Merhabalar,
Ankara'da tuzlu su akvaryumcusu olan benim bildiğim üç yer var. Bu üç yere ilişkin görüşlerim şöyle:
1- Discus Shop Marine: Evime epey yakın olan bu yerin ilk kurulduğunda epey canlısı vardı, sonraki gidişlerimde ise pek fazla canlı göremedim (salyangoz, goby, palyaço vb. birkaç tür vardı). Epey malzeme, katkı vs. vardı ve "İsterseniz elimizde olmayan malzemeyi de getirtebiliriz" diyorlardı. Ocean Nutrition, Hikari yemler ile hazır tuzlu su da vardı. Hazır tuzlu suyu denemedim ama acil durumlar için böyle bir opsiyon olduğunu bilmek güzel. Bir süredir gitmiyorum, bu nedenle son durum nasıldır bilmiyorum. Ayrıca buradan hiç canlı almadığım için canlılarına ilişkin görüş bildiremiyorum.
2- Dost Akvaryum: Burası da evime yakın ve balıklarımın hepsini, mercanlarımın da çoğunu buradan aldım. Küçük frag bulmak için Ankara'da en iyi yer. Montipora Digitata, Chalice, Pavona, Birdnest gibi türlerinin küçük fraglarını bulabilmek güzel oluyor. Ayrıca zaman zaman değişik türler de geliyor. Örneğin Bumble Bee, Nassarius gibi salyangoz türlerini, mavi hermit türlerini Ankara'da bir tek burada gördüm. İki hafta önce gittiğimde ise Chaetomorpha (spagetti alg) vardı. Emrah Bey, eğer fazla müşteri olmazsa çok yardımcı da oluyor. Burada çok fazla malzeme yok ama frag taşı ve yapıştırıcı gibi malzemeleri genelde buradan alıyorum.
3- Ekstrem Akvaryum: Burası Ankara'daki en büyük tuzlu su akvaryumcusu. Malzeme ve dondurulmuş yem konusunda öne çıkıyorlar. Burası bana uzak olduğu için sağlıklı değerlendirecek kadar çok gitmedim ama görüşlerim şu şekilde: Öncelikle Mert Bey'in de söylediği gibi küçük frag bulmanız daha zor ama girip tüm ihtiyaçlarınızı giderip çıkabileceğiniz bir yer. Geçen hafta sonu gittiğimde balık türleri çok azdı ve bol miktarda büyük Bubble Coral vardı ancak benim aradığım Torch'tan bir adet bile yoktu. Daha önceki gidişimde de birkaç tane LPS beğenmiştim ancak o sırada da beğendiğim canlıların olduğu tüm tankın rezerve olduğunu öğrenmiştim. Genel olarak istediğim mercanı bulma konusunda burada sorun yaşıyorum ama büyük tankım olsaydı Ekstrem'den daha çok mercan alabilirdim.
Bir de şöyle bir sorun var: Dost'taki iki tankta bubble alg gördüm.Ekstrem'e en son gittiğimde display tankta tek başına bulunan bir Fiji kayasının üzerinde epey miktarda bubble alg gördüm. Artık kayayı kürlüyorlar mıydı, yoksa satış için mi duruyordu bilemeyeceğim, bu nedenle ithamda bulunmak istemem ama akvaryumcuların bubble alg konusunda daha dikkatli olması gerektiği düşüncesindeyim. Bilen bilir bubble alg baş edilmesi en zor canlılardan biridir ve tanka girdikten sonra tamamen temizlemek çok zordur. Özellikle tang gibi bubble alg yiyen balıklar nano tanklara uygun olmadığı için nano tankı olan kişiler ciddi risk altında. Nanolar için çözüm olan emerald crab de kolaylıkla bulunamıyor bildiğim kadarıyla.
Murat Bey'in yaşadıkları ile ilgili bilmeden görüşte bulanamayacağım ancak bence neden ne olursa olsun her ne kadar palyaço balığı dayanıklı bir balıksa da ölü kaya, ölü kum ile kurulum yapınca bir ayda balık koymak riskli olmuş, şöyle ki: Ben ölü kaya ve ölü kum ile kurulum yaptım. Kaya ve kumu koyduğum güne T0 dersek, T0+12 günde amonyak tepe noktaya ulaştı ve T0+30 günde sıfıra indi, T0+17 günde nitrit tepe noktaya ulaştı ve T0+39 günde nitrit sıfıra indi. Her tank aynı değil tabii ki ama ölü kaya, ölü kum ile ve bakteri kültürü olmadan ilk ay içerisinde balık atmak yaşasa bile hayvana yük olur gibime geliyor.