Keşfet

Zoalar Için Katkı Ve Ek Besin Önerileriniz

Gunesh

Yeni Üye
Ad Soyad
Güneş Ali Hiçdurmaz
Merhabalar bende zoa meraklısı bir hobiciyim bu konuda profesyonel arkadaşlardan kullandıkları katkıların isimlerini rica edicektim.

Teşekkürler.

ELOS, Tropic Marin, Red Sea Coral Pro, CoralX vb. markalardan iyi bir tuzla haftalık 10% tuzlu su değişimi yapsanız, Zoa' lara aşırı akıntı vermeseniz, led veya T5 ile yeterli ama aşırı olmayan bir aydınlatma yapsanız başka katkı vb. ye hiç gerek yok Güneş Bey.

Tankı çorbaya çevirmemek ve düzenli su değişimi ;)

zoaların çok sevdiği şey iodindir. Akvaryumda zoa beslıyorsanız kesinlıkle haftada bır kaç kere iodin girin çok saglıklı oluyorlar ve güzel açıyorlar 

İodin nedir hangi katkılar içerir siz hangisini kullanıyor ve önerirsiniz.

Düzenli su değişimi ile zaten KH, mağnezyum, kalsiyum gibi ana ihtiyaçları belli seviyede tutarsınız. Bunun dışında bir trace element takviyesi (Colorx vs.) ile trace elementleri kontrol etmiş olursunuz. Ayrıca vitamin olarak Seachem Reef Plus ve türevi bir katkı ekleyebilirsiniz.

Eğer dışarıdan yem kabul eden türler ise haftada 1-2 yemleme de yaparsanız başkaca bir şeye gerek kalmaz.

İodine dozlaması konusunda katılmıyorum. İodine doğal deniz suyunda 0.06 ppm bulunan bir element. Ölçülmediği taktirde dozlanması tehlikeli. 0.08 ppm in üstü tehlikeli deniliyor. Kaliteli tuzlarda az/çok var.

iodin kesinlikle kullanmanız gereken bır katkıdır ben brıghwell marka kullanıyorum akvaryumunda çok zoası olan herkezde kullanır mesela benım akvaryumumda yaklasık 500-600 kafa zoa varken 2 günde bir iodın gırerdım ve cokda guzel acarlardı hıc bır sıkıntı yaşamadım 

trace elemen konusunda en ıyısı grotec a b c dir m ve n sıde mevcut ama en önemlisi a b c dir alıp gırebılırsınız ben coral x ıcın cok basarılı cok ıyı dıyen fazla kısı gormedım ama grotec ıcın cok ıyı dıyorlar bence alıp kullanabılırsınız 

herkez yazmıs düzenli su degisimi diye ama sadece zoalar ıcın degıl her akvaryum sahıbının ıcerısınde mercan olsun olmasın su degıstırmesı zaten lazım o yuzden su degıstırın demek bence yeterlı bır cevap degıldır 

Grotec i bende duydum hatta bir kaç akvaryumcu a b c yi kesin kullanman lazım dedi sizlerinde bunu onaylamanız harika oldu ps de o marka zaten bende.

iodin kesinlikle kullanmanız gereken bır katkıdır ben brıghwell marka kullanıyorum akvaryumunda çok zoası olan herkezde kullanır mesela benım akvaryumumda yaklasık 500-600 kafa zoa varken 2 günde bir iodın gırerdım ve cokda guzel acarlardı hıc bır sıkıntı yaşamadım 

trace elemen konusunda en ıyısı grotec a b c dir m ve n sıde mevcut ama en önemlisi a b c dir alıp gırebılırsınız ben coral x ıcın cok basarılı cok ıyı dıyen fazla kısı gormedım ama grotec ıcın cok ıyı dıyorlar bence alıp kullanabılırsınız 

herkez yazmıs düzenli su degisimi diye ama sadece zoalar ıcın degıl her akvaryum sahıbının ıcerısınde mercan olsun olmasın su degıstırmesı zaten lazım o yuzden su degıstırın demek bence yeterlı bır cevap degıldır 
+1

Muratcan bey iz element katkıları aslında tuzda bulunamayan elementleri içerir .

1 ppm in altındaki bütün elementler iz element olarak kabul edersek , bu yoğunluktaki

minerallerin kuru şekilde homojen karışması imkansız . Renklendirici tabir edilen

ürünler aslında eksik elementleri tamamlar yoksa sihirli ürünler değildir . Bazı

tuz üreticileri doğada 0,1-1 ppm arası elementleri 5-10 ppm olarak fazla fazla koyarak

homojen karıştırmaya çalışır . Diğer bir yandan iz elementi hiç koymayanlarda var . 0,00001 - 0,1 ppm

arası mineraller zaten hiç yoktur tuzlarda . Doğadaki minerall oranları çok önemlidir . Bu dengeye iyonik

denge denir . Şimdi siz iz element karışımı aldığınızda  tuzdaki mineral oranlarıyla örtüşmesi yani iyonik dengeyi

yakalaması neredeyse imkansız . O nedenle biz ColorX iz element katkımızı tuzun yanında

hediye ediyoruz . Tamamen kendi tuzumuzla 1e1 örtüşen ve tamamlayan bu katkı

doğadaki iyonik dengeyi benzersiz şekilde yakalamakta .

