Keşfet

Bilinmeyen Canlı Tanımlama Rehberi - Hazırlık

ellerinize sağlık aslında pdf şeklinde formda kalsa daha iyi olurdu 

Red Serpent Starfish

- Yararlıdır

- Akvaryumdaki atıklarla ve kumdaki tortularla beslenir

- Bi deniz yıldızı için hızlı hareket ederler

- Renk olarakta gayet hos ama illa kurtulmak istenirse elle manuel toplama yapılabilir

66BakP.jpg

Capirelled worm

- Zararlıdır

- Aslında kumdaki atıklarla beslenir fahat bazı yararlı canlılarda diyetinde olduğundan zararlılar kategorisini uygun gördüm

- Kumda yaşarlar

- Sifonlama en kolay kurtulma yöntemidir

JE9Z4Y.jpg

Fire Worm

- Yararlıdır

- Akvaryumdaki atıklarla beslenir

- Her ne kadar akvaryum çin yararlıda olsa bazı yerlerde zararlı olarak geçer

- Üstündeki tüyler zehirlidir insana zarar vermez fakat kaşıntı,şişlik ve kızarıklık yapabilir

- En kolay kurtulma yöntemi ne yazikki yok hiçbizaman kökünü kazıycak kadar kurtulabiliceğinizi zannetmiyorum fakat boxer shrimp ve cesitli wrasse türleri tüketir

G17mk2.jpg

Barnacle

- Zararsızdır

- Suyu süzerek beslenir buda suyunuzu berraklaştırır

- Hareket etmezler genelde koloniler halinde görünürler

- En basit kurtulma yöndemi bulundukları yeri kazıyabilirsiniz

zEZjVY.jpg

Mysid Shrimp

- Yararlıdır

- Balıklar için güzel bi canlı yem

ynW6lL.jpg

Whelks

- Zararlıdır

- Birçok türü mevcut fakat en basit anlama yöntemi kabuğundaki uzun borumsu çıkıntı

- Kabuk satan birçok mağazada muhakkak karşılaşmıssınızdır

- Diğer snaillerle beslenirler

- En basit kurtulma yöntemi manuel olarak toplamak

OdbvZZ.jpg

Biscuit Starfish

- Yararlıdır

- Reefsafe bi canlı nadir görülür pek karşılaşılabilirliği yok

- Alglerle beslenir

- Kurtulmak istenirse elle alınabilir

ozLn8R.jpg

Cotton Candy Algae

- Her ne kadar rengi güzel olsada zararlıdır

- Boğucu alglerdendir dier mercanların ustunu kaplayıp boğar

- Hızlı çoğalır

- Piyasadaki çeşşitli alg ilaçları kullanılabilir ek tavsiyem fosfat ölçülüp gerekli müdehalenin yapılması

Z1r2Qo.jpg

Peanut Worm

- Yararlı bi canlıdır

- Tanktaki atıklarla beslenir

- Genelde geceleri ortaya cıkar

- Gerekli görülürse elle alınabilir

lzoBrg.jpg

Cerith Snail

- Yararlıdır

- Geldiği bölgeye göre renk tonları mevcuttur

- Kurtulmak istenirse elle toplanabilir

- Akvaryumdaki atıklarla beslenir

W6Z68P.jpg

Margarita Snail

- Yararlıdır

- Alglerle beslenir

- Elle toplanabilir

pmomMJ.jpg

Bumble Bee Snail

- Yararlıdır

- Reef safe değildir

- Diğer snaillerle beslenebilir

RbVb8Z.jpg

Nerite Snail

- Yararlıdır

- Geldiği bölgeye göre renk tonları farklılık gosterebilir

- Alglerle beslenir diatom surecinde çok çalışkan canlılar ayrıca diyetinde cyanoda mevcut

31a1W5.jpg

Ömer başka ne kaldı ya ufak ufak toplasanmı konuyu sence yada kalanlardan aklına gelen warmı ?

Bryopsis

-En kötü alg türlerindendir.

-Kayalarda oluşur, mercanları sararak zarar verir.

-Ph veya Nitrit ve Nitrat değerlerinin bozulmasıyla ortaya çıkabilir.

-Hermit crabs, Turbo snail ve astro snail, en etkili alg yiyici Rabbit Fish bundan kurtulmanın en etkili çözümüdür.

A0qqm7.jpg
5okkdM.jpg

Dictyota

-Zararlıdır.

-Kurtulmanın yolları;

1-Işıkları kapalı tutmak (Bu şekilde sporla çoğalma olabilir)

2-Mercanı kayadan söküp kayayı yakmak (uzun süreli garantili çözüm)

3-seahares, urchins, tangs angels, crabs ve mexican turbo snails/cowries (yemesi için denenebilirmiş ama deneyip başaran yok)

4-Dolabella sea hair (bir hafta içinde bütün akvaryumu temizler)

4Zkkg0.jpg

Caulacanthus Ustulatus

-Zararlıdır

-Ufak bir parçası bile kopsa inanılmaz hızla yayılır.

-Sifonlama yolu ile kurtulabilirsiniz.

04kkqD.jpg

Lobophora

-Zararlıdır

-Çoğunlukla yeni kurulan akvaryumlarda görülür.

-Görüldüğünde kayanın çıkarılıp, kaynatılıp, güneşte kurutulmasıyla önlenebilir.

-Kestaneler de bu canlıyı tüketirler. Daha çok uzun oklu kestaneler tercih edilir.

J744Yq.jpg

Cheatomorpha

-Zararsızdır.

-Sudaki fosfat ve nitratı temizler.

-Copepod ve amphipodların yaşaması ve üremesi için uygun ortam sağlar

Yjllb6.jpg

Bryopsis

-En kötü alg türlerindendir.

-Kayalarda oluşur, mercanları sararak zarar verir.

-Ph veya Nitrit ve Nitrat değerlerinin bozulmasıyla ortaya çıkabilir.

-Hermit crabs, Turbo snail ve astro snail, en etkili alg yiyici Rabbit Fish bundan kurtulmanın en etkili çözümüdür.

A0qqm7.jpg
5okkdM.jpg

Dictyota

-Zararlıdır.

-Kurtulmanın yolları;

1-Işıkları kapalı tutmak (Bu şekilde sporla çoğalma olabilir)

2-Mercanı kayadan söküp kayayı yakmak (uzun süreli garantili çözüm)

3-seahares, urchins, tangs angels, crabs ve mexican turbo snails/cowries (yemesi için denenebilirmiş ama deneyip başaran yok)

4-Dolabella sea hair (bir hafta içinde bütün akvaryumu temizler)

4Zkkg0.jpg

Caulacanthus Ustulatus

-Zararlıdır

-Ufak bir parçası bile kopsa inanılmaz hızla yayılır.

-Sifonlama yolu ile kurtulabilirsiniz.

04kkqD.jpg

Lobophora

-Zararlıdır

-Çoğunlukla yeni kurulan akvaryumlarda görülür.

-Görüldüğünde kayanın çıkarılıp, kaynatılıp, güneşte kurutulmasıyla önlenebilir.

-Kestaneler de bu canlıyı tüketirler. Daha çok uzun oklu kestaneler tercih edilir.

J744Yq.jpg

Cheatomorpha

-Zararsızdır.

-Sudaki fosfat ve nitratı temizler.

-Copepod ve amphipodların yaşaması ve üremesi için uygun ortam sağlar

Yjllb6.jpg

lady_collector'dan, collector adına yaraşır bir hareket :D  İkinizi de tebrik ederim. Tabi Ömer'i de unutmamak lazım. Emeği geçen herkese teşekkürler.

Moderatör tarafında düzenlendi:
lady_collector'dan, collector adına yaraşır bir hareket :D  İkinizi de tebrik ederim. Tabi Ömer'i de unutmamak lazım. Emeği geçen herkese teşekkürler.
Sağolun umarım faydalı olur...Konu olarak kesinlikle faydalı ve çok kişiyi aydınlatacağı kesin. Emeği geçenlere bende teşekkür ederim :)  

[SIZE=11pt]Majano Anemone[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Zararlı.[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Akvaryumda fark edilir edilmez müdahale edilmeli.[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Çok küçük parçalardan yeniden büyümediği için yerinden sökülmesi denenebilir.[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Aiptasia Stop gibi ilaçlar  enjekte edilerek kullanılabilir. ( bu, içeriğinde biber olan bir ilaç) bu tip ilaçlar akvaryumun kalanı için güvenlidir.[/SIZE]

[SIZE=11pt]Limon suyu, sirke ya da sıcak su enjekte edilebilir.[/SIZE]

[SIZE=11pt]Düşük voltajda elektrik vererek hidrojen üreten Majano Wand da denenebilir.[/SIZE]

[SIZE=11pt]
BR4NWD.jpg
[/SIZE]

[SIZE=11pt]Red Planaria flatworms[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Zararlı. [/SIZE]

[SIZE=11pt]-Kuma ve mercanlara yapışıyormuş. [/SIZE]

[SIZE=11pt]-Vakumla çekilebilir ama kolay kolay [/SIZE]bu yolla [SIZE=11pt]bitmez .[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Salifert's Flatworm eXit ile yok edilebilir.[/SIZE]

[SIZE=11pt]
ZAJpjk.jpg
[/SIZE]

[SIZE=11pt]Emerald crab[/SIZE]

[SIZE=11pt]-İyi bir çöpçü ve leş yiyicidir. A[/SIZE]kvaryumda b[SIZE=11pt]aşka yengeç türleri olacaksa , kavga edebilir. [/SIZE]

[SIZE=11pt]-Sally light food türü yengeçler gibi mercanların yemeklerini çalmazlar, alg ile beslenirler.[/SIZE]

[SIZE=11pt]
l09pPE.jpg
[/SIZE]

[SIZE=11pt]Blue Legged Hermits[/SIZE]

-Zararsız.

[SIZE=11pt]-En sık bulunan akvaryum temizleyicilerindendir. [/SIZE]

[SIZE=11pt]-Tek tür olarak yaşayacaklarsa, iki galonluk suya bir tane olacak şekilde yaşamaları önerilir.[/SIZE]

[SIZE=11pt]
Vg6N8P.jpg
[/SIZE]

[SIZE=11pt]Zoanthid Spider[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Mercanları yiyor.[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Mercanı ayrı bir yere alıp, cımbızla tek tek temizlenebilir. Yalnız, yumurtalarını bıraktığı için birkaç hafta boyunca ayrı durduğu yerde gözlemlenmelidir.[/SIZE]

[SIZE=11pt]İlaçla çözüm için; 1 galon suya aşağıdaki miktar kadar konulur. [/SIZE]

[SIZE=11pt]Coral Rx: 20ml [/SIZE]

[SIZE=11pt]Coral Rx Pro: 30 damla[/SIZE]

[SIZE=11pt]Coral Rx Industrial: 10 damla[/SIZE]

[SIZE=11pt]Mercan bu karışımın içine konulur, 5-10 dk bekletilir, temiz tuzlu suyla yıkanıp akvaryuma geri konulur.[/SIZE]

[SIZE=11pt]Bu temizleme suyu bir daha kullanılmamalıdır.[/SIZE]

n52p9R.jpg

[SIZE=11pt]Red Bugs[/SIZE]

[SIZE=11pt]-[/SIZE][SIZE=11pt]Yok etmek için üç yöntem var.[/SIZE]

[SIZE=11pt]1-  [/SIZE][SIZE=11pt]Dragonface Pipefish koyulabilir. Yılan gibi, yavaş hareket eden bir canlı. Akvaryum ortamına alıştıktan sonra red bug türü minik kabuklu canlılarla besleniyor.[/SIZE]

[SIZE=11pt]2-  [/SIZE][SIZE=11pt]Lugol's solution gibi iyot bazlı solüsyonlar kullanılabilir. Ayrı bir yerde akvaryum suyuyla karıştırılır, içine mercan konulur, 15 dk bekletilir. Temiz suyla yıkanır.[/SIZE]

[SIZE=11pt]3-  [/SIZE][SIZE=11pt]Interceptor diye bir ilaç kullanılır. Normalde köpekler için kullanılıyor ve sadece veterinerlerde bulunur. Bu hapı toz haline getirip, 1 çay kaşığı kadarını 1.5 galon suya koyup, mercan içine konur. Bir saat bekleyip kontrol ediyorsun. Mercanın aralarında saklanıyor olabilirler. Hala varsa mercanı çıkarıp yıkıyorsunuz. Yeni bir karışım yapıp bir saat daha bekletiyorsunuz. Bu ilacın kötü tarafı diğer canlılar için de tehdit oluşturması. Karidesleri, yengeçleri de öldürüyor. Akvaryuma direkt konulmamalı kesinlikle.[/SIZE]

[SIZE=11pt]
vQRVAp.jpg
[/SIZE]

[SIZE=11pt]Sand Skaters[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Zararsız.[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Çok küçükler ve zor fark ediliyorlar ama akvaryuma bir tehdit oluşturmuyor.[/SIZE]

[SIZE=11pt]
12rBaG.jpg
[/SIZE]

[SIZE=11pt]Sargassum algae[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Zararsız.[/SIZE]

[SIZE=11pt]-Genellikle kayalarda ve mercanların yanında çıkan bir bitki. [/SIZE]

[SIZE=11pt]-Akvaryum hayatına ayak uyduramadığı için çok uzun süre yaşayamıyor. [/SIZE]

[SIZE=11pt]
LYEN8b.jpg
[/SIZE]

çok güzel olmuş, elinize sağlık,

vermetid ve spagetti wormu yiyen canlılar varmdırı, öyleki kumum neredeyse spagetti worm yatağı oldu, wrasseler yermi bunları

çok güzel olmuş, elinize sağlık,

vermetid ve spagetti wormu yiyen canlılar varmdırı, öyleki kumum neredeyse spagetti worm yatağı oldu, wrasseler yermi bunları
bende aynı dertten muzdaripim bende kayalarda bıle var neredeyse chelmon'nun yedıgı soylenıyor

Ömer başka ne kaldı ya ufak ufak toplasanmı konuyu sence yada kalanlardan aklına gelen warmı ?
Mesajı gözden kaçırdım sanma diye yazıyorum.
default_tongue%20(1).gif
Foruma vakit ayırmakta zorlanıyorum. Yanıbaşımda da 90x50x50 bir akvaryum kurulum için bekliyor. Daha suyu bile koyamadım. :) Umarım en kısa zamanda toparlarım başlığı. Toparlayamasam da bu haliyle bile sağlam bir kaynak oldu. Ellerinize sağlık.

Mesajı gözden kaçırdım sanma diye yazıyorum. :p Foruma vakit ayırmakta zorlanıyorum. Yanıbaşımda da 90x50x50 bir akvaryum kurulum için bekliyor. Daha suyu bile koyamadım. :) Umarım en kısa zamanda toparlarım başlığı. Toparlayamasam da bu haliyle bile sağlam bir kaynak oldu. Ellerinize sağlık.
Yardım lazımmı?Suyu koyarım ben xD

Ömer başlığı toplasan fena olmaz, arada çok yazışma var...

Arkadaşlar yaklaşık 13 gün yurtdışına çıktım akvaryumla annemler ilgilendi, her hangi bir olumsuzluk yaşamamışlar fakat tankta fotoğrafını paylaştığım canlılar oluşmuş. Yazılanları okudum zararsız bir canlıymış fakat bunlardan nasıl kurtulabilirim? Su değişimi ve gerekli katkıları bu gün gireceğim yapmam gereken başka bir şey varmı? Ayrıca akvaryumun ön camı çok çabuk yosun tutmaya başlamış eskiden 3 günde bir siliyordum şimdi nerdeyse 3 saatte tekrar oluşuyor. Sanıyorum su değişimi yapılmadığı için fosfat ve nitrat değerleri arttığı için bu durumu yaşıyorum. Önerilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Ekli dosyayı görüntüle 27659

Arkadaşlar yaklaşık 13 gün yurtdışına çıktım akvaryumla annemler ilgilendi, her hangi bir olumsuzluk yaşamamışlar fakat tankta fotoğrafını paylaştığım canlılar oluşmuş. Yazılanları okudum zararsız bir canlıymış fakat bunlardan nasıl kurtulabilirim? Su değişimi ve gerekli katkıları bu gün gireceğim yapmam gereken başka bir şey varmı? Ayrıca akvaryumun ön camı çok çabuk yosun tutmaya başlamış eskiden 3 günde bir siliyordum şimdi nerdeyse 3 saatte tekrar oluşuyor. Sanıyorum su değişimi yapılmadığı için fosfat ve nitrat değerleri arttığı için bu durumu yaşıyorum. Önerilerinizi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
attachicon.gif
akvaryumda bilinmeyen canlı.jpg
buyuk ihtimalle fosfat yukselmis her tankta wardır ozellikle ısık almayan karanlık yerlerde normal aslında ama sizinki kadar asırı olusum warsa su degerlernde bi sorun olması yuksek ihtimal bi fosfat olcun gerekli mudahaleyi yaparsınız dusurmek icn

Sayın Admin...

Şu emek heba oluyor burada.Temizlenip toplansa bu konu! muazzam bir kaynak oldu forum için.

Yardımım olacak bir konu olur ise bende taşın altına elimi sokarım. gerekirse html olarak düzenleyeyim...

Çok faydalı başlık bende fotoğraflarını çekip googleda benzer resim aratıyordum :) :)

Emeği geçen herkezin ellerine sağlık

Konu görüntüleyen kullanıcılar