Ne okuduğum kitaplarda, ne de forumlarda iyot eklemenin
zoalar için tavsiye edildiğini yada şart olduğunu görmedim.
İyot mercan dokularında zooxanthellaeların fotosentez sonucu ürettiği oksijenin detoksunu sağlamak gibi (en basit anlatımla) önemli bir rol oynuyor.
Ancak, genel kanı ölçemediğiniz yada test etmediğiniz bir katkıyı eklememektir. Kaldı ki iyot, katkılar arasında aşırı dozu ölümcül olabilen / olma ihtimali barındıran belki de tek element.
Ben hiç iyotu dışardan eklemedim. Çeşitli iz element katkıları kullandım ve içeriklerinde az yada çok iyot içerdiklerini kabul ettim (ya da inandım
) Zolarımda büyüme/çoğalma sorunu hiç yaşamadım. Şu an ColorX kullanıyorum, renklenmeden memnunum. Başkasının kullanıp kullanmaması yada tavsiye etmemesi açıkçası benim için fazla bir şey ifade etmiyor. Kimya bilgime ve akvaryum kimyası konusundaki tecrübeme güveniyorum.
Grotech iyi katkılar üretiyor. İyi bir Alman firması ama Almanca forumlarda ilginçtir pek de kullanana rastlamıyorum. Almanların ürünleri üretip kullanmayıp dışarıya ihraç etmeleri çok rastlanan şeydir. Gerçi bu da başlı başına bir tartışma konusu
Brigtwell'in 3 ayrı iyot katkısı var. İodion adını verdikleri katkı en güvenli / en çözünür olanı. Onda bile mutlaka ölçüm yapılarak kullanılması tavsiye ediliyor. Diğerleri (lugols) tehlikeli ürünler.
Toparlamak adına, zoalar çok da fazla gereksinimi olan mercanlar değil . Öyle çeşit çeşit katkılara da gerek yok bence Su değişimi, ara ara trace katkısı, dışardan besin alıyorsa haftada 1-2 besleme yeter de artar.
İyi akşamlar
Alpay