Ben de uzun zaman boyunca C vitamini ekledim tankima. Hala daha yemlerimin icine ve zaman zaman tankima eklerim. Duzenli ekledigim donemde ciddi miktarda zoa kolonilerim vardi ve cok guzel aciyorlardi, saglam besleme de yapiyordum, gelisim ve renklenme 10 numaraydi. Bir zaman sonra c vitaminini kestim, zoalarimda hicbir degisiklik gozlemlemedim.
Tanklarimizda test edebildigimiz ve gozlemleyebildigimiz unsurlar gozlemleyemediklerimiz ve test edemediklerimizden bir hayli az. Bence belirttiginiz gibi farkinda olmadiginiz bir sebepten dolayi zoalariniz erimistir.
Bana gore saglikli zoa kolonilerine sahip olmak icin canlilarin ihtiyaclari dogrultusunda onlarla ilgilenmek gerek.
Zoalarin sevdiklerini siralamak gerekirse;
- orta duzeyden biraz daha fazla akinti
- orta seviyeden biraz daha fazla direkt isik (bir kac tur haric golgede kalmayi sevmezler)
- c vitamini
- kaliteli (elos, kz ve faunamarin cok basarili) amino acid (bu zaten tum canlilar icin gerekli), mumkunse supradyn olmasin
- duzenli selcon kullanimi (cesitli yag asitleri, marin lipidleri, c ve b12 vitamini icerikli bir sivi)
- cyclopeeze ve reefroids mercan yemleri ile periodik besleme (bunu ben tankima genel besleme seklinde yapiyorum, zoalara hedef besleme yapmiyorum, akinti yeterince siddetli olunca zaten zoalar da nasipleniyor)
- stabil ionik denge (ozellikle ph ve kh taki ani degisiklikler olumsuz etkiliyor bu canlilari)
- duzenli su degisimi
- grotech a, b, c ve faunamarin organic katkilari (eger tuzunuz redsea coral pro ise bu katkilar kullanilmasi gereken dozajlarindan daha az kullanilabilir)
Bunlari yaparsaniz saglikli ve rengarenk zoalariniz olacaktir.