı ve işini iyi yapıyor. 

4-Su değişimi yapmayin şimdilik, sistem oturmadan yapılan herşey bakterileri sistemden uzaklaştırır. Diatom olmuşsun, canlı girişini yapın, bir süre sonra.

5-Benim bir önceki akvaryumum ile aynı ölçülerde sizinki. Bende rw4 var, ben full de kullandım. Toprak kalkar, iyicene canlandıran sonra oturacaktır. 1. Kademe az gelir. Dalga motoru her yerde su hareketini sağlamalıdır. 

6- Ben akvaryumumda zeolit ve bio farm haricinde bir şey tutmuyorum, karbon içerisinde her şeyi tutar, biraz kullanın ama çok gerekli mi derseniz bence gerekmez bilginiz olsun, bir kaç kere elyaf kullanın 1-2 gün sonra çıkartıp atın. Sonra Kullanmanıza gerek yok. 

Her zaman yazabilirsiniz, elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım. İyi hobiler, bu arada adım Barış. 
Cevabınız için teşekkür ederim Barış Bey. herhangi bir hızlandırıcı kullanmadan bu şekilde beklemeye karar verdim umarım aylar sürmez. dalga motoru konusunda araştırmalarım sürüyor. belki 2.bi destek motoru ekleyebilirim. tunze 6040 olabilir. bu sayede rw8 i daha düşük çalıştırabilirim. canlılar ileride tanka girdiğinde pislikleri tutabilecek mekanik filtrasyon aracımız yok (iç filtre, elyaf vs gibi ) bu sebeple temizlik elemanı olarak koyduğumuz canlılar balık pisliklerinide parçalayıp yok edebiliyorlar mı ? yoksa gün aşırı değişen elyaf mı yardımcımız olacak bu konuda ? 

MErhaba arkadaşlar. malesef 1.5 ay'a yaklaşıyorum ve hala diatom ile ilgili en ufak hareketlilik yok. işin ilginç tarafı tüm akvaryum değerlerim istenilen seviyede olmasına karşın skimmer'ım garip renkli şeyler topluyor. resimlerini ekliyorum. artık sabrımda çok kalmadığı için içine 1 tane ufak soyulmuş karides bıraktım. herşey tertemiz belki de bakterilerin besleneceği bir pisliğe ihtiyacı olduğunu varsayarak. Sizce ne ters gidiyor yada diatom olmadan sistem döngüye başlamış olabilir mi ?  Resimler karides i koymadan 1 gün öncesi. 

Ekli dosyayı görüntüle 54415

Ekli dosyayı görüntüle 54416

Ekli dosyayı görüntüle 54417

Bende yeni kurulum yaptim 7. Gun suanda kumu yikamadan koydum ve tortu toplasin diye su dususune elyaf koymustum elyafi aldigimda ve camlarda kalan ince kumu temizledigimde benim PS de ayni duruma geldi sanirim kum iyice oturmadigindan havalanen ince kumu topluyor olabilir ben oyle dusundum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bende yeni kurulum yaptim 7. Gun suanda kumu yikamadan koydum ve tortu toplasin diye su dususune elyaf koymustum elyafi aldigimda ve camlarda kalan ince kumu temizledigimde benim PS de ayni duruma geldi sanirim kum iyice oturmadigindan havalanen ince kumu topluyor olabilir ben oyle dusundum.
kumum natures ocean'ın ıslak canlı kumu paketinden cıkarıp ekleme yapılması tavsiye ediliyordu. hiç yıkamadım. skimmer'ın topladığı pislik hafif amonyaklı kokuyordu. Sizce hatalı bir işlem yapmış olabilir miyim diatomu geciktirecek. Sanki hiç başlamayacakmış gibi geliyor ????

Merhaba Arkadaşlar, kurulumum neredeyse 2 ay olmak üzere. sabredemediğim için akvaryuma 1 tane karides yerleştirerek çürümesini bekledim. çürümesinin üzerinden 3-4 gün geçti . hala devam ediyor. ancak diatom ile ilgili hiç bir belirti yok. olcak gibi bir izlenimimde yok. kayalar bana ben onlara bakıp duruyoruz ????

Dün gece ölçümlerimi yaptım. akvaryum değerlerim aşağıdaki gibi

Sıcaklık: 25 Derece ( 1 ay önce 26 artık 25e sabit) Tuz Öncesi RO Su TDS Tuzluluk: 1.025 ( 1 ay önce 1026 idi)PH : 7,8 ( 1 ay önce 8 idi.düşme başladı)NH3 : 0 (geçen ay ile aynı)NO2 : 0,1 (geçen ay ile aynı)NO3 : 1 (geçen ay 0 idi)PO4 : 0 (geçen ay ile aynı)SiO2 : 0 (geçen ay ile aynı)

Sormak istediğim şu ; akvaryumu kurarken silikat filtresinden ro suyunu geçirerek 0 TDS su ile kurulum yaptım. Diatom bakterilerinin sudaki silikatı yok ederek beslendiğini biliyorum. Ancak suyumda silikat hiç yok. Diatom görmememin nedeni bu olabilir mi ? 

2 ay oldu ve çok sıkıldım. Tavsiyelere gerçekten ihtiyacım var yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. 

2 ay bana cok uzun geldi olculerim sizinle birebir ayni sadece sump 20 cm bende ve 13 gun oldu diatom basladi. 

Yaptigim baslangicta 3 gun boyunca 3 parca granul yem attim ve her gun biodigest ve stopammo girisi yaptim 5 tup suanda kayalarda diatom basladi conch ve snail girisi yapildi. Elinizde varsa biodigest girin derim ve birkac parca yemleme. Ilerde tankinizda olmasini dusunuyorsanizda damsel giriside yapilabilir surec hizlanmasi ve takibi acisindan dayanikli canli ancak denek gibi kullanmak bilemedim :) bu karar sizin.

Karides girisini atlamisim bence biodigest girin yeterli olacaktir. Karides yeteri kadar beslenmeyi destekler diye dusunuyorum

Moderatör tarafında düzenlendi:
o dalga motoru içerde fırtınalar koparıyor olabilir, ps de güçlü topluyorsa herhangi bir oluşum gözlemleyemiyor olabilirsiniz.

tabi herşey olması gerektiği gibi göründüğü için başka bir açıklama bulamadım. ps i kapatıp dalga motorunu da kısın, bir iki de snail conch atıp yemleme yapın, nitrit sıfırlanınca normal seyrine döner balık mercan girersiniz artık.

2 ay bana cok uzun geldi olculerim sizinle birebir ayni sadece sump 20 cm bende ve 13 gun oldu diatom basladi. 

Yaptigim baslangicta 3 gun boyunca 3 parca granul yem attim ve her gun biodigest ve stopammo girisi yaptim 5 tup suanda kayalarda diatom basladi conch ve snail girisi yapildi. Elinizde varsa biodigest girin derim ve birkac parca yemleme. Ilerde tankinizda olmasini dusunuyorsanizda damsel giriside yapilabilir surec hizlanmasi ve takibi acisindan dayanikli canli ancak denek gibi kullanmak bilemedim :) bu karar sizin.

Karides girisini atlamisim bence biodigest girin yeterli olacaktir. Karides yeteri kadar beslenmeyi destekler diye dusunuyorum
Teşekkür ederim cevabınız için. ilk günden itibaren ilk kurulumla birlikte 15 günde bir 1 adet biodigest 1 adet bioptim girişi yaptım. çoğu yerde öyle okumuştum. biri bakteri kültürü öbürü bakteri besini gibi. Ancak geçen hafta (isim veremiyoruz sanırım) istanbulda tuzlu su akvaryumu ile ilgili en büyük firmalarından birine uğradım. durumu izzah ettiğimde şöyle bir açıklama yaptılar. Sakın daha fazla biodigest girmeyin çok fazla bakteri oluşturacaksınız. suyunuz temiz olduğu için besin bulamayıp ölürler ve cyno yosunları oluşur dediler. dediğiniz gibi yemleme ve gerekirse karides gömmemi söylediler. 1 hafta kadar her gün 3 adet yem girdim suya. hatta abartıp yemler yumuşadıkça yemleri icene salınım gerçekleşşin diye. sonrasında bir değişim olmayınca karides gömdüm 1 haftayı geçti ondada bir değişiklik yok.

siz hergün biodigest girişi yapın dediniz. fazla bakteri yükü bindirmeyelim akvaryuma ? stopammo alıp girersem oda amonyak oluşursa besini yok edecek bakteri için. kaldı ki ne yaparsam yapayım amonyağı arttıramıyorum suda . tavsiyeniz inatla biodigest girmem mi diatom görene kadar ? kutunun arkasında da 120-200 lt için 15 günde 1 ifadesi var. 

o dalga motoru içerde fırtınalar koparıyor olabilir, ps de güçlü topluyorsa herhangi bir oluşum gözlemleyemiyor olabilirsiniz.

tabi herşey olması gerektiği gibi göründüğü için başka bir açıklama bulamadım. ps i kapatıp dalga motorunu da kısın, bir iki de snail conch atıp yemleme yapın, nitrit sıfırlanınca normal seyrine döner balık mercan girersiniz artık.
Teşekkür ederim cevabınız için. 2 adet dalga motoru kullanıyorum.

1. : JEBAO RW8 ancak yüzeye bakacak şekilde 1.seviyede (400lt/saat) güçte açık.
2. : TUNZE 6040 DC modeli oda yarım kuvvette geniş açılı ortadan yüzeye vuruyor yaklaşık 2000lt/saat 

çok fazla bir fırtına yok aslında içerde ufak bir yem attığımda yemin hareketinde deli gibi uçuşmalar yok. 

bugün ps i kapattım bir kaç gün kapalı bırakacağım . hafta sonu testlerimi tekrardan yapacağım. diatom evresini görmeden nitrit sıfırlanabileceğini zannetmiyorum. aslına bakarsanız başlamadan önce aylarca okudum araştırdım. herşeyi kitabına göre yaptım. ancak şuan artık okadar çaresiz gibiyim ki bildiklerimi bile unuttum diyebilirim. 

Son çare olarak akvaryumun suyunu sıfırlayıp herşeyi tekrar yıkayıp sıfırdan kurup başka marka bir bakteri ile tekrar kuruluma doğru gidiyormuşum gibi hissediyorum =)  

Dalga motoru ve psden olacagini pek sanmiyorum. Dedigim gibi olculer birebir ayni bende sw8 dalga motoru 3. Seviyede calisiyor ps curve5 ve 13 gunde diatom basladi. Ben biodigest i 3 gun her gun olacak sekilde kirdim sonra birer gun arayla devam ettim. 

Dun yaptigim testlerde;

Amonyak:0 Nitrit:0 Nitrat:10 Ph:8.4 Tuzluluk:1025 

Kh testi olmadigindan olcmedim henuz. 

Dalga motoru ve psden olacagini pek sanmiyorum. Dedigim gibi olculer birebir ayni bende sw8 dalga motoru 3. Seviyede calisiyor ps curve5 ve 13 gunde diatom basladi. Ben biodigest i 3 gun her gun olacak sekilde kirdim sonra birer gun arayla devam ettim. 

Dun yaptigim testlerde;

zaten olası bir neden görünmüyor okuyunca, PS'i kapatmak tanktaki biyolojik yükü artıracağı için bir hareketlenme olabilir diye denenebilir, yüksek akıntı da varsa devirdaim kaya ve kumda diatom görünmesini engelleyebilir. tabi diatom geçmiş bitmiş bile olabilir , tanka snail conch bulabilirseniz hermit vb kabuklu ekleyebilirsiniz bence 2 ay olduysa problem olacağını sanmam

Dun yaptigim testlerde;

3 gün önce 2 adet biodigest 2 adet bioptim kırdım akvaryuma. hergün 3-4 adet dibe çöken granül yem bırakıyorum. En son 2 gün önce 1  tane daha karides gömdüm. ve bugün test yaptım.

NH4 (amonyak) : 0 ppm
NO2 (nitrit) : 0.1ppm
NO3 (nitrat) : 1.5 - 2 ppm

inatla sudaki amonyağı arttıramıyorum. bu sebeple mi bakteriler beslenemiyor acaba ? bir de bazı yerlerde diatoma sebep olan bakterilerin sudaki silikatı besin olarak kullanarak çoğaldığından bahsediyordu. Ben RO cihazıma silikat filtresi de ekleyerek akvaryumu kurdum yani deiyonize su ile. bu sebeple de diatom tetiklenmiyor olabilir mi ? silikatsız RO suyu biraz ilave etsem fayda görür müyüm ? 

zaten olası bir neden görünmüyor okuyunca, PS'i kapatmak tanktaki biyolojik yükü artıracağı için bir hareketlenme olabilir diye denenebilir, yüksek akıntı da varsa devirdaim kaya ve kumda diatom görünmesini engelleyebilir. tabi diatom geçmiş bitmiş bile olabilir , tanka snail conch bulabilirseniz hermit vb kabuklu ekleyebilirsiniz bence 2 ay olduysa problem olacağını sanmam
Diatomun bitmiş olduğunu yada başladığını zannetmiyorum. Herhangi bir görsel kirlilik hiç oluşmadı 2 aydır. sadece camlarımda ve dalga motorlarının üzerinde beyaz film tabakası gibi yağlı bir yosunumsu kirlilik var. ışıktan oluştuğunu varsayıyorum. test sonuçlarıma göre nitrittte sıfırlanma da yok. ps 'te nitrifikasyona sebep olacak hiç bir şey toplamıyor şimdilik. snail ve conch alsam dediğiniz gibi atacağım yemler beslenmeleri için yeterli olur mu ? diatom olmadığı için besin az gelip o canlılarıda açlıktan öldürür müyüm ? 

bir de genel bir sorum var. acaba artık akvaryumu boşaltıp herşeyi yıkayıp sıfırlayıp. tekrardan başka bir bakteri kültürü ile kurma zamanım geldi mi ? millet 10 günde 15 günde diatom başladı bitti yazıyor 2 ayı geçiyor hala tık yok. sizi bile yoruyorum dertlerimle ???? ???? allah razı olsun ???? 

3 gün önce 2 adet biodigest 2 adet bioptim kırdım akvaryuma. hergün 3-4 adet dibe çöken granül yem bırakıyorum. En son 2 gün önce 1  tane daha karides gömdüm. ve bugün test yaptım.

NH4 (amonyak) : 0 ppm
NO2 (nitrit) : 0.1ppm
NO3 (nitrat) : 1.5 - 2 ppm

inatla sudaki amonyağı arttıramıyorum. bu sebeple mi bakteriler beslenemiyor acaba ? bir de bazı yerlerde diatoma sebep olan bakterilerin sudaki silikatı besin olarak kullanarak çoğaldığından bahsediyordu. Ben RO cihazıma silikat filtresi de ekleyerek akvaryumu kurdum yani deiyonize su ile. bu sebeple de diatom tetiklenmiyor olabilir mi ? silikatsız RO suyu biraz ilave etsem fayda görür müyüm ? 

Diatomun bitmiş olduğunu yada başladığını zannetmiyorum. Herhangi bir görsel kirlilik hiç oluşmadı 2 aydır. sadece camlarımda ve dalga motorlarının üzerinde beyaz film tabakası gibi yağlı bir yosunumsu kirlilik var. ışıktan oluştuğunu varsayıyorum. test sonuçlarıma göre nitrittte sıfırlanma da yok. ps 'te nitrifikasyona sebep olacak hiç bir şey toplamıyor şimdilik. snail ve conch alsam dediğiniz gibi atacağım yemler beslenmeleri için yeterli olur mu ? diatom olmadığı için besin az gelip o canlılarıda açlıktan öldürür müyüm ? 

bir de genel bir sorum var. acaba artık akvaryumu boşaltıp herşeyi yıkayıp sıfırlayıp. tekrardan başka bir bakteri kültürü ile kurma zamanım geldi mi ? millet 10 günde 15 günde diatom başladı bitti yazıyor 2 ayı geçiyor hala tık yok. sizi bile yoruyorum dertlerimle ???? ???? allah razı olsun ???? 
Bence slikat filitresine hic dokunma derim. Bende RO su ile kurulum yaptim hatta suanda mecburiyetten kucuk akvaryumda ki canlilari da ekledim akvaryuma 3 gundur keyifleri yerinde 2 percula 1 blenny 1 crhomis 1 de karides var bir kac parcada basit mercan.

2 ay icin bence nitrit yoksa tankta percula da dusunuyorsan tanka bir cift al ve ekle derim.

Merhaba arkadaşlar, tankım konusunda son güncellemeleri paylaşıyorum. Yaklaşık 1 ay önce camlarda ufak ufak yosunlar oluşmaya başlamıştı. Ancak geçen gün tanka attığım karides iyicene çürüdü. camlardaki yosunlar dışarıdan baktımı beyaz ancak tepeden açılı baktığım zaman kahverengi ve hafif yeşil. kumlarda da başta karides çevresinde olmak üzere kahverengi lekeler başladı ve hafif yayıldı. ancak internetteki diatom resimleri gibi tüm tanka saran bir yapıda değil. kayalarımın üzerine bariz diatom yok. ancak yer yer nokta nokta siyahlıklar var. sayısı fazla değil. Sanırım kişiler oluyor =) diatom mudur ? resimleri çıktığı kadarıyla paylaşıyorum. 

Diatom olduğunu düşünüyorum hatta sürecin başladığını tahmin ediyorum. Çünkü ne kadar yem atsamda akvaryuma karideste çürüse, bioptim bile atsam hiç bir şekilde amonyağı arttıramıyorum. amonyak her seferinde 0.  nitrit 0,1 ppm'den 0,07 lere kadar düştü. PH 7.5tan kendi kendine 8 e yükseldi. nitrat bir önceki ölçümlere göre yine 2ppm gözüküyor. Skimmer yukarıda paylaştığım skimmer fotoğraftakilerinden aynısını topluyor. hafif sarı hafif yeşil garip pislikler. acemi olduğum için kum tanelerimi yoksa nitrata sebep olan malzemeler mi bilmiyorum. 

kayaların bazı noktalarında hafif yeşillenme var bu acaba cylno mu yoksa diatomdan sonra yeşilleşen yosunlar mıdır ? kumlardaki lekelerde hafif yeşil. 

Bence slikat filitresine hic dokunma derim. Bende RO su ile kurulum yaptim hatta suanda mecburiyetten kucuk akvaryumda ki canlilari da ekledim akvaryuma 3 gundur keyifleri yerinde 2 percula 1 blenny 1 crhomis 1 de karides var bir kac parcada basit mercan.

2 ay icin bence nitrit yoksa tankta percula da dusunuyorsan tanka bir cift al ve ekle derim.

bu hafta temizlikçileri alıp tanka ekleyeceğim. biraz daha izlemeyi düşünüyorum 2 hafta sonrada perculaları alabilirim.  yukarıdaki yazdıklarıma göre yönlendirebilirseniz beni çok memnun olurum.

Teşekkür ederim. 

Ekli dosyayı görüntüle 54759

Ekli dosyayı görüntüle 54760

Ekli dosyayı görüntüle 54761

Ekli dosyayı görüntüle 54762

Ekli dosyayı görüntüle 54763

Selamlar. Tankınız hayırlı olsun öncelikle. Biodigiest ve bioptim konularına çok takılıp kalmışsınız. Ayrıca diatom olayına. Bu ampüller genelde başlangıç kiti olarak kullanılıyor ve sonrasında bırakılıyor. Biraz fiyatların da etkisi var tabi bırakılmasında. Tanka yeni su girmedikçe bakteri girmezsiniz. İlk kurulumda bakteriyi girdiniz bitti. Gerek ampul gerek başka bir bakteriye ihtiyacınız yok. Hatta karides gömme gibi kocakarı tariflerine hiç. O işleri zaten bırakın. İki günde bir feeder girersiniz biter. Hepsi bu. Damla şeklinde kullanılan bakteriler ve yemleri var. Bunlardan temin edin. Marka istiyorsanız aquaforest veya reeflowers olabilir. Bundan sonra sizin tankınızda müthiş bir diatom patlaması olmayacağını düşünüyorum. Olsa bile çok yavaş olacaktır. Maalesef uzun süreli bir diatom da olabilir. Ancak bu diatom patlamadığı için canlılarınıza da ciddi zararlar vermeyecektir. Percula hassas bir palyaço türüdür. Su, canlı girişi oldukça oturmaya başlar ciddi anlamda. Bu yüzden suyunuzu başka canlılarla eskitin ve sonra percula tarzı balıklara geçin derim. Diatom yeşil olarak başlamaz bu yosundur. Ancak kumda görünen kahvelikler diatom.

Selamlar. Tankınız hayırlı olsun öncelikle. Biodigiest ve bioptim konularına çok takılıp kalmışsınız. Ayrıca diatom olayına. Bu ampüller genelde başlangıç kiti olarak kullanılıyor ve sonrasında bırakılıyor. Biraz fiyatların da etkisi var tabi bırakılmasında. Tanka yeni su girmedikçe bakteri girmezsiniz. İlk kurulumda bakteriyi girdiniz bitti. Gerek ampul gerek başka bir bakteriye ihtiyacınız yok. Hatta karides gömme gibi kocakarı tariflerine hiç. O işleri zaten bırakın. İki günde bir feeder girersiniz biter. Hepsi bu. Damla şeklinde kullanılan bakteriler ve yemleri var. Bunlardan temin edin. Marka istiyorsanız aquaforest veya reeflowers olabilir. Bundan sonra sizin tankınızda müthiş bir diatom patlaması olmayacağını düşünüyorum. Olsa bile çok yavaş olacaktır. Maalesef uzun süreli bir diatom da olabilir. Ancak bu diatom patlamadığı için canlılarınıza da ciddi zararlar vermeyecektir. Percula hassas bir palyaço türüdür. Su, canlı girişi oldukça oturmaya başlar ciddi anlamda. Bu yüzden suyunuzu başka canlılarla eskitin ve sonra percula tarzı balıklara geçin derim. Diatom yeşil olarak başlamaz bu yosundur. Ancak kumda görünen kahvelikler diatom.
Cevabınız için teşekkür ederim. Bazı sormak istediklerim var müsait olduğunuzda yardım ederseniz memnun olurum.

istanbuldaki büyük akvaryumculardan biri biodigest ve bioptim ile başladığınız için aquaforest önermem. aynı marka ile devam edin demişti. bu sebeple bakteri yemi olarak sadece bioptim ile devam etmem uygun mudur ? yurt dışından 30 lu kutu olarak almıştım. 

akvaryumda oluşan diatom ve yeşil yosunların temizliği için hangi temizlikçileri önerirsiniz. 60X60X45 akvaryum için adet tavsiyeniz kaçtır ? 

suyun oturması için geçecek sürede hangi tür balıkları besleyebilirim tavsiyeniz nedir ? ve bu süreçte soft mercan girişlerine de başlayabilir miyim ? 

Diatom tahminimizce başladı ancak şu zamana kadar hiç bir su değişimi yapmadım. %20-25 lik bir su değişimi artık yapmam gerekli midir ? 

Teşekkür ederim.  

Cevabınız için teşekkür ederim. Bazı sormak istediklerim var müsait olduğunuzda yardım ederseniz memnun olurum.

istanbuldaki büyük akvaryumculardan biri biodigest ve bioptim ile başladığınız için aquaforest önermem. aynı marka ile devam edin demişti. bu sebeple bakteri yemi olarak sadece bioptim ile devam etmem uygun mudur ? yurt dışından 30 lu kutu olarak almıştım. 

akvaryumda oluşan diatom ve yeşil yosunların temizliği için hangi temizlikçileri önerirsiniz. 60X60X45 akvaryum için adet tavsiyeniz kaçtır ? 

suyun oturması için geçecek sürede hangi tür balıkları besleyebilirim tavsiyeniz nedir ? ve bu süreçte soft mercan girişlerine de başlayabilir miyim ? 

Diatom tahminimizce başladı ancak şu zamana kadar hiç bir su değişimi yapmadım. %20-25 lik bir su değişimi artık yapmam gerekli midir ? 

Teşekkür ederim.  
Estağfurullah. Elimizden geldiğince ederiz. Bildiğimiz kadar. Bakterileri ve yemleri farklı girmeniz hiç birşey değiştirmez. Bu yanlış bir bilgi. Tüplere ve markalara göre bakteri sayıları değişir ancak türlerinde bir değişiklik olmaz. Ama tüpleri bitirin maden elinizde var. Sonuçta s.k.t. biter falan o yüzden onları bitirdikten sonra benim özellikle önerim aquaforest bio s bakteri ve reeflowers feeder olacaktır. Başka teklifi olanlar olursa onları da değerlendirirsiniz. Aquaforest 100lt'de bir damla önerilse siz her değişimde kaç lt olursa olsun bir damla atarsınız. İki günde bir de feeder' ı litre oranına göre ihmal etmezsiniz.

Snail ve conchlar genelde kahverengi alg tüketimi yapar. Yeşil daha sert bir yapıya sahip olduğu için pek onunla uğraşmazlar. Yemeye çalışsalarda görüntü olarak yine sizi tatmin etmez. Ancak yeşil yosun budaklanırsa, yani çimensi bir görüntü oluşturursa clown tang iki günde ne var ne yoksa bitirir. Şu anda sadece renk olarak yeşil bir görünüm endişe edilecek bir durum değil. Tabi uzamaya başlarsa dediğim gibi tang eklersiniz. Tabi böyle bir durumda tang ekleyip günü kurtarmak yerine neden böyle bir durum olduğuna o zaman bakarız.

Damsel falan diyeceğim ama o balıklar genel olarak problem çocuk gibi olduğu için siz bilirsiniz. Agresif yapıdalardır. Ancak çok güzel renklerde damseller var. Palyaço beslemek isterseniz tomato veya clarki türlerine bakabilirsiniz. İlla standart palyaço istiyorsanız bir süre sonra percula ve ocellaris türlerine geçersiniz. Veya daha üst sınıf palyaçolara. Ancak dikkat edin, farklı türden iki palyaço olmasın. Percula gibi bir palyaço balığı alacağınız zaman diğer sert palyaçolar direk onlara dalacaktır. Bu arada fosfat olmasa bile nitratı kesinlikle okuyun ve buraya yazın.

Su değişimine hiç bir zaman gerek yoktur. Yaptığım değişimler komik değişimler yani. Ortalama 350 lt tankta 5 litre falan. O da sumpta bir-iki tortu gözüme çarparsa. Çorabın tutamadığı yerlerden kaçarsa falan. Ben yapmıyorum.

Rica ederim.

Konu görüntüleyen kullanıcılar