Keşfet

antibiyotikte günlük aktarımlar

Tek hücreli canlılar; bakteriler, mavi-yeşil algler, riketsiyalar, aktinomisetler, ve mikoplazmaların gruplarının dahil olduğu; gerçek çekirdek zarları ve membrana bağlı organelleri olmayan, fosfolipid barındıran hücre duvarı ve tek helezonlu DNA molekülü hücre içinde serbest halde bulunan mikroorganizmaları kapsayan canlılar üstalemdir.

dino yarısı bakteri yarisi yeşil algtir turler arasinda oldugunu dusunuyorum o yuzden de antibiyotik ile olan sonucunda ne oldgunu soyledim .konunun başlıgna bakarsaniz ztn konu cynonun antibiyotik mudahalesi ile ilgi ve ayrica dino da oldugu icin dino uzerindeki etkisinide paylastim ve şuan remalgea ilaci kullaniyorum elimde wardi ve egerki dinom alg grundaysa bu ilacin onun uzerindekini gozlemliyorum.daha kesin hicbirsey soylemedim ve birseyde paylasmadim o konu ile ilgi ama sizin yorumlariniz x marka araci hic kullanmayip bunun hakkinda kotu yorum yapan insanlar gibi .

 
Gen muhendisliğinde okuyan bir yakınım var yakın zamanda universitede mikroskop gozlemi altında hocasıyla beraber yararlı bakterileri cyno ve dinoyu inceleyip (daha dogru onlar inceler ve rapolarını bana aktarirlar)bunlara antibiyotik gruplarinin etkisini dinox cyno remover ve remalgea etkisini inceliycez onlarıda aktarırım.en azından hersey daha bilinclı olur.

Bende cyno bitti ama sende varmış bana cyno verirsin senin ve benim dino örneklerinide alırız arasinda ki farkları analiz ederiz dinoX var sanırım sende birazda ondan verirsin baskasindan da cyno remover buluruz bakariz ney neymiş ögrenmekte fayda var önemli bunlar ?

 
Orkun bey başta bende yaptıklarınıza karşı çıkıyordum. Süreci takip ettikçe yaptıklarınız mantıklı geliyor ama akvaryumunzdaki canlılar genelde zor şartlara daha dayanıklı mercanlar, full sps tankta böyle bir uygulamanın sonuçları ne olur bilmiyorum.

Dinonun hortlaması muhtemelen akvaryumdaki bakteri boşluğundan kaynaklanmıştır. Girdiğiniz bakteri kültürünün içinde baskın tür bu olabilir ve hızlıca boşluğu doldurmuştur.

Mikrofauna gerçekten çok komplike bir sistemdir, bir taraftan bir taşı çekerseniz binanın tamamen çökme riski var.

Yaptığınız uygulamayı sistematik bir şekilde doğru bir kronolijiye oturtup aşamaları ve sonuçları deneylerle destekleyere, sonrasında doğru bakteri ırklarını kullanarak bir tedavi yöntemi geliştirilebilir ve mikroskop altında bu uyguladığınız aşamaları bilimsel kanıtlarlarla desteklerseniz hobiye çok faydalı olabilir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bakın bazı arkadaşlar kanıt falan yazmış, Orkun beyin 2 adet konusu var ve en baştan beri takipteyim. Bu iki konu hakkında da (özellikle antibiyotik girişi) orkun bey gibi açıklayıcı yazan görmedim. Şayet cynoda orkun beyin konusunu okuyup uygulayacak çok kişi olur, çünkü korkuları baya azalttı. İkinci konusu dyno. Dyno konusunda ise antibiyotik kesin öldürür demedi. Ama azalttı dedi, daha geniş spektrumlu  bir antibiyotik ile dyno yu geçireceğime inanıyorum ve denemeye başladım demiş. Orkun bey Merakla bekliyorum tabiki siz büyük riskler alarak ama coğu hobi ciyi aydınlatacak şeyler yapıyorsunuz tek korkum canlılara bişey olmasın. Size maddi ve manevi zarar vermesin, çünkü biliyorum ki dinox gibi ilaçlara 200-250 tl vermemek için buna başvurdunuz, şimdiden tekrar kolay gelsin, siz buraya yazınki oldu veya olmadı bizde anlayalım.

