Keşfet

Bilinmeyen Canlı Tanımlama Rehberi - Hazırlık

Coraline alg

- Zararlıdır

- Her ne kadar birçok hobici sevsede coraline alg aslında zararlıdır kayaların gözeneklerini kapatıp işlevlerini yitirmesine buda tnktaki nitratın artmasına sebep olur ayrıca maddi açıdanda zararlıdır katkıları tükettiğinden günlük girilen katkı miktarını hatrı sayılır şekilde arttırmanız gerekir hiçbir yararıda yoktur

- Kaya miktarınız yeterince fazlaysa ozaman üstteki kayaların coraline tutması çokta önemli değildir alttaki kayalar yeterli miktardaysa sistemi yinede taşıyacaktır sizde coreline sevenlerdenseniz kayalarınızı fazlaca alıp üstüste koymanız şart

- Ne yazıkki bu canlıyı seven hobicilerin yüzünden öldüren herhangi bir ilacı yok tam aksine çoşturan ilaçlar mevcut :)

- En iyi kurtulma yöntemi bazı kestane türleri afiyetle yer ayrıca asternia yıldızlarınında menüsünde yer alır fakat en sağlıklı yöntem yılanın başını küçükken ezmek tank kurulurken temizlik ekibine doğru kestaneyi eklemek

G1X163.jpg

Cyanobcteria

- Zararlıdır

- Çok hızlı çoğalıp kısa sürede bütün tankı sarabilir

- Cyano her ne kadar alg gibi görünsede aslında bir bakteridir

- Coraline algle kimi zaman karıştıranlar oluyor renkleri hemen hemen aynı en iyi ayırd etme yöntemi parmagınızla kazımaya çalışın kolayca kazınıyor yumuşak birşeyse cyano sertse ve kazıyamıyorsanız coraline algtir

- Tanktaki su değerleri özellikle fosfat ölçülmelidir herşey normalse piyasada çeşitli ilaçları mevcut

zEqE84.jpg

Dino

- Zararlıdır

- Çok hızlı sarar tankı uygun koşullarda 1 gecede bile bütün tankı sarabilir yada görüpte göz ardı ederseniz işten geldiğinizde tankı sarmış halde bulabilirsiniz

- Mercanların üstünüde sararak öldürür

- Ne yazıkki kurtulması cok zor dinoxal en etkili ilacı bu tarz ilaçlar her ne kadar reef safe denilsede aslında hiçte öyle olmayan ilaçlar bu süreçte çeşitli hassas mercanlarınızı kaybetme olasılığınız çok yüksek bunun yanı sıra acroporalarda renk kaybı olması muhtemeldir

yn9nYN.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Coraline alg

- Zararlıdır

- Her ne kadar birçok hobici sevsede coraline alg aslında zararlıdır kayaların gözeneklerini kapatıp işlevlerini yitirmesine buda tnktaki nitratın artmasına sebep olur ayrıca maddi açıdanda zararlıdır katkıları tükettiğinden günlük girilen katkı miktarını hatrı sayılır şekilde arttırmanız gerekir hiçbir yararıda yoktur

- Kaya miktarınız yeterince fazlaysa ozaman üstteki kayaların coraline tutması çokta önemli değildir alttaki kayalar yeterli miktardaysa sistemi yinede taşıyacaktır sizde coreline sevenlerdenseniz kayalarınızı fazlaca alıp üstüste koymanız şart

- Ne yazıkki bu canlıyı seven hobicilerin yüzünden öldüren herhangi bir ilacı yok tam aksine çoşturan ilaçlar mevcut :)

- En iyi kurtulma yöntemi bazı kestane türleri afiyetle yer ayrıca asternia yıldızlarınında menüsünde yer alır fakat en sağlıklı yöntem yılanın başını küçükken ezmek tank kurulurken temizlik ekibine doğru kestaneyi eklemek
Senin tankı kapladıkları için düşman olmuşsun.
default_tongue%20(1).gif
Hiçbir kaynakta zararlı olarak geçmez. Fotoğraftaki gibi yoğun olarak kaplamadığı sürece bir problem yok. Düzenlerken fazla çoğaldıklarında zararlı olduğunu belirteceğim.

