Keşfet

Bilinmeyen Canlı Tanımlama Rehberi - Hazırlık

Deathgrip

Yeni Üye
Ad Soyad
Ömer Tanrıkulu
Merhaba,

Aslında bu bölümde buna benzer sabit bir başlık var ancak hem fotoğraf linkleri ölmüş hem de fazla mesaj sebebiyle epey uzun.

Yeni başlayanların tanımlamakta zorlandığı belli başlı canlıları bu başlık altında toplayalım. Katkıda bulunmak isteyen herkes eksik olan canlıları ekleyebilir. Canlılar biraz biriktiğinde kilitli olarak sabit yeni bir konu başlığı açacağım. Katkıda bulunan herkesin de adını ve nickini mesaj sonunda belirteceğim. :)

Biraz imece usülü olacak yani. İlk adımı ben atayım.

Stomatella (Stomatella varia)

- Zararsız, faydalı bir canlı. Otçuldur, mikro algler ile beslenirler.

stomatellavaria.jpg

Polyclad Flatworm (Phrikoceros mopsus)

- Zararlıdır. Kabuklular, snailler ve clam türleri ile beslenirler. Hatta kurtları da yediği düşünülüyor.

- Boyu 12cm'i geçebilir.

flatworm.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bobbit worm

- Zararlıdır.Denizlerde 2m ye kadar büyüyebilir tanklardaki balıkları avlar zoaları ve snalleri yer

- En basit kurtulma yolu tanktaki aynı kayayı host tutar kendine oyuk kazar kayayı cıkarıp kurutmaktır

- Dünyanın en zehirli ilk 15 canlısının arasındadır kesinlikle elle tutmaya calısmayın zehir cenede degil ustundeki tuylerdedir cenesi cok güclüdür kemige kadar delebilir çok hızlıdır

B9bggG.jpg

Amphipod

- yararlıdır.balıklar icin canlı yem olurlar

- geceleri fenerle bakarsanız parlamalardan anlayabilrsnz

- en rahat anlamay yöntemi kuyruğunu sürekli kıvrık tutması

Z1zRRz.jpg

Bristle worm

- Kimi zararlı kimi yararlı der

- Tanktaki fazla yemi,ölmüş canlıları temizler

- Zehirlidir fakat insanı zehirliycek kadar etkili değildir ele batarsa kaşınma,yanma ve kızarıklık yapabilir zehri ustundeki dikenlerdedir elle tutmamakta fayda var

R6pRaY.jpg

Asternia sea star

- bence yararlıdır fakat genel kanı zararlı olduğu yönünde

- tanktki carolineleri yiyerek kayarın caroline balamasını onleyip nefes aldırır buda nitratı dengede tutmaya yardımcı olur

- aç kalırsa zoaları yiyebiir

- kurtulmak istenirse en basit çözümü tanka harlequin shrimp eklemek

MlBbQ2.jpg

Teddy Bear Crab

- Zararlıdır.

- Çesitli soft coral türleriyle beslenir

Qgz05G.jpg

Copepods yani Akvaryumlarımızda sıkça karşılaştığımız Kopepodlar;

Kopepodlar minik karides gibi görünebilir ama onlar kendi crustaceous kuzenlerinden farklı bir alt sınıfına aittir . Bu organizmalar dünyada sucul ekosistemin önemli bir parçasıdır . Canlı kopepodları balık beslemek için kullanabiliriz.

Türleri;

Kabuklular sınıfında bir bölümünü içerdiği düşünülmektedir . Bazı bilim adamları , deniz bitleri ve diğer dış sucul parazitleri içeren alt sınıfı Branchiura olarak belirtmektedirler.

Coğrafya

Kopepodlar bütün sıcaklıklarda ve türlü sucul ortamlarda yaşarlar . Bazı kopepodlar Antarktika'nın aşırı soğuk sularında bulunmuştur . En çok kopepodları tatlı su organizmaları olarak incelemektedirler ancak bazı tuzlu su ortamlarındada fazlaca bulunurlar . Kopepodların dört ana grupları , Kuzey Amerika'nın Büyük Göller bölgesinde bulunmuştur .

Kimlik

Kopepodlar çok hücreli organizmalardır. Kelime " kopepod " Bu canlıların bir baskın özelliğini açıklayan iki Yunanca kelimeden gelmektedir . " Kope " kürek ve " podos " ayak anlamındadır . Kopepodların eşzamanlı kürekler gibi kendi çevresi içinde itmek için vücudun ters tarafta uzantıları vardır. Kopepod vücudu iki bölüme ayrılmıştır bu bölümleri baş ve göğüs oluşturur. Antenleri iki çift , bir göz , kol ve bacakları üç çift,kafasında maxillopeds denilen ekleri vardır . Karınsonunda iki kuyrukları vardır .

Boyut

Bu alt sınıfın küçük üyeleri mikroskop altında en iyi izlenebilir . En kısa kopepod yetişkin uzunluğu 0.2 mm'dir. Yeni Dünya Ansiklopedisi göre; dünyanın en büyük Kopepodları Pennella sp .dir 30 cm'ye kadar büyür ve fin balinası için tehdit bir parazit olabilir. Çoğu kopepodlar bir kurşun kalem ucu çapından daha az sadece 1 ila 2 mm olacak kadar büyürler.

Faydaları

Birçok kopepod besin zincirinde önemli bir parçadır. Bu kabuklular tek hücreli yosunlar ve sırayla küçük balıklar,orta boy balıklar daha büyük balık veya balinalar tarafından yenir . Bu organizmaların bazıları deniz akvaryumunun dibinde ,okyanus veya başka su kütlesi üzerinde ölü madde tüketen , su temizleme gibi görevler üstlenirler. Onlar bazı balıklar , denizatı ve pipefish için bir besin kaynağı olarak akvaryumlara eklenir.

Kaynak: tr.jsxys.com/pet-fish/fish-habitats

Çeviri: Bendeniz :)

Bu arada belirtmeyi unuttum. Maddeler halinde kısa kısa yazabilirsek daha güzel olur.

- Zararlı mı zararsız mı?

- Ne ile beslenir?

- Hangi canlılara zarar verir?

- Kurtulmanın/Yok etmenin çözümü nedir?

gibi. Canlının özelliklerinden çok akvaryumdaki konumuna ihtiyacımız var. :)

Yinemi gol değil :) Ömer bey size yaranmak çok zor :D gereksiz yerleri traşlarız o zaman yazının yani :)

Ömer bey ellerinizie sağlık harika bir konu olmuş. 

Geçen hafta istekte bulunmuştum bir de bu konunun mercan ve balıklar için olanını bir başlık altında toplasak süper olur arama motoru ile tek bir konuda sonuçlar çıkar 

Geçen hafta istekte bulunmuştum bir de bu konunun mercan ve balıklar için olanını bir başlık altında toplasak süper olur arama motoru ile tek bir konuda sonuçlar çıkar 
Uğur Abi,

En azından belli başlı canlılar için yapılabilir ancak tuzlu sudaki canlı türlerinin sayısı düşünüldüğünde forum ortamında bu iş pek mümkün değil. Web Sitesi ortamı gerekiyor. Tabii gönüllü olarak bu işi yapmak isteyen varsa bu başlık altında belirtirse (yani yeterli kişi bulunursa) bunun gibi yeni bir başlık açılır, sonrasında da sabitlenir. :)

Sps Yiyen Deniz Örümceği

montispiders.jpg

-24-27 derece arasında yaşar

-Poliplerle ve sert mercan dokularıyla beslenir

-Şeffaftır gözle görülmesi ve fark edilmesi çok zordur.

-Dişiler yumurtaları üzerinde taşıdığı için, yetişkinleri tanktan çıkardığınızda problemden kurtulmuş olursunuz.

-Dip yaparak mercan temizlenebilir.

Ben bu canlıyla 2 sene önce rainbow montiporanın üzerinde karşılaşmıştım, çok şeffaf olduğu için kuvvetli ışık altında görebilmiştim.

Abi seninde derdin bitmiyor yani. :D   Şimdi balıklara konu açılacak hadi kabuklularıda açalım!

Sende birkaç dil var diye biliyorum. Japonca kaynaklardan çeviri yapacaksan hemen 

açılsın konu.  :D   :D   :D   :D   :D

Sps Yiyen Deniz Örümceği

-24-27 derece arasında yaşar

-Poliplerle ve sert mercan dokularıyla beslenir

-Şeffaftır gözle görülmesi ve fark edilmesi çok zordur.

-Dişiler yumurtaları üzerinde taşıdığı için, yetişkinleri tanktan çıkardığınızda problemden kurtulmuş olursunuz.

-Dip yaparak mercan temizlenebilir.

Ben bu canlıyla 2 sene önce rainbow montiporanın üzerinde karşılaşmıştım, çok şeffaf olduğu için kuvvetli ışık altında görebilmiştim.
Öğrenmenin sonu yok. İlk defa haberim oldu bu canlıdan. Yalnız adı gerçekten SPS Eating Spider olarak geçiyor. Latince adını bulamadım. Pycnogonid familyasına dahilmiş. :)

Sundial Snail (Heliacus variegatus)

- Zoanthidleri yerler. Zararlıdır.

- Alt kısmındaki minare şeklindeki kuyruğundan tanıyabilirsiniz.

- Elle topladıktan sonraki haftalarda yavru snailler var mı diye zoalarınıza tekrar bakın.

sundial_3see.jpg

Isopod

- Zararsızdır, balıklar için yem olurlar.

safe_isopod.jpg

Copepod

- Zararsızdır, balıklar (özellikle Wrasse ve Mandarin türleri) için yem olurlar.

- Besin zincirinin önemli bir parçasıdırlar.

- Planktonla beslendikleri için tankınıza yapacağınız plankton girişleri bu canlının çoğalmasını sağlar.

pods-home.jpg

Zoanhid eating nudibranch

- Zararlıdır

- akvaryumdaki zoalar basta olmaz usere mercanlarla beslenir

- dip yaparak sayıları kontrol altında tutulabilir fakat en iyi cozum uygun wrasse türünü eklemektir

8E5nmV.jpg

Mantis Shrimp

- Zararlıdır

- Ender olsada kayalarla veya aldıgnz mecanlarla tanka girer

- Kesinlikle elinizi uzatmayın zehirli degildir fakat çok böleci ve aşırı agrasiftir önde bulunan başkalaşım geçirmiş kıskaçlarıyla vurarak cok büyük güçler üretebilir büyük olanlar hiç zorlanmadan parmağınızı kırabilir hatta yeterince büyürse akvaryum camınıda kırabilir

- Tanktaki kabuklu canlılar basta olmak uzere gece balıklarıda avlayabilir yumrukları okadar güçlü ve hızlıdırki kullandıklarında bölgedeki suyu ısıtıp buharlaştırarak kaparcık oluşturur

- En iyi kurtulma metodu elastik bir file yada akvarym kepcesi üzerine tuttuğunuz yere bir kıyafet yada kalınca bir bez sarıp yakalamaya calısmak bez burda önemli çünkü bez olmazsa kepceye vurduğunda pekte esnek bi maddeden yapılmadıkları için canınızı acıtıcaktır kepce

m8plqV.jpg

Acropora eating flatworm

- Zararlıdır

- Farklı varyeteleri tanktaki farklı tür mercanların üstünde görünür

- Mercanları yiyerek beslenir

- Dip etkilidr fakat yumurtaları etkilemez en iyi kurtulma yontemi flatworm exit tarzı ilaçlar yada 7  günde bir düzenli dip yapmaktır

- Çok hızlı çoğalır kıza sürede butun tankı etkisi altına alabilir görüldüğü an vakit kaybetmeden müdahale etmeniz gerekir

DkmXoz.jpg

Zoanhid eating nudibranch

- Zararlıdır

- akvaryumdaki zoalar basta olmaz usere mercanlarla beslenir

- dip yaparak sayıları kontrol altında tutulabilir fakat en iyi cozum uygun wrasse türünü eklemektir

Mantis Shrimp

- Zararlıdır

- Ender olsada kayalarla veya aldıgnz mecanlarla tanka girer

- Kesinlikle elinizi uzatmayın zehirli degildir fakat çok böleci ve aşırı agrasiftir önde bulunan başkalaşım geçirmiş kıskaçlarıyla vurarak cok büyük güçler üretebilir büyük olanlar hiç zorlanmadan parmağınızı kırabilir hatta yeterince büyürse akvaryum camınıda kırabilir

- Tanktaki kabuklu canlılar basta olmak uzere gece balıklarıda avlayabilir yumrukları okadar güçlü ve hızlıdırki kullandıklarında bölgedeki suyu ısıtıp buharlaştırarak kaparcık oluşturur

- En iyi kurtulma metodu elastik bir file yada akvarym kepcesi üzerine tuttuğunuz yere bir kıyafet yada kalınca bir bez sarıp yakalamaya calısmak bez burda önemli çünkü bez olmazsa kepceye vurduğunda pekte esnek bi maddeden yapılmadıkları için canınızı acıtıcaktır kepce

Acropora eating flatworm

- Zararlıdır

- Farklı varyeteleri tanktaki farklı tür mercanların üstünde görünür

- Mercanları yiyerek beslenir

- Dip etkilidr fakat yumurtaları etkilemez en iyi kurtulma yontemi flatworm exit tarzı ilaçlar yada 7  günde bir düzenli dip yapmaktır

- Çok hızlı çoğalır kıza sürede butun tankı etkisi altına alabilir görüldüğü an vakit kaybetmeden müdahale etmeniz gerekir
Ellerine sağlık. Kısa zamanda tamamlayacağız gibi gözüküyor. :)

Ellerine sağlık. Kısa zamanda tamamlayacağız gibi gözüküyor. :)
elmden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum zaten büyü çoğunluğunu ezbere biliyorum internetten araştırmam gerekmiyor kısa sürüyor o yüzden siz yinede kontrol edinde çnk dediim bi hepsni aklımdan yazıorm yanlıs bisi olmasn tek sorunum baska ne wardı diye dusunmek insan cunk bu seklde dusununce aklına gelmiyor şu şu şu canlılar diye aklıma gelse 10 tane koyucam tek seferde :)

elmden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyorum zaten büyü çoğunluğunu ezbere biliyorum internetten araştırmam gerekmiyor kısa sürüyor o yüzden siz yinede kontrol edinde çnk dediim bi hepsni aklımdan yazıorm yanlıs bisi olmasn tek sorunum baska ne wardı diye dusunmek insan cunk bu seklde dusununce aklına gelmiyor şu şu şu canlılar diye aklıma gelse 10 tane koyucam tek seferde :)
En son yeni başlık açarken hepsini elden geçireceğim. Problem yok. :)

Nassa snail

- Yararlıdır fakat sadece marin tankları icn (reefsafe değildir)

- Tanktaki ölmüş canlıları yer nitrat oluşumunu büyük ölçüde engeller

- Tridacna olan tankta kesinlikle olmamalıdır menüsünde var çünkü

- Balık tankında kesinlikle olması gereken bir canlı

- Tanka izinsiz girmişse en basit kurtulma yöntemi bir pet siseyi agzı kum hizasına gelicek kadar gomup icine karides atmak içine yoplandıklarında şişeyle beraber atılabilir

- Zehirsiz bi canlıdır ellede toplanabilir

gLpLVQ.jpg

Conch snail

- Yararlıdır

- Her tankta mutlaka bulunması gereken bir canlı temizlik ekibinin vazgeçilmezidir yem artıkları ve kumda bulduklarıyla beslenir

- Hiçbir canlıya zararı yoktur

- Kum üzerinde gezinerek ara sıra kendini kuma gömerek kumun yeterli miktarda hava almasını sağlar

Küçük Bir Dipnot: Genellikle kaç tane koymalıyım tankıma tarzı sorular oluyor bu yuzden söyle bişi söyleyeyim akvaryumunuzun boyutundan son haneyi çıkararak bulabilirsiniz benim uydurduğum bir yöntem başka birisi biliyormu bilmiyorum örneğin 70 cm uzunluk icn 7 120 cm uzunluk için 12

OdN3L3.jpg

Cone Snail (Koni Salyangozu)

- Zararlıdır

- Dünyanın en zeirli hayvanlarının arasındadır kesinlikle elinizle almaya çalışmayın

- Conch snail ın hemen altına koydumki gerek ağız yapısı gerek kabuklar arasındaki farklı rahatlıkla görebilin diye

- Avustralya menseli bir canlı olduğundan karşılaşmanız zor ülkemize drek avustralyadan ithalat yapılmıyor ne yazıkki

- Zehri ağzının içinden çıkardığı iğnendedir balık avlayarak beslenir

- Olurda karşılaşırsanız uzunca bir kepçeyle çıkartıp atabilirsiniz

- Hiçbir panzehiri yada tedavisi yoktur sokulursanız ölüm kaçınılmazdır

zEL2Bg.jpg

Spirorbid Worm

- Zararsızdır

- Yararlıdır diyemiyorum çünkü bir yararları yok

- Suyu süzerek beslenir tek yararlarıda budur suyunuz berraklaşır

- Genellikle yeni kurulan tanklarda bir müddet camların üstünü sarar

- Kurtulma yöntemi yok camları temizleyebilrsnz zamanla yok oluyorlar bazı balık türleri tüketebiliyor

ozpXy2.jpg

Vermetid

- Zararsızdır

- Suyu süzüp berraklığını arttırır

- Suda süzülen yem artıklarını mukozamsı bir sıvı salgılayıp yakalar daha sonra geri kendine doğru cekerek yer

- illede kurtulucam derseniz kırıp atabilirsiniz

lzpq4k.jpg

Pineapple Sponge

- Zararsızdır

- Bir yararları yoktur sadece suyu suzerek beslendiğinden suyunuzu berraklaştırır

- Genellikle karanlıkta kalan bölgelerde oluşur özellikle sumpta

- Her tankta vardır fakat sayılarının fazla artması ya musluk suyu kulllandınız silkat arttı yada fosfatınız yükseldi anlamına gelir her iki maddede akvaryumda istemeyeceğimiz maddeler olduğundan sayıları artarsa suya gerekli müdahaleyi yapmanız gerekir

VyN9BV.jpg

Abalone

- Zararlıdır

- Marin tanklarda bakılabilir

- Zoa yedikleri söylenir ana besin kaynağı yosunlardır resif tanklarında riske girmemek gerekli

- En ayırd edici özelliği kabuklarındaki sıralanmış delikleridir

- Kurtulmak için tek yol mekanik olarak toplamak

LoNvV0.jpg

Brittle star

- Yararlıdır

- Yem artıkları ve ölmüş canlılarla beslenir nitrat oluşumunu engeller

- Tek kurtulma yüntemi mekanik olarak toplamak

1nB67D.jpg

Konu görüntüleyen kullanıcılar