Keşfet

Beyaz Benek Üzerine

Bu söylediğini bir kaç kez dile getirdim zamanında. Ticarethane sahipleri ve hobiciler de dahil bir dayak yemediğimiz kaldı.
Bunlar zor işler Hakan. İnsanlar zora gelmez. Kutudan balık satmak varken karantina tankını kim kurar bu memlekette. Utanmasalar dükkana akvaryum da yapmazlar, direkt geleni verirler. 0 fire, 3 misli kar. Oh ne güzel. Suyundan da koy. O uyanık, biz de salağız ya.
Gökçe, dediklerine kesinlikle katılıyorum, fakat şunu da eklemek istiyorum: balıklar, geldikleri gibi kutudan biz hobiciler tarafından kapışılmasalar aslında herkes bundan sonra oyunu kuralına göre oynamak zorunda kalır. tabiki satıcıların, heyecanlı, sabırsız çoğu zaman bilgisiz biz hobicilerin bu saflıklarından yararlanmaları hiç hoş değil ama bu malesef dünyanın her yerinde böyle.... yapılması gereken herkesin ortak bilinçle hareket etmesini sağlamak. bilenler bilmeyenler anlatmalı. Herkes ithalat varmış diye dükkanlara koştura koştura saldırmaması gerektiğini anlamalı. bu konuda yararları zararları olarak daha fazla söyleyeceklerim olabilir aslında ama, boyle bir ortak bilinçle hareket edebileceğimize olan inancım sıfır olduğundan uzatmak istemiyorum....

Haklı olabilirsin Gökçe ama ben bu konuda daha iyimserim. Mesela böyle bir uygulama başlatsa biri, burdan alınan balıkların büyük çoğunluğu sağlıklı olsa... Sonra bu durum kulaktan kulağa yayılarak özellikle internet vasıtasıyla geniş kitlelerin bilgisine sunulsa... Bu işi yapan kişi böyle bir uygulamadan fayda sağlayabilir diye düşünüyorum..

İsteyene yeni gelmiş balık verilir isteyen için satın alacağı balık bir ay karantinada bekletilir. Karantina tankında balığın ölmesi durumu dikkate alınarak karantina tankından verilecek balığın fiyatı ona göre belirlenir. Böylece satan kişinin riski de hesaba dahil edilmiş olur. Ben şahsen böyle bir hizmet için balığın fiyatının %50 fazlasını vermeye razı olurdum...

İkinize de katılıyorum ama reel durum acınası bir halde. Umut elbette olmalı.

Hakan ben de senin gibi bu farkı veririm, belki daha fazlasını da veririm. Ama sonra ne olacağını da söyleyeyim. Bu direkt fırsatçılığa dönüşecektir. Zaten bir kaç kez örneklerini de gördük maalesef.

Gökçe, dediklerine kesinlikle katılıyorum, fakat şunu da eklemek istiyorum: balıklar, geldikleri gibi kutudan biz hobiciler tarafından kapışılmasalar aslında herkes bundan sonra oyunu kuralına göre oynamak zorunda kalır. tabiki satıcıların, heyecanlı, sabırsız çoğu zaman bilgisiz biz hobicilerin bu saflıklarından yararlanmaları hiç hoş değil ama bu malesef dünyanın her yerinde böyle.... yapılması gereken herkesin ortak bilinçle hareket etmesini sağlamak. bilenler bilmeyenler anlatmalı. Herkes ithalat varmış diye dükkanlara koştura koştura saldırmaması gerektiğini anlamalı. bu konuda yararları zararları olarak daha fazla söyleyeceklerim olabilir aslında ama, boyle bir ortak bilinçle hareket edebileceğimize olan inancım sıfır olduğundan uzatmak istemiyorum....
+1

Karantina tankı eğer evde kurulamıyorsa ve akvaryumunuzda hiçbir balıkta benek yoksa bence Hakan beyinde yazdığı gibi ( alındığında yem alan ve sağlıklı görünen, aldığınız yerde 1 haftayı devirmiş ) balık eve geldiğinde tatlı su banyosu yaptırmak uygulanabilir. Bu işlemi en zararsız hale olarak uygulamak için,

1. Balığın geldiği torbadaki suyun PH ı ve sıcaklığı ölçülür

2. Tatlı su PH buffer ile gelen suyun ph ve sıcaklığına getirilir.

3. banyodan sonra balık, torbasındaki suya tekrar konur ve akvaryumdan su damlatılarak adaptasyon tamamlanır.

hiç değilse tankınızı korumuş olursunuz, aldığınız balık dirençliyse zaten hiçbirşey olmamış gibi yüzecektir tanka girince. Bu işlemi daha akvaryumcuya 1 gün önce gelmiş balığa yaparsanız sorumluluk kabul etmiyorum.