Senin tankı kapladıkları için düşman olmuşsun.
default_tongue%20(1).gif
Hiçbir kaynakta zararlı olarak geçmez. Fotoğraftaki gibi yoğun olarak kaplamadığı sürece bir problem yok. Düzenlerken fazla çoğaldıklarında zararlı olduğunu belirteceğim.
kaynaklar yalan söylüyor zamanındada dünya düz diyorlardı güneş dünyanın etrafında dönüyor diyorlardı biri cesaret edipte hayır demese öyle biliyor olucaktık :) şaka bir yana öyle uygun göruyorsan öyle yap tabiki ama tanka bikere çıktımı durmuyor sarıncada kestane yetişmiyor yediği yer ertesi gün yine pembe oluyor :) ya bide ben senden bi yardım isticem müsaitsen seninki gibi bir fotoğraf istiyorum ince uzun imzama fakat tıklayınca drek benim akvaryum tanıtımıma yönlendirsin istiyorum mümkünmüdür böyle birşey ?

kaynaklar yalan söylüyor zamanındada dünya düz diyorlardı güneş dünyanın etrafında dönüyor diyorlardı biri cesaret edipte hayır demese öyle biliyor olucaktık :) şaka bir yana öyle uygun göruyorsan öyle yap tabiki ama tanka bikere çıktımı durmuyor sarıncada kestane yetişmiyor yediği yer ertesi gün yine pembe oluyor :) ya bide ben senden bi yardım isticem müsaitsen seninki gibi bir fotoğraf istiyorum ince uzun imzama fakat tıklayınca drek benim akvaryum tanıtımıma yönlendirsin istiyorum mümkünmüdür böyle birşey ?
Tabii ki mümkün. :)

Yağız bey birçok canlıyı güzel açıklamış, çok teşekürler kendisine. Bazı açıklamalarda ufak tefek eksiklikler var.

Mesela zoa yiyen nudilerin spiral şekilli yumurtaları dikkat edilmesi gerekn bir husus.

Flatwormların çok farklı türleri mevcut, görüntüleri aynı olsada, sadece yosunla beslenen hatta cyano tüketen yararlı flatwormlar mevcut.

Isopod

- Zararsızdır, balıklar için yem olurlar.

safe_isopod.jpg

Copepod

- Zararsızdır, balıklar (özellikle Wrasse ve Mandarin türleri) için yem olurlar.

- Besin zincirinin önemli bir parçasıdırlar.

- Planktonla beslendikleri için tankınıza yapacağınız plankton girişleri bu canlının çoğalmasını sağlar.

pods-home.jpg
Ömer bey bildiğim kadarıyla isopodlarda zararlıdır, parazit olarak balıklara yapışır  :) , hatta az bir araştırmayla şöyle bir makale buldum 

[SIZE=11pt]Isopodlar son derece farklı formda ve superordosu Peracarida olan zengin türlü kabuklulardır.Isopodlar sakin olan bütün çevrelerde yaygındır.Her ortama adapte olabilen ender kabuklulardır.Isopod yaklaşık olarak 10000 tür ve 10 subordo içerir.Bu hayvanların uzunlukları 0,5 mm’den 500 mm’ye kadar değişebilir(bathynomus giganteus).Filogenetik analizler ve fosil kayıtları bu grubun paleozoik zamanın karbonifer devrinde yaklaşık 300 milyon yıl önce çıktığı kabul ediliyor.[/SIZE]

MORFOLOJİ VE BELİRGİN KARAKTERLER

Kabuklular farklı olarak isopodların vücutları üç ayrı bölgeden oluşur.Baş,göğüs ve karın.Isopodlarda göğsün birinci segmenti başla birleşmiştir.Geriye kalan yedi segmenti pereondan oluşur.Her biri bir çift bacak içerir.Bunlara pereopodlar da denir.Bu bacaklar hareketi ve avını yakalamasını sağlar.Isopodlarda karın kısmında ilk olarak beş segment bulunur ve bunlara ek olarak altıncı segment daha geniştir.buraya pleotelson denir.Beş segmentli olan kısımlardan bir çift ayak çıkar.Bunlara pleopod denir.Bu ayaklar yüzmeyi ve solunumu sağlar.Isopodların birleşik gözleri ,iki tane anteni, ve dört tane çenesi vardır.Birinci antenler hassas bir yapıya sahiptir.İkinci antenler ise dokunsal bir yapıya sahiptir.Mandibüller birinci maxil ikinci maxil ve ayak çeneleri vardır.Bu çeneler önden arkaya doğru sıralanır.

ISOPODLARA AİT ÖZELLİKLER

1-Gözleri sapsızdır.

2-Kabuk kalkan başa indirgenmiştir.

3-Temel gaz değişim yapıları pleopodlardır.

4-Kas tabakası son derece yapılı tek fibrillidir.

5-Ayakları her zaman tek eklemlidir.

HABİTATLARI

Tüm okyanus dünyasından denize ait bilinen tür sayısı yaklaşık olarak 4500 dür.Denizde orta kısmından dip kısmına kadar olan yerde ve bir kaçıda pelajik bölgede bulunur.Bazı gruplar tatlı sularda koloni oluştururlar.Yaklaşık olarak 500 kadar tür göller,nehirler,akarsular,yeraltısuları dahil.. Su bazı tropikal bitkileri barındırır.Onlar genellikle ortak bir yapı gösterirler.Karadan az uzakta olan yerde deniz türlerine ait olan subordolar şunlardır: 

Asellota,Anthuridea,Gnathiidea dır.Bunlar çok yaygın subordolardır. Sahil çizgisinde yaşayan en önemli 3 familya şunlardır:Sphaeromatidae,Idoteidae ve Cirolonidae, Derin denizde bütün diğer isopodlar hariç tutulduğunda Asellotanların sayıca fazla oldukları görülür.Gerçekte çevrede evrime ait ışınıma maruz kalmıştır.Anthuridea subordosuna ait türler azdır.Boru şeklinde olan bu formların yaşadığı yerler derin olmayan sular ve sığlık bölgelerdir.Onlar özellikle değişik tropikal resiflerde yaşarlar.Oniscidea subordosuna ait türler tamamen karaya aittir ve onlar karda bulunan başarılı kabuklulardır.

BESLENMELERİ

Isopodlarda beslenme çok değişiktir.Belirli habitatların yanında isopodlarküçük otçullar,yırtıcı hayvanlar ve parazit olarak enerji devrinin en önemli unsurunu oluştururlar.Genelde ilkel subordolar (phreatoicidea,asellota,microcerberidea,calabozide a,oniscidea,valvifera) otçullardır.Halbuki diğer ordolardan türeyenler (flabellifera,epicaridea,gnathiidea) etçil ,yırtıcı ve parazittirler.Orçulların öğütme mandibülleri vardır.Etçil olanlarında tipik kesme mandibüllere sahiptir.

GELİŞMELERİ

Isopodların larva dönemleri yoktur.Embriyo evreleri dişi yumurta keselerinde gerçekleşir.Yumurtadan çıkınca dişi yumurta kesesni terkeden yavrular yetişkin bireyleri andırır.Üremelerinin şubat ve ağustos aylarında gerçekleşyiği gözlenmiştir.Dişi birey yaklaşık 20-30 yumurta taşır. Isopod embriyosu dişi yumurtasından çıkar.Bunlara manca denir.Embriyonun gelişmesi kuluçka boşluğunda olur.Bu formların yüzme yetenekleri sınırlı gözükmektedir ve bu özellik yüksek yayılma özelliğini sınırlar.

Yağız bey birçok canlıyı güzel açıklamış, çok teşekürler kendisine. Bazı açıklamalarda ufak tefek eksiklikler var.

Mesela zoa yiyen nudilerin spiral şekilli yumurtaları dikkat edilmesi gerekn bir husus.

Flatwormların çok farklı türleri mevcut, görüntüleri aynı olsada, sadece yosunla beslenen hatta cyano tüketen yararlı flatwormlar mevcut.
Walla ahmet bey okadar çok canlı varki biran önce hazırlansında yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olsun ve zararsız canılar eziyetten kurtulsun diye araştıramıyorum kendi bilgilerimle yazıyorum herbirini tek tek arastırmam mümkün değil çunk çok zaman alır eksiklerim varsa bu benm bilgi eksigimden kaynaklanıyor demektir zaten ömerede söyledim kafamdan yazıyorum kotrol et die bide ortaya böyle bi konu fikrini ben attım yardım etmezsem ömeri yarı yolda bırakmıs olurum basına is acmıs olurm ayrıca bu sekilde eksiklerimin soylenmesi cok guzel birsey bende eksik tuglaları tamamlamıs oluyorum bu hobi ogren ogren bitmiyor ama insanın hobisiyle ilgili yeni şeyleri öğrenmeside akvaryuma bakmak kadar zevkli :)

Eksikleri, hataları hepberaber düzeltelim.

Ahmet Bey düzeltmeler için teşekkürler. Bu arada fotoğrafını eklediğim tür genellikle akvaryumlarda görülen zararsız bir tür. Tabii Isopod dediğim zaman zararlı olan türleri de belirtmem lazımdı. Zararlı ve zararsız türleri mevcuttur diye düzenleyeceğim.

Walla ahmet bey okadar çok canlı varki biran önce hazırlansında yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olsun ve zararsız canılar eziyetten kurtulsun diye araştıramıyorum kendi bilgilerimle yazıyorum herbirini tek tek arastırmam mümkün değil çunk çok zaman alır eksiklerim varsa bu benm bilgi eksigimden kaynaklanıyor demektir zaten ömerede söyledim kafamdan yazıyorum kotrol et die bide ortaya böyle bi konu fikrini ben attım yardım etmezsem ömeri yarı yolda bırakmıs olurum basına is acmıs olurm ayrıca bu sekilde eksiklerimin soylenmesi cok guzel birsey bende eksik tuglaları tamamlamıs oluyorum bu hobi ogren ogren bitmiyor ama insanın hobisiyle ilgili yeni şeyleri öğrenmeside akvaryuma bakmak kadar zevkli :)
Aynen katılıyorum, bu hobide zaten kimse herşeyi biliyorum diyemez, o kadar çok canlı var ki her han bir kayanın ovuğundan  bilinmeyen bir canlı çıkabilir :)

Pyramid snail

- Zararlıdır

- Genellikle aldığımız calmlarla dikkatsizlik sonucu tanka dahil olur

- Kabuklu canlıların üzerinde parazit olarak yaşarlar

- En iyi kurtulma yöntemi sifonlamak

QgGJJg.jpg

Aptasia

- Zararlıdır

- Bir tür anemondur çok hızlı çoğalır değdiği canlıyı yakar

- Kesinlikle dürtmeye koparmaya ve bu gibi şeylere uğrşmayın stres altında spor salar bütün tanka yayılır

- En iyi kurtulma yöntemi tanka peppermint shrimp eklemek

- Bu hobide karşınıza çıkma ihtimali çok yüksek olan bir canlı

Ml4XX9.jpg

Pyramid snail

- Zararlıdır

- Genellikle aldığımız calmlarla dikkatsizlik sonucu tanka dahil olur

- Kabuklu canlıların üzerinde parazit olarak yaşarlar

- En iyi kurtulma yöntemi sifonlamak

QgGJJg.jpg

Aptasia

- Zararlıdır

- Bir tür anemondur çok hızlı çoğalır değdiği canlıyı yakar

- En iyi kurtulma yöntemi tanka peppermint shrimp eklemek

- Bu hobide karşınıza çıkma ihtimali çok yüksek olan bir canlı

Ml4XX9.jpg
Aiptasia  en başta tanınmlanması gerekn bir canlı aslında :)

Yapılmaması geken

-kazımaya çalışmak, yakmaya çalışmak

Yapılması gereken

-dokunmayıp kendi haline bırakılabilir,

-olduğu kaya kırılıp atılabilir,

-bergai nudibranc, peppermit shrim, chelmon butterfly fish, banner fish, file fish gibi doğal düşmanlarını eklenebilir.

-olduğu kaya kırılıp atılabilir
En güzel çözüm. :) Mercanları alıştırmak üzere kovada bekletirken dikkatlice bakabilirsiniz. Bulduğunuz anda da o kısmı tornavida-çekiç yardımı ile kırabilirsiniz. Bu şekilde dikkat ederek 3 tankıma da aiptasia sokmadım.

Emeği geçenlerin araştırmasına, bilgilerine sağlık, çok iyi bir çalışma çıkarıyor arkadaşlar. Benim düşüncem Ahmet SOLMAZ Bey'in sonradan eklediği/katkıda bulunduğu hangi tür canlıların zararlıları tükettiği bilgilerinin her zaralı canlı grubunun altında düzenli bir şekilde yazılması şeklinde. Saygılar.

Bendeki aiptasialar karpuz fidesi gibi büyüdü :) Aiptasia besliyorum :)

ama yani burayı sohbet odası yaptınz bi iki tanede siz ekleyin bari yok ole beles sohbet :) ben daha ekliycemde aklıma gelmiyor canlılar boyle dusunurken baska ne wardı die insanın aklına gelmiyor :)

geçenlerde gece akvaryumun ışığı kapalıyken el feneriyle bakınca suda spiral şeklinde hareket eden bir worm türü gördüm, aldım bir kapa koydum incelemek için , sabah kalkana kadar kurumuş ölmüş :)

Tanımlanacak canlılardan aklıma gelen spagetti worm  var

Benim düşüncem Ahmet SOLMAZ Bey'in sonradan eklediği/katkıda bulunduğu hangi tür canlıların zararlıları tükettiği bilgilerinin her zaralı canlı grubunun altında düzenli bir şekilde yazılması şeklinde. Saygılar.
Merak etmeyin bütün düzenlemeler yapılacak. Hatta son halinin başlığını açtıktan sonra da düzenlemeye devam ederiz.

ama yani burayı sohbet odası yaptınz bi iki tanede siz ekleyin bari yok ole beles sohbet :)
default_tongue%20(1).gif

Ben yine ben sulandırdım başlığı bak :)

Ömer beye temizlik için baya malzeme çıktı 

Konu görüntüleyen kullanıcılar