Keşfet

70*70*50H Ölçülerinde Yeni Kurulum

İki adet emerald crab kaybettim.Biri sekiz ay kadar diğeri altı ay yaşadı.Hiç kabuk değiştirdiklerine şahit olmadım.Deniz bey siz hiç kabuk değiştirdiklerini gördünüzmü?  Şayet kabuk değiştiriyorlarsa ve bunu yapamıyorlarsa ölüm nedeni olabilir gibi düşünüyorum.Hassas ve su şartlarının değişikliğini kaldıramayan canlılar olabilirler. 

İki adet emerald crab kaybettim.Biri sekiz ay kadar diğeri altı ay yaşadı.Hiç kabuk değiştirdiklerine şahit olmadım.Deniz bey siz hiç kabuk değiştirdiklerini gördünüzmü?  Şayet kabuk değiştiriyorlarsa ve bunu yapamıyorlarsa ölüm nedeni olabilir gibi düşünüyorum.Hassas ve su şartlarının değişikliğini kaldıramayan canlılar olabilirler. 
Bende benimkini ters halde görünce araştırdım baktım kabuk değiştiriyor olabilir diye düşündüm. Ancak çıkartıp ölüyü koklayınca anladım ki kabuk vs değil. Ama halen gözüm aramıyor değilim akvaryumda :) Neden kabuk değiştiremez bilemiyorum. Belki benim ilgisizliğim nedeni ile Ca vb maddde eksiliğinden ya da protein beslenmesi sağlayamadığımdan olabilir. Açıkcası bilemiyorum

Bende benimkini ters halde görünce araştırdım baktım kabuk değiştiriyor olabilir diye düşündüm. Ancak çıkartıp ölüyü koklayınca anladım ki kabuk vs değil. Ama halen gözüm aramıyor değilim akvaryumda :) Neden kabuk değiştiremez bilemiyorum. Belki benim ilgisizliğim nedeni ile Ca vb maddde eksiliğinden ya da protein beslenmesi sağlayamadığımdan olabilir. Açıkcası bilemiyorum
Aynı durumda ters şekilde ölü bulup sizin gibi emin olmak adına kokladım  :) ama elimdeyken ağırlığından kaynaklı ölmüş olduğunu anlayabilmştim zaten. :(  Aslında çok kuvvetli canlılar ayaklarındaki tırnaklarıyla bir kayaya tutunduklarında çok zor alabilirsiniz :grr:  resmen size meydan okuyor.Benimde çok sevdiğim canlıydı.Ya besin bulamadığından ya da kabuk değiştirmek adına yeterince ca depolayamayışından olabilir.Normalde beslenme şekli benim bildiğim yosun ağırlıklı fakat bazen maşa yardımıyla dondurulmuş yemlerden verdiğim oluyordu maşayı nasıl kuvvetli tutuyordu anlatamam.Bence sizin ilgisizliğinizle alakalı bir durum değil bu anlamda kendinizi suçlamayın öleceği varmış demekki.

Emerald crab hakkında bazı arkadaşların kabuk değiştiriyor olabilir uyarıları karşısında ben hayır inceledim kabuk falan değil baya baya yengeç'in kendisiydi şeklinde emin cevaplar vermiştim.Fakat bu gün akvaryumda tesadüfen iki adet yengeç olduğunu görünce bayağı şaşkınlık yaşadım..Tüm gövdesi ile uzuvları ile bir yengeç olduğunu zannettiğim şey bayağı kabukmuş :)   .Acemilik böyle bir şeymiş bunuda yaşayarak öğrenmiş olduk....

PS  ve Kafa motoru değişimi hususunda fikirlerinizi rica ediyorum..70*70*50 Tank 60*40*25 Sump ölçülerine sahip bir akvaryum için Bubble King Duble Cone 150 (350 litreye kadar ) protein skimmer ,kafa motoru olarakta mini red dragon pump 2.5 tercih edip bu ekipmanlarla kurumu gerçekleştirmiş idim.Mevcut tank çok büyük ölçülerde bir tank olmamasına rağmen mini fakat bir üst düzey SPS tankı yapma arzusu içerisindeyim.Malum acemi olmam sebebi ile araştırıyor, danışıyor ve yaşayarak öğrenmeye çalışıyorum..Şimdi seçmiş olduğum ekipmanların bu ölçülerde bir tank için yeterli  olduğunu görsemde acaba daha yüksek kapasitede ekipmanlar tercih etseydim daha doğrumu yapardım diye düşünüyorum.Mesela PS 500 litre kapasiteli olsa kafa motoru 5 m3 olsa bu bize bir avantaj saglarmı. Bu ekipmanları yolun başındayken değiştirmelimiyim.Yoksa gereksiz bir kuruntu içerisindemiyim...PS nin ve kafa motorunun mevcut kapasitenin iki katını karşılar değerlere sahip olması büyük bir avantaj getirirmi.Malum SPS akvaryumu için çok yüksek akıntı iyi bir ps ve güçlü bir ışığın şart olduğu söyleniyor.Hoş içerideki dalga motorunun seviyesini arttırdığım taktirde bu seferde akvaryum tabanındaki kumları süpürmeye başlıyor..Kafa motorunun kapasitesini iki katına çıkarmak tank içerisinde fazlaca bir döngüyede sebep olabilir..

BK DC 150 kullanmadım, daha doğrusu henüz BK kullanmadım ancak sizin tankınız için bu skimmer oldukça yeterli okuduğum yorumlar ve teknik bilgiler açısından. Geridönüş kısmı ise belki artırılabilir ancak 5m3 lük bir motorda çok fazla kalır. Deşarj olması gerekir, yani direkt 5m3 tanka vermektense motordan çıkış sağlanıp soğutucu ve veya diğer medya reaktörlerine su sağlanabilir ekstra borulama ve vanalar yardımı ile.  

Ancak şunu unutmayınız, bu söyleyeceğime bir çok hobici karşı çıksa da ben bunda diretiyorum. Akvaryum içi akıntı hesaplaması matematiksel olarak hesaplandığında bizlerin geridönüş motorunu işin içine katmamızın doğru olmadığı düşüncesi içerisindeyim. Çünkü geridönüş motoru seçimimiz genelde diğer faktörlerle ilişkili tutulur. Örneğin belirttiğiniz gibi skimmerın çalışma hacmi ile. 

Skimmerı büyütmek isterseniz dolayısı ile geridönüşede el atmanız gerekecek. En önemli konu ise büyüyen skimmer kapasitesi yapısı gereği sizin tankınızda atıl kalacaktır. Büyüyen boğaz ve gövde yapısı tankınızın üreteceği atık için fazla kalacaktır belki de hiç beklediğiniz toplama bereketini göremeyeceksiniz. Skimmerınız iyi çalışıyorsa dokunmayın derim. Geridönüş için ayarlanabilir debili mini RD3 olabilir illaki akıntıya etki etsin derseniz. 

SPS tankları için kaotik akıntı tercih edilir. Yani senkronize çalışan akıntı motorları bu dalgayı sağlar iken daha az kum kaldırır. Bundan çok korkuyorsanız bir miktar kum seviyesini azaltabilir ve daha büyük  mm de kum üstte yerleştirebilirsiniz. Ancak çok tercih edilmiyor en nihayetinde iç içe giriyorlar bir süre sonra.

Aydınlatmanıza gelince ben halen ikinci Radiondan yanayım :D  Ada şeklinde bir peyzaj için çok hafif açı ile iki tanesi burayı pırıl pırıl yapabilir :)  

SPSleriniz frag boyutlarında gelecekse büyüme gösterdiklerinde ortamdaki akıntı aydınlatma gibi unsurlara göre vücut yapısını oluştururlar. Ülkemizde pek yapılmasa da büyüyen mercanın iyi akıntı almadığına kanaat getiren hobici akıntı motorunun yeri ile oynar. Oysa artık bir motor daha ekleme zamanı gelmiş diyebiliriz :) SPS te biraz işin içinde sabır önemli rol oynar. Tanka ilk koyduktan sonra hemen tepki vermesini beklememek gerek. 2-3 hafta ortama alışma süreleri vardır. Atom parçalanmıyor en nihayetinde, sizler çok rahat bakabilirsiniz SPS lere. Yeter ki ideal su şartları onlar için sürdürülebilir olsun.

BK DC 150 kullanmadım, daha doğrusu henüz BK kullanmadım ancak sizin tankınız için bu skimmer oldukça yeterli okuduğum yorumlar ve teknik bilgiler açısından. Geridönüş kısmı ise belki artırılabilir ancak 5m3 lük bir motorda çok fazla kalır. Deşarj olması gerekir, yani direkt 5m3 tanka vermektense motordan çıkış sağlanıp soğutucu ve veya diğer medya reaktörlerine su sağlanabilir ekstra borulama ve vanalar yardımı ile.  

Ancak şunu unutmayınız, bu söyleyeceğime bir çok hobici karşı çıksa da ben bunda diretiyorum. Akvaryum içi akıntı hesaplaması matematiksel olarak hesaplandığında bizlerin geridönüş motorunu işin içine katmamızın doğru olmadığı düşüncesi içerisindeyim. Çünkü geridönüş motoru seçimimiz genelde diğer faktörlerle ilişkili tutulur. Örneğin belirttiğiniz gibi skimmerın çalışma hacmi ile. 

Skimmerı büyütmek isterseniz dolayısı ile geridönüşede el atmanız gerekecek. En önemli konu ise büyüyen skimmer kapasitesi yapısı gereği sizin tankınızda atıl kalacaktır. Büyüyen boğaz ve gövde yapısı tankınızın üreteceği atık için fazla kalacaktır belki de hiç beklediğiniz toplama bereketini göremeyeceksiniz. Skimmerınız iyi çalışıyorsa dokunmayın derim. Geridönüş için ayarlanabilir debili mini RD3 olabilir illaki akıntıya etki etsin derseniz. 

SPS tankları için kaotik akıntı tercih edilir. Yani senkronize çalışan akıntı motorları bu dalgayı sağlar iken daha az kum kaldırır. Bundan çok korkuyorsanız bir miktar kum seviyesini azaltabilir ve daha büyük  mm de kum üstte yerleştirebilirsiniz. Ancak çok tercih edilmiyor en nihayetinde iç içe giriyorlar bir süre sonra.

Aydınlatmanıza gelince ben halen ikinci Radiondan yanayım :D  Ada şeklinde bir peyzaj için çok hafif açı ile iki tanesi burayı pırıl pırıl yapabilir :)

SPSleriniz frag boyutlarında gelecekse büyüme gösterdiklerinde ortamdaki akıntı aydınlatma gibi unsurlara göre vücut yapısını oluştururlar. Ülkemizde pek yapılmasa da büyüyen mercanın iyi akıntı almadığına kanaat getiren hobici akıntı motorunun yeri ile oynar. Oysa artık bir motor daha ekleme zamanı gelmiş diyebiliriz :) SPS te biraz işin içinde sabır önemli rol oynar. Tanka ilk koyduktan sonra hemen tepki vermesini beklememek gerek. 2-3 hafta ortama alışma süreleri vardır. Atom parçalanmıyor en nihayetinde, sizler çok rahat bakabilirsiniz SPS lere. Yeter ki ideal su şartları onlar için sürdürülebilir olsun.
Zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.Aydınlatma ile alakalı tavsiyenizi canlıların ilerideki performansına ve ihtiyaca göre değerlendirme şansımız mevcut.İleride bir adet daha Radion pro ilave edebiliriz .Ps  ve kafa motoru hakkında tüm değerlendirmeleri aldıktan sonra en doğru kararı verebileceğimizi düşünüyorum.Ekstrem akvaryum yetkilileride  bu hususta bir değişikliğe gitmenin yersiz olacağını belirttiler.Maksat ortak akıl ile en doğru olanı bulmak ve başarıya  daha kolay ulaşmak.Dalga motoru olarak Tunze 6040 tercih etmiştik halen fiyat performans açısından tercih edilebilir bir ürün olduğu kanaatindeyim.İleride ihtiyaca göre bir adet daha ilave etmek mümkün.

Faruk Bey, size değil ama başlığınızı okuyan arkadaşların bilgilenmesi açısından bana son mesajınızda hatırlatmış olduğunu bir noktayı paylaşmak isterim affınıza sığınarak. 

En çok kullanılan ama bence yerine oturmayan bir kelime forumlarımızda çok kullanıyor. "İhtiyaca göre" <<< cümle parçası. Beslediğimiz besleyeceğimiz SPSler taş gibi dursa da öyle LPSler gibi salınmasa da akıntı ile onlarda birer canlı. Bir kalsiyum karbonat temel üzerinde bir ağaç gibi büyüyen bir yapı. Bunun evet ihtiyaçları var, bu yadsınamaz gerçektir. Ancak bu canlılar bulundukları ortama adapte aklime olma gibi yetenekler gösterirler. Bu sebeple dünyanın en eski canlılarından biri olarak bilinirler. Belkide dünyada canlı hayatın başlangıcıdır kimbilir , bilimsel yaş analizinden pek anlamam.

1. The Great Barrier Reef first began to grow about 18 million years ago. Since this time, various geological events, such as Ice Ages and low seawater levels have interrupted reef growth. The reefs we see today have grown on top of older reef platforms during the last 8000 years – since the last Ice Age.
Demem odur ki aydınlatma ve dalga gibi faktörler de skimmer ve biopellet faktörleri gibi sonu düşünerek hareket edilmeli. Bizler SPS  fragımızı tankımıza standart aklime işleminden sonra koyduğumuzda ortamın şartlarına uygun tabiri caiz ise evrim geçirir. Rengi dal yapısı gövde yapısı polip sayısı vs vs. Bizler sonra upgrade konuma geçince buna göre tekrar yine tabiri caiz ise programlaması değişecektir. Kimi buna çabuk adapte olur kimi ise çabuk olumsuz tepki verir. En nihayetinde evlerimizdeki tanklar küçük okyanus olarak adlandırsakta bir okyanus olmadığı gibi değişen parametreler devasa etkiye sebep olabiliyor. Çok uzatmadan buradaki başarılı tanklar ve yurtdışı forumlarda gözümüzü alamadığımız tanklarda bu tür upgradeler gerçekleşme bazında çok az sayıdadır. Genelde işin başında aydınlatma ve akıntı tercihleri yapılır sonra gerekirse eklemeler gerçekleşebilir. Bu mesajımı okuyan değerli üyelerimizin SPS yoğun tank kuracaklarsa en başından mercanlarının büyüdüğündeki ihtiyacına göre techizat kurmasının önemli olduğunu görmelerini isterim. Evet gösterebileceğim bir tankım yok. Beni yüz yüze tanıyan arkadaşlarımın özel koşullarımı bildiklerini biliyorum. Ukalalık gibi niyetimde yok. Sadece gözardı edilen tank kurulumunda sürdürülebilirlik kısmının hep atlanması. Başlık sahibinden binlerce özür dilerim tekrardan

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ps konusu zamanla belli olur, akıntı ise yeterlidir ancak motorun debisi, yükseklik ile birlikte azalır...

Yani net debi daha az olmaktadır bu bakımdan 3,5ton/s veya 4 ton/S daha iyi seçim olabilir, 5 tonluk ise fazla gelebilir...

Fazla derken iniş yetersiz kalıp yukarıda suyun fazla şişmesi veya yetse bile su sesi gibi sorunlar...

Ben olsam uygun fiyatlı büyük bir DC motor denerdim mesela jebao DC 3000 olsa elinizdekinden pek farklı olmayacak, debisi benzer ama gücü yüksek eheim 1260 olsa fiyat ve ileride diğerlerinden azıcık daha sesli olma durumu, kısaca ucuz ama performans bir seçenek jebao DC 6000 olabilir, orta ayarda kullanıp gerekirse yükseltilebilir...

Geri dönüş arttıkça ps büyümeli olayı göreceli bence, çünkü sump dizaynına bakar...

Ps, su yüzeyine yapışanı temizler, su yüzeyi bir bölmede tutuluyorsa (sump suyu yüzeyi bir şaşırtmaya takılıp , sump suyu tabandan geçiyorsa) bu bölmede su yüzeyi birikir ve birikeni ps temizler...

Böyle bir düzenek yoksa, sump yüzeyi şaşırtma yoksa o zaman az geri dönüş debisi büyük ps lazım...

Çünkü sump su yüzeyi ps mi önce toplayacak, geri dönüş motoru tanka geri mi yollayacak yarışı olacak...

Yani biraz da sump dizaynınıza bakar...

cc9f95fd38419d8c1412931026f53532.jpg
b
73a760a2ce83b194b07067eba3a547c7.jpg
1a1b08582d6cb36a4ef852d8a17c8fcc.jpg
2178178315fa0adbd18682a4c5c55fe8.jpg
1b4f82d48e1a9fc6f2597b5277b0e617.jpg
d199b36e1a1aa8536fa8ee9f40fd2bec.jpg

Sent my iPhone using Tapatalk

videolarınızı izledim, fotolarınızı inceledim

1- tankınız çok guzel, sump da öyle maşallah diyelim

2- sumpta dediğim türden şaşırtma var yani ps aynı kalıp geri dönüş motor büyütülürse ps toplama artacağı kanısındayım...

3- sumpta gereksiz bulduklarım, filtre torbası ( çok sık, gün aşırı falan temizlenmezse nitrata sebep olacaktır), ps bölümünden önceki yüzey tutan şaşırtma ( bu 2 parçadan yüksek olanı olmasa ps toplama açısından daha iyi olur, alçak olanın ps E etkisi yok denebilir hatta faydalı olur ps olan bölüme aşırı hızlı su akışı oluşup dengesinin bozulmasını engeller)

Yani ben olsam ilk şaşırtma yüksek olanı iki yandan silikonlarını falçata ile keserek sökerdim, geri kalan dizayn ok...

Yukarı basışı da ya 3,5 - 4 tonluk bir motor veya 5-6000 lik DC ve sessiz bir motor ile değiştirirdim, kısarak ve gerektikçe veya mümkün olduğu kadar yükselterek kullanmak için...

Ben ucuz olarak jebao dedim ama abyzz var red dragon DC de olabilir...

Bu gün ekstremle ekipman hususunda tekrar konuştuk ve bu ölçülerdeki bir tank için ekipmanların ideal olduğunu yeni bir harcama yapmamı doğru bulmadıklarını ileride Tankı büyütmenin daha doğru olacağını söylediler bu hususta beni ikna ettiler .Düşünce ve tavsiyelerini esirgemeyen tüm hobici dostlara buradan teşekkürler

Acemiliğimin neticesinde bu gün maalesef ilk canlı kaybını yaşadım tanka yavaş yavaş canlı yüklemesi yaparken alıştırma yapmadan tanka dahil ettiğim wrasse direk şoko girdi ve çok kısa sürede öldü.

3918bae2440858d1b959fc2085c201e0.jpg

Wrasse leri bilmem ama hassas balıklar ve shrimp türleri 1 saat... Damla damla 1 saat alıştırma gerek...

Büyük balıklarda ( butterfly , Angel, tang vb.) eğer benek falan olmuş bir tanktan geliyorsa kısa bir karantina ve aklimasyon tekniği var,

Ph ve ısısı tankla aynı olan tatlı suya atıp 1-2 dk arası bekletip (solunumu takip ederek çok zorlanıyorsa daha çabuk çıkarmak gerekebilir) tatlı sudan çıkarıp direk tanka atmak gibi bir yöntem de var...

Parazitlerini atıp, reset olmuş gibi direk yeni tanka giriyor şok falan da olanı görmedim...

Balık ufak olunca riskli, ölebilir...

Wrasse leri bilmem ama hassas balıklar ve shrimp türleri 1 saat... Damla damla 1 saat alıştırma gerek...

Büyük balıklarda ( butterfly , Angel, tang vb.) eğer benek falan olmuş bir tanktan geliyorsa kısa bir karantina ve aklimasyon tekniği var,

Ph ve ısısı tankla aynı olan tatlı suya atıp 1-2 dk arası bekletip (solunumu takip ederek çok zorlanıyorsa daha çabuk çıkarmak gerekebilir) tatlı sudan çıkarıp direk tanka atmak gibi bir yöntem de var...

Parazitlerini atıp, reset olmuş gibi direk yeni tanka giriyor şok falan da olanı görmedim...

Balık ufak olunca riskli, öleb
Bir musibet bin nasihat'den iyidir misali bundan sonra tanka balıkları dahil ederken alıştırma sürecine tabi tutacağım bakalım bir fark olacakmı.Bu tecrübesizlik bana bir adet wrasse ve bir adet anthias kaybina sebep oldu..

Konu görüntüleyen kullanıcılar