Gelelim Zoalara . İyodin zoaların çoğalmasında bir miktar etkili olabilir, fakat kullandıkca sudaki iyodin birikimi ve artışı

uzun vadede canlılarda problem yaratabilir . Kullanılması halinde kesinlikle en düşük dozlarda verilmesi

taraftarıyım . Özellikle iyot ekleyerek olumlu gelişmeler gözlemleyenler bilmeliki tuzlarında iyot yoktur .

Ben iyodinden çok vitamin ve amino asitlerin daha fazla fayda sağladığını gözlemledim . Yurtdışında

Askorbik asit kullananlarda var . Zoaların aktif yem aldıklarınıda hatırlatmak isterim . Çeşitli yem karışımları hazırlayıp

pipet yardımıyla canlılarınıza verebilirsiniz .

Muratcan bey iz element katkıları aslında tuzda bulunamayan elementleri içerir .

1 ppm in altındaki bütün elementler iz element olarak kabul edersek , bu yoğunluktaki

minerallerin kuru şekilde homojen karışması imkansız . Renklendirici tabir edilen

ürünler aslında eksik elementleri tamamlar yoksa sihirli ürünler değildir . Bazı

tuz üreticileri doğada 0,1-1 ppm arası elementleri 5-10 ppm olarak fazla fazla koyarak

homojen karıştırmaya çalışır . Diğer bir yandan iz elementi hiç koymayanlarda var . 0,00001 - 0,1 ppm

arası mineraller zaten hiç yoktur tuzlarda . Doğadaki minerall oranları çok önemlidir . Bu dengeye iyonik

denge denir . Şimdi siz iz element karışımı aldığınızda  tuzdaki mineral oranlarıyla örtüşmesi yani iyonik dengeyi

yakalaması neredeyse imkansız . O nedenle biz ColorX iz element katkımızı tuzun yanında

hediye ediyoruz . Tamamen kendi tuzumuzla 1e1 örtüşen ve tamamlayan bu katkı

doğadaki iyonik dengeyi benzersiz şekilde yakalamakta .

Gelelim Zoalara . İyodin zoaların çoğalmasında bir miktar etkili olabilir, fakat kullandıkca sudaki iyodin birikimi ve artışı

uzun vadede canlılarda problem yaratabilir . Kullanılması halinde kesinlikle en düşük dozlarda verilmesi

taraftarıyım . Özellikle iyot ekleyerek olumlu gelişmeler gözlemleyenler bilmeliki tuzlarında iyot yoktur .

Ben iyodinden çok vitamin ve amino asitlerin daha fazla fayda sağladığını gözlemledim . Yurtdışında

Askorbik asit kullananlarda var . Zoaların aktif yem aldıklarınıda hatırlatmak isterim . Çeşitli yem karışımları hazırlayıp

pipet yardımıyla canlılarınıza verebilirsiniz .
sizin ürünüzü ben bılıyorum tuzun yanında verıldıgındende haberdarım sadece kullanıcı yorumları olarak yazdım fazla memlun kalan yok diye bu yüzden lütfen yanlış anlamayın 

gelelim zoalara ben yurtdısında zoalar ıcın ıodın ve amınoasıt kullanıldıgını vede basarılı sonuclar elde edıldıgını cok okudum hatta kendımde kullandım vede başarılı sonuçlar elde ettım ben 400 litrelık tankta 2 günde bir 5 ml kadar ıodin gırdım vede oldukça memlun kaldım baska arkadaslarımdada bır sıkıntı olmuyor 

amınoasıt konusuna gelırsek evet kullanmak ıyı olur ama ıyı markalarda fıyatlar cok asırı pahalı o yuzdende fazla kullanmak mumkun olmuyor bıldıgınız üzere aynı zamanda yenı vergılendırme vede içerik tartişması konusunda eskı markalar artık gelmıyor gelselerde fıyatlar asırı pahalı bu yüzdende coralx bu durumda oldukça sanslı siz benden daha iyi bilirsiniz gerçi piyasada neler oldugunu

Coralx milk; zoa ve ricordea mushroomlar üzerinde piyasada gördüğüm  en etkili ürünlerden birisi olduğu kanatindeyim.Birçok yumuşakçı bakan arkadaşlar da benim bildiğim çok memnunlar.Çok kısa bir süre içerisinde mercanların nasıl tepki gösterdiği malumdur.Bu ürünü kullanan arkadaşlar da deneyimlerini paylaşırlarsa daha açıklayıcı olucaktır sanırım.Zoa ve mushroom lara özel ilgi duyan arkadaşlara gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirm..

Ne okuduğum kitaplarda, ne de forumlarda iyot eklemenin zoalar için tavsiye edildiğini yada şart olduğunu görmedim.

İyot mercan dokularında zooxanthellaeların fotosentez sonucu ürettiği oksijenin detoksunu sağlamak gibi (en basit anlatımla)  önemli bir rol oynuyor.

Ancak, genel kanı  ölçemediğiniz yada test etmediğiniz bir katkıyı eklememektir. Kaldı ki iyot, katkılar arasında aşırı dozu ölümcül olabilen / olma ihtimali barındıran belki de tek element.

Ben hiç iyotu dışardan eklemedim. Çeşitli iz element katkıları kullandım ve içeriklerinde az yada çok iyot içerdiklerini kabul ettim (ya da inandım :) ) Zolarımda büyüme/çoğalma  sorunu hiç yaşamadım. Şu an ColorX kullanıyorum, renklenmeden memnunum. Başkasının kullanıp kullanmaması yada tavsiye etmemesi açıkçası benim için fazla bir şey ifade etmiyor. Kimya bilgime ve akvaryum kimyası konusundaki tecrübeme güveniyorum.

Grotech iyi katkılar üretiyor. İyi bir Alman firması ama Almanca forumlarda ilginçtir pek de kullanana rastlamıyorum. Almanların ürünleri üretip kullanmayıp dışarıya ihraç etmeleri çok rastlanan şeydir. Gerçi bu da başlı başına bir tartışma konusu :)

Brigtwell'in 3 ayrı iyot katkısı var. İodion adını verdikleri katkı en güvenli / en çözünür olanı. Onda bile mutlaka ölçüm yapılarak kullanılması tavsiye ediliyor. Diğerleri (lugols) tehlikeli ürünler.

Toparlamak adına, zoalar çok da fazla gereksinimi olan mercanlar değil . Öyle çeşit çeşit katkılara da gerek yok bence  Su değişimi, ara ara trace katkısı, dışardan besin alıyorsa haftada 1-2 besleme yeter de artar. 

İyi akşamlar

Alpay

Dışardan beslemeyi nasıl yapıyorsunuz ne veriyorsunuz bu konudada bilgilendirirseniz memnun olurum.

Ben cyclop eeze veriyorum. Akvaryum suyu ile bir miktar cyclopu karıştırıp sirkülasyonu kapatıp zoaların üstüne .

Suda eksik olan madde ne ise o maddeyi eklediğinizde zoalar/ diğer canlılar coşacaktır. Ben C vitamini eklemekle zoalarda iyi bir performans yakalamıştım. Ama C vitaminini kullanmayı kestiğim zaman bu sefer zoalarda erime vs. gözlemlemeye başladım. Yani C vitaminine çok da olumlu bakmamak lazım. C vitaminini kesti ve yaklaşık 3-4 aydır haftada 5-10ml colorx kullanıyorum. Gayet memnunum.

Suda eksik olan madde ne ise o maddeyi eklediğinizde zoalar/ diğer canlılar coşacaktır. Ben C vitamini eklemekle zoalarda iyi bir performans yakalamıştım. Ama C vitaminini kullanmayı kestiğim zaman bu sefer zoalarda erime vs. gözlemlemeye başladım. Yani C vitaminine çok da olumlu bakmamak lazım. C vitaminini kesti ve yaklaşık 3-4 aydır haftada 5-10ml colorx kullanıyorum. Gayet memnunum.
.Enteresan bir bilgi Çağrı Bey.

Yalnız ColorX ve C vitamini ikame değiller. Ben ikisini de kullanıyorum.

Zaten cümlemin başında yazdığım gibi suda ne eksikse o nu eklemek gerekli diye belirmiştim. Colorx içeriğiyle ilgili birşey belirtmedim. Yada c vitaminiyle muadil olduğu yönünde bir şey söylemedim. Kısaca onu bunu ekleyip, akvaryumu çorba etmek yerine  su değişimi ve piyasada kabul görmüş 1-2 katkı ile zoalar sağlıklı bir şekilde ürer.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Zaten cümlemin başında yazdığım gibi suda ne eksikse o nu eklemek gerekli diye belirmiştim. Colorx içeriğiyle ilgili birşey belirtmedim. Yada c vitaminiyle muadil olduğu yönünde bir şey söylemedim. Kısaca onu bunu ekleyip, akvaryumu çorba etmek yerine  su değişimi ve piyasada kabul görmüş 1-2 katkı ile zoalar sağlıklı bir şekilde ürer.
Ben yanlış anlamışım kusura bakmayın.

Bana enteresan gelen C vitamini kesince zoalarda erime gözlemlemeniz

Konu görüntüleyen kullanıcılar