Karantina tankı eğer evde kurulamıyorsa ve akvaryumunuzda hiçbir balıkta benek yoksa bence Hakan beyinde yazdığı gibi ( alındığında yem alan ve sağlıklı görünen, aldığınız yerde 1 haftayı devirmiş ) balık eve geldiğinde tatlı su banyosu yaptırmak uygulanabilir. Bu işlemi en zararsız hale olarak uygulamak için,
1. Balığın geldiği torbadaki suyun PH ı ve sıcaklığı ölçülür

2. Tatlı su PH buffer ile gelen suyun ph ve sıcaklığına getirilir.

3. banyodan sonra balık, torbasındaki suya tekrar konur ve akvaryumdan su damlatılarak adaptasyon tamamlanır.

hiç değilse tankınızı korumuş olursunuz, aldığınız balık dirençliyse zaten hiçbirşey olmamış gibi yüzecektir tanka girince. Bu işlemi daha akvaryumcuya 1 gün önce gelmiş balığa yaparsanız sorumluluk kabul etmiyorum.
Benim bildiğim balık tatlısu banyosundan sonra direk tanka atılıyor, ben hep böyle yaptım, direk tanka adapte oluyor ve bir önceki sudan bişey enfekte olma ihtimali de olmuyor, benim bildiğim böyle...

bir kaynakta şu bilgiyi buldum

monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?t=18175

The Ich life cycle is temperature dependent. Higher temperatures within its livable range speed up every stage of the life cycle, while the lower temperatures will slow it down. At 18°C/64°F the cycle takes 10-12 days to complete.

It has been found that Ich does not infect new fish at 29.4°C/85°F Johnson, 1976, stops reproducing at 30°C/86°F Dr. Nick St. Erne, DVM, pers. comm, and dies at 32°C/89.5°F Meyer, 1984, [1]

dediğine göre 32 derecede 3-4 gün tutulursa ich yani beyaz benek ölüyormuş, ancak bu tatlı su için sanırım. tuzlu su içinde geçerli olabilirmi bilmiyorum ben 32 yi hiç denemedim korktuğum için ancak deniycem.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Akvaryumdan yakaladığınız balık için söyledikleriniz geçerli ama yeni alınan balık için banyodan sonra adaptasyon yapmata fayda var.

Benim bildiğim balık tatlısu banyosundan sonra direk tanka atılıyor, ben hep böyle yaptım, direk tanka adapte oluyor ve bir önceki sudan bişey enfekte olma ihtimali de olmuyor, benim bildiğim böyle...

arkadaşlar simdi ben yeniyim 6 hafta süre diyorsunuz

bu 6 hafta süre yerine suyu cycle yapsam daha makul olmazmı

3 haftada suyum tertemiz olur hemde nitratını sıfırlamış olurum

balıklarıda 3 er dakika 1010 tuzlulukdaki suda bekletip tanka atsam bu

süreci daha kısaltmış olmazmıyım yoksa yanılıyormuyum.

yani 3 haftada bu sekilde atlatabilirmiyim

ayrıca aklımda kalan bir konuda balıkları ps siz 20-30 litre bir akvaryumda hava ile yaşatabilirmiyim

yada hergun suyunu değişrip

çünkü yeni su hazırlayıp tanka tertemiz balık atmak istiyorum

bu sırada balıklarımıda eski suyumla 3 hafta yaşatmayı düşünüyorum hergun su değiştirerek ve hava taşlı bir hava hortumu ile

birde bu hastalığa sadece tanglermi yaşıyor bende karides tang palyaco ve zoalar var

palyaçolarda ise siyah noktacıklar var buda siyah benekmi ne

internette arastırdım kara leke diye bişi buldum

tanglerimde beyaz perculalarımda siyah benekler

ne yapıcam bilmiyorum

Cihan bunu denersen sonuçlarını bize bildir. Dediğin gibi verdiğin kaynak tatlı su için sanıyorum. Çünkü tatlı suda sadece sıcaklığı artırarak beyaz benek tedavisi mümkün oluyor.

Serkan bey 6 haftalık süre tankında beyaz benek salgını çıkmış kişilerin tanklarının temizlenmesi için balıksız olarak geçirmeleri gereken süredir. Siz eğer akvaryumu yeni kurduysanız durumunuz farklı. Bu durumda beyaz benek ile işiniz yok, sadece yeni ekleyeceğiniz balıklar için önlem almanız gerekiyor. Bu önlemin en iyi yolu karantina tankı, sonraki önlemleri şöyle sıralayabiliriz; Akvaryum tecrübesi olan sağlıklı, iştahlı oturmuş balık almak, ithalattan geldikten sonra biraz dinlendirilmiş balık almak, akvaryuma eklemeden önce 3-4 dakikalık tatlı su banyosu yaptırmak (bu son dediğime her balık dayanamayabilir)

Eğer akvaryum boş ise sıcaklığı 30 dereceye çıkartıp bu 6 hafta yerine 4 hafta da beklenilse temizleneceğini düşünüyorum.

Siyah benek parazitinin yaşam döngüsü ve tedavi şekli de beyaz benek ile aynıdır. Her ne kadar beyaz benek kadar tehlikeli olmasa da o da bir risktir ve bertaraf edilmesi gerekir. Enfekte olmuş balıkları tatlı su banyosu ve arkasından formalin banyosu yaptırarak kurtarabilirsiniz. Ama tanktaki varlığı devam edecektir. Temizlediğiniz balıkları tekrar akvaryuma koyduğunuzda benekler tekrarlayabilir.

Tamamen kurtulma yöntemi beyaz benekteki gibi. Ya akvaryumu bir süre balıksız döndüreceksiniz, ya da düşük yoğunluk tedavisi uygulayacaksınız.

düşük yoğunluk dediğiniz tuz oranını düşürmek değilmi

kusura bakmayın yeni olduğum için pek bilgim yok

benim tankım yeni ama içinde canlılar var

yeni tank yaptırıyorum oraya geçicem

o zaman bu suyumu hiç kullanmayım

yeni tankımda su oturana kadar ufak akvaryumda bu

balıkları geçici bir sure tutayım yeni tankdaki su oturunca

tatlı su banyosu yapıp atayım bu sayede bu parazitlerden kurtulmuş olurmuyum?

Akvaryumdan yakaladığınız balık için söyledikleriniz geçerli ama yeni alınan balık için banyodan sonra adaptasyon yapmata fayda var.
Valla bilimsel tarafını araştırmadım ama balığı tatlı suda bekletiyorsunuz zaten, balık tatlı suya alışıyor, oradan tekrar tuzlu suya koyuyorsunuz bu tuzlu su hangisi olduğu pek önemli değil bence, bari akvaryuma koyun da kendi geldiği sudan tekrar bakteri,virüs,parazit,parazit yumurtası bişey kapmasın tekrar ;)

Bu yöntemi de ilk defa 2003 te zannedersem hasta bir chelmon um vardı tatlı su yöntemiyle iyileştirmiştim bir akvaryumcu tavsiye etmişti ondan sonra aldığım birçok balığı hiç aklimasyon yapmadan direk tatlı suya atıp ordan direk akvaryuma alarak uzun süre sağlıklı yaşattım.

Son aldığım balıklarda bunu yapmadım, yapmadığıma da pişman oldum açıkçası, bunu yapıp akvaryuma aklimasyon yerine bu yöntemi kullandığım balıklar nedense hep uzun yaşadılar, bu da Hakan'ın yukarıda yazdıklarını doğruluyor, gelen balığı tankınıza sokmadan evvel üzerindekileri dökmüş oluyorsunuz, hem mevcut balıklar güvende oluyor hem aldığınız balıkta bir rahatsızlık varsa o da onu atlatmış oluyor...

Bu yöntem küçük balıklarda sökmeyebilir, işte onlar için karantina tankı lazım zaten yoksa her gelenle her şey gelebilir, sonra nice 6 haftalar...

Evet düşük yoğunluk dediğim tuz oranını 1.0101-1.013 aralığına düşürmek.

Madem canlıları yeni tankınıza transfer edeceksiniz, şu an içinde bulundukları tankı karantina tankı gibi düşünüp tedaviyi burda yapabilirsiniz. Yeni tanka da burdan su ve kaya transferi yapmazsanız iyi olur.

kaya ve kumları almam gerekiyor tankdan yanlız

kayalarımda zoalar kayarı bırakmadan bi cözüm bulamazmıyım

yada diğer tanka kadar bu hastalık için ilaç kullansam

iyileşirlerse tankdaki suyu yine kullanabilirmiyim

İşin uzmanı değilim kesin bir şey söyleyemiyorum. Mercanları çıkardıktan sonra 3-4 haftalık düşük yoğunluk tedavisi sonrası teorik olarak kayalarında temizleneceğini düşünüyorum.

hakan bey suan balıklara 3 er dakika tatlı su banyosu yaptırdım

tatlı suda ph 7,7 sıcaklık 24

balıkları ana tanka tekrardan koydum

Sıcaklığı 30-31 dereceye çıkardığımız zaman kayalardaki ve kumdaki bakteriler herhangi bir zarar görür mü?

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri