Keşfet

Ca Reaktörü Yapımı Soruları Ve Proje

Onurs

Yeni Üye
Ad Soyad
Onur
Merhaba arkadaşlar akvaryumda balling katkıları ile alakalı bir hesaplama yaptım ve uzun dönemde sürdürülebilirlik açısından oldukça pahalıya geldiğini görünce ca reaktörü almaya karar verdim en mantıklı seçenek schuran 500 Lt için pico modellerini tercih edecektim ama biraz araştırınca bu modellerde sürekli medya ekleme ve motor mili kırılma sorunlarını gördüm kime sorsam jetstream 2 tavsiye ediyor bu ürünün fiyatıda 3000 TL civarı ve bence çok pahalı . Reefcentral da ve Youtube'da kendi reaktörlerini yapan ve gayet başarılı olan yüzlerce hobici var.bende kendi reaktörümü yapmaya karar verdim.

Şimdi gelelim sorularıma ve yardıma ihtiyacım olan konulara.

1-) Motor olarak tavsiyeniz nedir schuran gibi eheim 1250 kullanmayı düşünüyorum kullanan arkadaşların motor tavsiyelerini bekliyorum.

2-) medya olarak caraibsea medya kullananların tecrübelerini rica ediyorum.

3-) Bazı projelerde 2 veya 3 chamberdan bahsediliyor chamberdan nedir ne işe yarar?

4-) Akrilik silindir çapı ve kalınlığı ne olmalıdır?

5-) en üste konacak konik şapka parçasını nereden temin edebilirim ?

6-) kullanılan boru ve vanalar gördüğüm kadarı ile ro cihazında kullanılanlar ile aynı gibi görünüyor doğrumudur?

7-) ph prob yerleştirme bölümü şartmı sadece çıkışda bir kap koyarak oradaki ph i ölçsek olmazmı?

:cool: DIY reaktör kullananların deneyim öneri ve tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum.

9-) plexi yapıştırmada kloroform dışında daha başarılı bir yapıştırma malzemesi varmıdır kloroform ile yapılan yapıştırma işlemi kırılgan oluyor gibi gözüküyor bana.

Malzemeler alındıktça sorularda devam edecektir :)

Yardımlarınızı rica eder ,Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Onur bey başlığı inceleye bilirsiniz.

Onur bey başlığı inceleye bilirsiniz.

Ahmet bey teşekkür ederim başlığınızı daha önce inceledim.

siz reaktörünüzden memnun musunuz? Değerleri stabil tutabiliyormusunuz?

motor olarak ne kulladınız ve memnunmusunuz motordan mil kırılması veya tıkanma sorunları oluyormu?

Ahmet bey teşekkür ederim başlığınızı daha önce inceledim.

siz reaktörünüzden memnun musunuz? Değerleri stabil tutabiliyormusunuz?

motor olarak ne kulladınız ve memnunmusunuz motordan mil kırılması veya tıkanma sorunları oluyormu?
Onur bey şuan sorunsuz devam ediyor. Ortalama 3-4 ay oldu kullanmaya başlayalı  değerler ilk günkü gibi sabit. Sonuçta dıy olması değerleri sabit olmayacak veya iş görmeyecek anlamına gelmiyor.Bunu yapmak için el beceriniz varsa. Yapılamayacak ve karmaşık bir ürün değil.

Motor olarak newjet serisi kullandım. Su emiş ve çıkışlarını tortu ve parça girmesini engellerseniz hiç bir sorun olmaz.

Dıy yapmak isterseniz öm tl numaramı vereyim. Elimden geldiğince takıldığın konular da seve seve yardımcı olurum.

Su değerleri

Kh. 10

Ca. 430

Mg. 1350

Moderatör tarafında düzenlendi:
Onur bey şuan sorunsuz devam ediyor. Ortalama 3-4 ay oldu kullanmaya başlayalı  değerler ilk günkü gibi sabit. Sonuçta dıy olması değerleri sabit olmayacak veya iş görmeyecek anlamına gelmiyor.Bunu yapmak için el beceriniz varsa. Yapılamayacak ve karmaşık bir ürün değil.

Motor olarak newjet serisi kullandım. Su emiş ve çıkışlarını tortu ve parça girmesini engellerseniz hiç bir sorun olmaz.

Dıy yapmak isterseniz öm tl numaramı vereyim. Elimden geldiğince takıldığın konular da seve seve yardımcı olurum.

Su değerleri

Kh. 10

Ca. 430

Mg. 1350

Çok güzel bu değerler.Maşallah.

Nette araştırırken akvaryum boru tesisatında kullandığımız PVC U boruların şeffaf olanlarına rastladım ama bugün hafta sonu olduğu için ulaşıp fiyat alamadım ama ürünlerden ellerinde varsa PVC kaynak yaptırabilme imkanım var tahminimce fiyat olarak plexiden çok daha ucuza çıkar tahminimce.Üstelik bütün maşon kör tıpa gibi malzemeler hazır ve birleştirme işlemi tangit ile çok kolay.

Motor  olarak siz yazınca araştırdımda newjet kullananların sayısı hiçde az değil.

Eheim 1260 50 watt güç tüketimi 400 TL

NewJET  2300 38 Watt güç tüketimi  175 TL.

Uzun vadede elektrik tüketimide çok önemli bir konu olduğundan ve yedek parça fiyatlarını göz önünde bulundurunca tercihim new jet olacak gibi gözüküyor bu durumda.

Bu tür projede güç tüketiminden çok debi kuvvetinide (Debi miktarı değil) göz önünde tutun bence.Yeteri miktarda güçlü olmayan bir motor suyu kolay geçiremez ve daha çabuk arıza verebilir.Fiyat/performans kriterlerine bakın derim.

Bu tür projede güç tüketiminden çok debi kuvvetinide (Debi miktarı değil) göz önünde tutun bence.Yeteri miktarda güçlü olmayan bir motor suyu kolay geçiremez ve daha çabuk arıza verebilir.Fiyat/performans kriterlerine bakın derim.
Newjet de fena bir marka değil bence güç olarak karşılaştırınca biri 2.3 mt yüksekliğe su basarken diğeri 3mt yüksekliğe basabiliyor. ama aradaki fiyat farkı neredeyse 4 kat ve newjet kullanıp memnun olan çok hobici var en azından bir denemek lazım diye düşünüyorum.

Bağlantı elemanları olarak  adresindeki 316 kalite paslanmaz bağlantı elemanları ve boruları kullanmayı düşünüyorum kullanan varmıdır bu konuda fikirlere açığım.

bende kendi reaktörümü yaptım.encok beğendiğim ve cok basarılı bir markayı sectim.

autocad de cizdim 8mm siyah akriliki lazerde kestirdim.aklrilik boru kullandım.200mm cap 5mm et kalınlığı.500mm yükseklik.25mm u-pvc  yani havuz ekipmanları kullandım.

birkac fotograf

Okan bey teşekkürler çok detaylı ve güzel bir paylaşım olmuş motor olarak ne kullandınız?

Birde gaz girişi ve su çıkışında pnomatik bağlantı parçaları mı kullandınız?

Cihazın performansı nasıl oldu?

Su girişinde dozaj pompasımı kullanıyorsunuz marka ve modeli nedir?

Ph prob girişi de yapmışsınız sanırım.güzel bir çalışma olmuş. Memnun musunuz ?

bende kendi reaktörümü yaptım.encok beğendiğim ve cok basarılı bir markayı sectim.

autocad de cizdim 8mm siyah akriliki lazerde kestirdim.aklrilik boru kullandım.200mm cap 5mm et kalınlığı.500mm yükseklik.25mm u-pvc  yani havuz ekipmanları kullandım.

birkac fotograf
Okan bey birde çizimlerde iç dairelere ne kadar oynama payı verdiniz?

Yapım aşamasında imalat sırasında nasıl zorluklar veya sorunlar yaşadınız bunları paylaşabilirseniz çok yararlı olur bizler için

Bence lazer kesimi kaça yapıyorlar sormak gerekiyor. Güzel iş olmuş. 

Bence lazer kesimi kaça yapıyorlar sormak gerekiyor. Güzel iş olmuş. 
Deniz bey

lazer kesim çok büyük bir maliyet değil .ama ben bu reaktör işini 300 tl içinde çözmek istiyorum bu nedenlede akrilik düşünmüyorum aslında bir yolda buldum akvaryumda kullandığımız pvc boruların şeffaf olanlarını buldum eğer  kapak bağlantısınızda çözebilirsem gerçekten çok uyguna bir reaktör çıkabilir ortaya.

yinede aklınızda varsa böyle çalışmalar lazer kesim yapan bir kaç yer tavsiye edebilirim getirdiği kolaylıkları düşününce  fiyatlar makul geliyor.

DIY Ca reaktörü yapacak kişiler için bir kaç lazer kesim yapan perakende yer bilmek iyi olur.

Okan bey teşekkürler çok detaylı ve güzel bir paylaşım olmuş motor olarak ne kullandınız?

Birde gaz girişi ve su çıkışında pnomatik bağlantı parçaları mı kullandınız?

Cihazın performansı nasıl oldu?

Su girişinde dozaj pompasımı kullanıyorsunuz marka ve modeli nedir?
onur bey tesekkür ederim yorumunuz için.

kesinlikle metal kullanmayın derim çünkü tuzlu suya titanyum harici hiçbir metal dayanamaz.mutlaka salınım yapar paslanır.en kaliteli krom olsa dahi.

en iyisi plastiktir veya pvc,akrilik.

ben size 3 sey önericem.

1. havuzlarda kullanılan dozaj pompasının hortum rakoru.(resimde ortada duran adaptörün plastik olanı var onu kullanın)

2.elektirikte kullanılan kablo rakoru

3.damla sulamada kullanılan disli hortum adaptörü

resimler 

1.

2.

3.

motor olarak kesinlikle cok para harcamayın.500lt -3000lt arası akvaryum reaktörlerinde kullanılan motorlar 1000 ile 3000 lt saatte.

ben  hx-6540 2880l/h kullanıyorum.burda watt değil motorun debisi  dakikada cevirdiği miktar önemli.

gaz besleme hortumuna mutlaka emniyet için cekvalf takın.

beslemeyi ana motordan yapabilirsiniz.motor yüksek debili ise.1 t adaptör ve 2 vanaya bakar.dozaj pompası en ucuzu bile 150 tldir.gerek yok bence.

reaktör daha hazır değil hazır olunca nasıl bir performans sunuyor yazarım.

Okan bey birde çizimlerde iç dairelere ne kadar oynama payı verdiniz?

Yapım aşamasında imalat sırasında nasıl zorluklar veya sorunlar yaşadınız bunları paylaşabilirseniz çok yararlı olur bizler için
simdi 2 tane daire var.

1. medya tasıyan .

bunda 1 birim yani 1mm bosluk bıraktım yarıcapta.iç cap 190mm daire 188mm.

2. emniyet içintabana hem içten hem dısdan destek dairesi.çünkü silindirlerde tabanda basınc cok olur sızmalar genellikle tabandan olur.

bunda 0,2 birim yani 0,2mm bosluk bıraktım.cünkü akriliğin yapıstırma aralığı  max.0,5mm 

yapmadan zorluklarını öğrenemezsiniz.ben nekadarda su oldu bu oldu desem sizde farklı cıkar.ama yapıstırma dikkat ister.

Teşekkürler Okan bey paylaşımlarınızı bu kadar detaylı ve üşenmeden anlatmanız hepimiz için çok faydalı oldu.

Bende kafa motorundan çıkış almayı düşünüyorum akvaryumu yaptırırken reaktörler için bir T ile 3 musluk çıkışı vermiştim sumpa.

Benim araştırmalarımda devirdaim motoruna çok dikkat etmek gerektiğini gördüm en sık rastlanan sorun mil kırılması oluyormuş.

Ben bu nedenle newjet kullanmayı düşünüyorum.ama helia motorla alakalı herhangi bir olumsuzluk duymadım şimdiye kadar.

Teşekkürler Okan bey paylaşımlarınızı bu kadar detaylı ve üşenmeden anlatmanız hepimiz için çok faydalı oldu.

Bende kafa motorundan çıkış almayı düşünüyorum akvaryumu yaptırırken reaktörler için bir T ile 3 musluk çıkışı vermiştim sumpa.

Benim araştırmalarımda devirdaim motoruna çok dikkat etmek gerektiğini gördüm en sık rastlanan sorun mil kırılması oluyormuş.

Ben bu nedenle newjet kullanmayı düşünüyorum.ama helia motorla alakalı herhangi bir olumsuzluk duymadım şimdiye kadar.
3 yıldır skimmerde bu motor calısıyor.hiçbir sorun yok.ayrıca hem su içinde hemde su dısında kullanabiliyorsunuz ve ucuz.

birde genellikle mil değilde cıpıcının ,mıknasın pervaneye bağlı olduğu noktadan kırılıyor.atman motorlarda cok oldu bu olay.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar