Keşfet

Beyaz Benek Üzerine

SeNioR

Yeni Üye
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,766
Tepkime puanı
7
Puanları
0
Ad Soyad
Hakan Toğuç
Gördüğüm kadarıyla beyaz benek hastalığı tuzlusu akvaryumlarımıza koyduğumuz balıkların bir numaralı ölüm sebebi. Açıkçası balık hastalıklarının tedavisi hakkında ne yeterli teorik ne de pratik bilgiye sahibim. Bazen özel mesaj ile sorular geliyor fakat pek faydalı olamıyorum. Bu konuyla ilgili nette biraz araştırma yaptım. Öğrendiklerimi burada paylaşmak istiyorum. Fazla derine inmeden kabaca öğrendiklerimi aktarmaya çalışacağım.

Beyaz benek tedavisi aslında karantina tankı olsa çok kolay görünüyor. Ama biliyorum ki büyük çoğunluğumuzun karantina tankı yok. Bu durumda bir takım alternatif tedavi yöntemleri çoğumuz için mecbur oluyor.

Düşük yoğunluk tedavisi: Bu tedavi çok etkili, karantina tankında kolaylıkla uygulanabiliyor ama resif akvaryumlarında uygulanması mümkün değil. Sadece balık akvaryumlarında belli omurgasızlarla beraber uygulanması mümkün olabiliyor. Düşük yoğunluktan kasıt 1.010-1.013 aralığıdır. Yoğunluk bu aralıkta olduğu zaman beyaz benek ve beraberinde bazı parazitler ölüyorlar. Bu aralığa dayanabilecek canlılar aşağıda sıralanıyor.

•Algae

•Bristleworms*

•Eels

•Fish

•Flat Worms*

•Hard Shelled Crustaceans

•Hermit Crabs

•Shelled Snails

•True Crabs

Dayanamayacak canlılar ise aşağıdaki gibi

•Brooklynellosis* (Saltwater Ich/Clownfish Disease)

•Corals

•Cryptocaryon*(Saltwater Ich/White Spot Disease)

•Non-Shelled Snails/Nudibranchs/Sea Slugs

•Oodinium* (Saltwater Ich/Velvet, Rust, Coral Fish Disease)

•Sea Anemones

•Sea Cucumbers

•Sea Urchins

•Soft Shelled Crustaceans

•Starfishes

•Tube Worms (Feather Dusters)

Düşük yoğunluk 3-4 hafta devam ettirilirse problem kalmıyor. Balıklar bu düşük yoğunluğa uyum sağlayabiliyor ama bir çok omurgasız uyum sağlayamamaktadır. Fakat tedavi tamamlandıktan sonra yoğunluk kademeli olarak normale döndürülmelidir çünkü düşük yoğunluk uzun vadede balıkların karaciğerlerinde hastalığa yol açmaktadır. Tedavi süresince balıkların dayanıklılığına göre sıcaklık 30-31 derece civarında tutulursa tedavi süreci hızlanır. Çünkü yüksek sıcaklık beyaz beneğin yaşam döngüsünü hızlandırmakta ve suda serbest yüzme aşamasına daha hızlı gelmesini sağlamaktadır. Suda serbest yüzme aşaması bu parazitin en savunmasız olduğu dönemdir ve bu dönemde düşük yoğunluktan kaynaklanan osmotik başınçtan patlayarak ölür.

Başka bir tedavi yöntemi de tatlı su banyosudur. Bu yöntem enfekte olmuş balığı rahatlatmak, hastalıktan kurtulma şansını artırmak için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde aşağıdaki noktalara dikkat etmek lazım. Ancak bu yöntem ile akvaryuma önceden girmiş beyaz benek parazitlerinden kurtulamazsınız. Tatlısu banyosuyla balığa geçici bir rahatlama sağlarsınız ama zaten enfekte olmuş akvaryuma tekrar koyarsanız balığın kondüsyonuna ve bağışıklık sistemine bağlı olarak tekrar beyaz benek tarafından işgal edilme riski vardır. Böyle bir durumda balığın bağışıklık sistemini güçlendirmek için sarmısaklı, zencefilli veya özel vitamin/bağışıklık sistemini güçlendirici ürün katkılı yem yedirebilirsiniz.

1. Balığı strese sokmayacak uygun bir kaba RO suyu ya da içme suyu konur. Bu suyun sıcaklığı ve PH'ı akvaryumumuzla aynı olmalı, değilse ph yükseltici katkılarla uygun hale getirilmeli veya ph değeri uygun içme suyu kullanılabilir. Mesela kardelen markalı içme suyunun ph değeri 8.3'dür. Bu su kullanılabilir.

2. Mümkünse suyun içine amonyak tutucu katkı eklenmeli.

3. Kabın içine hava taşı konarak ve hava hortumuyla hava motoruna bağlayarak oksijen seviyesi korunmalı.

4. Balık bu kabın içinde 3-4 dakika tutulmalı.

5. Aşırı tepki veren balıklar 1-2 dakikada çıkarılmalı.

6. Balık kaba ilk konuduğunda kabın dibinde cansız gibi yatıyorsa endişe etmeyin, bir dakika içinde kendine gelecektir. Gerekirse dokunarak hareket etmesini sağlayabilirsiniz.

Eğer yeni bir balık aldıysanız ve karantina akvaryumunuz yoksa, balığınızı böyle bir tatlısu banyosu yaptırdıktan sonra akvaryumunuza eklemeniz faydalı olabilir. Eğer yeni aldığınız balık iyi durumda görünüyorsa, akvaryumunuza eklemeden önce tatlısu banyosu yaptırmak, beraberinde getirebileceği beyaz benek parazitlerinin önemli bir kısmının akvaryumunuza girmesini önleyecektir.

Beyaz benek bir kere akvaryuma girdi mi tamamen kurtulmak kolay değildir. Eğer hiç müdahele etmezseniz tüm balıklar ölene kadar yahut tüm balıkların bağışıklık sistemi beyaz beneği yenene kadar etkili olmaya devam eder. Beyaz beneği, yeni bir balık eklemeden önce akvaryumdan temizlemek lazımdır. Bunun için,

1. Akvaryumda düşük yoğunluk uygulanıyorsa 3-4 hafta devam ettirilmelidir. Bu süreç sonunda akvaryum beyaz benekten temizlenir.

2. Balıkları başka biryere transfer ettiyseniz yahut hepsi öldüyse bu durumda hiç bir şey yapmadan 6 hafta beklerseniz beyaz benek tüm döngülerini tamamlar ve konabileceği bir balık bulamadığından ölür, kaybolur.

3. Eğer resif akvaryumunda beyaz benek sorunu çıktıysa ikinci maddedeki gibi tüm balıkları çıkarıp sadece mercanları ve omurgasızları bırakırsanız yine 6 hafta içinde akvaryum temizlenir.

4. Eğer resif akvaryumunda mercanlar ve düşük yoğunluktan etkilenebilecek canlıların başka bir tanka transfer edilebilme imkanı varsa bu durumda sadece balık kalan akvaryumda düşük yoğunluk uygulanarak beyaz benek tedavisi yapılabilir. 3-4 haftalık bir düşük yoğunluk tedavisi çoğu balığa zarar vermeyecektir.

Akvaryum eğer boş kaldıysa ve düşük yoğunluk uygulanıp beyaz benekten kurtulmak isteniyorsa tuzluluk ani olarak 1.010-1.013 aralığına düşürülebilir. Bu şekilde beyaz beneği öldürmek daha kolay olur. Eğer canlı varsa hiç bir koşulda yoğunluk ve sıcaklık ani değiştirilmemelidir.

Burada konu hakkında öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. Yukarıda da belirttiğim gibi burda yazdıklarımın çoğunu tecrübe etmiş değilim. Dolayısıyla uygulamalar esnasında olabilecek olumsuzluklardan dolayı sorumlu değilim. (Play at own risk) Uygulayacağınız tedavilerde kendiniz araştırma yapıp daha önceden tecrübe sahibi olmuş kişilere de danışmanızı öneriyorum. Sağlıklı akvaryumlar dilerim.

Kaynaklar:









 
Teşekkürler hakan abi çok aydınlatıcı bir araştırma emeğine tşkler

birde yanlışmıyım tam olarak bilmiyorum tedavi süresince ışıklandırma sistemi durduruluyordu ışıkta odinium ( beyaz benekler ) dahada çok çoğalma gösteriyor..

 
Hakan bey bilgiler için teşekkürler. Hazır bir konu açılmışken bende deneyimlerimi ve araştırmalarımı anlatmak istedim.

Gördüğüm kadarıyla balık ölümlerinin hepsi parazitlerin balık üzerinde hızla artmasından sonra solunumdan kaynaklı. Parazitler sadece deriye değil aynı zamanda solungaçlardaki dokuya da saldırıyor ve ordaki kılcal damarlar ile besleniyorlar. Bu sırada balık yeterli solunum yapamıyor ve malesef ölüyor. Ben iş bu noktaya geldikten sonra yapacak birşey olmadığını düşünüyorum. Bu esnada balık yemde almadığı için bağışıklık sistemi de güçlendirilemiyor. Sıcaklığın 30-31 dereceye çıkartılması bu esnada balığın solunum yapmasını zorlaştıracağı için ben bunu da tavsiye etmiyorum.

Yapılacak şey, solunum daha hızlanma göstermeden önce balığı çıkartıp karantina da düşük tuzluluk tedavisi uygulamak. Bu gerçekten işe yarıyor ama balık kondisyondan düşmeden önce yapmak lazım bunu püf noktası burda. Soluk alıp vermesi hızlandıysa boşuna uğraşmayın. Balık üzerinde benek gördükten sonra balığın bağışıklık sistemi düşükse 1 gün içinde yayılıyor o esnadan sonra balığı karantinaya almak için 12 saatiniz var.

Önleyici ve ilk aşamada sorun gidermesi için ben zencefil tozuna bandırılmış yemleme öneriyorum kesinlikle işe yarıyor. Zencefil tozunu çok az suda eritin ve yemi bu suda 1 dakika bekletip balıklarınıza yedirin.

tüm hobicilere beyaz beneksiz günler dilerim

 
Bilgileriniz için teşekkürler. 6 hafta olayını aynen uygulamıştım. o zamandan beri beyaz beneğe rastlamadım..

 
birde yanlışmıyım tam olarak bilmiyorum tedavi süresince ışıklandırma sistemi durduruluyordu ışıkta odinium ( beyaz benekler ) dahada çok çoğalma gösteriyor..
Işığın kapatılma sebebi balığın stresini azaltmak için, böylelikle balığın savunma sistemi daha sağlam olur.

 
hakan ağbi çok güzel bilimsel bir çalışma.bu başlığa diğer hastalıklar ve ilaç tedavileri de eklenirse çok daha güzel olur.

 
teşekkürler güzel bir derleme olmuş. ellerinize sağlık.

 
Güzel bir araştırma olmuş teşekkür ederiz..

Valla ben beyaz beneğe yenik düşenlerdenim..2 balığımı kaybettim 2 sinide kaybetmek üzereyim..Su banyosu,sarımsak suyuna batırılmış yem, ışıkların kapalı tutulması hepsini denedim..Balıklar ilk yaptığımda hemen hemen kurtuldular beyaz benekten ama sonra bir anda bi baktım ki tekrar olmuşlar bu sefer kurtaramadım..

Şu 6 hafta olayını bekleyip beyaz benekten kurtulup sonrada akvaryuma girmemesi için elimden geleni yapacağım bundan sonra..

 
Eğer hala canlı balığınız kaldıysa ve akvaryumda mercan ve omurgasızlar yoksa hemen düşük yoğunluk tedavisi uygulayabilirsiniz. Çünkü düşük yoğunluk tedavisi kesin çözüm gibi görünüyor.

Akvaryumdan beyaz benek parazitini temizlenmeden yeni canlı eklememek lazım. Yeni canlı alırken de risk sözkonusu. Aslında en kesin çözüm karantina akvaryumu ama gel gör ki tesisler yeterli değil..

 
Eğer hala canlı balığınız kaldıysa ve akvaryumda mercan ve omurgasızlar yoksa hemen düşük yoğunluk tedavisi uygulayabilirsiniz. Çünkü düşük yoğunluk tedavisi kesin çözüm gibi görünüyor.
Akvaryumdan beyaz benek parazitini temizlenmeden yeni canlı eklememek lazım. Yeni canlı alırken de risk sözkonusu. Aslında en kesin çözüm karantina akvaryumu ama gel gör ki tesisler yeterli değil..
tesisleri yeterli yapmak kolay da bunu hanıma anlatmak beni bile beyaz benek yapar :lol: :lol:

 
Aslında bu sorunun sürekli tekrarladığı sistemlerde 6 hafta uygulaması çok işe yarar görünüyor, 6 haftalığına balıklar başka bir tankta düşük yoğunlukla yaşayabilir, mercanlar da kendi ortamında, hatta ps de balık tankına bağlanabilir, balık yokken mercanlardan çok fazla atık çıkacağını sanmıyorum. Hatta bu 6 hafta sürecin başlarında yeni eklemeyi düşündüğünüz balık varsa onlar da düşük yoğunluğu düşürülmeye başlanmış balık tankına eklenip komple bu süreçten temiz pak şekilde çıkmış olurlar...

Öyle mi böyle mi diye çabalayan insanlar için daha kesin bir yaklaşım olmuş eline sağlık Hakan...

 
Benim merak ettiğim bir şey var.

enfekte olmuş olan bir tankta, hastalığa yakalanmış yakalanmamış tüm balıkları çıkarmak gerekir mi? akut halde olmayanları çıkartmayıp, altı hafta sonra beklersek beyaz benekten tamamen kurtulmuş olur muyuz? çıkardıklarımızı tekrar eklediğimiz durumda, hastalık tekrar hortlar mı?

bu da çok kritik bir durum kanımca!

 
benim başımda aynı dert söz konusu şuan. sıcaklığı 31 yaptım mavi hippo tang iyileşti sonra günde 1 derece indirmeye başladım ısı 28 i görünce bu nasıl hitap etsem "" mavi tang yine hastalandı şimdi 31 e kadar aşamalı tekrar çektim keyfi yerinde şerefsizin. 2 hafta 31 takılıp bu süre içerisinde de yoğunluğu 1,013 e çekmeyi düşünüyorum.

ben bu balığı aldığımda çok sağlıklı gözüküyordu aldığım akvaryumda birsürü vardı bundan. tahminim satıcıdaki o akvaryumun sıcaklığı 31 derece idi. çünkü 31 derecede sıkıntı yok hiç. bu salak balığı alacaksanız yazın en sıcak günlerde alın bence.

şimdi başımda var bir tane s boy , atsan atılmaz satsan satılmaz :rolleyes:

 
Benim merak ettiğim bir şey var.
enfekte olmuş olan bir tankta, hastalığa yakalanmış yakalanmamış tüm balıkları çıkarmak gerekir mi? akut halde olmayanları çıkartmayıp, altı hafta sonra beklersek beyaz benekten tamamen kurtulmuş olur muyuz? çıkardıklarımızı tekrar eklediğimiz durumda, hastalık tekrar hortlar mı?

bu da çok kritik bir durum kanımca!
Enfekte olmuşlar paraziti döktükten sonra, enfekte olmamışlara sıra geliyor zaten, parazit bu şekilde çoğalıyor.Yani böyle bişey yapacaksak tümünü çıkarmak gerek, ki parazit yerleşecek balık bulamayıp ölsün. Kaldı ki ilk enfekte olduğunda parazit görünür boyda olmuyor bildiğim kadarıyla, yani siz enfekte olmamışları tankta bırakırsanız, enfekte olduklarını anlayınca, tuzluluğu düşmeye başlamış tanka adapte etme işi nasıl olur bilmiyorum, herhalde 3. bir tank gerekir ara tuzluluk değerleri için...

 
Öyle mi böyle mi diye çabalayan insanlar için daha kesin bir yaklaşım olmuş eline sağlık Hakan...
Yorumun için teşekkür ederim Burak..

Beyaz beneğin 3 yaşam döngüsü var. Önce balığın üzerinde yaşıyor, bu aşamada gözle görebilme şansı oluyor. Bir süre sonra balığı terkedip akvaryumda bir yüzey üzerinde kist denen yapı içinde olgunlaşma dönemi geçiriyor ve çoğalıyor. Daha sonra serbest yüzme moduna geçip suyun içinde kendine konabileceği bir balık arıyor. Balığın üstüne konduktan sonra aynı süreç tekrar başlıyor. Sayıları çok olup balığın solungaçlarına da ulaşınca son aşamaya gelinmiş oluyor. Solungaçlara yerleşen parazitler balığı nefes almasını engellediklerinden ötürü balığı öldürebiliyorlar.

Kist içinde ve balığın üzerindeyken parazitleri öldürmek kolay değil. Fakat serbest yüzme aşamasındayken en savunmasız halleri oluyor. Bu aşamada eğer su 1.010-1.013 aralığındaysa parazitlerin hücre duvarları aşırı şişkinlikten dolayı patlayarak ölüyor. Teknik olarak suyun sıcaklığını artırmak sadece bu döngünün hızlanmasını sağlıyor. Yani bu parazitler normalde serbest yüzme aşamasına mesela 5 günde gelecekken yüksek sıcaklıkta 3 günde geliyor. Dolayısıyla suyun sıcaklığını artırmak bir tedavi yöntemi değil, sadece uygulanacak asıl tedavi yönteminden daha hızlı sonuç almayı sağlıyor.

Akvaryumdan sadece enfekte olmuş balıkları alıp, sağlam olanlarını bırakmak konusuna gelince. Bu durum benim de kafamda bir soru işareti. Şöyle düşünüyorum. Diyelim beya benek akvaryuma girdi. Bir kısım balık enfekte oldu, bir kısmı sağlam. Enfekte olmuş olanları aldık akvaryumdan. Benekler serbest yüzme aşamasına geldiler tankta. Bu durumda bir host arayacaklar. Eğer sağlam olan balıkların savunma sistemleri güçlüyse ve bu parazitler sağlam balıkların üzerinde barınamıyorsa sonuçta parazitler host bulamadığı için öleceklerdir. Bu şekilde bir senaryoda enfekte olmuş akvaryum ve sağlam balıklar birarada dururken 6 hafta içinde aynı akvaryumda hiç balığın olmadığı senaryodaki gibi tankın beyaz benekten temizlenmesi ihtimali düşünülebilir. Ama tabi bu biraz riskli bir tercih. Bu yöntem ile belki de beyaz beneği tam temizleyemeyiz akvaryumdan. Bir gün başka bir balık aldığımızda pat diye üstünde benekleri görme ihtimalimiz var. Çünkü bu senaryoda sağlam olan balıkların ne derece sağlam olduklarını bilmiyoruz. Belki parazitler balığı etkilemeyecek kadar sağlam balıklarımız var fakat, bir miktar parazit, balığı etkilemeyecek kadar, dışardan farkedilemeyecek miktarda sağlam balığın üzerine yerleşip yine yaşam döngüsünü devam ettiriyor belki de. O yüzden tankın içinde sağlam balıklar varken beyaz benekten ne kadar kurtulabiliriz ben de emin değilim. Bu senaryoyu uygulama riskine girecekseniz bence balıkları sık aralıklarla takip edin, eğer yine beneklenen çıkarsa o zaman ya balıklarla beraber düşük yoğunluk tedavisi, ya da balıksız akvaryumda 6 hafta bekleme seçeneklerini değerlendirmek gerekiyor sanırım.

Cihan, balığı aldığında sağlıklı görünüyor olabilir. Aldığın akvaryumda düşük yoğunluk uygulanıyor yahut bakır çözeltisi eklenmiş olabilir. Bu şartlar altında benekler kayboluyor. Ayrıca senin akvaryuma girene kadar kimbilir ne kadar yol çekti, kaç akvaryum değiştirdi. Ciddi stres yaşamış olabilir. Ancak yukarda da dediğim gibi sıcaklıkla oynayarak bu mesele halledilemiyor. Gerçek bir tedavi yöntemi gerekiyor. Asıl önemli tedbir aslında benekli balığı hiç akvaryuma almamak. Karantina tankı olmadan da böyle bir tedbiri almak mümkün görünmüyor.

Bu arada 6 haftalık bekleme kavramına biraz açıklık getireyim. Verdiğim kaynakları incelediyseniz aslında bu bekleme süresi 4 hafta olarak geçiyor. Ben daha sağlam olsun diye 6 hafta yazmıştım. Tercih size kalmış. Ben böyle bir beyaz benek faciası yaşasam yeniden balık koymak için 8 hafta bile beklerdim..

Okyanustan yeni çıkıp gelmiş balık ile aylardır akvaryumda yaşayan balık arasında fark var. Akvaryum tecrübesi yaşamış balıkların beyaz benek ve daha başka hastalıklara karşı daha dayanıklı olduklarını düşünüyorum. Hatta dün gelmiş balık ile bir aydır alıcısını bekleyen balık arasında bile ciddi risk farkı olduğunu düşünüyorum.

 
Bu durumda realistik bakmak gerekirse bu parazitten tamamen kurtulma şansımız yok gibi. Bununla yaşamayı öğrenmek lazım.

 
Okyanustan yeni çıkıp gelmiş balık ile aylardır akvaryumda yaşayan balık arasında fark var. Akvaryum tecrübesi yaşamış balıkların beyaz benek ve daha başka hastalıklara karşı daha dayanıklı olduklarını düşünüyorum. Hatta dün gelmiş balık ile bir aydır alıcısını bekleyen balık arasında bile ciddi risk farkı olduğunu düşünüyorum.

kesinlikle [SIZE=18pt]+1[/SIZE]

ayrıca hobicilikte şu söz bir deyim haline gelmeli bence:

Denizden babam çıksa karantina tankına koyarım...

 
Bu sektörde karantina tankı hizmeti olmalı aslında. Bunu ticari firmalarda yapabilir amatör hobiciler de. Bir kaç tankta, satın alınmış balıklar uyum özelliklerine göre 1 aylık süre zarfında barındırılabilir. Bunun karşılığında hizmet ücreti de alınabilir. Bu hizmeti sunan kişi yada firma karantina tankında düşük yoğunluk, bakır, yüksek sıcaklık gibi uygulamaları yapabilir. Bir ayın sonunda da hobici tertemiz cillop gibi balığı alıp tankına koyar. Kendi tankında önceden beyaz benek yok ise de bu hastalık ile hiç tanışmadan hobisini sürdürür gider.. Hem böylelikle bir sürü balığın hayatı kurtarılmış olur. Beyaz benek bulaştıktan sonra koca koca balıklarını kaybeden, tüm balıklarını kaybeden bir sürü insan var.

 
Bu sektörde karantina tankı hizmeti olmalı aslında. Bunu ticari firmalarda yapabilir amatör hobiciler de. Bir kaç tankta, satın alınmış balıklar uyum özelliklerine göre 1 aylık süre zarfında barındırılabilir. Bunun karşılığında hizmet ücreti de alınabilir. Bu hizmeti sunan kişi yada firma karantina tankında düşük yoğunluk, bakır, yüksek sıcaklık gibi uygulamaları yapabilir. Bir ayın sonunda da hobici tertemiz cillop gibi balığı alıp tankına koyar. Kendi tankında önceden beyaz benek yok ise de bu hastalık ile hiç tanışmadan hobisini sürdürür gider.. Hem böylelikle bir sürü balığın hayatı kurtarılmış olur. Beyaz benek bulaştıktan sonra koca koca balıklarını kaybeden, tüm balıklarını kaybeden bir sürü insan var.
Bu söylediğini bir kaç kez dile getirdim zamanında. Ticarethane sahipleri ve hobiciler de dahil bir dayak yemediğimiz kaldı.

Bunlar zor işler Hakan. İnsanlar zora gelmez. Kutudan balık satmak varken karantina tankını kim kurar bu memlekette. Utanmasalar dükkana akvaryum da yapmazlar, direkt geleni verirler. 0 fire, 3 misli kar. Oh ne güzel. Suyundan da koy. O uyanık, biz de salağız ya.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst