Keşfet

Bitkili tankımı Deniz'e çevirmek

koryokos61

Yeni Üye
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
30
Tepkime puanı
7
Puanları
0
Yaş
46
Ad Soyad
Volkan Yılmaz
Herkese Merhabalar,

Aranıza bugün katıldım. 30 yıldık lepistesten başlayıp discus a kadar birçok balık baktım. Şu an Bitkili bir akcaryumum var ve artık deniz akvaryumuna geçmek istiyorum. Aslen Su Ürünleri Mühendisinim; Teknik bilgiler biliyorum ama hobicilikte tecrübe her zaman daha değerlidir. Bu sebep ile tecrübelerinizden faydalanmak istiyorum. Şuan kurulu olan akvaryumumda kullandığım teknik ekipman:

100*50*50 cm. 8mm Akvaryum

Demir profile mdf giydirme

Eheim 2213 Dış flitre

Eheim 3701 Hava motoru

Eheim skim 350

Eheim yemleme istasyonu

Eheim 3581 Otomatik yemleme

Eheim Jager 200W ısıtıcı

Hopar Armatür 2*36 W

Aquaclay, Hagen Bitki kumu

Çöl Kütüğü

Öncelikle mevcut akvaryumumu satıp sıfırdan bir akvaryum mu? Kurmalıyıp

Mevcut akvaryumuma sump yapıp devam mı etmeliyim.

Teşekkür ederim.

Ekli dosyayı görüntüle 60135

 
rTMrSA.jpg
rTMcJN.jpg
rTMheq.jpg


 
Merhaba.
Öncelikle tankınızın boyu ne kadar olmalı ona karar vermek lazım. Para ve yer sıkıntınız yok ise, büyük başlamak bazı sorunları küçültür. Mevcut akvaryumunuzu ise ya arkaya yada aşağıya sump yapmalısınız. Genel tercih her zaman alttan sumpludur. Çünkü içine sonradan ilave edeceğiniz ve aradığınız da rahat bulacağınız çoğu alet ve edevat alttan sumplular için kolaylık sağlar. Eğer Mercanlar da ekleyecekseniz o armatür uygun değil. Ayrıca saydığınız akvaryum parçalarından işinize yarayacaklar; ısıtıcı ve belki kafa Motoru. Yemleme istasyonu ve Makinesi. Hava Motoru belki ileride lazım olabilir ancak genel olarak değil. Kimse kullanmaz.
Baştan belirteyim. Bu hobi tatlı su hobisinin 5-10 katı daha pahalıdır.
Resif kuracaksanız
1-İyi bir armatür (2.000-7.000 tl arası)
2-İyi bir ps (2.000-15.000 tl arası)
3-İyi bir dalga Motoru (500-3.000 tl arası)
4-İyi bir kafa Motoru (500-5.000 tl arası)
6-iyi bir akvaryum (2.000-15.000 tl arası)
7-iyi kumlar miktara göre değişir
8-iyi bir kaya tercihe göre (genel seçim Fiji )
9-reaktörler ve dozaj pompası (tercihe göre )
10-iyi testler (Tamamı 1.000 tl civarı)
11-yemler ve katkı Malzemeleri 200-500 tl
12-tuz seçimi (22 kg için 1 kova=300-700 tl)
13- balıklar (50-5.000 tl arası adet)
14- paha biçilemeyen ve en önemlisi SABIR


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Tatlı suda hi-tech olarak yapmamışsınız sanırım hobiyi. Onun katkısı olurdu resifi anlamanız açısından. Mantık olarak çok uzak değiller birbirine.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
O zaman bu akvaryumu komple satıp, yeniden kurlum yapmam daha mantıklı gibi duruyor..

1-Yeni yapacağım akvaryumda 100*50*50 boyutu uygunmudur.

2-Akvaryum'a göre kullanacağım ekipmanları nasıl seçmeliyim. Su hacmine göre şu PS gibi

Teşekkürler

 
O zaman bu akvaryumu komple satıp, yeniden kurlum yapmam daha mantıklı gibi duruyor..

1-Yeni yapacağım akvaryumda 100*50*50 boyutu uygunmudur.

2-Akvaryum'a göre kullanacağım ekipmanları nasıl seçmeliyim. Su hacmine göre şu PS gibi

Teşekkürler
Boyut olarak yükseklik ne kadar fazla olursa, aydınlatmanız da o kadar güçlü olmalı (elbet bakacağınız canlılara göre değişir). Yani akvaryumunuzun yükseliği arttıkça gereken ışık gücü de artmaktadır. Uygun bir aydınlatma ile bakabilirsiniz. MH lambalara bir göz atın.

Sump boyutunuz ne olacak? Sump boyutunu da kararlaştırırsanız ve canlıları da kabaca belirlersek bir ps önerisinde bulunabiliriz. 

 
Boyut olarak yükseklik ne kadar fazla olursa, aydınlatmanız da o kadar güçlü olmalı (elbet bakacağınız canlılara göre değişir). Yani akvaryumunuzun yükseliği arttıkça gereken ışık gücü de artmaktadır. Uygun bir aydınlatma ile bakabilirsiniz. MH lambalara bir göz atın.
Sump boyutunuz ne olacak? Sump boyutunu da kararlaştırırsanız ve canlıları da kabaca belirlersek bir ps önerisinde bulunabiliriz. 
Açıkçası canlılar hakkında çok bilgim yok. Sizin önerilerinizi dikkate alacağım. kaya üzerinde bakımı kolay omurgasızlar olabilir. Akvaryum Boyutunu 100*50*50 düşünüyorum. Akvaryumun altınada bir sump, ölçülerini sizin yönlendirmenize göre karar verceğim.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Tang, palyaço, damsel, kardinal gibi türler bakabilirsiniz. Akvaryumun taşırma sistemini (sump'a su akış sistemi) Bean Animal tarzında yapabilirsiniz.  Sağdaki en uzun boru güvenlik borusu ortadaki durso benzeri boru 2. boru veya açık kanal borusu olarak geçmekte, tam olarak değilde 2/3 ya da 1/2 olarak su akmakta, en soldaki boru ise ana boru/ana sifon;

Ekli dosyayı görüntüle 60138

Bu videodaki hobici tam istediğiniz ölçüde akvaryuma sahip, sump'a iniş sağ tarafta siz, arka tam orta, arka sol veya sağ cam ya da sol cam olarak yaptırabilirsiniz. Akvaryuma koyacağınız yer önemli. Arkadaşımız iniş kısmını camdan yaptırmış herhalde tam göremedim tavsiyem pleksiden yaptırmanız.



Bu resimdeki soldaki boruya ek bir boru daha eklenecek (yukarıda bahsettiğim sistemi kullanırsanız), ayrıca suyun aktığı kısma filtre çorapları takabilirisiniz. Soldaki ps'yi orta kısma alırsınız ve soldaki iniş kısmına bir şaşırtma koyarsınız ( ne sağdaki dönüş pompasınının oradakiler gibi, 2 cam yeter), sump ölçüsünü 75x40hx40 (120 litre)+20x40x40 (tatlı su yada RO su kısmı otomatik su tamamlamanın  ki otomatik su tamamlamaya ihtiyacınız var, pompası orada olacak, ve su eksilirse, haznede ki suyu pompa kısmına basacak ve tuzlulu kdeğişmeyecek), veya 80x40hx40 (128 litre)+15x40x40 şeklinde yapabilirsiniz. Şaşırtma yüksekliklerini alacağınız ps'ye göre ayarlayabilirsiniz ya da ps'nizin altına sünger plastik vb şeyler koyarak ayarlayabilirsiniz. Akvaryumunuz 250 litre su alır, sump'ı da ekleyince 370-378 lt yapar. 450 litre'ye uyan bir ps işinizi görür. Canlı yüküne de bağlı;

Nyos - Quantum 120 veya 16,

Bubble-Magus - Curve 5 ya da 7,

Bubble King- Double Cone 150 ya da 180 emin değilim, 

Bunlardan biri kullanılabilinir. Ps'nizi regülatörle destekleyin (özellikle Bubble King kullanırken). Ayrıca bir ps geciktirici işinize yarar (elektrik gidip gelince ps saçmalamasın, geç çalışsın diye)

Ekli dosyayı görüntüle 60140

Refigium düşünüyorsanız sump dizaynı değişir, akvaryumu yaptıracağınız yer de size yardımcı olabilir, olmayabilir. Akvaryumunuzun güvenli olabilmesi için 12 mm cam kullanmanızı öneririm, ayrıca yaptıracağınız yerden de fikir alabilirsiniz. Extra clear cam da kullanabilirsiniz. Rondaj da yaptırabilirsiniz. Bir akvaryum imalatçısı bu terimleri daha iyi açıklar.

Umarım iyi bir yazı olmuştur. Bir sorunuz olursa çekinmeden sorun.

Göz atabileceğiniz bir adres;



Ek 1:  Ana inişe vana takıp su seviyesini ayarlamalısınız, dönüş pompasını eklemeyi unuttum ama dönüş borusu akvaryumun çok derinine inmemeli ki elektrik kesildiğinde ters sifonlama yapar ve su seviyesi alçalana kadar (borunun bulunduğu yer) sumpa çeker suyu, ayrıca döüş borusuna bir şey vardı ismi aklıma gelmedi, ondan takabilirsiniz eğer bulabilirseniz (hani elektrik gittiğinde, su pompanın içine kaçmasın diye hava motoru hortumuna takılan).

Sump dönüş motoru olarak;

Newa Jet 2300 ya da 3000 kullanabilirsiniz, zamanla debi düşecektir. Akvaryumdaki iniş hızı pompa seçimini etkiler daha deneyimliler lütfen fikir belirtsin. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle akvaryum yüksekliği 60cm geçmezse iyi olur. Genişlik ne kadar çok olursa o kadar rahat kaya dizaynı ve Mercanlar için yer olur.
Uzunluğa gelince ben şu anda evimde 70/70/45 kullanıyorum. Yer olsa 150/50/50 kullanırdım. Ama yerim yok. Akvaryum uzunluğu ve genişliği ne kadar büyük olursa imkanlar açısından, ileride iyi ki o kadar büyük yapmışım dersiniz. Çünkü geri dönüşü olmayan karar. Ayrıca büyük akvaryumda küçük balıklar pek gözükmez. Akvaryum dibine girmeniz lazım. Yok damsel, kardinal vs. Alacağınız balıklar, tang ve bir kaç angel türü ile wrasse ve blenny türevleri uygun düşer.
Siz ilk önce akvaryum büyüklüğüne karar verin, ona göre ekipman siteden ikinci el de olsa bulursunuz. Genişlik sizin rahatınız açısından, uzunluk ise balıkların rahatlığı açısından önemli. Yükseklikte mercanların rahatlığı açısından önemli. Alt sump bölmeleri için de yer açısından büyüklük önemli. Akvaryumunuz ne kadar büyük olursa, sumpta o kadar yeriniz olur. Refigum, yosun duvarı, reaktör, ps için geniş alan ve kafa Motoru için bölme, hatta yedek karantina bölmesi içim yer bile olabilir. Bu rahatlık sizin ölçülerinize göre olacaktır. Yani bir bakıma maddiyat lazım. Siz yeriniz için ölçüye karar verin. Geri kalana yardımcı olalalım. 120/60/60-150/60/50 gibi.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
Öncelikler tüm yorumlar için teşekkür ederim. Mevcut akvaryumumu deniz akvaryumuna çevirme kararı verdim. Bu sayede akvaryum, demir sehpaha, mdf kaplama, ısıtıcı, hava motoru, yemleme istasyonu, yem makinası masrafından kurtuluyorum.Akvaryumun alt dolabına 90 cm boyunda bir sump yaptıracağım. Akvaryumun arkasına durso yaptıracağım. Sonrasında PS, dalga motoru, sump motoru ( benim eheim dış flitreyi kullanmaya gerek yok sanırım ) su tamamlama pompası alıp devam edeceğim. 90 cm boyunda bir sumpu nasıl yapmalıyım ölçüleri ile verirseniz yaptırayım. Birde dursoyu nasıl yapacağım bulamadım. Teşekkürler. Almayı düşündüğüm PS Buble Magus Curve 7

 
sump 100 cm olabilir. Ölçtüm şimdi.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
100 cm ya da 90 cm uzunluğunda yapacaksanız, bir 10 cm'ini tatlı su bölmesi olarak tasarlayın, yüksekliği 40 cm, genişlik 40 veya 45 cm'i kurtarırsa, size uygun olan ölçüyü seçin.  

 durso için bu adresi inceleyin,

Ps 'nin çalıştığı yüksekliğe göre su seviyesi değişir.

Ekli dosyayı görüntüle 60150

100x40x40 ölçülerinde 10x40x40 tatlı su haznesi olur bir bütündür sump ile ama aralarındaki bağlantı sadece su basan motorla var.

Bu mantığa göre ölçüleri değiştirebilirsiniz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Moderatör tarafında düzenlendi:
İyi görünüyor. Refugium için düşük su akışını sağlamanız lazım. Bazı hobiciler refi'nin ps'den önce olması gerektiğini söylemekte. Böyle söylemelerinin amacıysa ps'nin, refi'deki yosunların ihtiyacı olan maddelerin bir miktarını toplaması. Ben olsam ısıtıcıyı en son bölmeye alırdım.

3 'lü boru sistemi (bean animal) kullanacaksanız, emniyet borusunun sump'a iniş ucu sump su yüzeyinin 1 cm üzerinde olması gerekmekte ki Allah korusun bir acil durumda çalışırsa sesten haberiniz olsun diye.

 
Ben olsam su tamamlama İçin bir bölmeyi feda etmezdim. Sump arkasından 7-8 cm ilk bir boşlukla, bir boydan bir boya uzunca bir cam çekerdim.
Yani 100cm uzunluk X 7cm genişlik X 35cmyükseklik (5cm alçak olmalı ki ne olur ne olmaz) =25 Lt yeterli.
Sonra diğer bölmeleri yine aynen kurar ve böylece yerden tasarruf ederdim. Sump ayarlaması İçin arkadaşın dediği doğrudur. Ancak sadece bize bağlı kalma. Bir sürü form sitesinde makale var. Biraz okumakta fayda var.
Mesela kumu İstanbul’da iseniz Şile den koya bilirsiniz. Muhteşem oluyor. 3-4 kişide gördüm süper. Mevcut kumlar zamanla taş gibi oluyor. Bu kum zaman geçse bile elini daldır ve yukarı çek parmakların arasından geçer. Kayalara gelecek olursak. Fiji ve güzel seçilmiş canlı kaya karışımı tercihimdir. Ama bu iş göreceli. Mercan kırığı kullanmak ilk başlarda çok iyi ama zamanla diplerine tortu çekiyor ve çıkmıyor, ileride sorun oluyor.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
Selamlar. Arkadaşlar gereken yorumları yapmış. Benim tek önerim PS olarak bubble magus bakmayın. Benzer fiyatlara ikinci el reef octopus veya biraz daha çıkıp sıfır alabilirsiniz. 150 serilerini bi araştırın. Sump su seviyesini de minimum 23-25cm arası aşırtma yaptırın.

 
Bende katılıyorum. İçlerinde en uygun fiyata en iyisi reef octopus serisi. Hangisi olursa olsun. Mümkünse int modelleri daha elverişlidir temizlik açısından. Yani Motoru dışarıda olanlar. O sebeple ps yi koyacağınız Yeri geniş tutunuz.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

 
İki gündür araştırma sonucu mevcut akvaryumu çevirmektense yeni bir akvaryum yaptırıp başlama kararı verdim. 120*55*50h boyutundaki bir akvaryum bana yaklaşık olarak 2.000 tl ye mal olacak. Akvaryum, taşıma konsol(ahşap), mdf gitdirme, sump ve sump bağlantıları dahil. Benim akvaryumun taşıma iskeleti demir olduğu için ileride korozyon sıkıntısı yaratabilirmiş. Mevcut akvaryumumu satılığa çıkartacağım. Ayrıca benim yaşadığım ilde deniz akvaryumu hakkında pek bilgisi yok. Benim mevcut akvaryumumu delip sump yapmam durso yapmam v.s. zor olacak. Yeniden almam daha doğru geldi bana. Sizlerin önereceğiniz imalat firması var mı? acaba. Teşekkürler.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst