Merhaba Arkadaşlar,
Tankım konusunda güncelleme yapıyorum. Fikir ve tavsiyelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
1 hafta önce yaptığım testlerin ardından amonyağın inatla artmamasından ve skimmer'ın pislik toplamasını gördükten sonra akvaryuma canlı eklemeye karar verdim. biraz acemilikten birazda beklemekten sıkıldığımdan dolayı 1 adet Blue Damsel ( 1.5-2 cm) , 3 adet Blue-Green Chromis ( 2-2,5cm sürü) akvaryuma girişlerini yaptım. Geçen 1 hafta itibariyle hiç bir sıkıntıları yok. Yeme alışkınlar, hemen saldırıyorlar. Günde 2 defa az az yemleme yapıyorum. Doyduklarını varsayacağım kadar. 1 Hafta boyunca yemleme ve atıklarıyla birlikte yaptığım test verileri aşağıdaki gibidir.
Sıcaklık : 25.5 Derece
Tuz Oranı : 1024 ( geçen hafta 1025'ti, yarın su değişimi ile 1025'e tekrar döneceğini umuyorum.)
PH : 8 ( geçen hafta ile sabit)
NH4 : 0 ppm
NO2 : 0,07 ppm ( balık girişinden önce de 0,07ppm'di.)
NO3 : 5-7 ppm arası sonuç net değil ( balık girişinden önce 2ppm'di)
PO4: 0 ppm
Cu : 0 ppm
SiO2 : 0 ppm
O : max.
1) Yukarıdaki veriler ile birlikte akvaryumun kumu açık kahverengi bir hal aldı ve sertleşmeye başladı. kayalarımdada koyulaşma mevcut. Yemleme ile birlikte amonyak ve nitritte artışın olmaması artık döngünün başladığını bize söylüyor sanırım. Doğrumuyum ?
2) balıkları eklemekteki amacım 1-2 aylık süre dahilinde balıkları besleyerek, bu sürede akvaryumunda dengesini bozmadan biyolojik desteği esas istediğim balıklara uygun hale getirmek. 2 palyaço, 1 yellow tank gibi. hızlı adımlarla canlı ekleyip bebek adımları ile ilerlemeyi düşünüyorum. biyolojik dengenin sağlamlaşması için bu tarz başlamakla doğru mu yaptım ?
3) Balık eklemeden önceki nitrat seviyem 2 ppm'ken şimdi 5-7 ppm arası bir sonuç vermekte. Bu nitrat artışını zayıflatabilmek için, yarın 20Lt. kadar su değişimi yapıp, 1 adet biodigest ve 1 adet bioptim eklemeyi düşünüyorum. bu konuda tavsiyeniz ne olur ?
4) Ufak ufak basit soft mercanların eklenmesine ne zaman başlamalıyım. Biraz daha su dengesinin oturmasını beklemeli miyim ? yoksa ufak polipler veya mushroomlar ile tek tek başlasam sıkıntı yaşar mıyım ?
5) Malesef ekstremde conch ve snail bulamadım. ellerinde kalmamış. nereden tedarik edebilirim. suyuma zarar vermeyecek kalitede ? 1 conch 1 snail ve eğer tavsiye ederseniz cleaned shrimp eklemek istiyorum . Bu konuda tavsiyeniz nedir ? yemleme yaparken balıklarım yavru olduğu için havada yemleri bitiremiyorlar ister istemez kuma yemler düşüyor ve nedense tatlı su balıkları gibi topraktan yem eşelemiyorlar.
6) Tüm verilerim düzgün gözükmesine rağmen akvaryumda fosfat bile sıfır ve zaman zaman hafif bir koku yapıyor. bu normal midir ? geçer mi ? yoksa filtre torbası içinde biraz aktif karbon belli bir süre için eklemeli miyim ?
Şimdiden yardımlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.