 
Mert bey dino aslinda cynodan önce vardı ufaktan başladi ben onu dikkate almadim sonradan cynoda başladı 

Daha önceki kurulumda kullandiğimda sert mercanimda vardı herhangi bir tepki vermesmdi hee hangisi tür dersen bilmiyorum birisi bana ölü gibiyken verdi onu taa 1 ay sonra canlandı antibiyotigede tepki wermedi ama werenlerde oluyormuş ama öldürdü diyen olamamiş oyle soyleniyor.

TANS bey tesekkurler yorumunuz ve ikaziniz icin.iki şeyi duzeltmek istiyorum 

Şuan daha geniş spekturunlu antibiyotik girmedim sadece reeflowers remalgea 10ml döktüm ve etki ettigini düsunuyorum fakat ilaci 3gunde 1 kullanabiliyorsun recetesi bu o yuzden ikinci dozu daha girmedim .ilk firsati bu ilaca taniycam etki etmz yada bitirmezse antibiyotige basvurucam bu sefer.

Digeride aslinda parasal kısmından ziyade işlevsel olarak cynoyu ölduren birseyin yararli bakterilerimizi öldürmediğine inanmayışimdan kaynaklı.aynu grup bakteriden birisini öldürürken digerini öldürmemesi pek akıl erdiremedim.bir yandan da yüksek fiyat olmasida buna etki.

Bakalım iş yogunluğum hafiflesin mikroskopta bakicaz öyle bir calismada yapicaz ak mı kara çıkçak ortaya ?

 
Arkadaşlar tekrardan merhaba geri bildirim ypmak adına tekrar konunun altına yaziyorum.

Dynodan da kurtuldum artık dyno da kalmadı akvaryumda ama akvaryuma cok mudahale ettim arka arkaya hangisinin net sonuç getirdiğini tam olarak kestiremedim ama birçok ölümcül vuruş yaptim ?

-hem geniş spektrum hem de makrolid grubu antibiyotik girdim

-kendi yaptiğım diy medya reaktörune zeolit , fosfat tutucu (crystalpro phos zero) ve fluval marka fosfatsız aktif karbon kullandım.daha sonra fosfat tutucuyu cikarttim.fazla tutuldugunda mercanlarda kasma yapiyor benim kenya treelerde yaptı ilk sonra zoa ve torch da yapmaya basladi.daha uzun tutuldugunda da ölüme kadar goturur.

-A.F probioS ve np pro duzenli olarak akvaryum litresine gore hergun 4'er damla damlattım.

Akvaryum kısa bir diatom surecine girdi

Gene baloncuk olan yerleri ufak ufak oluyordu surekli fircaladim 

Işık saatini 6 saate indirdim

Ilk uygulamada 3 gun ışık acmadım(bu durum mercanları cok etkiledi)

Dalga motorunu olusan yerlere vurdurdum kayalarin uzerinde gezdirdim icindeki tortulari puskurtturdum .

Şuan hic kalmadı tertemiz oldu.

Aktarcaklarim bu kadar fakat tekrar söylüyorum risk almayın akvaryumunuz cok yuklu ise!!!?

Dynosuz cynosuz gunler dilerim ...

 
Öncelikle merhaba. Konu yeni dikkatimi çekti. Aslında bu tarz paylaşımları forumlarda yapmak gerçekten çok güzel. Daha önce benzer bir sorunla bende karşılaşmıştım hem cyano hem dino. Bende konuyu facebook daki gruplar üzerinden paylaşmıştım. Keşke forumlarda da dile getirmiş olsaydım da üzerinden konuşuyor olabilseydik.

Çok tavsiye de bulunanlar oldu. Link attılar şu ilacı alın vs. diye ama gerçekten bütçemi aşıyordu. Araştırmalarım sonucunda antibiyotik kullanımına denk geldim. Bu konularda biraz cesurumdur ve tereddüt etmeden augmentin 400/57 aldım. Akvaryumu tanıtmak gerekirse ;

80x80x55 =350 litre + 150 litre sump =500 litre hacim

Net su hacmi : Ortalama 420litre

Canlılar : 1 adet blue tang, 1 adet yellow tang, 2 ad. perçula, 3 adet chromis, 1 adet bangai, 1 adet dr. karides, soft mercanlar, bubble coral, hummer, sert mercanlardan sadece plate.

Katkı vs. hiç kullanmadım, hala da kullanmıyorum. Sadece haftalık bir buçuk damacanayı ölçek olarak yani 30 litre su değişimi yapıyorum. RO kullanıyorum, TDS değerim : 0 yani olması gerektiği gibi.

Aydınlatma aqua reef pro 3.

Antibiyotiği 1. gün 10ml, 2.gün 10ml, 3.gün 10ml girdim ve 3 günde olay tamam. Sonrasında 40 litre su değişimi yaptım ve yola devam. Üzerinden 4 ay geçti hala bir problem yok çok şükür.

Tabi bunun yanında ek olarak aydınlatma süresini düşürdüm, dalga motorunun yönünü değiştirdim.

Arada bir sebepsiz yere hala antibiyotik kullanırım. Ayda 1 toplamda 3 gün olmak üzere 5er ml olmak şartıyla mutlaka akvaryumuma augmentin 400/57 antibiyotik eklerim. 

Bu zamana kadar canlılarımda herhangi bir problem görmedim ve yosunun y si yok çok şükür. İlginçtir ki mercanlar daha bir forma girdi. 

Tabi ki bunlar benim akvaryumumun doğasında geçerli. Bir başka akvaryumda aynı şartlarda sorunlar yaşanabilir. Kesinlikle uygulayın demiyorum bende işe yaradı ve hiç bir sorun yaşamadığımı belirtmek istiyorum.

Her akvaryumun doğası farklıdır. Önce sorunun kaynağına yönelmek gerekir. Sorun düzeltilince muhtemelen diğer problemler de ortadan kalkacaktır. Eğer çok ilerlemiş bir durum var ise bence antibiyotik kullanılabilir. Bunu deneyen tek kişi siz ya da ben değilim. Bugün hangi hobiciye gitsem söylemeseler de dolaplarında mutlaka bir antibiyotik şişesi görmüşümdür. Üstelik bu yöntemi cyano için çok ünlü bir deniz akvaryumu satıcısı da tavsiye etmektedir.

Nasıl ki '' aiptasia olmayan akvaryum yoktur'' deniliyorsa cyano vs. de bir gün mutlaka başımıza gelecektir ve mutlaka herkes ilaç almayıp antibiyotiğe yönelecektir.

Diğer uygulamam ise ayda 1 kez mutlaka akvaryumun sumpına 10 luk inşaat çivisi 3 adet eklerim ve o çiviler 4 gün sumpta kalır. Paslanmaya başladıklarında ya da paslandıklarında sumptan çıkarlar ve çöpe giderler. Tabi ki beslediğim mercanlar yine bundan olumsuz etkilenmezler ancak sizlerin mercanları sert ise tavsiye etmem. Çivilerdeki demir salınımı zararlı olabilir. Çivinin de fosfatın önüne geçtiğini düşündüğüm için bu yöntemi uyguluyorum.

Eleştirenler mutlaka olacaktır, saygı duyarım. Tabi ki benim bilgilerimin, edindiğim tecrübelerin doğruluğu %100 olamaz ama lütfen insanları direk olarak pahalı ilaçlara yönlendirmeyelim. Çünkü ne kullanırsak kullanalım ilk önce sorunun kaynağını çözmemiz gerekir.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Yazdiklariniz icin tesekkurler bende suda ki fosfatı ve amonyagı yok etmek icin mudahale ettim ve zeovit sistemi kurmaya odaklandım antibiyotik desteğı ile de kurtuldum.

Yanlız size bir tavsiyede bulunmak istiyorum birakın artik antibiyotik kullanmayi ki biyolojik dengeniz otursun bakteriler işlevini yapsin.mercanlar zaten antibiyotikten etkilenmiyor ama suda ki biyolojik dengesizligin eksi olarak getirisinden etkilenir onu da şoyle izah ediyim bir tatile gider ve akvaryumunuzda su degisimi yapamazsinz bu sefer nitrat fosfat amonyak yukselmeye baslar bunlari yok edicek bakterilere surekli antibiyotikle darbe vuruyorsunuz ve cyno dyno gibi bakteriler uzerinde baskinlik kurmalarna engel oldugunuz icin antibiyotigi biraktignzda bakteri popilasyonunuzu hizla iyilestirmezseniz amonyak fosfat nitrat yukselmeleri sonucu tekrardan karsilasirsiniz.

Benim size tavsiyem antibiyotigi birakin ve npro ile probioS damlatin hergun (tabi antibiyotigin etkisini yok etmeden yapmayin)Yukarda belirtmeyi unuttum ayrica reeflowers'ın Effective Conditioner kullandım.

15 gun icinde sisteminiz tekrar oturucak ve bir sorun olmadigi surece de karsilasmazdiniz.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst