BK DC 150 kullanmadım, daha doğrusu henüz BK kullanmadım ancak sizin tankınız için bu skimmer oldukça yeterli okuduğum yorumlar ve teknik bilgiler açısından. Geridönüş kısmı ise belki artırılabilir ancak 5m3 lük bir motorda çok fazla kalır. Deşarj olması gerekir, yani direkt 5m3 tanka vermektense motordan çıkış sağlanıp soğutucu ve veya diğer medya reaktörlerine su sağlanabilir ekstra borulama ve vanalar yardımı ile.
Ancak şunu unutmayınız, bu söyleyeceğime bir çok hobici karşı çıksa da ben bunda diretiyorum. Akvaryum içi akıntı hesaplaması matematiksel olarak hesaplandığında bizlerin geridönüş motorunu işin içine katmamızın doğru olmadığı düşüncesi içerisindeyim. Çünkü geridönüş motoru seçimimiz genelde diğer faktörlerle ilişkili tutulur. Örneğin belirttiğiniz gibi skimmerın çalışma hacmi ile.
Skimmerı büyütmek isterseniz dolayısı ile geridönüşede el atmanız gerekecek. En önemli konu ise büyüyen skimmer kapasitesi yapısı gereği sizin tankınızda atıl kalacaktır. Büyüyen boğaz ve gövde yapısı tankınızın üreteceği atık için fazla kalacaktır belki de hiç beklediğiniz toplama bereketini göremeyeceksiniz. Skimmerınız iyi çalışıyorsa dokunmayın derim. Geridönüş için ayarlanabilir debili mini RD3 olabilir illaki akıntıya etki etsin derseniz.
SPS tankları için kaotik akıntı tercih edilir. Yani senkronize çalışan akıntı motorları bu dalgayı sağlar iken daha az kum kaldırır. Bundan çok korkuyorsanız bir miktar kum seviyesini azaltabilir ve daha büyük mm de kum üstte yerleştirebilirsiniz. Ancak çok tercih edilmiyor en nihayetinde iç içe giriyorlar bir süre sonra.
Aydınlatmanıza gelince ben halen ikinci Radiondan yanayım
Ada şeklinde bir peyzaj için çok hafif açı ile iki tanesi burayı pırıl pırıl yapabilir
SPSleriniz frag boyutlarında gelecekse büyüme gösterdiklerinde ortamdaki akıntı aydınlatma gibi unsurlara göre vücut yapısını oluştururlar. Ülkemizde pek yapılmasa da büyüyen mercanın iyi akıntı almadığına kanaat getiren hobici akıntı motorunun yeri ile oynar. Oysa artık bir motor daha ekleme zamanı gelmiş diyebiliriz
SPS te biraz işin içinde sabır önemli rol oynar. Tanka ilk koyduktan sonra hemen tepki vermesini beklememek gerek. 2-3 hafta ortama alışma süreleri vardır. Atom parçalanmıyor en nihayetinde, sizler çok rahat bakabilirsiniz SPS lere. Yeter ki ideal su şartları onlar için sürdürülebilir olsun.